Supplementen

Laatste Update: 6 maart 2017

De gezondheidsvoordelen van zeewier en zeewier-supplementen

zeewierWe kennen natuurlijk de zeewier die we tegenkomen in de Noordzee als we de verkoeling zoeken tijdens een hete zomervakantie. Ook kennen de liefhebbers van Japans eten de zeewier die rond de sushi gewikkeld zit.

Maar daar houdt in de meeste gevallen de kennis van zeewier wel op. Echter, wist je dat zeewier wellicht als een nieuwe superfood geclassificeerd kan worden?

Lees vooral verder om alles te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van zeewier en waar je voor moet oppassen!

Wat is zeewier?

Laten we even bij het begin beginnen: Zeewier is een verzamelnaam voor allemaal niet aan elkaar verwante algensoorten die in zout water leven, in de zee dus. In de meeste gevallen wordt met zeewier de meercellige, relatief grote wieren bedoeld, die aan de zeebodem gehecht zijn.

We vinden ze onder de Groenwieren (Chlorophyta), de Bruinwieren (Phaeophyta) en de Roodalgen (Rodoplantea). Maar niet alleen algen die zich aan de zeebodem hechten vallen hieronder, maar ook zeewieren die gewoon los rondzweven in het water.

Maar zeewier is niet allemaal dezelfde zeewier. Er zijn duizenden soorten zeewier die allemaal in meer of mindere mate gezonde bestanddelen bevatten.

Zeewieren zijn planten die allemaal fotosynthese uitvoeren, met behulp van de bladgroenkorrels. De verschijningsvorm doet enigszins denken aan normale planten die je ook in je tuin vindt:

Lange bladeren die allemaal samenkomen in een voet. Maar de bladeren van het zeewier heeft geen houtachtige structuur om zelfstandig te kunnen blijven staan. Heeft het ook niet nodig, want de opwaartse druk van het water zorgt dat ze kunnen zweven.

Enige stevigheid in de plant is dus onnodig.

De zeewieren leven in de zee, en zijn afhankelijk van het zoute water. Alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, wordt uit het water gehaald. Daarnaast hebben ze een afhankelijk van een goede bodem waar ze zich aan vast kunnen hechten, en natuurlijk zonlicht. Met name door de afhankelijkheid van zonlicht, leven zeewieren nooit dieper in het water dan enkele meters. Dieper in het water lukt niet vanwege het gebrek aan zonlicht.

Zeewier wat je op het strand vindt is niet eetbaar. Dat is reeds afgestorven en bedorven. Zeewier moet vers ‘geplukt’ worden, en direct verwerkt worden, om het eetbaar en gezond te houden.

Zeewier kan als ‘wild’ product geoogst worden uit de zee, maar dat is over het algemeen economisch niet haalbaar. Daarom bestaan er gigantische zeewier-boerderijen die in laagstaand water zeewier kweken, oogsten en verwerken. [pullquote]De grootste producenten van zeewier kun je vinden in Japan en China.[/pullquote]

Maar ook voor de kusten van Engeland en Frankrijk kun je kwekers vinden, allemaal in de natuurlijke omgeving van de zee, onder gecontroleerde omstandigheden.

Zeewier als superfood?

superfoodsIn de laatste jaren is zeewier steeds meer en meer bekend geworden, met name door de onverminderde ‘jacht’ van dieetgoeroes die zeewier bestempelen als superfood. Gezien het grote aantal goede voedingsstoffen in dit ogenschijnlijk onbeduidende plantje, is dat wel een terechte term. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Net als alles in het leven, kan té veel zeewier eten een gevaar voor de gezondheid opleveren.

Ook staat zeewier als voedingsbron sterk in de belangstelling omdat het in ogenschijnlijk oneindige hoeveelheden voorkomt in de natuur, en gemakkelijk en snel gekweekt kan worden. De groente van de toekomst? Misschien wel. In ieder geval is inmiddels bewezen dat zeewier veroudering en overgewicht tegengaat.

Ook kan zeewier helpen in de strijd tegen kanker, dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten.

Overigens is zeewier niet alleen geschikt als voedsel, maar ook een mogelijk superfood voor de auto in de vorm van biobrandstof.. De oneindige hoeveelheden zouden dit als de ultieme brandstof kunnen maken, maar dat zeiden we ook 50 jaar geleden van de gasvoorraden.

Als dit een vlucht zou nemen, dan zitten we over 50 jaar waarschijnlijk met een verminderde voorraad zeewier en begint het verhaal opnieuw. Maar toch, het is een ingang en een start naar meer milieuvriendelijke brandstoffen.

De voedingsstoffen in zeewier

De hoeveelheid voedingsstoffen in zeewier is indrukwekkend: Met name de mineralen, de proteïnen die een prima vleesvervanger zijn, en het chlorofyl. Deze laatste helpt je lichaam om het ijzer en het magnesium gemakkelijker op te nemen. En dat is niet het enige, want er zitten nagenoeg helemaal geen calorieën in zeewier. Je zou denken dat dit het ideale voedsel zou moeten zijn, gezien de lijst met voedingsstoffen.

In totaal zijn er maar liefst 39 voedingsstoffen ontdekt in zeewier. En deze 39 voedingsstoffen vormen ongeveer 36% van het totaalgewicht. Aan mineralen kun je stoffen vinden zoals calcium, magnesium, natrium, fosfor, kalium, ijzer en jodium. Wist je dat bijvoorbeeld Arame en Akame (soorten zeewier) 10x zoveel calcium bevat dan bijvoorbeeld melk?

