Oorsuizen Supplementen

Laatste Update: 29 november 2016

Kan Spirulina de symptomen van tinnitus helpen verminderen?

Daar gaan we het in dit artikel niet over hebben. Maar wat we hier wel eens nader willen bekijken is de claim dat door z'n hoge gehalte aan vitamine B12 zou kunnen helpen om de symptomen van tinnitus te verminderen. Is deze bewering wetenschappelijk verantwoord? Of moeten we alle verhalen over Spirulina toch met een korreltje zout nemen. Lees verder en kom er alles over te weten!

Vitamine B12

Eerst en vooral: wat weten we over vitamine B12? Dit is een wateroplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt in de vorming van rode bloedcellen en in een goede werking van ons metabolisme, dit wil zeggen bij het omzetten van suikers, vetten en proteïnes in energie. Verder is vitamine B12 ook erg belangrijk voor ons zenuwstelsel en sommige studies suggereren dat vitamine B12 ook helpt om tinnitus te verminderen, zeker als deze aandoening juist werd veroorzaakt door een tekort aan deze vitamine.

Dit is al een eerste belangrijke nuance. Tinnitus kan door een heleboel zaken veroorzaakt worden en de remedie ervoor is uiteraard afhankelijk van wat precies de oorzaak was. Maar goed, in een aantal gevallen zou een extra dosis B12 dus wel eens een oplossing kunnen bieden. Om zeker te weten of jouw lichaam een tekort aan vitamine B12 vertoont moet je je door een arts laten onderzoeken.

Tinnitus

Hoewel we op deze site reeds een aantal artikels aan tinnitus gewijd hebben willen we toch nog graag even kort samenvatten wat het juist is. Het is een aandoening aan het gehoor die relatief vaak voorkomt en waar ook meer en meer mensen last van lijken te hebben. Tot wel één op vijf mensen worden er naar schatting ergens in hun leven mee geconfronteerd. De symptomen? Een suizend of zoemend geluid dat steeds op de achtergrond aanwezig is en dat best kan gehoord worden als men in een stille omgeving is. De frequentie en het volume van dit storende achtergrondgeluid kan variëren.

Meest voorkomende oorzaken zijn een beschadiging van het binnenoor, veroudering van de haarcelletjes in het oor of een te lange blootstelling aan lawaai. Tinnitus kan echter ook het gevolg zijn van andere aandoeningen zoals de ziekte van Meniere, teveel stress of bijvoorbeeld een hersenschudding.

De link tussen Tinnitus en B12

Mensen die aan tinnitus lijden doen er goed aan zich eens te laten testen op een eventueel vitamine B12-tekort. Een chronisch tekort hieraan wordt namelijk in verband gebracht met tinnitus en andere  vormen van gehoorverlies veroorzaakt door blootstelling aan lawaai. Een studie uit 1993 die verscheen in een gespecialiseerd vakblad toonde reeds aan, na onderzoek bij 100 patiënten met tinnitus, dat 47 van hen een tekort hadden aan vitamine B12. Bij enkele van hen bleken de symptomen ook te verminderen na inname van een B12-supplement.

En Spirulina dan?

Zoals in de inleiding vermeld is Spirulina een zoutwateralg, een eencellige, ook bekend onder z'n Latijnse naam Arthrospira Platensis. Onder de microscoop ziet het eruit als een lange dunne blauwgroene spiraal. Qua geur en smaak lijkt het wat op zeewier.

Spirulina wordt teruggevonden in veel omgevingen gaande van vijvers tot rivieren. Het ontwikkelt zich best in pesticide-vrije omstandigheden, onder veel zonlicht en bij matige temperaturen.

Spirulina wordt vaak beschouwd als de meest complete en voedzame onder alle voedingssupplementen. Het bevat een heleboel belangrijke voedingsstoffen waaronder proteïnes, complexe koolhydraten, ijzer en de vitamines A, K én B-complex. Bovendien bevat het veel carotenoïdes, zoals beta-caroteen en gele xantofyl die bekend staan om hun werking als anti-oxidant.

Conclusie

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het veel gezondheidsvoordelen toegeschreven krijgt, niet alleen bij het voorkomen maar ook voor het genezen van een aantal ziektes. Het is soms echter moeilijk om door de bomen het bos te zien, er bestaan zoveel gesponsorde gezondheidssites op internet waarvan niet altijd duidelijk is of de studies die ze aanhalen en de claims die ze maken niet door de fabrikanten van, in dit geval Spirulina, zelf opgezet zijn.

Echt onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat Spirulina tinnitus kan verhelpen is niet te vinden. Wel zijn er een aantal betrouwbare gezondheidsspecialisten die wel degelijk een link leggen. Indien een B12-tekort de oorzaak is van je tinnitus kan Spirulina dus misschien helpen en kan het in principe geen kwaad het eens een tijdje te proberen. Er zijn weinig bijwerkingen of gevaren aan het gebruik van Spirulina verbonden. Enkel mensen met zeldzame leverafwijkingen, met Lupus of mensen die reeds medicijnen slikken die hun immuunsysteem beïnvloeden kunnen Spirulina best laten staan.

Zijn er onder onze lezers mensen die Spirulina gebruiken? Gebruik je het dan om bepaalde aandoeningen te voorkomen of eerder om de symptomen van een bestaande aandoening te verminderen? En wat zijn de effecten die mensen mogen verwachten als ze dit supplement een tijdje gebruiken? Zijn er ook nadelen aan het gebruik ervan verbonden? Stuur ons je reactie zodat we er allemaal wijzer van kunnen worden!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb gemerkt dat Spirulina mijn Tinnitus verergerd!.
    Wat kan dat betekenen??
    Weet iemand daar een verklaring voor?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share