Oorsuizen Supplementen

Laatste Update: 2 september 2022

Ginkgo Biloba in de strijd tegen tinnitus?

Ginkgo Biloba, kortweg Ginkgo genoemd, is waarschijnlijk het meest gebruikte kruidenpreparaat in de Westerse wereld. In de Oosterse geneeskunst heeft het gedroogde blad van de Ginkgoboom altijd al een centrale plaats ingenomen. In de wetenschappelijke wereld geniet Ginkgo Biloba vooral bekendheid vanwege de goede resultaten die behaald zijn met de behandeling van Alzheimerpatiënten (1). In advertenties voor het kruidenpreparaat wordt echter beweerd dat een groot aantal andere ziektes en aandoeningen ook verminderd of verholpen kunnen worden door het middel te gebruiken. Waaronder tinnitus (2). Maar zijn die claims wel terecht?

Verbetering van de bloedsomloop

Het kruidenpreparaat dat als Ginkgo Biloba verkocht wordt is het extract van de gedroogde groene bladen van de Ginkgoboom. De boom draagt vruchten die een pit bevatten, maar deze zijn beide oneetbaar, al wordt de laatste wel gebruikt in de Chinese geneeskunst. De bladeren bevatten flavonoiden en terpenoiden, twee krachtige antioxidanten, die in theorie vrije radicalen op kunnen vangen. Hierdoor beschermen ze tegen celschade, waardoor de kans op hartziekten, kanker en Alzheimer kleiner wordt. Wat echter belangrijker is voor tinnituspatiënten is dat er bewezen is dat Ginkgo de bloedsomloop verbetert doordat het vaatverwijdend werkt en de bloedplaatjes er minder plakkerig van worden. En dat is goed nieuws omdat oorsuizen nogal eens veroorzaakt wordt door een slechte circulatie in de oren.

Wetenschappelijk bewijs
Er is een redelijk groot aantal wetenschappelijke studies gewijd aan de werkzaamheid van Ginkgo Biloba bij patiënten die last hebben van tinnitus. Helaas zijn een groot aantal van deze studies niet helemaal goed opgezet of gepubliceerd met onduidelijkheden over hoe het onderzoek is aangepakt. Als je dat buiten beschouwing laat is de conclusie van de meeste experimenten dat Ginkgo Biloba de geluidssterkte van het oorsuizen behoorlijk kan verminderen. Dit werd door de patiënten zelf vastgesteld, maar het kon ook in het oor gemeten worden. Het is uit al het wetenschappelijk onderzoek niet af te leiden hoe de Ginkgo het beste genomen kan worden, er zijn druppels, tabletten en zelfs injecties gebruikt, en allemaal met een andere dosis. Het lijk erop dat een dosis van 120mg Ginkgo extract per dag, verdeeld over de dag, gemeengoed is.

In het best opgezette onderzoek, door de Universiteit van Birmingham, werd driemaal daags 50mg Ginkgo extract toegediend aan tinnituspatiënten, of een placebo. De proefpersonen wisten zelf niet in welke groep ze zaten. Het resultaat van dit onderzoek was echter teleurstellend, bij 34 van de 360 patiënten die met Ginkgo behandeld waren verbeterde hun tinnitus, tegen 35 van de 360 patiënten die een placebo hadden gehad. Maar andere onderzoeken laten weer zien dat het wel werkt (3) . Het blijft dus onduidelijk of Ginkgo nu help bij tinnitus of niet. Maar het is misschien het proberen waard.

Pas wel op, want Ginkgo heeft behalve helende eigenschappen ook veel bijwerkingen. Omdat het bloedverdunnend werkt, kan het niet samen met andere bloedverdunnende medicijnen gebruikt worden. Dit is ook de reden dat er 36 uur voor een operatie of een tandartsbehandeling met het kruidenpreparaat gestopt moet worden. Epilepsiepatiënten kunnen het middel maar beter vermijden, net als zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Diabetespatiënten tenslotte moeten voor het gebruik hun arts inlichten.

Overleg daarom altijd eerst met je arts voordat je Ginko gaat gebruiken, om te controleren of het niet in jouw geval voor andere problemen kan zorgen.

