Eiwitshakes

Laatste Update: 4 april 2017

Eiwitshakes gezond?

Naarmate de interesse voor onze complete gezondheid en gezonde voeding blijft groeien, zijn er steeds meer mensen die eiwitshakes proberen als een manier om gewicht te verliezen of zo hun sportieve prestaties proberen te verbeteren.

Waar bestaan deze eiwitshakes uit, wat zijn hun echte voordelen, wat is het verschil tussen de verschillende opties, en zijn er ook nadelen aan verbonden met het gebruik van deze shakes?

Vandaag krijg je wat informatie om meer te weten over eiwitshakes.

Wat zijn eiwitshakes precies?

Eiwit is een van de belangrijkste bouwstenen voor ons lichaam. Het geeft ons de basisblokken voor de opbouw van spieren, botten, onze huid en andere weefsels. Eiwitshakes worden vaak gebruikt door atleten om snel een flinke dosis eiwit binnen te krijgen voor snel spierherstel.

Er zijn veel verschillende soorten combinaties van eiwitten, koolhydraten en vetten op de markt te krijgen. Deze kunnen variëren van 100% eiwit tot overwegend koolhydraten met extra toegevoegde eiwitten en vet. Eiwitshakes hebben een verscheidenheid van smaken en zijn te koop in poedervorm of in kant-en-klare verpakking, zoals blikjes, flesjes, of andere verpakkingen.

Wat zijn de voordelen van eiwitshakes?

Eiwitshakes zijn veilig voor mensen die gezond en fit zijn. Deze eiwitshakes worden vooral gebruikt door atleten die voeding nodig hebben na hun training. De meeste mensen kunnen niet direct na de training een maaltijd maken. Dus deze kant-en-klare eiwitshakes zijn echt op dat moment het beste alternatief voor een goede maaltijd.

Volgens verschillende wetenschappelijke bronnen zijn eiwitshakes een veilige manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen, wanneer ze worden gebruikt als onderdeel van een evenwichtig, proteïnerijk dieet. Er waren mensen die dachten dat eiwitshakes schadelijk zouden kunnen zijn voor de nieren of botten, maar dit is tot op heden niet bewezen.

 • Hoewel wetenschappelijk onderzoek de rol van eiwitshakes bij sportieve prestaties en spierkracht niet heeft bewezen, zouden eiwitshakes wel bepaalde voordelen kunnen bieden voor atleten.
 • Een duursporter zou het gemakkelijker kunnen vinden om te trainen met behulp van eiwitshakes. Dat komt omdat ze het lichaam helpen herstellen van intensieve training. Eiwitshakes doen dit vooral door ons spierglycogeen te herstellen. Dit is een brandstof die gebruikt word tijdens lichamelijke inspanning. Het fungeert dus als brandstof die wordt gebruikt tijdens lichamelijke inspanning.
 • Voor een krachtsporter kunnen eiwitshakes helpen bij het herstellen van de schade aan spieren die op kan treden bij intens trainen.
 • De algemene fitness-liefhebber die hard traint maar geen marathonloper of een bodybuilder wil zijn heeft ook baat bij eiwitshakes. Dit zijn mensen die misschien twee keer in de week gaan rennen en twee keer in de week met gewichten trainen.

Uit verschillende andere onderzoeken blijken uiteenlopende andere voordelen. Bijvoorbeeld, een studie met 130 Amerikaanse mariniers bekeek intensieve sporters die hun dieet aanvulden met 10 gram eiwit, 8 gram koolhydraten en 3 gram vet. Deze mensen hadden minder infecties, minder last van hitte-uitputting, en minder spierpijn.

Sommige eiwitshakes zouden ook kunnen helpen bij gewichtsbeheersing, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Bijna iedereen kan de dagelijks benodigde hoeveelheid eiwitten gewoon uit de normale voeding krijgen. Het is dus zo dat voor de meeste mensen een eiwitshakes vooral voor het gemak worden gebruikt in plaats van dat ze noodzakelijk zijn is. De aanbevolen dagelijkse inname van eiwit voor gezonde volwassenen is 0,75 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, of ongeveer 50 tot 65 gram eiwit per dag. In de meeste gevallen lopen enkel de mensen die actief bezig zijn en hun calorieën beperken of strikte vegetariërs en veganisten het risico op een te lage inname van eiwit.

Mensen die regelmatig sporten hebben meer energie nodig. Zij kunnen dan ook een beetje meer eiwit nodig hebben dan mensen die minder actief zijn. Het toevoegen van eiwit zorgt echter niet voor een verhoging van de spiermassa, hoewel veel mensen dat wel denken.

Het wordt voor sporters aangeraden om ongeveer 1,4 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Duursporters moeten iets minder en krachtsporters moeten iets meer innemen. Hoeveel je nodig hebt hangt af van het type en de intensiteit van de lichaamsbeweging, de kwaliteit van de eiwitten die je eet, en de inname van koolhydraten.

Wat is het eiwitgehalte van eiwitshakes?

Iedereen, atleten inbegrepen, kunnen aan hun dagelijkse eiwit behoeften voldoen zonder supplementen of eiwitshakes. Bij het kiezen tussen de verschillende eiwitshakes, lees dan het etiket goed om een eiwitshakes te kiezen die de samenstelling heeft die aan jouw behoeften voldoet.

Eiwitshakes variëren in eiwitgehalte. Als je een bodybuilder bent dan ga je op zoek naar eiwitshakes die een beetje meer eiwit hebben. Duursporters zoeken waarschijnlijk eiwitshakes met meer koolhydraten. Maar voor de meeste mensen is het belangrijkste gewoon om iets te kunnen drinken na te training of in plaats van een maaltijd.

Als het doel is om lichaamsvet te verliezen, dan zoek je eiwitshakes die voornamelijk uit eiwitten bestaan, minder koolhydraten bevatten en slechts een beetje vet hebben. Voorbeelden hiervan zijn: vroeger Slim-Fast (niet meer in Nederland te koop) en nu Modifast of Prodimed. Als het uiteindelijk doel lichaamsgewicht verliezen is dan moet je zorgen dat die eiwitshakes waarvoor je kiest uit meer dan 50% eiwit bestaan.

Voor degenen die ergens in het midden zitten - mensen die regelmatig naar de sportschool gaat maar niet op een concurrerend niveau bezig zijn is Muscle Milk een populaire eiwitshake. Het zit tussen veel eiwit en veel koolhydraten in.  Muscle Milk bevat melkeiwit, gecombineerd met koolhydraten en vetten. Het bevat meer vet dan de gemiddelde eiwitshakes, maar het is een type vet dat ons cardiovasculair risico niet verhoogt.

Wat zijn de verschillende soorten eiwitten in eiwitshakes?

Eiwitshakes bevatten verschillende soorten eiwitten in verschillende hoeveelheden. Hoewel er nog een paar andere mogelijkheden zijn komen we deze het vaakst tegen:

De eiwitbron en hoe het eiwit wordt gezuiverd tijdens de productie beïnvloeden hoe goed ons lichaam deze eiwitshakes kan verteren en dus de aminozuren kan absorberen. De aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Hoewel het natuurlijk altijd het beste is om eiwit via een gezonde voeding binnen te krijgen is het aanvullen met een combinatie van wei en caseïne een goede keuze, ervan uitgaande dat je geen zuivel allergieën of intoleranties hebt natuurlijk.

