Cholesterol supplementen

Laatste Update: 18 december 2020

Omega 3,6 en 9 Cholesterol Verlagend?

Omega vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die essentiëel zijn voor het menselijk lichaam. Deze vetzuren worden niet aangemaakt door het lichaam, dus moeten deze ergens anders vandaan komen.

Je raadt het al: Van de voeding. De omega vetzuren zijn onmisbaar in een goed gebalanceerd voedingspatroon doordat ze directe invloed hebben op het dagelijks functioneren. Je cholesterol niveau kan hiervan ook afhankelijk zijn.

In dit artikel zal ik de relatie tussen cholesterol en omega 3,6 & 6 duidelijk maken.

In Nederland heeft men over het algemeen een omega 3 tekort, normaal gesproken zouden we 200 milligram per dag (afhankelijk natuurlijk van leeftijd en andere factoren) moeten nemen, maar de meesten komen hier lang niet aan (1). Een eetlepel lijnzaadolie bevat alle omega vetzuren die je op een dag nodig hebt, dus om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen is eigenlijk niet zo heel veel nodig.

Omega 3

Omega 3 heeft goede effecten op je gezondheid. Het staat er bekend om dat het de kans op hart- en vaatziekten enorm kan verlagen en je cholesterol (LDL) zal omlaag gaan(2). Dit komt doordat omega 3 de aanmaak van HDL-cholesterol bevordert waardoor het LDL-cholesterol beter wordt opgeruimd.

Omega 3 is belangrijk voor je hersenstofwisseling, de oogfunctie, het helpt tegen artritis en je immuunsysteem krijgt een boost.

Lees meer over: "LDL en HDL Cholesterol"

Maar wat zit er in omega 3?
Er zijn verschillende soorten omega 3 vetzuren en de belangrijkste zijn ALA, EPA en DHA. De allereerste (ALA) zal ik echter alleen gaan behandelen omdat deze het meest van belang is voor het menselijk lichaam. Dit komt omdat ons lichaam de andere omega 3 vetzuren (EPA en DHA) kan aanmaken wanneer er genoeg ALA in ons lichaam aanwezig is.

Voor de “productie” van de andere vetzuren moeten er wel voldoende enzymen (eiwitten) aanwezig zijn die als katalysator dienen.

ALA is een Engelse afkorting van het woord alfa-linoleenzuur (chemische naam: 18:3, n-3). Het lichaam maakt geen omega 3 vetzuren aan en is dus alleen binnen te krijgen via voeding. Voedingsmiddelen zoals vette vis zalm, tonijn en paling zijn rijk aan dit vetzuur. Omega 3 is ook via speciale oliën binnen te krijgen: Lijnzaad, walnotenzaad en koolzaad worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor omega 3.

Voordelen van omega 3
Wanneer je omega 3 vetzuren in de goede verhouding binnenkrijgt, zal je erg veel gezondheidsvoordelen krijgen. Deze voordelen zal je niet direct merken, maar op lange termijn zijn er zelfs zoveel voordelen, dat het eigenlijk “dom” is dat we aan de 1,5 gram quotum per dag niet komen. De voordelen heb ik even in een tabel gezet hieronder:

Omega 3 is cholesterol verlagend
Voordelen omega 3

Het voordeel van een dalend cholesterol, als die te hoog is, is dat je cardiovasculaire systeem hier minder om te lijden heeft. Hierdoor blijven je aders langer soepel en daardoor krijg je minder snel last van aandoeningen zoals een te hoge bloeddruk en aderverkalking. Daarbij verlaagt het de kans op het krijgen van een beroerte of hartaanval.

Verbetering van de geestelijke balans heeft vooral als voordeel dat je beter met stressvolle situaties kunt omgaan. Hierdoor krijg je ook minder snel last van burn-out klachten.

Ogen hebben veel invloed op ons gevoel van energie. Wie kent het niet dat als je moe bent je ook last krijgt van je ogen. Als je een bril nodig hebt, heb je vaak ook sneller een vermoeid gevoel dan mensen met goed zicht. Omega 3 kan ervoor zorgen dat je dus minder snel vermoeid bent.

Spieren en botten zijn erg belangrijk voor je functioneren. Door sterkere spieren zorg je ervoor dat je minder snel valt en als het dan toch gebeurt breek je door omega 3 minder snel je bot (3).

