Oorsuizen Supplementen

Laatste Update: 3 mei 2023

Werkt appelcider azijn tegen tinnitus?

Appelcider azijn wordt al jaren gebruikt als een middel om af te vallen. Wetenschappelijke studies hebben namelijk aangetoond dat bij een dagelijks gebruik van 15 tot 30 ml van deze azijn de Body Mass Index (BMI) van proefpersonen omlaag gaan (1).

Maar er zijn ook andere voordelen aan het gebruik van appelcider azijn. Zo bevat het belangrijke mineralen en is het rijk aan de vitamine's A, B1, B2, B6 en E. Bovendien zou het de sinussen schoonmaken en er zo voor zorgen dat een allergische reactie of een verkoudheid sneller overgaat.

Nu gaan er stemmen op dat het ook tinnitusklachten kan verminderen.

Positieve verhalen uit de VS

In Nederland zijn nog niet veel tinnituspatiënten die er van gehoord hebben, maar vanuit de VS verschijnen steeds meer positieve verhalen over het gebruik van appelcider azijn (2). Zoals bij alle middelen die de klachten van het oorsuizen kunnen verminderen zijn er ook hier heel erg positieve verhalen (tinnitus verdween), redelijk positieven verhalen (tinnitus verminderde) en negatieve verhalen (er gebeurde niets) te vinden.

Toch lijken de positieve verhalen in dit geval de overhand te hebben. Helaas is er geen wetenschappelijk onderzoek bekend naar de effecten van appelcider azijn op tinnitus klachten. Het is dan ook niet bekend waarom het de klachten zou verminderen als dat inderdaad het geval is. Maar omdat het makkelijk te krijgen en goedkoop is, en relatief veilig in het gebruik kan je het natuurlijk altijd een keertje proberen.

Mijn theorie is dat het tinnitus kan verminderen als je last hebt van tinnitus door een hoge bloeddruk. Appel cider azijn kan je namelijk ook helpen om je bloeddruk te verlagen (3).

Most van appels

Appelcider azijn wordt gemaakt uit de most van appels. Door de most eerst te fermenteren ontstaat er alcohol, bij de tweede fermentatie wordt de alcohol omgezet tot azijn. Het is een gewone keukenazijn die vooral gebruikt wordt bij het inmaken van zuur en het maken van chutneys.

De meeste mensen die appelcider azijn voor medische doeleinden gebruiken drinken het één keer per dag met wat water en honing. Ze houden 1 tot 2 eetlepels aan, dezelfde hoeveelheid die mensen die gewicht willen verliezen gebruiken.

Puur of pil?

Als je de smaak van de azijn niet lekker vindt kun je de appelcider azijn ook in de vorm van een pil nemen. Dat is ook beter voor het glazuur op je tanden, want dat kan er best onder lijden als je elke dag azijn drinkt.

Let wel goed op wat de dosis van een pil is.

Lees meer over oorsuizen en supplementen

Zink
Vitamine B12

Als je namelijk teveel azijn in je lichaam krijgt kunnen er bijwerkingen ontstaan. De azijn is natuurlijk erg zuur, wat niet goed is voor de maag. Er is bovendien een geval bekend van iemand die per dag 250 ml appelcider azijn dronk, dus zo'n tien keer de aanbevolen hoeveelheid, en allerlei gezondheidsklachten kreeg.

Ook is het bekend dat azijn de hoeveelheid kalium in het bloed kan beïnvloeden. En het lijkt invloed te hebben op de bloedsuikerspiegel, waardoor diabetici extra op moeten passen met het regelmatige gebruik van azijn.

Verschillende soorten appel cider azijn

Er zijn verschillende soorten appel cider azijn. een tijdje geleden heb ik een email ontvangen of ik het verschil wilde uitleggen van de onderlinge verschillen ervan.

Er zijn twee verschillende soorten appel cider azijn te krijgen.

1. De normale appel cider azijn tref je aan in de supermarkt en is bewerkt waardoor veel van de belangrijke voedingsstoffen verdwenen zijn.

2. Aan de andere kant heb je ook de organische variant en deze moet je hebben!

Dit komt doordat in de organische variant belangrijke enzymen en voedingsstoffen inzitten. De normale fabrieksvariant bevatten deze voedingsstoffen niet of in vele minder mate. Zelf haal ik mijn eigen organische appel cider zijn bij Holland & Barrett en is 100% organisch. Je kunt waarschijnlijk ook organische appel cider azijn online krijgen. Maar persoonlijk koop ik het altijd liever bij een échte winkel.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618300483
 2. https://www.zliving.com/health/natural-remedies/quick-fix-apple-cider-vinegar-diabetes-68918/
 3. https://www.emedihealth.com/nutrition/acv-manage-high-blood-pressure

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik kreeg van een kennis te horen dat Appelazijn goed was voor oorpiep enz.Ik heb daar heel veel last van,dus heb ik het meteen gehaald en bij deze,het helpt nog ook ! gelukkig ben hier erg blij om .
  Ik raad het iedereen aan die er last van heeft !
  vriendelijke dank shirley sebregts

  1. Dag Shireley,

   Ik weet nog goed toen ik voor het eerst kennis nam van de appel cider azijn tip. Het is de nummer 1 natuurlijke remedie in Amerika en bij veel mensen vermindert de piep aanzienlijk.

   Bedankt voor uw reactie!

