Sport

Laatste Update: 21 december 2015

7 voordelen van krachttraining die belangrijker zijn dan gewichtsverlies

7 voordelen van krachttraining die belangrijker zijn dan gewichtsverlieskrachttraining

Als je wist dat een bepaald type oefening goed is voor je hart, het verbeteren van je evenwicht, het versterken van je botten je helpt gewicht te verliezen waardoor je je beter voelt en er beter uitziet, zou je dan niet meteen willen beginnen?

Nou, studies tonen aan dat krachttraining dat alles en nog veel meer kan doen.

Krachttraining is niet alleen voor bodybuilders die gewichten tillen in een sportschool. Het kan nuttig zijn voor mensen van alle leeftijden en is met name van belang voor mensen met gezondheidsproblemen, zoals artritis of een hartkwaal.

Krachttraining: De voordelen

Krachttraining zal je spieren er beter uit laten zien en en zal zowel bij mannen als vrouwen voor een fitter, sterker en strakker lichaam zorgen. Maar werken met gewichten doet zoveel meer:

  1. Krachttraining helpt het gewicht er voorgoed af te houden

Niet alleen kan krachttraining helpen de pondjes te verbranden, het helpt ook het gewichtsverlies te behouden gewichtsverlies.

Een recente studie toonde aan dat vrouwen die een krachttrainingsroutine 3 keer per week volgden meer calorieën verbrandde tijdens normale dagelijkse activiteiten (naast de energie die verbrand werd tijdens het sporten), en hen hielp hun huidige gewicht te behouden.

  1. Krachttraining beschermt de botten en spiermassa

Na de puberteit, of je nu een man of een vrouw bent, begin je ongeveer 1 procent van je spierkracht en je botten per jaar te verliezen.

Een van de beste manieren om het verlies van spiermassa en botten te stoppen, te voorkomen en zelfs om te keren is door krachttraining toe te voegen aan je workouts.

  1. Krachttraining maakt je sterker en fitter

Krachttraining wordt ook wel weerstandstraining genoemd, omdat het gaat om het versterken van je spieren door middel van een weerstand (of een gewicht in dit geval). Er zijn twee soorten weerstandstraining:

Isometrische weerstand impliceert je spieren samentrekken tegen een niet-bewegend object, zoals tegen de vloer tijdens een push-up.

Isotone krachttraining impliceert je spieren samentrekken door middel van beweging zoals tijdens het gewichtheffen.

Beide vormen maken je sterker en zorgen voor een betere vorm. Vergeet niet dat met krachttraining je spieren tijd nodig hebben om te herstellen, dus het mag alleen worden gedaan om de andere dag.

Neem altijd wat tijd om op te warmen en af ​​te koelen na de krachttraining.

  1. Krachttraining helpt je een betere algehele balans te ontwikkelen

Krachttraining heeft voordelen die verder gaan dan het hebben van mooiere spieren.

Je evenwicht en coördinatie verbeteren, net als je houding. Wat nog belangrijker is, als je een slechte flexibiliteit en balans hebt, kan krachttraining je op vallen met maar liefst 40 procent verlagen, wat van cruciaal voordeel is, vooral als je ouder wordt.

  1. Krachttraining speelt een rol bij de preventie van ziekten

Studies hebben de vele voordelen van krachttraining voor je algehele gezond hoed gedocumenteerd.

Als je artritis hebt, kan krachttraining zo effectief als medicatie zijn in het verminderen van artritispijn. Krachttraining kan postmenopauzale vrouwen helpen hun botdichtheid te verhogen en het risico van botbreuken te verminderen.

En voor de talloze Nederlanders met type 2 diabetes, kan krachttraining samen met andere gezonde veranderingen in levensstijl helpen bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel.

  1. Krachttraining verhoogt je energie en verbetert je humeur

Krachttraining zal je niveau van endorfines verhogen(natuurlijke opiaten die door de hersenen worden geproduceerd), waardoor je een goed gevoel krijgt.

Alsof dat nog niet genoeg is om je te overtuigen, is het ook aangetoond dat krachttraing een geweldig antidepressivum kan zijn, kan je helpen beter te slapen, en kan je algehele kwaliteit van je leven verbeteren.

  1. Krachttraining zorgt voor een hogere verbranding van calorieën

Je verbrandt calorieën tijdens de krachttraining, maar wist je dat je lichaam ook nog calorieën bijft verbranden na de krachttraining?

Meer calorieën worden gebruikt voor het aanmaken en onderhouden van spieren in plaats van vet, en in feite kan krachttraining je stofwisseling verhogen met 15 procent – het is dus een geweldige manier om een gezond gewicht te behouden of juist de pondjes te verbranden.

Tot slot...

Denk niet dat gewichtheffen, dure machines, of een lidmaatschap van de sportschool de enige manier is om aan krachttraining te doen.

Pushups, jump squats, lunges, en bergbeklimmen zijn allemaal voorbeelden van oefeningen die gebruik maken van krachttraining.

Als je gezondheidsproblemen hebt, vraag dan wel eerst aan je arts wat voor soort krachttraining het beste is om aan je wensen en vaardigheden te voldoen.

Je kunt ook werken met een fitnesscoach in het fitnesscentrum als je het gevoel hebt dat je de extra motivatie en begeleiding nodig hebt.

Wie wil er niet beter uitzien, zich beter voelen, en langer en gezonder leven? Dus waar wacht je op?

Aan de slag!

Bronnen:

www.cdc.gov/physicalactivity/growingstronger/why/index.html

https://www.painscience.com/articles/strength-training-frequency.php

circ.ahajournals.org/content/101/7/828.full

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22777332

https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/RTandMentalHealth.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3117172/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share