Wei-eiwit:

 • Een eiwit dat wordt vrijgegeven tijdens de productie van kaas (het is een bijproduct van de kaasproductie).
 • Een eiwit wat extra snel geabsorbeerd word. Het is normaal al binnen een uur door het lichaam verwerkt en omgezet naar aminozuren. Hierdoor is het vaak ook erg licht verteerbaar.
 • Maar een kortere tijd in ons lichaam. Hierdoor hebben mensen vaak al vrij snel weer honger.
 • Een goede aanvulling na een intensieve training, dit komt omdat het zo snel kan worden opgenomen door het lichaam. Het herstel begint vrijwel onmiddellijk.

Caseïne-eiwit:

 • Het voornaamste eiwit wat we in melk en eieren tegenkomen.
 • Een eiwit wat langzaam wordt afgebroken door het lichaam. Hierdoor krijgt het lichaam gedurende een langere periode voeding binnen.
 • Het zit gedurende een lange tijd in je lichaam, mede hierdoor worden mensen er vrij snel vol van. Het is ook iets dikker en korreliger dan wei eiwit.
 • Een goede aanvulling voor een standaard dieet, bijvoorbeeld als een maaltijdvervanger.

Soja-eiwit is net zo effectief als de meeste dierlijke eiwitbronnen, hoewel veel mannelijke atleten denken dat het een 'meisjes-eiwit' is. Hier is echter niets van waar en het is gewoon een degelijke bron van eiwit gebleken. Er was in het begin vrees dat soja-eiwit de testosteronspiegel verlaagt of vetvrije massa vermindert, maar uit onderzoek is gebleken dat dit niet waar is.

Sojaproteïne:

 • Een plantaardige eiwitbron en dus geschikt voor veganisten of vegetariërs.
 • Net zo goed verteerbaar als andere eiwitbronnen.
 • Bekend om zijn antioxiderende mogelijkheden.
 • Een goede aanvulling voor maaltijdvervangers.
 • Waarschijnlijk iets duurder dan de andere opties.
 • Er zijn berichten dat soja niet heel gezond is.

Nadelen van eiwitshakes

Zoals al eerder gezegd zijn eiwitshakes gezond, er zitten echter ook een paar nadelen aan verbonden die je wel moet weten voordat je dagelijks een eiwitshake neemt.

Aantal calorieën

Eén enkele portie bevat niet veel calorieën. Echter, als je elke dag eiwitshakes drinkt in aanvulling van ons normale dieet dan is de kans groot dat je langzaam maar zeker een calorie-overschot op gaat bouwen. Dit zou kunnen zorgen voor ongewenste gewichtstoename. In normale eiwitshakes met 30 gram eiwit zitten ongeveer 110 calorieën.

Hoewel deze extra calorieën uit eiwitten bestaan is dat natuurlijk geen garantie dat ze worden omgezet in spieren. Teveel eiwit kan niet worden gebruikt door het lichaam, dus wordt het dan omgezet en opgeslagen als vet.

Cholesterol

Sommige eiwitshakes bevatten relatief veel cholesterol. Wei-eiwit in het bijzonder, dit  bijproduct van melk en kaas bevat meer cholesterol dan plantaardige eiwitshakes die normaal gesproken cholesterol-vrij zijn. Bij een standaard eiwitshake van wei krijg je ongeveer 35 mg cholesterol binnen, dit is ongeveer 11 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Voortdurend teveel cholesterol kan het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, een hoog cholesterolgehalte in het bloed of andere cardiovasculaire problemen verhogen.

Teveel eiwit

Als je al genoeg eiwitten in je dagelijkse voeding krijgt en toch nog gebruikt maakt van eiwitshakes dan kan het zijn dat dit negatieve gevolgen heeft. Terwijl je een beetje extra eiwit nodig hebt om spieren op te bouwen is veel te veel eiwit ook niet goed voor ons. Het kan de kans op de volgende problemen verhogen: constipatie, diverticulitis, hart- en vaatziekten en lever- en nierproblemen.

Conclusie

Zoals al bij alle gezonde dingen, alles met mate. Eiwitshakes zijn wel gezond en een gemakkelijke manier om genoeg eiwit binnen te krijgen, maar dan wel in combinatie met een gebalanceerde voeding. Het blijft belangrijk om de ingrediënten te lezen, want er zijn ook eiwitshakes die per portie maar liefst 500 tot 600 calorieën bevatten.

Voor gezonde eiwit shake recepten raad ik je aan om het eBook ''23 ultieme eiwit shake recepten'' aan de zijkant te downloaden. Daarin geef ik je ook nog wat extra tips over hoe je het beste eiwit shakes kunt drinken.

Vragen of een opmerking kun je altijd hieronder achterlaten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,

  Zijn eiwitshakes ook goed voor mensen met PDS? Ik heb namelijk PDS en heb moeite met het aankomen van gewicht. Daarom wou ik graag eiwitshakes proberen, maar ik weet niet of dit wel verstandig is in combinatie met mijn darmen.

  Alvast hartelijk bedankt!

  1. Beste Natas,

   De shakes kunnen je inderdaad helpen bij het bevorderen van je gewicht. Persoonlijk neem ik elke ochtend een eiwitten shake om spierafbraak te voorkomen, tevens gebruik ik water in plaats van melk.

   Ik durf niet te zeggen of het niet goed voor je darmen is, iedereen reageert er zo anders op. Het kan geen kwaad om te proberen, luister naar je lichaam.

   Succes!!

  2. goeie dag ik heb een vraag ik ben 17 jaar oud en ik doe nu krachtraining 2 keer in de week sport ongeveer 2 uur maar is het dan verstandig om eiwitten shakes

 2. Hi,mijn naam is Eveline van der Hammen. Mijn probleem is,voor het eerst in m`n leven,overgewicht. Mijn lengte is 1,72 cm en weeg 74 kg. Anderhalf jaar geleden woog ik nog 58 a 60 kg , maar ik moest aan de de medicatie en ben daar rond de 15 kg door aangekomen omdat ik daardoor erg ging eten ,vooral zoet. een zak droptoffee`s was nik met chocolade repen erbij en niks van brood meer eten. Nu ben ik 2 kg afgevallen door drinkmaaltijden te nemen. 1 week tijd 2 kg. Maar zo`n drinkmaaltijd `smorgens 1 en `s middags 1 lijkt me ook niet gezond. Heeft iemand van jullie advies voor mij alsjeblieft? Alvast bedankt,ben benieuwd. Groetjes Eveline

  1. Hallo Eveline,

   Je hebt veel informatie gegeven over je situatie, maar daarop is nog niet een sluitend advies te geven. Maar alléén leven op drinkmaaltijden is beslist niet gezond. Het maakt niet uit wat je drinkt of eet om af te vallen, het moet altijd een onderdeel zijn van een gevarieerd en gezond voedingspatroon.
   Een paar tips die ik je kan geven:

   1) Eet iets minder calorieën dan je verbruikt, maar overdrijf dit niet.
   2) Verdeel je maaltijden en gezonde tussendoortjes zo veel mogelijk over de dag. Liever 6 x kleine hapjes dan 3 grote maaltijden.
   3) Let op je (snelle) suikers, met name bij de tussendoortjes.
   4) En bedenk goed: Snel kilo's verliezen betekent ook dat ze er later snel weer bij zullen komen. Langzaam maar zeker is de allerbeste manier!