Hormonen hebben veel invloed op ons gedrag en gevoel van energie. Als je hormonen op orde zijn merk je dat vaak aan een beter humeur en uithoudingsvermogen.

Afvallen kan ook heel goed met vetzuren van omega 3. Doordat de vetstofwisseling verbetert val je ook sneller af als je daar moeite voor doet.

Je immuunsysteem is erg belangrijk voor je gezondheid. Door die te optimaliseren heb je al minder snel last van een verkoudheid, maar ook je DNA zal minder snel last krijgen van gevaarlijke mutaties.

Zijn er nadelen van omega 3?
Ondanks het feit dat wij mensen omega 3 vetzuren toegediend moeten krijgen, is het ook van belang dat dit in de goede verhouding gebeurt. Je zal het niet snel denken, maar een teveel aan omega 3 vetzuren kan voor complicaties zorgen (meer dan 3 gram per dag toedienen over een langere periode) .

Omega 3 heeft een direct correlatie met je LDL cholesterol gehalte, deze zal namelijk afnemen omdat het HDL cholesterol gehalte stijgt. Hierdoor zullen je slagaderen “ontslipt” worden. Gebeurt dit echter teveel, kan door overmatig gebruik van omega 3 de natuurlijk bloedstolling worden geremd, maar er heel makkelijk bloedingen kunnen ontstaan.

De kans op de ontwikkeling van een beroerte neemt hierdoor toe.

Hieronder nog een aantal risico’s van een te grote hoeveelheid omega 3 vetzuur in je lichaam:

 • Vermindering van automatische immuunsysteemreacties
 • Verminderde glycemische controle bij diabetici
 • Mensen die hartfalen hebben, kan omega 3 dat risico erg vergroten!

Omega 6 en 9

Omega 3 is een (sterk) meervoudige onverzadigde vetzuur. Omega 6 is ook een meervoudige onverzadigde vetzuur, echter een stuk minder sterk dan omega 3. Een foute verhouding tussen de omega vetzuren kan slecht voor je zijn. Een gezonde verhouding tussen deze twee vetzuren is 1 dosis omega 3 voor 2 dosissen omega 6. Omega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

https://www.optimalegezondheid.com/omega-3-supplementen-overbodig-bij-een-gezond-dieet/

Hieronder een overzicht van de voordelen van omega 6 en 9:

Voordelen van omega 6 en 9 op je cholesterol
Omega 6 en 9 Voordelen

Conclusie: Omega vetzuren en cholesterol

Naast een verlagende werking op je LDL cholesterol gehalte, hebben omega 3 verzuren, veel meer voordelen. Juist op lange termijn kunnen omega 3 vetzuren “wonderen” verrichten.

Je cholesterol waarde zal inderdaad dalen aangezien je HDL cholesterol stijgt, triglyceriden dalen waardoor je LDL cholesterol weer afneemt. Eet je bijna geen vis, of eet je geen noten? Dan is het wellicht verstandig om te gaan kijken naar supplementen die je vetzuurgehalte op het juiste pijl kunnen brengen.

Vooral oudere  mensen hebben erg veel baat bij voldoende vetzuren, aangezien oudere mensen vaker gezondheidsklachten ontwikkelen.  Een overmatig gebruik van omega 3 vetzuren, kan je cholesterolwaarden drastisch verlagen, dit kan leiden tot een vergrote kans op bloedingen!

Gebruik omega 3 in een goede verhouding! De ideale verhouding ligt tussen de 3:1 en 5:1 en betekent concreet elke week tenminste 2x vette vis.

Daarnaast is het een feit dat tegenwoordig veel mensen juist te veel van omega 6 binnen krijgen waardoor de kans op hart- en vaatziekten alleen maar toeneemt. Onderzoek toont aan dat het zelfs 10:1 kan zijn in ons Westerse voedingspatroon (omega 6 en omega 3).

Vergeet niet dat er verschillende manieren zijn om je inname onverzadigde vetzuren te verhogen!

