De gezondheidsvoordelen van zonnebloemolie zijn onder andere het vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren, voor meer energie te zorgen, het immuunsysteem te versterken, de gezondheid van de huid te verbeteren, kanker te voorkomen, voor een lager cholesterol te zorgen, je te beschermen tegen astma en het verminderen van ontstekingen.
TIP van Robert Jan:
Wil je graag alle lichamelijke voordelen ervaren van zonnebloemolie? Deze heb je nodig >>
Zonnebloemolie wordt ook in bepaalde cosmetische producten gebruikt. Het is een niet vluchtige olie, die gemakkelijk uit de zonnebloemen kan worden geëxtraheerd. De belangrijkste producenten van zonnebloemolie zijn Rusland, Oekraïne en Argentinië en het wordt wereldwijd gebruikt voor het bereiden van gerechten uit diverse keukens.
Een van de belangrijkste redenen voor de groeiende populariteit van zonnebloemolie is het indrukwekkende vetzuurgehalte, dat palmitinezuur, stearinezuur, oliezuur en linolzuur omvat. De combinatie van vetzuren in het lichaam is uiterst belangrijk om zo de menselijke gezondheid op alle gebieden te kunnen handhaven en zonnebloemolie kan het evenwicht tussen die vetzuren behouden.
Daarnaast fungeren sommige van die vetzuren alsmede vitamine E en andere organische verbindingen ook als antioxidanten in zonnebloemolie, wat betekent dat het een groot aantal aandoeningen, waaraan mensen kunnen lijden, kan verbeteren of zelfs kan verhelpen. Het bevat ook meer veelzijdige vetten dan elke andere veelgebruikte plantaardige olie. Met de recente hype om gezonder te gaan eten en alternatieve opties te zoeken voor het gebruik van vetten, wordt het gebruik van zonnebloemolie wereldwijd steeds populairder.
Hoewel de meeste mensen al bekend zijn met deze voordelen van zonnebloemolie, weten maar weinig mensen dat er ook belangrijke nadelen kleven aan het gebruik van deze olie.
Verderop zullen we deze bespreken, maar eerst even de gezondheidsvoordelen van zonnebloemolie op een rijtje.
Gezondheidsvoordelen van zonnebloemolie
Zonnebloemolie heeft fascinerende voordelen voor iedereen. Laten we deze voordelen eens nader bekijken.
Zonnebloemolie verlaagt het cholesterolgehalte
De verzadigde vetten, die in andere oliën worden gevonden, zijn tijdens het metabolisme maar moeilijk volledig af te breken. Als gevolg hiervan worden ze door het bloed naar verschillende delen van het lichaam gebracht en worden ze daar achtergelaten waardoor het LDL-cholesterolgehalte (het slechte cholesterol) verhoogd wordt. Dit veroorzaakt gezondheidsproblemen zoals embolie, atherosclerose, gewrichtspijn en soms zelfs geboorteafwijkingen.
Zonnebloemolie is rijk aan mono-onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, die energie bieden en ook de ideale LDL/HDL (goede cholesterol) verhouding in het lichaam waarborgen. Zonnebloemolie bevat ook lecithine dat kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Dit komt omdat het zich vasthecht aan de zenuw- en celbekleding, waardoor vet en cholesterol niet in de cel achterblijven.
Zonnebloemolie behandelt voetschimmel
Onderzoek suggereert dat zonnebloemolie ook een effectief middel is bij het behandelen van voetschimmel (Tinea Pedis). Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd en is een schimmelinfectie die tussen de tenen begint. Het aanbrengen van de zonnebloemolie direct op de huid (topische gebruik) helpt om het sneller te laten genezen.
Zonnebloemolie versterkt de gezondheid van het hart
Zonnebloemolie is rijk aan vitamine E en laag in verzadigd vet. Bovendien is het rijk aan bepaalde fytochemicalen zoals choline- en fenolzuur, die beiden gunstigvoor het hart zijn. Het bevat ook mono-onverzadigde en veelzijdige vetten en zit boordevol vitaminen wat het een van de gezondste oliën voor de consumptie maakt. Een goede kwaliteit zonnebloemolie bevat 80% of meer mono-onverzadigde vetten. Daarom kan zonnebloemolie ook helpen bij het verlagen van de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en de kans op het krijgen van een hartaanval.