En dat de zeesla 25x meer ijzer bevat dan vlees? Erg indrukwekkend, maar dit geeft wel aan dat je zeewier met mate moet eten. Hierover later meer.

De geclaimde gezondheidsvoordelen van zeewier

veel energieEr is veel verdeeldheid over de gezondheidsvoordelen van zeewier. Sommige worden uit ervaring gewoon aangenomen, sommige zijn wetenschappelijk onderzocht zonder enig positief resultaat en sommige zijn wetenschappelijk aangetoond in een relevant onderzoek. Maar de meest aannemelijke en de best bewezen gezondheidsvoordelen liegen er toch niet om. Hier een indrukwekkend lijstje:

Veel voedingsstoffen en nagenoeg géén calorieën

Zeewier is een hele goede bron voor niacine, thiamine, omega-3 vetzuur en EPA. Daarnaast is zeewier erg rijk aan allerlei Vitamine B varianten, ijzer, magnesium, jodium en calcium. Daarnaast bevat zeewier nagenoeg géén calorieën. Goed nieuws toch?

Goed voor de spijsvertering

In zeewier zit een stof die Alginaat heet. Dit Alginaat zorgt voor een bescherming van de darmwand. Direct gevolg hiervan is het feit dat de spijsvertering langzamer gaat waardoor de essentiële voedingsstoffen van je eten beter kunnen worden opgenomen.

Detoxen van je lichaam

In je lichaam worden gedurende je hele leven stoffen zoals toxinen en zware metalen opgeslagen. Deze worden in de meeste gevallen niet op een natuurlijke manier afgevoerd. Om dit te bereiken is regelmatig detoxen van je lichaam een noodzaak, zeker gezien de hoeveelheid zware metalen en giftige stoffen die we dagelijks binnenkrijgen.

Denk maar eens aan de lucht die we inademen in een drukke stad met auto’s en vrachtwagens die de frisse lucht bederven. Zeewier helpt je lichaam om al deze giftige stoffen en zware metalen af te voeren.

Minder kans op hart- en vaatziekten

Om je bloeddruk te verlagen kun je prima zeewier eten. De vezels verlagen de bloeddruk en verminderen hiermee de kans op hart- en vaatziekten waarmee de kans op hartaanvallen en beroertes flink kleiner wordt.

Goed voor je schildklier

Je schildklier is een orgaantje wat op de hoogte van je strottenhoofd zit. Ook al is dit een klein orgaan, zonder de schildklier kun je gewoon niet leven. Het is verantwoordelijk voor de productie van heel veel hormonen die op hun beurt weer lichaamsprocessen in werking stellen. De overvloed aan jodium stimuleert de schildklier en zorgt er voor dat deze optimaal kan functioneren.

Geniet, maar eet zeewier met mate…

Ik wil heel duidelijk benadrukken dat zeewier met mate gegeten moet worden. Als we bijvoorbeeld in één keer 10 gram (= twee eetlepels) van de zeewiersoort Dulse eten, krijgen we maar liefst 34x zo veel kalium binnen dan wanneer we gewoon een banaan zouden eten.

Deze Kalium-shot van het zeewier is genoeg om acute hartritmestoornissen te veroorzaken bij mensen die nierproblemen hebben. Gebruik zeewier dus met mate, en overleg eventueel met je behandelend arts als je twijfels hebt om zeewier te eten in combinatie met een aandoening die je al hebt.

Ook ogenschijnlijk gezonde mensen kunnen problemen krijgen bij een ‘overdosis’ zeewier.

Zeewier in voedingssupplementen

Zeewier kun je ook innemen in de vorm van voedingssupplementen. Je kunt dit kopen in poedervorm om het op te lossen in water of een ander lekker drankje, of natuurlijk in de vorm van capsules. Zoals ook met het verse product, moet je rekening houden met de dosering, omdat er hoge concentraties jodium en/of Natrium in kunnen zitten.

Zeewier en vervuild zeewater

Zeewier wordt voor een deel in gespecialiseerde boerderijen gekweekt, onder streng gecontroleerde omstandigheden. Maar je kunt ook zeewier kopen wat ‘gewoon’ in zee gekweekt is, of in het wild geplukt is. Met name deze laatste categorie zou problemen op kunnen leveren.

De zee wordt constant vervuild met allerlei chemicaliën. Al deze vervuiling gaat ook in het zeewier zitten en krijg je dus binnen. Dat schiet natuurlijk niet echt op als je gezond denkt te eten. Met name in Amerika wordt hierop heel erg streng gecontroleerd, maar dat geld alleen voor de ‘echte’ zeewier, en niet voor de supplementen.

Het is dus belangrijk dat je bij het kiezen van het merk, voor een goede kwaliteit kiest. Dit hoeft niet direct de duurste te zijn, maar de allergoedkoopste is ook geen slimme beslissing. Probeer hierin de gulden middenweg te vinden!

Conclusies en aanbevelingen

Zeewier kan een prima aanvulling zijn op een gezond en gevarieerd voedingspatroon, maar gebruik het met mate. Een ‘overdosis’ zeewier kan in sommige gevallen leiden tot hele vervelende problemen. Je kunt bijvoorbeeld gerust een eetlepeltje zeewier per week opeten, zonder problemen.

Maar iedere dag één of meerdere eetlepels is vragen om problemen. Op het moment dat je twijfelt, vraag dan advies aan je huisarts of je behandelend arts.

Heb je zelf ervaring met zeewier of zeewier supplementen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd. 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin1
Share1