   Ik wens je veel succes!
   Jack

 3. Hallo,

  Ik ben 19 jaar en 1m 84 en weeg 60 kilo.

  Ik wil graag meer kilo,s en spieren.

  Ik werk namelijk als kok en ik ondervindt nu problemen in de keuken: pannen niet kunnen tillen met soepen.

  Ik heb niet veel behoefte om een sportschool op te zoeken.

  Kunnen eiwitdranken mij meer massa geven zonder dat ik naar de sportschool ga? Qua voeding houdt ik nu wel rekening , pasta, kip zijn bron van eiwitten.

  Ik hoop graag van u te horen

  Mvg

  Jeroen

  1. Hallo Jeroen,

   Je kunt van alles gaan drinken en eten om je spieren te voeden, maar als je vervolgens niets met die spieren doet (behalve dan de dagelijkse dingen) dan heeft dit heel weinig zin. Om spiermassa en kracht te kweken zal je toch echt oefeningen moeten doen. Als je geen fan bent van de sportschool, kun je thuis ook al heel veel doen met bijvoorbeeld gewichten.
   Lees ook eens het artikel Alle spieren trainen met 3 oefeningen. Kost niet veel tijd, en je hebt wel resultaat.

   Veel succes,
   Jack

 4. Beste Jack,

  Ik train zo 3 keer in de week en zit er aan te denken om eiwitshakes te gaan gebruiken om meer spiermassa aan te maken.

  Maar kan het zo zijn dat je door deze shakes last krijgt van puistjes, dit krijg ik ook bij kwark?

  Groet Jan

  1. Hallo Jan,

   Je vraag is niet heel duidelijk. Ik begrijp dat jij puistjes krijgt van kwark? En dan is dus je vraag of je van eiwitshakes dan ook puistjes krijgt?
   Normaal is een eiwitrijke voeding prima tegen puistjes, mits het natuurlijk onderdeel is van een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
   Voor meer info over eiwitrijke voeding, krachttraining en acne, kun je het volgende artikel even lezen: Eiwit en de welbekende eiwit shake

   Succes,
   Jack

 5. Beste Jack,
  Door een ongeval heb ik NAH (niet aangeboren hersenletsel) opgelopen.
  hierbij heb ik last van kort temijn geheugen concentratieproblemen en ben snel erg vermoeid.
  Vooral dit laatste is voor mij het probleem aangezien ik hier van erg lang nodig heb te herstellen
  (sporten is voor mij dus geen optie ivm beperkte energie en de verdeling hierin over de gehele dag )
  nou is de vraag of proteine shakes mij hierin zouden ondersteunen in dat herstel. en over de dag wat meer energie kunnen geven zonder dat het een dikmaker is ,het is namelijk zo dat ik van 30 minuten fietsen zeker 30 minuten moet bijkomen.op een zware intensieve dag soms wel 3 dagen
  Vandaar dat ik proteine shakes overweeg

  Welke zou je me aanbevelen ben namelijk principieel vegetarier geen vlees en vis ben overgevoelig voor eieren, eet verder goed en gevarieerd en let er wel op dat ik alle bouwstoffen binnen krijg,

  mvg. Dennis

  1. Hallo Dennis,

   Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee, maar een vriend van mij gebruikt proteïne shakes van Whey. Naar zijn zeggen heeft hij nu minder last van vermoeidheid en herstelt hij sneller na het sporten.

   Succes,
   Jack

  2. Mag ik vragen hoe ze dit bij je hebben vastgesteld? Heb je ook spierpijnen/pijnen door je lichaam en emotioneel niet stabiel? Of dat niet?

   Grtjs

 6. Beste Jack,

  Ik ben 16 jaar oud en ik doe aan kickboks maar af en toe doe ik ook aan kracht training voor de opbouw van mijn lichaam. Ik ben van plan om shake te gaan gebruiken. Is het verstandig?

 7. Hallo Jack, ken je ook eiwitshakes met overwegend soja-eiwitten (liefs niet genetische gemanipuleerd). Zou goed zijn voor vrouwen in de menopauze. Bedankt voor je reactie!
  Groetjes
  Eva

  1. Hoi Eva,

   Soja-shakes kun je overal kopen, dat zal het probleem niet zijn. Maar of de soja wel of niet genetisch gemanipuleerd is durf ik niet te zeggen. De fabrikanten geven daar over het algemeen geen informatie over. En als er geen informatie over is, kun je er op wachten dat het genetisch gemodificeerde soja is.
   Wellicht een natuurwinkel? Je kunt het altijd vragen!

   Succes,
   Jack

 8. beste Jack,
  Ik train 4x per week krachtraining en zat te denken of shakes mij zou helpen bij het aanmaken van kracht / spiermassa. Mijn doel is zo efficiënt mogelijke spieren te trainen (atleet). Kunnen shakes daarbij helpen of kan ik ook gewoon met gezonde voeding dat doel ook behalen.

  1. Hallo Lander,

   Wanneer je veel aan krachttraining doet kunnen eiwit shakes zeker helpen. Ik drink zelf 2 eiwit shakes per dag (één voor de training en daarna). Met gezonde voeding kun je dat natuurlijk ook behalen. Echter, je moet toch wel aardig wat eten voor dezelfde hoeveelheid eiwitten. Een goede tip is om een groene smoothie te maken met één schepje eiwit poeder, 2 vliegen in één klap:)

   Succes!

 9. Hallo jack,
  Mijn vraag Is ik ben een voetballer die graag alleen voor de wedstrijd op zaterdag een shake wil nemen voor wat meer energie, ik ben geen fan van Redbull en dat soort dingen ik zoek gewoon shake waar geen dingen (taurine cafeïne) inzitten die slecht zijn voor je hart! En of je gezondheid in gevaar kunnen brengen.

  1. Hoi Jeffrey,

   Vlak voor de wedstrijd heb jij meer aan iets wat je gedurende de wedstrijd meer energie geeft. Een eiwitshake heeft meer effect na de wedstrijd of training om het herstel van lichaam (spieren) te bevorderen.

   Jack

 10. Hallo, ik ben net 16 en train nu drie maanden 3 keer per week , ik zie nog niet heel veel resultaat . Is het slecht om te combineren met mijn sport handbal en is het raar dat ik met rug tussen de 55-70 kilo pak

  1. Hallo Job,

   Het is me allemaal niet helemaal duidelijk. Hoe train je? Waarmee? Welke frequentie?
   En hoe je ook traint, het kan nooit slecht zijn om dit te combineren met een sport zoals handbal, integendeel!

