• Spataderen: hoe krijg je ze en hoe kom je er weer vanaf?

Spataderen: hoe krijg je ze en hoe kom je er weer vanaf?

2018-10-22T09:00:12+01:00januari 8th, 2019|Ouderdomskwalen|0 Reacties

Hoewel we de neiging hebben om dit te zien als een probleem waar vooral vrouwen last van hebben, ontwikkelen eigenlijk zowel mannen als vrouwen spataderen. Spataderen zijn die dikke uitpuilende aders, die donker van kleur kunnen lijken (meestal blauw of paars). Ongeveer 50% - 55% van de vrouwen en 40% - 45% van de mannen in Europa heeft last van een probleem met de aderen, waarbij spataderen ongeveer de helft van alle mensen van 50 jaar en ouder treffen.

Het is als gevolg van hormonale invloeden ook een veelvoorkomend probleem bij oudere of zwangere vrouwen en ze ontwikkelen zich ook in de loop van de tijd als iemand ouder wordt als de aderen, als gevolg van de stijgende niveaus van ontsteking in het lichaam, hun natuurlijke elasticiteit verliezen.

Vrouwen hebben minstens twee keer zoveel kans als mannen om spataderen te ontwikkelen, maar mensen van elke leeftijd en elk ras kunnen hierdoor worden beïnvloed. Ze zijn meestal het meest opvallend op - en daarom de grootste zorg voor - mensen met een lichte huid.

Er zijn een aantal verschillende manieren om het ontstaan van spataderen te voorkomen en om ze te behandelen en je kunt dan bijvoorbeeld denken aan manieren zoals dure operaties, maar ook aan het gebruik van natuurlijke etherische oliën. Alvorens je tot irriterende crèmes, die alleen op recept verkrijgbaar zijn, te wenden of dure laseroperaties te overwegen - die trouwens niet altijd effectief zijn en echt als laatste redmiddel moeten worden beschouwd – is het een goed idee om spataderen eerst met huismiddeltjes te proberen te verhelpen. Je kunt zo de zichtbaarheid van de uitpuilende aders zonder al te veel risico's verminderen.

Natuurlijke behandeling tegen spataderen

Volgens een rapport uit 2012 "zijn er verschillende behandelingsopties voor spataderen en je kunt dan denken aan conservatief (bijv. medicijnen, compressiekousen, veranderingen in de levenstijl), minimaal invasief (bijv. Sclerotherapie of endoluminale ablatie), invasief (chirurgische technieken) en hybride (een combinatie van meerdere therapieën).”

Een rapport uit 2007 toonde aan dat zenuwbeschadigingen na operaties voor het verhelpen van spataderen veel voorkomen en dat meer dan de helft van de behandelde patiënten binnen 10 jaar na de operatie enkele nieuwe spataderen heeft.

Spataderen zijn altijd een symptoom van een onderliggende veneuze insufficiëntiestoornis. Als je een dermatoloog of een arts bezoekt om de behandelingsmogelijkheden te bespreken, word je waarschijnlijk, voordat een operatie of andere behandelingen zelfs maar worden overwogen, geadviseerd om eerst bepaalde veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Deze veranderingen kunnen enorm bijdragen aan het verminderen van opgehoopt bloed in de aderen, terwijl ze ook veel andere voordelen zoals meer energie, een gavere huid, een betere gezondheid van het hart en een betere spijsvertering kunnen veroorzaken. En het beste van alles is dat natuurlijke remedies weinig tot geen risico vormen en veel goedkoper zijn dan operaties.

Hier zijn vijf natuurlijke behandelingen tegen spataderen:

  1. Het doen van oefeningen

Regelmatig trainen is één van de beste dingen die je kunt doen om de doorbloeding in de benen te verbeteren en de ontsteking te verminderen. Zitten (met name in een slechte houding - zoals naar voren gebogen