• goede en slechte vetten

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 1: Intro

2016-11-21T09:36:11+01:00november 24th, 2012|Goede Vetten|4 Reacties

Laatste update: door

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 1: Intro

Een van de redenen waarom we zoveel van vet houden is omdat er vreselijk veel smaak in vet zit. Maar als je probeert om gewicht te verliezen of gezonder te leven, dan is het belangrijk om te onthouden dat een gram vet meer dan twee keer zoveel calorieën bevat als een gram eiwit of koolhydraten. Ook, zoals in het thermische effect van voedsel duidelijk wordt uitlegt, zijn lichaamsvet en voedingsmiddelen vet zo gelijk aan elkaar dat vet gemakkelijker wordt opgeslagen in het lichaam dan bijvoorbeeld eiwitten of koolhydraten.

Voedingsmiddelen zoals kaas staan bekend als erg vet, en een groot aantal calorieën bij kaas komt dan ook uit vet. Maar bij het selecteren van de gezondste voedingsmiddelen is het ook belangrijk na te gaan hoe deze bereid worden. Gebakken voedsel, vooral gefrituurd voedsel, bevat een grote hoeveelheid vet. Terwijl kip en vis vaak magerder zijn dan rundvlees of varkensvlees kunnen meer vet bevatten als ze gebakken worden.

Hoe maak je het klaar
Kijk maar eens hoe het aantal gram vet in een kipfilet verandert afhankelijk van hoe het wordt klaar gemaakt. Wanneer je de kip grilt dan heeft een kipfilet slechts 3.1 gram vet, wanneer je de kip bakt dan heeft deze 4.1 gram vet. Wanneer je de kip samen met het vel in beslag doet dan zit er ineens 18.5 gram vet in hetzelfde kipfiletje. Een nogal groot verschil dus.

Wees daarom voorzichtig met salade dressings, mayonaise, en andere toevoegingen die een hoog vetgehalte hebben. Ze vergroten ons calorieverbruik en kunnen de gezonde aspecten van een maaltijd gemakkelijk tenietdoen. Vervang bijvoorbeeld mayonaise met vetvrije alternatieven zoals vetvrije yoghurt, mosterd, ketchup en barbecuesaus.

Studie na studie heeft aangetoond dat mensen in landen die meestal weinig vet eten en een plantaardig dieet volgen een lagere kans hebben op obesitas, hartproblemen, kanker en vele andere ziekten. Maar wanneer deze mensen kennis maken met het vet-beladen westerse dieet - hetzij omdat dit wordt geïntroduceerd in hun land of omdat ze verhuizen naar een ander land dan neemt het aantal problemen met ven stelselmatig toe.

Zweer vet zeker niet af
Maar natuurlijk moeten we niet vet ineens afzweren. Vet in onze voeding is nodig om een gezond lichaam te behouden.Het is een essentieel onderdeel voor de opbouw van lichaamsweefsels en cellen, en het helpt bij de absorptie van bepaalde vitaminen en andere voedingsstoffen. Veel mensen eten te veel van de slechte vetten, maar eten ook nog eens te weinig van de goede vetten die nodig zijn voor een optimale gezondheid.

Goed, minder, en ronduit slecht

De conventionele wijsheid