Bronnen:

 1. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003852.pub3/abstract
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2273.1999.00243.x
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157487/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Is dit middel ook geschikt voor een slecht werkende buis van Eustachius

  1. Ginkgo Biloba is uitstekend geschikt voor verschillende klachten gerelateerd aan tinnitus of problemen met het gehoor. Tevens een aantal cerebrale en stoornissen in de bloedsomloop. Het is waarschijnlijk de meest gebruikte remedie voor tinnitus en veel mensen zweren bij Ginkgo. Wat betreft of het werkt bij een slecht werkende buis van Eustachius heb ik maar een paar reacties kunnen vinden. Gezien het feit dat een slecht werkende buis ook tinnitus kan veroorzaken zou Ginkgo voor verlichting kunnen zorgen, meer onderzoek is nodig en de werking kan onderling verschillen.

   Succes!

 2. Ik heb zo'n 8 jr last van tinnitus, in de tijd verergerd. Veel remedies geprobeerd, geen resultaat. Sinds 1 jr ook onder behandeling voor glaucoom (verhoogde oogdruk, verlies omgevingszien), maar of de aantasting van de centrale oogzenuw nu gebeurt door te hoge oogdruk of slechte doorbloeding van de oogzenuw is me niet duidelijk. Verschillende medicijnen (oogdruppels)hebben weinig/wisselend resultaat. Voorgesteld is nu een laser-behandeling (LTP bij open kamerhoek) doch grote twijfel mijnerzijds, ook vanwege tijdelijke verbetering. Achtergrond: ik heb, samen met mijn jongste zoon Ehlers-Danlos type III. Mijn vraag: Is er mogelijk een verband tussen TINNITUS en GLAUCOOM, uitgaande van een gebrekkige of verstoorde doorbloeding? Graag een snelle reactie. Bedankt

  1. Beste Josephin,

   Ik heb sinds 2010 ook tinnitus en sinds 1 jaar ook glaucoom. ik ben benieuwd of jij eraan geholpen bent of iets hebt gevonden die de klachten hebben vermindert. Hoor t graag.

  2. Voor glaucoom werkt THC-olie wonderen!
   Het is illegaal maar kan gevonden worden.
   Voor verdere info over glaucoom en thc olie google even naar Rick Simpson.

  1. Hallo Maria,

   Dit product verbetert de bloedsomloop, en de oorzaak van spataderen ligt in het feit dat de kleppen in de aderen niet goed meer werken waardoor het bloed niet efficiënt terug kan stromen naar het hart. Op dat moment gaat het bloed vertragen wat opgezette aderen veroorzaakt. Dus het gebruik van dit product zal weinig aan de (mechanische) problemen van spataderen toevoegen.

   Heel veel succes,
   Jack

 3. beste,

  Ik heb een slecht werkende buis van eustachius als gevolg van een open gehemelte bij de geboorte.
  De afwijking situeert zich langs de binnenkant, uitwendig is er zeer goed werk verricht en is het bijna niet zichtbaar.
  welke producten met ginkgo biloba kan ik aankopen bij de apotheker om mijn probleem proberen te verlichten?

  groeten.

 4. Beste,

  Ik heb ook last van tinnitus en wil graag Ginkgo Biloba gaan gebruiken. Bij de apotheek is mij verteld dat ik wat meer informatie moest hebben wat betreft de hoeveelheid, de soort inname, etc. Zou u mij dat kunnen vertellen?

  1. Dag,

   Ginkgo Biloba is er in verschillende vormen.
   De meeste gangbare is natuurlijk in supplement vorm (pil)
   Hoe bij supplementen altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan!

   Groetjes,

   Jack

 5. ik zit er all 2 maanden er aan cinnarizine (voor evenwicht orgaan)
  en ginkgo arkocaps ik ga er nog er mee door het helpt
  bij mij dan het vermindert in ieder geval
  ik bent blij dat ik er bijna afbent hoe komje er aan ?

 6. Beste, ik gebruik sinds kort Ginkgo voor het geheugen. Nu kreeg ik 14 dagen geleden een heftige aanval van duizeligheid met direkt misselijkheid erbij. De arts heeft me bezocht enzei dat het waarschijnlijk een virus was. 4 dagen rust en pilletjes tegen het misselijk zijn, dat klopt na 4 dagen was het weg.
  Nu 14 dagen later krijg ik gisteravond weer een heftige aanval, tot bijna vallen, en meteen weer misselijk. Morgen maar weer huisarts bellen, dit kan toch niet weer een virus zijn.
  Mijn vraag is, kan Ginkgo hier als bijwerking een oorzaak zijn??
  Vriendelijke groet, Maya

  1. Ik denk niet dat dit een bijwerking van de Ginko is, Maya.
   Waarschijnlijk is dat eerdere virus weer wakker geworden. Morgen maar even naar de huisarts!