Zonnebloemolie verbetert het immuunsysteem
Zonnebloemolie is rijk aan vitamine E, wat in het lichaam fungeert als een antioxidant. Het is direct in verband gebracht met het voorkomen van hartziekten en het is bewezen dat het het immuunsysteem kan verbeteren.
Zonnebloemolie verzorgt de huid
Zonnebloemolie, dat rijk aan vitamine E is, wordt specifiek in verband gebracht met het verbeteren van de gezondheid van de huid en het regenereren van de cellen. Dit betekent dat je huid beter beschermd wordt tegen schade door de zon en het voorkomt de veroudering van de huid dat optreedt wanneer er vrije radicalen aanwezig zijn in het lichaam. Anti-oxidanten zoals vitamine E neutraliseren deze vrije radicalen, waardoor ze de gezonde cellen niet zullen vernietigen of beschadigen. Het gebruik van zonnebloemolie zorgt ook voor een vermindering van zichtbare littekens, voor een snellere wondgenezing en een gezondere natuurlijke gloed op de huid. Dit is een belangrijke reden waarom zonnebloemolie zo vaak wordt gebruikt in cosmetische producten.
Zonnebloemolie verhoogt je energie
Het vetzuurgehalte in zonnebloemolie heeft een positief effect op de energieniveaus in het lichaam. Verzadigde vetten kunnen je een moe gevoel geven terwijl onverzadigde vetten, die volop aanwezig zijn in zonnebloemolie, je een energiek gevoel geven.
Zonnebloemolie voorkomt het krijgen van kanker
Zoals hierboven al is vermeld, is zonnebloemolie rijk aan antioxidanten en stoffen die fungeren als antioxidanten. Vitamine E, die soorten heeft die bekend staan als tocoferolen, zijn krachtige antioxidanten die vrije radicalen kunnen elimineren voordat ze de gezonde cellen kunnen omzetten in kankercellen. Uit onderzoeken is zelfs gebleken dat zonnebloemolie in verband is gebracht met het voorkomen van dikkedarmkanker, maar op dit moment worden er nog meer onderzoeken uitgevoerd om ook de effecten ervan op een breder scala aan kanker te kunnen verifiëren.
Zonnebloemolie vermindert ontsteking
Astma beïnvloedt miljoenen mensen over de hele wereld en deze aandoening, die problemen met de ademhaling veroorzaakt, kan variëren van mild tot levensbedreigend. Zonnebloemolie wordt door zijn anti-inflammatoire eigenschappen, die vooral afkomstig zijn uit het vitaminegehalte evenals de gunstige vetzuren die de zonnebloemolie bevat, positief in verband gebracht met het verminderen van de ernst van de astma aanvallen.
Zonnebloemolie vermindert de ernst van artritis
Naast dat het gunstig is voor mensen met astma is er ook gebleken dat zonnebloemolie voor een vermindering van de ernst van artritis kan zorgen.
Zonnebloemolie is een effectief vochtinbrengend middel
Door zijn verzachtende eigenschappen helpt de zonnebloemolie de huid om haar vocht te kunnen behouden. Het gebruik van zonnebloemolie als een lotion op de huid bij pasgeboren baby’s kan als een beschermende barrière dienen en de huid inmasseren met deze olie helpt maar liefst 14% bij het verminderen van de huidinfectie. Zo kan zonnebloemolie dus ook gemakkelijk als dagelijkse huidverzorging worden gebruikt.
Zonnebloemolie verbetert de gezondheid van de huid
Zonnebloemolie is, in vergelijking met andere huidverzorgingsproducten zoals amandelolie of shea butter, zeer hoog in vitamine E. Vitamine E is essentieel voor het voorkomen van schade aan de huidcellen door ultraviolet licht of UVA van de zon. Vitamine E verbetert door het voorkomen van littekens en het verminderen van bestaande rimpels het uiterlijk en de gezondheid van de huid.
Zonnebloemolie tegen acné
Zonnebloemolie is ook rijk aan de vitaminen A, C en D en gezonde carotenoïden en daarom kan het gebruik van deze olie op de huid voor een beschermende barrière zorgen. Deze olie is ook effectief in de behandeling tegen acné. Uitermate licht en niet vettig, wordt het gemakkelijk door de huid geabsorbeerd, zonder dat het voor de verstopping of blokkering van de poriën zal zorgen. De vitaminen en vetzuren fungeren als antioxidanten en kunnen de huidcellen regenereren en de huid helpen om zich van de acne , die vaak wordt veroorzaakt door bacteriën, te ontdoen.