   Mvg,

   Jack

   1. Beste heer Boekhorst,

    Hoe lang moet je dit gebruiken om er resultaat van te hebben? Ik heb sinds een maand of 3 tinnitus in beide oren (waarschijnlijk opgelopen door harde muziek, ondanks de oordoppen die ik altijd gebruik) waar ik behoorlijk last van heb (oa concentratieproblemen) en ik heb inmiddels al verschillende methodes geprobeerd, maar zonder echt resultaat. Heel af en toe is er een momentje van een paar minuten dat het praktisch afwezig is, maar op 3 maanden leek dat me niet een echte vooruitgang.
    Er is natuurlijk geen garantie dat de appelciderazijn voor mij werkt, maar ik wil het natuurlijk toch graag proberen. En zijn er meer mensen die hier baat bij hebben gehad?
    Alvast bedankt voor uw reactie.

    Mvg,
    J.Lamers

    1. Hallo,

     Het is inderdaad bij ieder persoon weer anders of het werkt ja of nee. Er zijn mensen die er baat bij hebben, helaas zijn er ook nog steeds mensen die er gaan baat bij hebben. Ik raad u aan om het nog even vol te houden om te kijken of er nog meer vooruitgang in gaat komen.

     Ook raad ik je aan om een voedingsdagboek bij te houden, zodat je op de momenten dat het iets beter gaat terug kunt kijken wat een verschil heeft gemaakt.

     Succes!!

   2. Beste heer Boekhorst,
    Hoe lang moet je dit gebruiken om er resultaat van te hebben? Ik heb sinds een maand of 3 tinnitus in beide oren (waarschijnlijk opgelopen door harde muziek, ondanks de oordoppen die ik altijd gebruik) waar ik behoorlijk last van heb (oa concentratieproblemen) en ik heb inmiddels al verschillende methodes geprobeerd, maar zonder echt resultaat. Heel af en toe is er een momentje van een paar minuten dat het praktisch afwezig is, maar op 3 maanden leek dat me niet een echte vooruitgang.
    Er is natuurlijk geen garantie dat de appelciderazijn voor mij werkt, maar ik wil het natuurlijk toch graag proberen. En zijn er meer mensen die hier baat bij hebben gehad?
    Alvast bedankt voor uw reactie.
    Mvg,
    J.Lamers

    1. Dag,

     Bij de behandeling van tinnitus is er vrijwel geen behandeling dat 100% werkt. Vaak is het een combinatie van remedies die een verschil gaan maken. Appel cider azijn kan daar één van zijn. Maar ook vitamine B complex hebben veel mensen baat bij. Tevens een gezond voedingspatroon om de balans natrium en kalium te herstellen.

     Ik heb een aantal berichten ontvangen dat appel cider azijn de oorsuizen hebben verminderd.

     Hieronder een aantal relevante artikelen:

     https://www.optimalegezondheid.com/vitamine-b12-tekort-en-oorsuizen/

     https://www.optimalegezondheid.com/oorsuizen/

     Succes!

  2. Een hele goede avond .
   Ik heb ook behoorlijk last van tinnitus .
   Na hoeveel dagen had je het gevoel dat appelazijn begon te werken
   Groetjes Fred Bunnik

 2. Appelciderazijn werkt tegen oorsuizen als deze veroorzaakt wordt door de schimmel candida. Door gedurende langere tijd elke dag de wijnazijn met water in te nemen wordt de schimmel gedood en verdwijnt de tinnitus. Indien de tinnitus is ontstaan door gehoorschade zal het innemen van wijnazijn weinig zin hebben.

  Met vriendelijke groet, A.D

 3. Hallo Jack,
  Ik heb sinds een paar maanden last van hyperacusis en oorsuizen, gelukkig geen gehoorverlies. Hyperacusis gaat al een heel stuk beter, maar het suizen, daar ondervind ik veel last van. Eea opgelopen tgv harde muziek en stress. Ik heb m'n bloed al laten testen op b12, kalium, natrium, foliumzuur, B6 enz. en dit was allemaal goed.
  Heeft het voor mij zin om appelciderazijn te proberen of heeft dit alleen zin wanneer het oorsuizen wordt veroorzaakt door de schimmel als omschreven door A.D?
  Kan je mij vertellen hoe het staat met het onderzoek in Amerika mbt het omscholen van de hersenen? Is daar al meer over bekend?
  Met vriendelijke groet, Bianca

 4. Beste Bianca,

  Ja kan het gewoon uitproberen maar dan wel met goede kwaliteit appelazijn en dit op biologische basis. Dit heeft geeft ook grote voordelen voor het lichaam. Google dit maar eens. Heel veel succes en sterkte hiermee!

  Groetjes, randy

 5. hoi ik heb sinds 3 maanden titnius heel veel oorzuizen ik gebruik appel azijn 5 weken ik merk nog niks helaas ik woord er zo moedeloos van nu heb ik weer Bethahistine 2HCLAccord 8 mg hopen dat dat maar weer help

 6. Kan ik ook de appelcider azijn organic van de AH of Jumbo gebruiken ? Of moet perse een van een natuur winkel?

 7. Een kennis van ons heeft vreselijk last van een piep in alleen het linker oor. Zo erg dat dat hij er niet meer van kan slapen.
  Is het proberen waard om appelcider te gebruiken.
  Of is het handig om ook magnesium en vit B12 er bij te gaan slikken.
  Hij is een tijdje terug twee weken lang heel erg verkouden geweest, niet neusverkouden maar alleen maar hoesten.

  Hopelijk krijg ik een goede tip, alvast heel erg bedankt.

  1. Dag Yvonne, wat vervelend dat je kennis last heeft van tinnitus. Biologische appelciderazijn is makkelijk te krijgen, goedkoop, en relatief veilig in het gebruik. Ook is appelciderazijn erg goed voor het schoonmaken van de sinussen. Je kennis kan het dus altijd een keertje proberen.
   Daarnaast kan oorsuizen een gevolg zijn van een vitamine B12 tekort. Ook magnesium en zink kunnen bijdragen aan het verminderen van een piepend geluid door tinnitus.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share