Hoog cholesterol op een natuurlijke manier verlagen? Ontdek de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Bewaren

Bewaren

Bronnen:

 1. https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/landingspaginas/acties/download-gratis-artikel/gezondgids-vitaminen--mineralen-nl1-gecomprimeerd.pdf
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915007007344
 3. https://www.mdpi.com/2072-6643/6/10/4058

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte heer Boekhorst,

  Sinds 3 augustus behoor ik tot de hartpatienten door een hartinfarct.
  Ik ben 55 jaar, lengte 1,85 mtr en ik weeg 97 kg.
  Mijn cardioloog schreef mij naast een bloeddrukverlager, betablokker ook Simvastatine voor.
  De bijwerkingen liegen er niet om. Sinds vandaag heb ik een andere, Lescol (Fluvastatine). Dus weer een statine. Alsof er een commercieel belang bij deze rommel. Nu lees ik op uw site over andere middelen, die hetzelfde effect sorteren, maar die niet van die nare bijwerkingen hebben, zoals duizeligheid, hoofdpijn, spierpijn en impotentie. Daarnaast lees ik over Omega 3. In hoeverre is dat te combineren met de medicijnen die ik slik of is er iets ter vervanging van die statines, want daar wil ik echt van af. Momenteel is HDL 1,1, LDL 3,6 en totaal 5,6. Ik hoop dat ik er wat dat betreft op vooruit kan gaan en op een andere manier aan de juiste cholesterolwaardes kan komen. Ik hoor heel graag van u.

  Met vriendelijke groeten,
  Gabfriel Warnaer

  1. Dag Gabriel,

   Het klopt dat medicijnen zware bijwerkingen hebben. Ik krijg regelmatig reacties van mensen met dezelfde ervaringen als u. Onderzoek heeft aangetoond dat gezonde voeding de cholesterolgehalte met ongeveer 15% kan verlagen. Evenals kan het de bloeddruk aanzienlijk verlagen. Het is moeilijk om u advies te geven omdat ik uw voedingspatroon niet ken en gezien het feit dat u een hartinfarct heeft gehad ben ik voorzichtig.

   Desalniettemin is omega 3 zeer belangrijk vanwege de bloeddruk verlagende eigenschappen en het positieve effect op de aderen. In combinatie met antioxidanten (om oxidatie in de aderen tegen te gaan) en vezels (voedingsvezels zijn tevens cholesterol verlagend).

   Met name de hoeveelheid verzadigde vetten, transvetten en bewerkte voedingsmiddelen vervangen door goede vetten (zoals olijfolie, amandelen) groenten en fruit is de weg naar goede cholesterolwaarden.

   Aanvullende informatie:
   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-hart-en-vaatziekten-voorkomen-deel-1-cholesterol-kruiden/

   Cholesterol verlagen tips:
   https://www.optimalegezondheid.com/6-stappen-naar-goede-cholesterolwaarden/

   Om antwoord te geven op uw vraag moet ik zeggen dat u dat het beste kunt overleggen met uw arts. Echter, omega 3 is een essentiële vetzuur en belangrijk voor uw gezondheid!

   Succes!

   Mvg,

   Jack

 2. Hallo meneer Broekhuis,
  Ik begrijp de verhouding van de omega 3 en 6 niet helemaal denk ik....begrijp ik goed dat de omega 3 sterker is dan omega 6 maar dan toch de omega 3 in hogere verhouding moet worden genomen dan de omega 6?
  Ik zou denken omdat omega 3 alzo sterk is de verhouding naar omega 6 meer zou moeten zijn, dus 1:4 als in omega 3: omega 6.

  Wellicht moet de verhouding omega 3 hoger zijn omdat we deze meer nodig hebben in geval van hoge HDL?

  Alvast bedankt voor uw antwoord en succes met uw site, heb er veel aan!
  Met vriendelijke groet,

  Angelique Pavesi

  1. Dag Angelique,

   Het staat inderdaad wat ongelukkig in het artikel. Heel belangrijk is inderdaad om voldoende onverzadigde vetzuren binnen te krijgen. Want deze verlagen het cholesterol. De verhouding is tevens belangrijk omdat omega 3 en 6 als het ware samenwerken. Volgens onderzoek ligt de ideale verhouding tussen de 3:1 en 5:1.. Maar ik kan mij goed voorstellen dat je wat extra neemt bij de verlaging van je cholesterol. Het beste is om extra vette vis te eten, omdat naast omega 3 er ook nog andere bestandsdelen inzitten die je in een supplement niet zult aantreffen.