Zonnebloemolie is rijk aan bèta-caroteen
Bèta-caroteen is een rijk gepigmenteerde, in vet oplosbare verbinding die kan worden omgezet in vitamine A en zijn antioxidant eigenschappen zijn gunstig voor het uiterlijk en de gezondheid van de huid. Zonnebloemolie is een uitstekende bron van bèta-caroteen. Deze verbinding maakt de huid ook minder gevoelig voor de zon. De antioxidanten, die deze olie bevat, neutraliseren de vrije radicalen die je huid binnendringen en die verbranding van de huid door de zon en huidkanker kunnen veroorzaken.
Zonnebloemolie vermindert de vroegtijdige tekenen van veroudering
De antioxidanten eigenschappen van zonnebloemolie helpen bij het voorkomen van vroegtijdige tekenen van veroudering. De blootstelling aan vrije radicalen en zonlicht verhoogt de veroudering van de huid, waardoor er al op een jonge leeftijd rimpels en fijne lijntjes kunnen ontstaan. De antioxidanten in zonnebloemolie verminderen het risico op voortijdige tekenen van veroudering.
Zonnebloemolie behandelt een droge huid
Zonnebloemolie is van nature verzachtend en verbetert de capaciteit van het vochtbehoud van je huid en is daarom dus zeer gunstig voor personen met een droge of gevoelige huid. Een mengsel van zonnebloem- en ricinusolie kan de huid effectief soepel maken en de dode cellen en andere onzuiverheden verwijderen. Dit mengsel kan ook worden gebruikt als reiniger en het is dan niet nodig om ook nog een ​​vochtinbrengende crème of lotion te gebruiken, aangezien deze oliën vetzuren en vitaminen bevatten die je huid zullen hydrateren.
Zonnebloemolie behandelt verschillende huidaandoeningen
Zonnebloemolie is een olie van fijne kwaliteit en omdat het een lichte textuur heeft, is het ook zeer geschikt voor oog- en huidverzorging. Het is geschikt voor een normale tot droge huid en het wordt door zijn milde geur en lichte textuur ook steeds vaker als aromatherapie gebruikt. Het wordt in talloze huidverzorgingsproducten gebruikt en zorgt voor een zacht gevoel op de huid.
Zonnebloemolie helpt tegen pluizig haar
Door haar lichte textuur en milde smaak, verzacht zonnebloemolie het haar en voegt het een mooie glans toe. Zonnebloemolie helpt om pluizig haar in model te brengen, om droogheid en schade aan te pakken en maakt het haar beter handelbaar. Deze veelzijdige olie geeft je haar glans en door de textuur kan het ook als natuurlijke conditioner worden gebruikt. De zonnebloemolie kan eenmaal per week op de hoofdhuid worden aangebracht en voor het bereiken van de maximale voordelen kun je het het beste op de huid en in het haar inmasseren.
Zonnebloemolie voedt het haar
Omdat deze olie extreem licht is, kan zonnebloemolie helpen bij het conditioneren van vettig haar. Ook voedt het het haar en voorkomt het breuk.
Zonnebloemolie voorkomt het dunner worden van het haar
Zonnebloemolie is een belangrijke bron van gamma alfa linoleenzuur (GLA), dat helpt bij het voorkomen van het dunner worden van het haar. Het is effectief in de behandeling tegen haaruitval, kaalheid en alopecia areata, dat een aandoening is die wordt gekenmerkt door ronde kalen plekken op de hoofdhuid zonder haar.
Zonnebloemolie voorkomt infecties
Zonnebloemolie wordt sterk aanbevolen voor zuigelingen omdat het ze tegen infecties kan beschermen, vooral wanneer ze te vroeg zijn geboren en dus zeer gevoelig voor het krijgen van infecties zijn. Van ditzelfde voordeel kunnen volwassenen die de olie gebruiken natuurlijk ook genieten, hoewel de effecten dan wel minder dramatisch zijn.
Maar... Zonnebloemolie kent ook nadelen!
Zonnebloempitten zijn geweldig voor je gezondheid, op voorwaarde dat ze wel afkomstig zijn van een duurzame, onbesmette bron. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine E, koper, thiamine, fosfor en nog meer. Maar niet alleen omdat het het zaad goed voor je gezond is, betekent dat ook automatisch dat de olie gezond is.
