• diepvriesgroente

Speltpasta

2017-03-02T11:01:02+01:00maart 21st, 2013|Spelt|9 Reacties

Laatste update: door

Wat is speltpasta?

Speltpasta van Holland Spelt

Een tijdje terug heb ik geschreven over speltbrood, de respons was groot en veel lezers wilden ook iets meer informatie hebben over speltpasta. Aangezien veel mensen doorhebben dat ze moeten proberen om geraffineerde koolhydraten uit hun dieet te verwijderen maar toch van pasta wouden blijven genieten leek speltpasta voor veel mensen een uitstekend alternatief. Veel mensen houden van de sterke smaak van spelt, vooral de volkoren variant. Het heeft een aardse, nootachtige smaak.

Wat is spelt precies?

Spelt is een graan dat gluten bevat, maar wel minder gluten dan normale tarwe. Het is dus GEEN glutenvrij graan. Spelt (Triticum spelta) is een oud graan dat niet moet worden verward met de gemeenschappelijke broodtarwe (Triticum sativum), rogge, gerst of zelfs met haver. Spelt maakt deel uit van dezelfde graan familie, maar is een heel ander soort graan. Het heeft bepaalde eigenschappen die het in vele opzichten anders maken dan de andere varianten.

In de 19e eeuw is spelt vanwege de snelle ontwikkeling in de moderne landbouw technieken een beetje uit de gratie gevallen qua graan teelt. Maar spelt geniet momenteel van een opleving in populariteit. Dit komt omdat steeds meer mensen vanwege het Internet weten dat het een goede voedingsbron is en kan worden verdragen door veel mensen met tarwe gevoeligheden.

Voedingswaarde van spelt

Spelt is van nature een compleet voedsel. Dit in tegenstelling tot tarwe, hier worden belangrijke voedingszemelen en kiemen doorgaans verwijderd tijdens het malen. De belangrijke stoffen van spelt vinden we echter terug in de binnenste kern van de korrel. Maar dit betekent niet dat spelt een zware pasta maakt. In feite is precies het tegenovergestelde waar. Het mooie van spelt is dat het een heel lichte, zeer voedzame pasta maakt met een aantrekkelijke nootachtige smaak.

Speltpasta voordelen voor de gezondheid

Vanwege de hoge oplosbaarheid in water van spelt kunnen de belangrijke stoffen u