   Heel veel succes!
   Jack

 11. Beste Jack,
  Vorig jaar heb ik de kennedymars meegelopen, maar bij 68 km moest ik stoppen, ivm de pijn in mijn benen.
  Ik weet dat ik het verkeerd heb aangepakt, en daarom ga ik het dit jaar weer een keer proberen maar nu goed, zodat ik de 80 km wel haal.
  Ik ga nu gekookte eieren en een maaltijdsalade meenemen, en verder moet ik nog bedenken.
  Maar nu dacht ik aan eiwitshake. Welke moet ik hebben? En hoe ga ik dat aanpakken? Kan ik dat aangemaakt meenemen, of moet ik dat onderweg doen?
  Verder doe ik iedere dag aan cardio en krachttraining.
  Oh ja, misschien niet nodig om te vermelden maar ik heb ms.

  Lieve groetjes Liesbeth van Ginneken

 12. Hallo,

  Ik ben 16 en ik train 15 uur per week, 5 dagen in de week, dus 3 uur per dag. 1uur 's ochtens en 2uur 's middags.
  Ik heb 2 uur per week fitnes en de andere uren dus gewoon trainen.
  Wat voor soort shake kan ik dan het beste nemen.

  Gr, Anda

  1. Hallo Anda,

   Met jouw 16 jaar, en dan 15 uur per week trainen, vind ik persoonlijk een beetje 'over the top'. Je lichaam is nog in volle ontwikkeling, en dan een trainingsprogramma van 15 uur per week volgen verstoort je normale groeiproces.
   Voor wat betreft de shake die je het beste kunt nemen: Ik ga er van uit dat je spieren aan het trainen bent, en om spiermassa op te bouwen kun je het beste eiwitshakes nemen.

   Succes,
   Jack

 13. Beste Jack,

  Ik ben een meisje van 17 jaar. ik ga nu ongeveer 9 maand naar de sportschool om meer spiermassa op te bouwen en vet te verliezen. ik weeg 62 KG en ik ben 1,66. ik heb in de tussentijd al flink wat spiermassa opgebouwd in mijn armen en benen, maar ik heb nogsteeds veel vet op mijn buik wat ik graag wil kwijtraken. ik doe 2 keer in de week krachttraining en 2 keer in de week cardio, kan een eiwitshake me helpen met het vetverlies?

  liefs!

  1. Hallo Amber,

   Eiwitshakes, of eiwitrijk voedsel in het algemeen, helpen je wel degelijk om sneller buikvet te verbranden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je alle andere, ongezonde, zaken zoals frisdrank en andere suikerrijke dranken laat staan.

   Veel succes!
   Jack

 14. Hoi Jack, ik ben sinds een jaar veel aan het sporten en ben nu meer dan 20 kilo afgevallen. Nu zit ik op mijn streefgewicht 60 kilo ben 1.67. ik doe nu 2 x in de week cardio en krachttraining. Ik wil niet meer afvallen maar wel strakker worden en nog wat vet van mijn buik en benen kwijt. Helpt het als ik eiwitshakes neem? Zo ja moet ik deze dan dagelijks nemen of alleen als ik ga sporten?

  Alvast bedankt!

 15. Hallo. Ik ben 23 jaar en 107kg.
  Ik ben net begonnen met trainen maar door mijn werk ben ik vaak moe om naar de sportschool te gaan.
  ondanks dat wil ik wel gewoon 2 a 3keer per week 2uur gaan sporten, zijn er ook shakes die mij wat meer energie geven om te helpen met voornamelijk afvallen en conditieopbouw?
  Wat raad u mij aan?
  Mvg Stefan

  1. Hoi Stefan,

   Shakes drinken voor het sporten heeft eigenlijk alleen maar nut als je spieren op wilt bouwen. Té moe zijn om te gaan sporten is een veelgehoord probleem, maar toch is het zaak om door te zetten. Sporten geeft per saldo meer energie dan het kost. Na het sporten voel je gewoon dat je weer nieuwe energie hebt, ook al ben je lichamelijk misschien moe. Zeker als je een vast patroon onderhoudt, ga je merken dat je meer en meer energie krijgt om te gaan sporten. Dit merk je al na een paar weken.

   Gewoon doorzetten dus...
   Jack

 16. Dag Jack,
  Bij hoeveel uur per week raad jij aan extra eiwitten te nemen (eiwitshakes).
  Ik ben nu sinds 6 weken begonnen met sporten; krachtcircuit van 1 uur (2x per week) 1x bootcamp en 1x per week een BBB les.
  Raad jij hierbij aan eiwitshakes te gaan gebruiken? Mijn doel is wat meer vet kwijt te raken en wat strakker te worden (voornamelijk bij mij buik)
  Ik hoor het graag.

  1. Hallo,

   Ik vind het zelf zeer prettig om voor het sporten een hoogwaardige eiwit-shake te nemen (zorg dat er niet teveel suiker inzit). Ik sport zelf 4x per week (krachttraining) en neem 30 minuten voor het sporten altijd een shake. Voor het slapengaan een bakje magere kwark voor de caseïne en een schaaltje ongezouten noten.

   Aangezien je toch best wel veel sport zou het geen kwaad kunnen om een shake te nemen. Echter, ik weet niet hoe de rest van je voedingspatroon eruit ziet? Voor extra spieropbouw en een lager vetpercentage is naast voldoende cardio + krachttraining je totale voedingspatroon van groot belang!

   Probeer zo gezond en vers mogelijk te eten en dan is een shake een prima aanvulling.

   Succes!

   Jack

 17. Hoi,
  Ik ben 16 jaar 1 meter 80 weeg 66 kilo, ik neem eiwitshakes altijd na het trainen.. Ik train al een jaar maar ik merk geen progressie...l hoe komt dat? (Train 3x per week)

 18. Dag Jack,

  Al sinds enige tijd doe ik aan hardlopen. Dit voor mijn conditie en om een mooie vorm te bekomen. Sinds enkele weken train ik ook tot 3 x in de fitness. Dit voornamelijk om een balans in mijn lichaam te creëeren die er voor zorgt dat niet alleen mijn loopprestaties verbeterd maar ook algemeen. Wel heb ik een probleem ik werk in de horeca. Niet dat mijn geplande trainingen ingedrang komen maar vaak mijn eetpatroon. Ik eet vaak niet of pas een volwaardige maaltijd laat op de avond. Wat ervoor zorgt dat fysische resultaten uitblijven. Welke shake gebruik ik best als vervang maaltijd de wei of caseine?

  Mvg jo

  1. Dag,

   Werken in de horeca is inderdaad lastig om te combineren met goede voedingsroutines.
   Eiwitshakes kunnen een aanvulling zijn op een bepaald voedingspatroon, echter zeker geen vervanging.
   Heb je pauzes tussentijds?

