Goede Vetten en Slechte Vetten deel 2: Verschil tussen omega 3, 6 en 9

2017-04-07T10:38:13+01:00november 25th, 2012|Goede Vetten|10 Reacties

Laatste update: door

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 2: Verschil tussen omega 3, 6 en 9

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Goede Vetten en Slechte Vetten deel 1: Intro

Vaak luisteren mensen enkel naar marketing en doen we verder weinig onderzoek. Er is echter wel degelijk verschil tussen de verschillende omega vetzuren. Maar wat is het verschil precies en waarom maakt het wat uit welke we eten?

Omega-3's

Omega-3 vetzuren zijn van groot belang voor onze gezondheid - waarschijnlijk de meest belangrijke van de drie. Een belangrijke reden hiervoor is dat ze ontstekingsremmend kunnen werken. Ontstekingen zijn vaak de oorzaak van veel van de degeneratieve ziekten waar we last van krijgen, zeker op oudere leeftijd. Zij doen dit door de pro-inflammatoire effecten van omega-6 tegen te gaan, maar daarover praten we straks pas.

ALA, EPA en DHA

Ons lichaam kan de "ouder" molecuul (ook wel “bron” molecuul genoemd) voor omega-3-vetzuren, alfa linolzuur (ALA) niet zelf maken. Daarom wordt deze omega-3 - ALA - beschouwd als een "essentieel" vetzuur. Hierna wordt de ouder ALA gemetaboliseerd in de twee meest gunstige vetzuren: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het zou moeilijk zijn om teveel lof te geven aan EPA en DHA, deze hebben beide krachtige anti-inflammatoire effecten en spelen ook een aantal andere belangrijke rollen in het lichaam.

Omdat de ouder ALA niet vervaardigd wordt door ons lichaam, en omdat het niet zo gemakkelijk omgezet wordt in de "afstammelingen" EPA en DHA is het essentieel dat we deze vetzuren via onze voeding binnen krijgen. Wat de zaak is iets moeilijker maakt is dat deze omega-3’s juist diegenen zijn die het meest ontbreken in onze moderne voeding.

Toch kunnen we deze binnenkrijgen in bepaalde voedingsmiddelen zoals wilde zalm, makreel, ansjovis, walnoten, lijnzaad en groene bladgroenten - we hoeven er alleen maar voor te zorgen om deze voedingsmiddelen op te nemen in onze dagelijkse keuzes.Bovendien kunnen ze gemakkelijker worden verkregen door hoogwaardige omega-3 supplementen in te nemen.

Omega-6's

Net als in de familie van omega-3's, is er een lid van de omega-6 familie die de rol van ouder (essentieel) vetzuur speelt: linolzuur (LA). Wat er anders is aan LA is dat het niet zo moeilijk is om te vinden in ons typisch Nederlands dieet als ALA. In werkelijkheid krijgen de meeste