 7. Ik lees en hoor vaak dat natuurmedicijnen c/q supplementen eerst de klachten kunnen verergeren of dat er andere klachten (even) bijkomenen omdatsommige ook je lichaam reinigen en ook omdat je lichaam moet wennen.
  Als dit zo is waarom word daar dan nooit geen melding van gemaakt in de bijsluiter.... ook met vermelding van welke desnoods.
  Ik vind het altijd zo summier.
  Ik wil ginko graagals bloedverdunner gaan gebruiken en voor mijn longen... en als natuulijke antibiotica, maar ik las dat er ook bijwerkingen zijn en ik vraag mij af wat het in mijn maag doet.
  Ik heb namelijk granaat appelsap daarvoor gebruikt maar daar kreeg ik last van met mijn maar of gal? En dat gebeurde pas na een paar weken..

  Dus ja Wat zal dieGinko gaan doen ?

  Mvg WilT

 8. In verband met te stroperig bloed en 35% teveel rode bloedlichaampjes krijg ik al acetylsalic 80mg. Dit werkt naar mijn idee onvoldoende waardoor ik ook nog moet aderlaten. Ik zou ginkgo graag als aanvulling gaan gebruiken zodat ook de bloedsomloop in mijn vingers en tenen weer op gang komt. Zou dit kunnen en met welke dosis zou ik kunnen beginnen?

  1. Dit zou kunnen, maar je moet dit écht even overleggen met je behandelend arts. Natuurlijke producten kunnen, ook al zijn ze natuurlijk, bestaande medicatie tegenwerken of sommige kwalen voeden. Ik ken je volledige historie niet, dus je arts kan hier meer over zeggen.

 9. Ik ben sinds kort begonnen met ginkgo biloba tabletjes van de tuinen. 60 mg per dag ivm koude handen en voeten.
  Nu gebruik ik op een dag ook 2 mg melatonine, aantal druppels white chestnut van Bach en smeer ik bijna dagelijks magnesiumolie.
  Kan ik daarnaast gewoon zonder problemen de ginkgo biloba gebruiken?

 10. Sinds kort gebruik ik Ginkgo Biloba capsules. Er zijn verschillende merken die dit product uitgeven. Zit er een relevant verschil tussen de merken en is een duurdere versie ook beter?

  1. Duurder hoeft niet altijd beter te zijn. Het is belangrijk om de exacte ingrediënten te kennen om een zo puur mogelijk (natuurlijk) product aan te schaffen.

 11. Net precies las ik dat magnesium misschien beter helpt dan Ginkgo Biloba tegen Tinnitus. Is dit zo?

  1. Iedereen reageert weer anders. Bij sommigen is magnesium beter, bij anderen Ginkgo Biloba.
   Kwestie van uitproberen!

 12. ben niet draaerig maar onevenwichtig slik supplementen voor Makula ,kan gingo bidrage?

 13. Beste,
  İk wil graag weten of ginko voor mij een probleem kan zijn vanwege aorta anorisme. Het is bedoeld voor tinittus.

 14. Beste allemaal,
  Het gaat over tinnitus. Ik heb alle reacties gelezen, maar nog niemand is genezen door het gebruik van , ginkgo. Ik zelf heb al 25 jaar last van oorsuizen, er zijn dagen, dat ik er wat minder last van hebt, maar de meeste dagen heb ik er behoorlijk last van. Een gehoorapparaat helpt wel, dat je het wat minder hoort.
  Niemand weet waardoor het komt. Toen ik het kreeg, had ik wel veel last van stress.
  Ik hoop dat er ooit iets voor komt. Sterkte allemaal!

 15. Ik heb 3 jaar lang last van oorsuizen...ppff ik werd soms gek van ..ik ken ook momenten waar ik minder last van....ik neem nu supplementen...omega 3 magnesium groenlipmossel saffraan..ik heb vanmorgen gingko thee gekocht...ik hoop dat het helpt voor mijn oorsuizen...vraag...hoeveel theezakje mag ik op een dag gebruiken?

  Ik hoor het graag reactie tegemoet

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin2
Share7