   Groetjes,

   Jack

 19. Hoi Jack,
  Ik ben 16 jaar, voetbal 3x in de week (2 trainingen+wedstrijd) en ga daarna nog 2/3 keer naar de sportschool voor krachttraining en cardio.
  Nu wil ik ook mt eiwitshakes beginnen, met het doel meer spiermassa te maken. Ik heb als shake ee mix gevonden van een wei-eiwit en een caseïne-eiwit.
  Een shake van 28 gram bevat 22 gram eiwit, 3 gram koolhydraten en derest zijn vetten en vezels.
  Nu 2 vragen:
  1. Is dit een goed eiwit voor mij, omdat ik naast kracht met als doen meer spiermassa te krijgen, óók veel cardiotrainng doe?
  2. Hoe vaak op een dag zou ik deze shake moeten nemen om niet teveel eiwit binnen te krijgen en op welk moment van de dag moet ik dit doen.
  Ik hoop dat het duidelijk is, alvast bedankt!
  Robbert

  1. Dag,

   Eiwitshakes kunnen een goede aanvulling zijn op een bepaald voedingspatroon, maar geen vervanging.
   Eiwitten zorgen voor een goed spierherstel, wat dus ook kan resulteren is de opnouw van spiermassa.
   De hoeveelheid die je neemt (kan nemen) is natuurlijk persoonsgebonden. Gebruik je op dit moment al eiwitshakes?

   Groetjes,

   Jack

 20. Beste,

  Ik hoop dat ik hier nog een reactie op ontvang.

  Ik ben net een week begonnen met sporten, ik wil voornamelijk meer spieren trainen etc. Niet zozeer conditite, al zal ik dit wel af en toe doen. Mijn doel is om minimaal 2x per week te sporten, en als het lukt natuurlijk vaker.

  Nu kreeg ik na de eerste twee keer sporten snel last van spierpijn, een vriend van mij raadde ma aan om inderdaad eiwit- shakes te kopen.

  Ik ben rond de 1,80m en weeg ongeveer 70-73 kg, wat zou het beste voor mij zijn om na enige tijd ook een goed resultaat te zien en te merken ? Is het nodig om een shake te kopen of niet ? Wat is een goed voedings patroon etc.

  Met vriendelijke groet,

  1. Dag,

   Eiwitshakes kunnen een goede aanvulling zijn op een bepaald voedingspatroon, maar geen vervanging.
   Eiwitten zorgen voor een goed spierherstel, wat dus ook kan resulteren is de opnouw van spiermassa.
   De hoeveelheid die je neemt (kan nemen) is natuurlijk persoonsgebonden. Gebruik je op dit moment al eiwitshakes?
   Wat is je huidige voedingspatroon?

   Groetjes,

   Jack

 21. Hallo,
  Ik ben 17 jaar meet 1.71 en weegt 50 kg. Ik doe geen sport en ik eet alleen warm eten ik lust totaal niks van koud eten. Aangezien ik te mager ben hebben vrienden van mij me aangeraden om proteineshakes te drinken. Ik doe geen sport buiten dat wat ik op school moet doen. Is het aangeraden om dan shakes te drinken? groetjes Kevin

 22. Hallo Jack,
  Ik ben een man van 40 jaar en ben sinds 3 weken intensiever gaan sporten om vet kwijt te raken. Ik woog 95kg en nu 88kg waarbij de buikomvang van 106cm naar 99 cm is gegaan. Op zich goede resultaten zou je zeggen maar ben wel bang dat ik verkeerd train als ik dit allemaal lees. Ik begon met 5km maar loop nu vrij makkelijk iedere dag ongeveer 8km hard. Ik eet veel groene groenten en fruit en daarbij bijna geen aardappelen. Verder wel wat brood maar alles in beperkte mate. De calorie inname ligt tussen de 1000 en 1500. Nogmaals het lijkt goed te werken maar wil niet onnodig spieren aan het verbranden zijn. Wat zou je adviseren voor een goede vetverbranding? Meer krachtraining, iets meer calorie inname en eiwitten? Alvast bedankt.

  1. Dag,

   Allereerst mijn complimenten voor je training! Best indrukwekkend.
   Het klinkt misschien hier simpel. Je valt af wanneer je meer verbrand dan dat je binnenkrijgt aan voeding. Wanneer je elke dag 8km hardloopt, moet je inderdaad voldoende calorieën binnenkrijgen om zodoende niet je spiermassa "te verbranden". Eiwitten zijn een goede manieren om de spierherstel te versnellen. Veel koolhydraten eten in de vorm van bijvoorbeeld speltpasta?

   Groetjes,

   Jack

 23. hallo , ik ben 14 jaar wordt binnen 21 dagen 15 jaar .
  ik doe al een jaar en een half fitness ,
  een jaar daarvan deed ik het niet zo intensief , ik paste bv mijn voeding niet aan etc...
  maar het halve jaar doe ik het zeer intensief 5/7 per week , met aangepaste schema en ik heb mn voeding aangepast zo eet ik
  geen snoep chips frisdranken etc , eet ik zoveel mogelijk gezond en eiwitten .
  ik ben 1m76 en weeg 70 kg , redelijk zwaar dus , maar mijn vetpercentage is ongeveer 6-5%
  mijn vraag is nu : Zou het goed zijn om te beginnen met eiwitshake's ? of zou ik beter nog wachten ?

  mvg Gianni

  1. Doordat je je voedingspatroon al hebt aangepast krijg je waarschijnlijk al voldoende eiwitten binnen. Echter, er zijn natuurlijk voordelen om een eiwit-shake te nemen bijvoorbeeld een half uur voor het sporten of daarna. Zorg er wel voor indien je een eiwitshake neemt dat het om een hoogwaardige variant gaat (niet teveel suiker of kunstmatige zoetmakers).

   Succes!

 24. Ik heb een dochter van 15 die 4 a 5 keer intensief traint (karate) nu is zij rank en slank, maar heeft last van vermoeidheid. Nu heeft haar trainster eiwit shakes geadviseerd, maar in de winkel wilden ze het niet aan ons verkopen. Wat is jouw mening hierover?

  groet, Bianca

  1. Bij intensief sporten kan een hoogwaardige eiwitshake zeker een verschil maken. Ik begon zelf met fitnessen toen ik 15 was en nam na het sporten gewoon een eiwitshake. Echter, belangrijk is dat de rest van het voedingspatroon ook goed in orde is. Nu moet ik wel zeggen dat bij een gevarieerd voedingspatroon het lichaam voldoende eiwitten binnenkrijgt.

   Wellicht is het een idee voor uw dochten om iets minder intensief te sporten zodat het lichaam wat meer de tijd heeft om goed te herstellen (iets wat ik zelf nooit deed).

   Succes!

 25. Beste Jack,

  Ik probeer het eBook ”23 ultieme eiwit shake recepten” te downloaden, maar kan nergens de link vinden.
  Wel de link naar 35 super gezonde recepten, welke ik ook heb gedownload.

  Met vriendelijke groet,

  Jolanda

 26. Hallo Jack,

  Ik ben een meisje van 16 jaar weeg ongeveer 55 kilo en sport 2/3x in de week (voetbal). Verder doe ik nog eens 2x in de week aan krachttraining gewoon thuis op het gebied van armen, benen, billen en buik. Dit doe ik meestal een halfuurtje. Mijn doel van de krachttraining is om meer buik/arm/been/bilspieren te kweken. Ik zit eraan te denken om eiwitshakes in te nemen die mijn vader ook gebruikt. Mijn vraag is of dit verstandig is en wanneer ik deze het beste kan innemen (na de voetbal training of na de krachttrainingen). Verder vraag ik me af hoeveel eetlepels eiwitpoeder ik moet oplossen in water.

