Gezonde Recepten

Laatste Update: 15 juli 2020

Gezonde ontbijt recepten en Tips

Hoeveel tijd spendeer jij in het maken van je ontbijt? Ik denk dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 10-15 minuten per dag besteed aan het ontbijt. Hier zit dus ook de bereidingstijd in. Als je net als bijna iedere Nederlander bent, heb je eigenlijk elke ochtend haast, stress en vooral geen zin om je bed uit te komen.

Je staat te laat op of je hebt te lang gedoucht! Sommige mensen slaan het ontbijt over om diverse redenen. Maar het eten en het bereiden van een gezond ontbijt helemaal niet zoveel tijd in beslag hoeft te nemen.

Om je op weg te helpen heb ik een aantal handige tips voor je samengesteld. Het mag duidelijk zijn dat je ontbijt de basis gaat vormen van je gehele dag. Nu heb ik zelf de laatste jaren veel geëxperimenteerd met verschillende ontbijten.

Na veel testen ben ik tot de conclusie gekomen dat een gezond ontbijt uit de juiste verhouding voedingsstoffen bestaat. Dit betekent hoogwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten.

Ontbijt Tip 1

Dit is de eerste en ook direct de meest gemakkelijk tip. Stop wat ahavermout in een kom voeg wat biologische yoghurt of amandelmelk (zonder suiker) toe. Vervolgens een handvol bosbessen, ongebroken lijnzaad of chia-zaadjes en je bent klaar!

Dit is zeker één van mijn persoonlijke favoriete ontbijten. Je krijgt per direct complexe koolhydraten, vezels, antioxidanten en vetten binnen.

Nu kan ik mij voorstellen dat je liever geen graanproducten neemt. Nu eet ik zelf ook vrijwel geen broodproducten (soms spelt). Echter, havermout heb ik geen problemen mee. Havermout is namelijk ontzettend gezond en helpt je bijvoorbeeld om je LDL-cholesterol te verlagen (1).

Je kunt natuurlijk ook gaan voor een Paleo ontbijt als je liever geen graanproducten neemt. Ik wissel zelf regelmatig af tussen de Paleo leefstijl en eigen verzonnen ontbijten.

Nu wil ik je nog een extra tip geven: GEEN MUESLI! Vooral de goedkopere merken zitten vol met suiker, transvetten, e-nummers etc. Nu heb je ook wel muesli dat door de beugel kan (zoals Zwitserse muesli die je bij de natuurwinkel kunt krijgen). Echter, met havermout zit je altijd wel goed.

Ontbijt Tip 2

Het kost misschien wat meer tijd, maar ik vind het zeker de moeite waard: Groene Smoothies! Echter, als je de ingrediënten al klaar hebt is het zo gepiept.  Er zijn wel honderden verschillende soorten groene smoothies te bedenken. Ik zal je een van mij favoriete groene smoothies recepten geven:

Benodigdheden voor je recepten:

  • Donkere bladgroente zoals een handvol spinazie
  • 1 banaan
  • Beetje biologische yoghurt
  • Water of biologische amandelmelk

Gooi alles is de blender en klaar is kees. Een goede tip is om eerst te starten met water / amandelmelk. Daarna doe je daar een banaan in en op het laatst de donkere bladgroente.

Het nemen van groene smoothies helpt om je middel slanker te maken (2), dit betekent minder buikvet en dat heeft weer allerlei goede gezondheidseffecten.

Ontbijt Tip 3

Als je van warm eten in de ochtend houdt en je kookt altijd gezond s’avonds kun je altijd wat extra’s maken en dit in de koelkast zetten. Dan hoef je alleen maar in de ochtend even op te warmen. Voor veel mensen heeft dit wellicht niet de voorkeur, maar het kan zeker een gemakkelijke oplossing zijn.

Waarom zouden we het ons moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Zo bereid ik ook weleens een groene omelet voor wanneer ik 's avonds aan het koken ben, dan hoef ik het alleen maar op te warmen.

Zorg dat je ook altijd een glas water bij je ontbijt drinkt in plaats van bijvoorbeeld koffie.

Nog 1 ding

Ik weet nog goed toen ik tijdens mijn studentenjaren altijd het ontbijt oversloeg. Het resultaat was veel minder concentratie in de ochtend en in de loop van de dag ging in naar de snackbar. Zeker iets waar ik niet trots op ben.

Daarbij is de kans ook groter dat wanneer jij je ontbijt overslaat je dan later op de dag meer vette voeding eet(3). Helemaal niet handig dus.

Een gezonde leefstijl begint daarom ook met je ontbijt. Nu probeer het niet jezelf direct te moeilijk te maken. Begin eenvoudig en probeer bijvoorbeeld het havermout ontbijt uit. Vervolgens maak een groene smoothie tegen de middag dip.

Het zijn de kleine aanpassingen die een groot verschil maken. Het ontbijt is één van de meest eenvoudige manieren om je dag gezond te starten.

Het belangrijkste van het ontbijt is om niet te starten met kant en klare bewerkte voedingsmiddelen zoals een donut, muesli, croissant of witbrood.

Vergeet niet om ook altijd de etiketten even goed door te lezen. Zodoende leer je zelf stap voor stap wat gezond eten in de praktijk is.

Heb je zelf nog gezonde ontbijt tips? Laat het mij even weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/[email protected]/(ISSN)1365-277X.the-microbiome-in-nutrition-and-health
  2. https://pdxscholar.library.pdx.edu/open_access_etds/974/
  3. https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.4162/nrp.2011.5.5.455

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. hoi.
    nou ik wil wel abrikozen maar die kun je nu niet vinden in de supermarkten waar kan je ze eigelijk krijgen want ik heb zo zin in het gerechtje nou ja doei.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share