Denk hier eens even over na: tot in de vroege jaren 1900 de moderne verwerkingstechnieken werden ontdekt, was zonnebloemolie niet eens aanwezig in ons dieet. In tegenstelling tot boter of kokosolie scheidt de zonnebloemolie zich niet vanzelfsprekend van het zaad. Misschien is het daarom ook wel nooit bedoeld geweest voor menselijke consumptie?
Hier zijn nog vier redenen waarom je misschien liever geen zonnebloemolie zou willen gebruiken:
TIP van Robert Jan:
Wil je graag alle lichamelijke voordelen ervaren van zonnebloemolie? Deze heb je nodig >>
De zaden moeten sterk worden bewerkt om er olie van te kunnen maken
Fabrieken, machines en harde chemicaliën - klinkt jou dat als natuurlijk in de oren? Zonnebloemolie behoort tot een klasse producten die samen met sojaolie, maïsolie en koolzaadolie plantaardige oliën genoemd worden. En plantaardige oliën hebben voor een goede reden een zeer slechte reputatie. In elk van deze gevallen worden de zaden of planten zwaar bewerkt met behulp van hoge temperaturen, mechanisch persen, harde oplosmiddelen en bleekmiddel om de olie te kunnen maken.
Als de zonnebloemolie die je gebruikt gehydrogeneerd is (dus toegevoegde waterstof bevat), dan bevat het ook transvetten, die onderzoekers in verband hebben gebracht met het krijgen van ernstige aandoeningen zoals obesitas, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Transvetten zijn zo gevaarlijk voor je gezondheid omdat ze het HDL (‘goed’) cholesterol in je bloed verlagen en tegelijkertijd het LDL (‘slecht’) cholesterol in je bloed verhogen.
Hoewel pure vloeibare zonnebloemolie meestal niet gehydrogeneerd is, zijn bewerkte de voedingsmiddelen, die je eet, dit meestal wel. Transvetten uit zonnebloemolie kunnen bijvoorbeeld je favoriete merk van saladedressing, mayonaise, koekjes en nog veel meer producten zitten. En het enge aan deze soort vetten is dat je de transvetten niet onder deze naam op het etiket van het product ziet staan. Als het product 0,5 gram of minder transvet per portie bevat, mogen voedselfabrikanten vermelden dat het helemaal geen transvetten bevat. Zeer slinks en misleidend, toch?
De moleculaire structuur is niet stabiel
Als we het over oliën hebben, hoor je vooral veel over de verschillende soorten vetten. Hieronder staat een eenvoudig overzicht waardoor je de gevaren van plantaardige oliën een beetje beter zult kunnen begrijpen:
- Verzadigde vetten: bevatten geen dubbele verbindingen
- Mono-onverzadigde vetten: bevatten een dubbele verbinding
- Dubbele onverzadigde vetten: bevatten twee of meer dubbele verbindingen
Zonnebloemolie is hoog in meervoudig onverzadigde vetten, wat betekent dat het meerdere verbindingen heeft. Wanneer je dat bij hoge temperaturen verwarmt om er bijvoorbeeld mee te koken, reageren de vetzuren met zuurstof wat ook wel oxidatie wordt genoemd. Het klinkt misschien redelijk onschuldig maar dit kan volgens onderzoek eigenlijk resulteren in de productie van schadelijke verbindingen zoals alcoholen, aldehyden en ketonen. Op deze manier kan het voedsel dat je bereid met zonnebloemolie, van gezond tot giftig voor je lichaam zijn.
Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten
Zonnebloemolie kan gevaarlijke transvetten bevatten.
Plantaardige oliën, waaronder zonnebloemolie, zijn hoog in essentiële omega-6 vetzuren waardoor de broodnodige balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in het lichaam wordt verstoord. Wanneer het lichaam te veel omega-6 vetzuren binnenkrijgt, ontstaat er een ontsteking. En natuurlijk is chronische ontsteking gekoppeld aan allerlei gezondheidsproblemen waaronder depressie, leverbeschadiging, hartziekten, kanker, diabetes, arthritis, de ziekte van Alzheimer en nog veel meer. Onderzoek toont zelfs aan dat een dieet dat rijk is aan omega-6 vetzuren kan leiden tot een immuunfunctie en astma bij jonge kinderen!