  Alvast vriendelijk bedankt!

  1. Ik heb zelf het beste resultaat NA de training. Aangezien voetbal meer gericht is op cardio zou ik voor krachttraining gaan. De vraag is meer van welke sport heb je het meeste spierpijn? Ik neem zelf altijd 1 scoop eiwitpoeder na het trainen met water of amandelmelk (ongezoete). Nog een goede tip is om eiwitpoeder te combineren met een groene smoothie, zo krijg je ook direct een stoot belangrijke nutriënten binnen.

   Let er wel op dat je voedingspatroon ook in orde moet zijn, het is een aanvulling!

   https://www.optimalegezondheid.com/groene-smoothies-23-essentiele-tips-om-ze-gezonder-te-maken/

 27. Hallo,

  Ik ben geen sporter. Als ik 15 minuten op een crosstrainer gesport heb, voel ik mij volledig uitgeput en zwak in mijn benen.
  Zouden een eiwitshake helpen om te herstellen en wat langer te fietsen in de toekomst?
  Groetjes,

  Paul

  1. Hallo Paul,

   Eiwitshakes zijn zeker effectief om herstel te bevorderen, ik drink zelf een shake direct na het sporten. Maar vergeet niet ook om voldoende rust te nemen. Ik weet niet wat je exacte doelstellingen zijn, maar rust is net zo belangrijk als het daadwerkelijke sporten. Tim Ferriss van de fourhourbody heeft daar nog een interessant artikel over geschreven hoe hij met 4 uur sporten per maand goede resultaten krijgt!

   1. Hoi,
    zou je voor mij ook die email kunnen sturen ik ben namelijk weer bezig met trainen en lopen ik ben al 110 kilo kwijt maar moet er nog 30 af hebben maar zoek naar de juiste shake`s
    gr cor

 28. Beste Jack, ik ben isa en ik ben 16 jaar, ik ben sinds kort begonnen met 4 keer per week 30 min cardio en 2 keer krachttraining thuis. Ik eet genoeg groente en fruit. Mijn doel is om vet te verbranden en later ook bil- buik- en beenspieren te krijgen. Alleen ik heb een paar vragen:
  Is het verstandig voor mij om een eiwitshake te gebruiken en zo ja, welke soort is het beste voor mij? En wanneer moet ik ze innemen? En wanneer als ik op dezelfde dag hardloop en ook krachttraining doe?

  Alvast bedankt!!

  1. Hallo Isa,

   Allereerst is het heel belangrijk dat je voedingspatroon goed gebalanceerd is. Persoonlijk neem ik een eiwit-shake na het sporten voor spierherstel. Als ik heel veel sport neem ik 's avonds weleens een bakje magere kwark voor de caseïne (tip). Nu zijn er heel veel soorten en waar je goed moet naar kijken is dat er niet teveel suiker of kunstmatige zoetmakers inzitten. Deze kun je vaak het beste online bestellen omdat je dan even de reviews kunt doorlezen. Maar focus op een hoogwaardige en niet een goedkope variant.

   Wat betreft wanneer, ik zou zeggen vooral nadat je krachttraining hebt gedaan voor spierontwikkeling. Maar vergeet ook niet om voldoende rust te nemen, zeker net zo belangrijk!

   Hou me even op de hoogte!

   Succes

 29. Beste Jack,

  Ik was benieuwd, Ik weeg momenteel ruim 130KG (dus zwaar over gewicht) al heb ik gelukkig de lengte wel mee. Nu ga ik momenteel minimaal 4 keer per week naar de sportschool voor intensieve kracht training (minimaal 1,1/4 uur per keer), en probeer ik een ideaal gewicht van rond de 100kg te bereiken. Mijn doel is dus afvallen maar ook spier massa toenamen. ik wist afgelopen najaar met mijn huidige programma wel 15 kilo al af te vallen. Maar nu vroeg ik me af of juist met wat extra eiwit toename ik toch die extra spier massa kan kweken en het uiteindelijk ook iets helpt met snellere callorie verbranding. Nu raad je aan voor sporters 1,4 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag in te nemen. Ga ik uit van 1,4 dan is dat al gauw 130x 1,4 = 182 gram wat mij nogal aan de zeer hoge kant lijkt. Ik woon momenteel in azie dus producten zoals kwark zijn nogal wat moeilijker te krijgen hier voor de juiste voeding. Ik zat dan toch al gauw aan een shake en een banaan voor of na training te denken. Als je dus te kampen hebt met overgewicht zoals mij is zn shake de moeite wel waard? met de hoop dat het helpt met extra spier herstel/groei en dus meer calorieen verbrand op langer termijn.

  Alvast bedankt. .

  1. Hallo Sander,

   Het is wel belangrijk om niet overdreven veel eiwitten binnen te krijgen. Ik denk dat wat voor jou heel goed werkt is om je voedingspatroon te optimaliseren. Ik ga daar volgende week een webinar over geven, wellicht is dat waardevol. Zal ik je een uitnodiging sturen?

   Verder denk ik dat Tim Ferriss daar veel info over heeft, een slow carb dieet of zelfs intermittent fasting kan veel voor je betekenen.

   https://www.optimalegezondheid.com/wat-zijn-de-voordelen-van-vasten-ofwel-intermittent-fasting/

   http://fourhourworkweek.com/2007/04/29/from-geek-to-freak-how-i-gained-34-lbs-of-muscle-in-4-weeks/

   Succes!

 30. Beste,

  sinds een anderhalve maand train ik nu minimaal 5x per week mn spieren, ieder keer een andere spriergroep(en)
  is het verstandig na het sporten een eiwitshake (wei) te nemen?

  Vriendelijke Groet

  Dennis

 31. Hallo,

  Ik train 3/4x in de week, ik begin altijd met ongeveer 20 minuten cardio (crosstrainer) om vervolgens aan krachttraing te gaan doen. Dit doe ik meestal een uur, waarin ik 2 spiergroepen train en ieder dus ongeveer een half uur. Mijn doel is om mijn vetpercentage wat te verlagen en meer spiermassa te creëren. Zou u mij aanraden om shakes te gebruiken en zo ja welke?
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  1. Nu moet ik altijd een beetje voorzichtig zijn met merken noemen, daar zijn de regels wat scherp tegenwoordig over.

   Een goede tip is om eens te kijken op amazon.com of amazon.de en te zoeken op ''protein shake'' en zie je wel merk de beste beoordelingen heeft. Hetzelfde kun je toepassen in Nederland, je hebt namelijk zat online storen.

   In het geval van eiwit shakes is het echt goedkoop is duurkoop (teveel suiker en relatief weinig eiwitten).

   Anders stuur mij even een e-mail en stuur ik je mijn favorieite merk door.

