Voedingsadvies

Laatste Update: 28 juli 2013

Zijn ontbijtgranen gezond?

ontbijtgranenJe dag beginnen met een goed ontbijt biedt vele voordelen. Een aantal studies suggereert dat mensen die ontbijt eten minder kans hebben op overgewicht dan zij die het ontbijt regelmatig overslaan. Voor kinderen helpt het ontbijt om geconcentreerd te blijven en goed te presteren op school.

Je zou erop moeten kunnen vertrouwen dat je favoriete ontbijtgranen je de nodige koolhydraten en vooral vezels levert en zo weinig mogelijk zout, suiker en verzadigde vetten. Maar is dat altijd zo? Laten we onze ontbijtgranen eens nader bekijken.

In maart 2010 ondertekenden Nestlé, Kellogg's, Aldi en nog een aantal supermarkten een charter waarin ze beloofden het zoutgehalte in hun ontbijtgranen met 15% terug te dringen op vier jaar. Cornflakes en Rice Crispies hebben dat inderdaad al gedaan, en zelfs met 20%. En Aldi verlaagde het zoutgehalte in z'n ontbijtgranen met maar liefst 30%. Daarbij moeten we wel opmerken dat de ontbijtgranen van Aldi vroeger de meest gezouten granen op de markt waren.

Zulke veranderingen zijn een stap in de goede richting maar het is nog onvoldoende en consumenten doen er dan ook goed aan zichzelf te informeren over de inhoud van de ontbijtgranen die ze zichzelf en hun kinderen voorschotelen.

De favoriete energiebron van ons lichaam zijn koolhydraten. Dus om je dag goed te starten zijn ontbijtgranen, natuurlijk rijk aan koolhydraten, in het algemeen een goede keuze. En ontbijtgranen die rijk zijn aan vezels zijn nog beter. Volwassenen hebben ongeveer 25-30 g vezels per dag nodig en de meesten onder ons halen dit niet.

Maar ook kinderen eten niet genoeg vezels. Een Australische studie toonde aan dat slechts 18% van de kinderen daar dagelijks voldoende vezels aten.

Niet alle ontbijtgranen zijn echter op dezelfde manier geproduceerd en sommige bieden weinig meer dan een stevige dosis suiker en geraffineerde witte bloem. Meer zelfs, sommige ontbijtgranen bieden meer dan 50% van hun calorieën per portie aan in de vorm van suiker!

Dit voor je ontbijt kiezen is even goed als elke ochtend koekjes met melk te eten.

Hier zijn drie eenvoudige regels die je kan volgen om zeker te zijn dat je gezonde ontbijtgranen voor jouw en je familie kiest:

Het belangrijkste ingrediënt moet volkorengraan zijn

Controleer de ingrediëntenlijst en verzeker je ervan dat het eerste ingrediënt volkoren is. Je kan ervan op aan dat haver of bruine rijst altijd volkoren zijn.

Indien het belangrijkste ingrediënt zemelen zijn (haverzemelen of maïszemelen) dan is het ook goed. Zemelen zijn technisch gezien dan wel niet volkoren maar slechts één component van volkoren graan, maar het is een geconcentreerde bron van natuurlijk voorkomende vezels en daarmee net zo gezond als volkorengranen.

Minstens drie gram vezels per portie

Een vezelrijk dieet heeft aangetoond bescherming te bieden tegen hartziekten en kan het risico op diabetes 2  en het metabolisme-syndroom terugdringen. Vandaar dat het aan te bevelen is een ontbijt te nemen met minstens drie gram vezels per portie. Dat is voor jou en je hele familie een goede stap op weg naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hiervan.

De hoeveelheid vezels in ontbijtgranen zijn normaal een goede indicatie van hoeveel volkoren granen of zemelen ze bevatten, al zijn er ook cornflakes die toegevoegde vezels bieden, zoals polydextrose of inuline.

Niet meer dan 8 gram suiker per portie

Zelfs indien je ontbijtgranen gemaakt zijn van volkorengranen of stampvol andere gezonde ingrediënten zitten kunnen ze nog altijd schadelijk voor je gezondheid zijn als ze te veel suikers bevatten. De meeste suikers die we terugvinden in ontbijtgranen zijn toegevoegde suikers (witte of bruine suiker, honing en rietsuiker).

Daarnaast bevatten ze soms natuurlijke suikers van rozijnen en andere gedroogde vruchten. Teveel suiker 's ochtends, kan je bloedsuiker de hoogte injagen en je later in de dag vermoeid achterlaten. Acht gram suiker per portie is een gezond maximum voor ontbijtgranen.

Wat is jouw favoriete ontbijt? Kies je voor ontbijtgranen? Welk merk kies je dan? En let je daarbij op hoe gezond de samenstelling is of kies je gewoon voor het merk dat jij het lekkerste vindt? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Zo, dat weten we ook weer of ik gezond ontbijt ja of nee. Gelukkig is dat zo. Nog even de verpakking nagekeken van de havermout. Ik gebruik: 6 eetlepels havermout met ong 200-250 cc amandelmelk van Alpro met daarbij van de volgende zaken alles 1eetl. lijnzaad, gemalen kokos, chiazaad en zonnebloempitten. En nog een theelepel kokosolie. Energie voor de hele morgen en het voorkomt de zoete trek! En bovendien ook nog lekker! Ik zou zeggen: probeer het ook eens!

 2. Hoi Jack,
  Wij ontbijten thuis erg graag met fruit in plaats van granen, is dat een slecht idee? Er zit veel suiker in appels en druiven maar zijn dat slechte suikers?

  Ik hoor graag je tips en dank voor bovenstaand artikel, erg leerzaam!

  1. Hallo,

   Ontbijten met fruit is op zich een prima idee. Het is inderdaad waar dat er veel suikers in fruit zitten, maar dat is fructose. Fructose is niet een slechte suiker die in hetzelfde rijtje past als witte geraffineerde suiker. Fructose is natuurlijk suiker. In normale hoeveelheden kan dat helemaal geen kwaad. Maar dat wil niet zeggen dat je er maar onbeperkt van kunt eten. Het klinkt misschien vreemd, maar té veel fruit eten heeft ook weer nadelen.
   Dit brengt me op het idee om hier een artikel over te schrijven. Bedankt voor de inspiratie, je ziet het artikel deze week wel verschijnen op de site.

   Succes!
   Jack

 3. Wat een rare reactie dat 8 gram suiker gezond zou zijn.Houd het naturel. Ook suiker in fruit is een probleem. 3x per week een stukje fruit is prima. Suiker wordt omgezet in vet bij een bovenmatig gebruik. Granen met rozijnen is ook suiker. Ik heb een glucose fructose intolerantie vanaf mijn geboorte en ben gezond. Jammer is dat alle recepten tegenwoordig gezoet worden. Ook in veel producten zit een vorm van suiker. Alles suikervrij en laat ieder zelf beslissen of je het wil zoeten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share