   Nog één aanvulling: tegenwoordig ligt de verhouding tussen omega 3 en 6 eerder het tegenovergestelde (tot wel 1:10) waardoor hart- en vaatziekten veel sneller kan voorkomen.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Jack

 3. Bij een recent huisarts bezoek bleek dat mijn algemene? cholesterol 6.8 iets te hoog was.Niet zorgelijk vertelde me de assistente. De verhouding tussen de goede en het slechte percentages was goed in evenwicht. Achteraf weet ik eigenlijk niet wat dit betekent.Kunt u mij informeren?

  1. Heel kort door de bocht betekent dit dat je 2 soorten cholesterol hebt. De zogenaamde LDL cholesterol (slechte) en HDL cholesterol (goede). De LDL cholesterol heeft als nare werking dat bij te veel zich in de aderen kan nestelen. De HDL cholesterol daarentegen kun je zien als de wegenwacht dat het slechte cholesterol kan verwijderen uit de aderen. Wanneer de verhouding LDL / HDL cholesterol goed in evenwicht is betekent dat HDL hoger is en LDL lager. Hoog cholesterol hoeft niet perse betekenen dat het ongezond is, heeft meer te maken met de balans tussen beide.

 4. dag Jack, in het eerste stukje onder de kop Omega 6 en 9 schrijf je over een verhouding 4: 1 en dan tussen haakjes omega 3: omega 6. Ik denk dat dit andersom moet zijn.

 5. Beste meneer Boekhorst,

  omdat ik vegetarisch eet, eet ik geen vis. Ik neem koudgeperste gemengde olie (raapzaadolie,zonnebloemolie, lijnzaadolie en teunisbloemolie) van Natufood, een paar lepels per dag. Verder olijfolie en kokosolie voor de maaltijdbereidingen. Is hierbij een kans dat ik teveel 3,6 of 9 binnenkrijg? Ik ben 66 jaar en laatst moest ik bij de dokter m'n bloed laten testen. Toen ik voor de uitslag kwam, zei ze verbaasd: ik heb nog nooit zulk goed bloed gezien bij iemand van jouw leeftijd. Ik eet al 46 jaar zo en voel me heel gezond, maar door uw artikel vroeg ik me af in hoeverre ik toch teveel van het goede binnen krijg. Wat is uw advies wat betreft de dagelijkse inname van olie?
  Vriendelijke groet, Loes.

  1. Hallo Loes,

   Omega 6 krijg je automatisch al genoeg binnen, daar is zelden een gebrek aan. Het is beter om je te concentreren op omega-3, omdat de juiste verhouding tussen 3 en 6 zo belangrijk is voor een optimale werking. Lijnzaadolie is bijvoorbeeld heel hoog in omega 3.

   Succes,
   Jack

 6. Hallo
  Ik neem al lange tijd omega 3 6 9 en mn ogen zijn helderder en ben niet meer depressief.
  Het zijn wel supplementen v kruidvat. Ik slik twee capsullen.
  Is dit ok volgens u. Het doet heel veel aan mn welzijn.
  Bedankt en gr muri

 7. Geweldig artikel Robert Jan Hendriks,

  Ik was er echter van overtuigd dat omega-3 vetzuren zelfs nog meer voordelen hebben voor het menselijk lichaam. Zijn de hierboven genoemde de grootste voordelen?

  1. Bedankt voor het compliment:)

   Nou ik moet zeggen sinds ik het boek ''Eat, Drink And Be Healthy'' heb gelezen en mij verdiept hebt in de Lyon's Heart Study dat ik nog meer om ben wat betreft de goede omega 3 vetten (er zijn ongetwijfeld nog meer voordelen te vinden). Omega 3 is niet alleen erg belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, maar helpt tegen talloze andere klachten. Ik ben van mening dat de goede vetten een prominentere plek moet krijgen in de huidige voedingspiramide.

   Ik ga een infographic maken wat betreft omega 3 en de vele gezondheidsvoordelen, is wat overzichtelijker.

   Groetjes,

   Jack

 8. Hallo
  Mijn is anneke schreurs en gebruik sinds kort lucovitaal visolie 3 6 9,er staat per dag 2 capsules innemen
  Kan ik ook 1capsuul nemen?
  Vriendelijke groet
  Anneke

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share