   [email protected]

 32. Waar kan ik het eBook 23 ultieme eiwitshake recepten krijgen?? ik ben me namelijk een beetje aan het orienteren op het gebruik van shakes, ik sport nu een jaar 3 keer per week in de sportschool en 3 keer per week voetbal ik. Nog enige tips misschien?

  1. Hier is de link:

   http://digioh.com/em/7450/25427/5fv3hfqh87?demail={!email}

   Mijn advies is om eerst je voedingspatroon te optimaliseren, hoe ziet dat er momenteel uit?

   Eiwit-shakes kun je het beste zien als een mooie toevoeging, vooral als je krachttraining doet voor spierhestel. Dus je zou na het sporten bijvoorbeeld een shake kunnen nemen, maar het is slecht een deel van de puzzel.

   Een belangrijke tip is om ook voldoende rust te nemen, dit wordt vaak onderschat en mag zeker niet overgeslagen worden! Zelf combineer ik ook weleens een groene smoothie met wat eiwitpoeder.

   Succes!

 33. Hallo,

  Ik train ongeveer 3/4x per week, mijn doel is om mijn vetpercentage iets te verlagen en meer spiermassa te creëren. Ik begin mijn training altijd met ongeveer 20 min cardio(crosstrainer) en ga vervolgens een uur krachttraining doen, ik doe dan twee spiergroepen ongeveer een half uur per stuk. Zou u mij aanraden om shakes te gebruiken ofniet? En zo ja, welke?
  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  1. Hallo Koen,

   Het grappige is dat je voor meer spiermassa niet eens heel lang hoeft te sporten per week. Ik doe zelf 3x per week krachttraining en na elke sessie neem ik ook een eiwit-shake (een hoogwaardig merk met weinig suiker). Je kunt overigens ook een bakje magere kwark nemen voordat je gaat slapen op de dag van de training.

   Verder als je vetpercentage wilt verlagen is je voedingspatroon van groot belang, niet alleen cardio! Vooral heel veel geraffineerde koolhydraten is een grote boosdoener.

   Hoe ziet je voedingspatroon er op dit moment uit?

   Nog een enorm waardevol artikel hierover:

   http://fourhourworkweek.com/2007/04/29/from-geek-to-freak-how-i-gained-34-lbs-of-muscle-in-4-weeks/

   Succes!

 34. Ik ben 16 jaar, weeg 82 kilo, ben rond de 193 cm lang en ben sterk voor mijn leeftijd. Ik ga nu ongeveer een half jaar 2x per week krachttraining doen in de sportschool, sinds kort ga ik 3x per week, op maandag, woensdag en vrijdag een uur. Ik train dan alles behalve lies, kuiten en cardio. Ik zit ook op voetbal en heb op dinsdag en donderdag training en op zaterdag een wedstrijd. Mijn doel is mijn spieren aanzienlijk vergroten. Ik eet nadat ik van de sportschool kom ei met spek of kip.

  Train ik nu op de juiste manier? (voldoende rust ect.) en welke voeding is het beste voor mij en wanneer? Is het ook verstandig om shakes of proteïnepoeder te gebruiken?

  1. Of je op de juiste manier traint kan ik hiervandaan niet zeggen, Jan. Dit hangt ook samen met je lichaamsbouw. Overleg dit eens met een trainer op je sportschool. Deze kan jou een persoonlijk advies geven hierover.

   Succes,
   Jack

 35. Ik ben 16 en groot en deels veganistisch, 2 a 3 keer per week train ik in de sportschool (voornamelijk krachttraining) en 2 a 3 keer per week loop ik hard. Ik ben aan het twijfelen of het verstandig is om proteine shakes te nemen... Wat denkt u?

  1. Hallo Linsey,

   Goed dat je zo intensief aan sport doet, chapeau!
   Proteïneshaker nemen kan helpen bij het opbouwen van je spieren. Je krijgt dan voldoende eiwitten binnen die onmisbaar zijn voor het functioneren en groeien van de spieren.
   Maar hierbij geld ook: Overdrijf dit niet! Alles met mate!

   Heel veel succes,
   Jack

 36. Hallo
  ik ben 17 jaar en ik doe tegenwoordig 2 keer per week aan krachttraining. Ik let niet perse op mijn dieet maar probeer het wel zo gezond mogelijk te houden dus zo min mogelijk tussendoor snoepen enz. Nou ben ik van plan om 4 keer per week te gaan trainen (kracht). Is het handig om eiwit shakes te nemen? Zo ja, welke. En dan nog een vraagje, is er een verschil tussen proteïne shakes en eiwit shakes?

  Gr Ken

  1. Hallo Ken,

   Eiwitshaker kunnen zeker ondersteunend werken bij krachttraining. De eiwitten zorgen er voor dat je benodigde bouwstoffen krijgt voor de groei van je spieren.
   Hoewel er verschillende soorten shakes zijn, proteïne is een synoniem voor eiwit.

   Veel succes,
   Jack

 37. Ik ben Hugo en ben 16 jaar. Ik weeg 60 kilo en ben 1,68 meter. Sinds kort fitness ik zo'n 2 a 3 keer in de week, en dan telkens zo'n 2 uur. Ik begin dan vaak met cardio (crossfit) en daarna ga ik kracht trainen. Veel mensen beweren dat krachttraining niet goed voor je is, als je in de groei bent. Ik vroeg me af of dit echter ook klopt?
  Ik wil graag nog blijven groeien, maar ook wil ik spiermassa opbouwen. Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam, (die me helpen groeien) en ik vroeg me dus af of deze eiwit shakes goed voor me zijn ?

  1. Krachttraining op jouw leeftijd is op zich niet fout, maar zodra je dit extreem gaat doen kan dit de groei van je lichaam belemmeren. 3 x per week zo intensief vind ik persoonlijk wel de limiet voor jouw leeftijd. Liever nog naar 2 keer per week. Cardiotraining is altijd goed voor je.
   Shakes zijn prima te gebruiken in combinatie met training, maar beter is om de benodigde eiwitten uit je gewone voeding te halen.

   Bewegen, sporten, krachttraining, cardiotraining: Het is allemaal goed voor je lijf, maar alles wel met mate. Ga niet overdrijven!

   Fijn weekend!
   Jack

 38. Hi Jack, ik sport ongeveer 4x per week in de sportschool (kracht en groepslessen) en loop 1x per week hard. Meestal sport ik sochtends/ begin middag en neem daarna een eiwitshake. Ongeveer 30 minuten na het nemen van deze shake word ik super moe en heb ik het gevoel helemaal geen energie te hebben. Soms ga ik dan even liggen en val ik gewoon in slaap voor een uur… Kan het zijn dat mijn eiwitinname te hoog is? Voor het sporten eet ik altijd (minstens 1 uur vantevoren) kwark met noten en fruit of havermout.
  Alvast bedankt!

 39. Ik wil graag mijn spieren trainen, armen, benen, buik, borst, rug enz.. Met gebruik van een eiwit shake, word de spier daar ook groter van? Aangezien er na kracht training scheurtjes in je spier achterblijven en eiwitten deze opvullen.

  1. hooi jack
   mijn naam is devin ik ben 1.94 lang en weeg 85 kilo weet niet als dit een normaal gewicht is en me vet is 17 %
   is het verstandig om een shake na het sporten drinken werd mij verteld is een shake per dag al verdoende of kan ik meerderen nemen op een dag en kan je de dag daarna de zalfde spiergroep pakken

 40. ik fiets regelmatig naar het werk. gedurende dag krijg ik altijd honger. zou eiwitshakes mijn hongergevoel wegnemen? uiteraard eet ik ook nog bananen en appels, maar nog steeds honger.

  1. Hey jack, ik vroeg me af welk shake ik zou gebruiken, ik ben 15 jaar, 180 cm en 70 a 71 kilo en ik ben van plan om cardio en krachttraining te doen en ben van plan met die oefeningen meer spieren te kweken ( meer spieren = meer gewicht) ik wil bijkomen want ik vind dat ik te weinig weeg, je zou niet zien dat ik te dun ben maar men gewicht is gewoon te weinig.
   En nog een paar vragen, is 15 jaar te jong voor shakes? Ken jij een paar cardio en kracht oefeningen? Zijn proteïne shakes lekker? Zo niet dan wat kan of mag ik erbij doen om het lekkerder te maken?  Dus ik zou liefst een shake willen om bij te komen en meer spieren te kweken, op men gewicht moet ik niet zo veel letten.

 41. Beste jack,

  Ik ben een jongen van 15 en ben 1.85 en weeg 89 kilo
  Ik ben in de laatste 2 maanden 9 kg afgevallen en ga sinds een maand naar de sportschool om mijn vet percentage te verlagen en wat gezonder en gespierder te worden ook snack en drink ik geen fris drank meer ik ga 4 keer per week naar de sportschool maar vraag me af of ik er goed aan doe om dit soort shakes te drinken en zo ja hoevaak per week en waneer

  Mvg

  Justin zonneveld

  1. Jij bent goed bezig, Justin!

   Ik raad je aan om de eiwitshaker niet te gebruiken. Het is een hulpmiddel, maar het blijft gewoon de beste manier om door te gaan zoals je nu doet. Lekker sporten en gezond en gevarieerd eten!

   Heel veel succes!

 42. Hallo,

  Ik ben Jan en ik ben 16 jaar, Ik ben 1.88 lang en ik weeg 80 kg ik leef nu behoorlijk gezond, Ik leef op water brood met pindakaas of kipfilet savonds eet ik gwn met mn ouders mee maar dan eet ik een half bord met eten en zo veel mogelijk groente en geen varkensvlees. Ik ben sinds gister begonnen in de sportschool, Mijn plan is om iedere dag 1 uur te gaan trainen.

  Maar vraagen zijn nu:
  -Wat zou een goed gewicht zijn aangezien ik nu wel een buikje heb.
  -Wat voor shakes kan ik het beste nemen?

  1. Jij hebt geen last van overgewicht, Jan. Daar is niks mis mee.
   En dat buikje? Lekker sporten, dan verandert dat wel in een strakke buik.
   Shakes zou ik nog even mee wachten. Ga eerst gewoon lekker gezond en gevarieerd eten, in combinatie met je activiteiten op de sportschool.
   Je zult zien dat je heel snel vorderingen gaat maken.

   Heel veel succes!

 43. Hallo,

  Ik heb een vraag voor mijn vriend.
  Hij heeft 2 maal een herseninfarct gekregen, is hier redelijk goed van hersteld, en is nu aan het sporten.
  Kan hij ook veilig eiwitshakes gebruiken en welk soort raad je dan aan.

  Groetjes Roos

  1. Dit is echt een vraag voor de behandelend arts van je vriend, Roos.
   Eiwitshaker hoeven op zich niet gevaarlijk te zijn, maar kunnen wel degelijk invloed uitoefenen op je lijf. Indirect kan dit o.a. gevolgen hebben voor de bloedstolling.

 44. Hallo

  Ik doe krachtraining en daarnaast wat cardio, ik gebruik eiwitpoeder maar heb veel last van constipatie.
  Uit uw verslag blijkt dat ik dus teveel eiwit binnen krijg maar als ik minder gebruik heb ik veel meer last van spierpijn en onrust in mijn lichaam, wat is een afdoende manier om dit tegen te gaan?

  Groetjes Peter

  1. Dan gebruik jij waarschijnlijk niet de juiste hoeveelheid eiwitten.
   Een algemene richtlijn is om 1,76 x je lichaamsgewicht in kilo's. De uitkomst is het aantal grammen eiwitten wat je dagelijks zou moeten nemen. Minder nemen heeft geen effect, en meer nemen zal bijwerkingen opleveren.

 45. Hallo,

  Sinds een maand of 3 ga ik 2/3 keer in de week naar de sportschool. Ik doe daar vooral aan krachttraining en als ik niet naar de sportschool kan, sport ik thuis. Ik sport nu zonder eiwitshakes maar zit er wel over na te denken om dat te nemen. Alleen heb ik een aangeboren hartafwijking. Zouden eiwitshakes dan wel gezond voor mij zijn?

  Ik hoor het graag.

  Groetjes, Emma

  1. Deze vraag moet je even stellen aan je behandelend arts, Emma. Ik ken de aard van de afwijking niet.
   Maar je bent met al dat sporten wel heel erg goed bezig! Doorzetten!

 46. Hallo,
  ik doe 2x in de week aan krachttraining en neem na de training een Whey Isolaat (zonder toevoegingen en smaak). Sinds kort neem ik ook 5 gram creatine per dag. Sinds lange tijd heb ik nu weer last van jicht. Ik vermoed dat het door de creatine komt. Zou het ook door de whey kunnen komen? Zou een plantaardige eiwit shake zoals een zuivere erwten proteine met alle essentiele aminozuren net zo goed zijn voor spieropbouw/-behoud en beter voor de jicht?

  Bedankt.

  Groeten, Etienne

  1. Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee, Etienne.
   Maar het klinkt me wel heel logisch in mijn oren.
   Overleg anders even met een kenner op je sportschool of met een arts.

   Hou je me op de hoogte van wat deze mensen hierover te melden hebben?

 47. Beste Robert.. heb al jaren ernstige vaatvernauwingen ..waardoor ik maag en darm ischemie heb gekregen ...hierdoor verdraag ik maar heel kleine porties eten.. daardoor val ik natuurlijk erg af ... ik moet aankomen en meer spier massa maken .. de dieetiste heeft de proteine flesjes voorgeschreven als bij voeding .. is dit wel goed voor mijn bloedvaten ? ik kan niet meer geopereerd worden aan de vaten .. ook niet gedotterd... ik mag niet meer afvallen ..[weerstand]..de huisarts wet hier ook gen raad mee.. zijn er mensen die hier ervaring mee hebben ... dank u..

 48. Hallo Jack,

  Ik ben meisje van 23 en heb al hans mijn leven moeite met aankomen en vroeg me af moest ik elke dag een eiwit shake van 500 kcal naast men 3 of 4 maaltijden op een dag nemen zou dit dan werken om bij te komen? Of is dit niet gezond omdat ik niet sport.
  Dit jaar had ik veel gezondheidsproblemen en hebben ze mij gezegt dat ik