Het kan synthetische antioxidanten bevatten
BHA, BHT en tert-butylhydroquinone (TBHQ) worden in de voedingsindustrie voor bewerkte voedingsmiddelen regelmatig gebruikt om oxidatie te voorkomen en om producten langer houdbaar te maken. Sommige onderzoeken hebben echter ook aangetoond dat deze synthetische antioxidanten, zoals BHA en BHT, bijwerkingen kunnen veroorzaken en een kankerverwekkende werking kunnen hebben. Dat is eigenlijk gewoon moeilijke taal voor een ding dat we allemaal willen voorkomen: kanker. Deze soorten chemicaliën zijn ook gekoppeld aan een leverbeschadiging, nierproblemen, een immuun disfunctie en een te hoog cholesterol. Nee, dank je wel, ik laat het liever staan.
Andere soorten oliën die je beter ook niet kunt gebruiken
Afgezien van zonnebloemolie zijn ook andere plantaardige en zaadoliën gevaarlijk om te gebruiken. Vaak worden ze met behulp van GGO-zaden, die een hard chemisch proces ondergaan om sneller te groeien en om er beter uit te zien, gekweekt. Hier zijn nog enkele andere olien die worden gebruikt om mee te koken en die je liever niet in je keuken wilt hebben:
- Canolaolie (of koolzaadolie)
- Sojaolie
- Maisolie
- Saffloerolie
- Katoenzaadolie
- Pindaolie
- Sesamolie
- Rijstzemelolie
Hoewel het niet op precies op dezelfde manier als zonnebloemolie wordt bewerkt, moeten we ook palmolie aan dit lijstje toevoegen en dan vooral vanwege de milieustoornissen die het veroorzaakt. Het wordt naar schatting in meer dan de helft van alle verpakten producten, die vaak in supermarkten worden gevonden, gebruikt waardoor de industrie zich zo snel uitbreidt dat dit zeer schadelijk is voor het milieu. Zorg ervoor dat de labels van de producten die jij koopt het woordje palmolie niet bevatten!
Welke kookolie kun je dan wél gebruiken?
Kokosolie is een gezondere optie dan zonnebloemolie.
Toen door overheden over de hele wereld gezonde bronnen van verzadigd vet werden veroordeeld, was er opeens een enorme toename in het gebruik van plantaardige olie. Op dat moment geloofden de consumenten dat ze een 'hart-gezond' alternatief hadden gevonden voor de traditionele vetbronnen. Ondanks de tientallen jaren van verkeerde en misleidende medische informatie weten we nu gelukkig wel beter.
Hier zijn een paar gezonde oliën die echt niet in je keuken mogen ontbreken:
Kokosolie
Kokosolie is al lang een geliefd ingredient in verzorgingsproducten, maar het is ook steeds vaker voor mensen die graag gezond willen eten een populaire keuze in de keuken geworden.
Kokosolie bevat hoge niveaus van vetzuren met een middellange keten (MCFA's), die de lever gebruikt als bron van energie. Het is ook zeer geliefd vanwege het stimuleren van het goede cholesterol in het bloed - hoewel verschillende onderzoeken ook beweren dat het het slechte cholesterol in het bloed kan verhogen.
Terwijl de vraag of kokosolie nu gezonder is dan andere populaire kookoliën zoals olijfolie of plantaardige olie nog niet helemaal duidelijk beantwoord is, kun je er in ieder geval wel zeker van zijn dat het een veelzijdig ingrediënt is als aanvulling op de andere dingen die je eet en drinkt. Je kunt het gebruiken zoals je bijvoorbeeld boter zou gebruiken voor het bakken van producten of het maken van sausjes. En omdat het tot een zeer hoge temperatuur verwarmd kan worden zonder dat het gaat roken is het een goede keuze om in te bakken.
Avocado-olie
De boterachtige avocado-olie bevat mono-onverzadigde vetten en vanwege zijn krachten om de cholesterolniveaus te verbeteren, worden deze vetten als gezond voor het hart beschouwd. Deze fruitige olie levert ook luteïne, een anti-oxidant die de gezondheid van de ogen verbetert.
Het beste gebruik: avocado-olie heeft van alle soorten plantaardige olie het hoogste rookpunt - ongeveer 160CËš- en de veelzijdige avocado-olie kan het beste worden gebruikt voor al je bereidingswijzen waarbij grote hitte vereist is zoals grillen en roosteren in een pan. Het is ook prima te gebruiken in saladedressings of voor het maken van soepen als gazpacho, over zelfgemaakte pizza, op knapperig brood of zelfs op plakjes watermeloen.
Amandelolie
Gemaakt door de olie uit de amandelpasta te drukken, heeft amandelolie een milde nootachtige smaak en heeft het een licht gele kleur. Het is rijk aan mono-onverzadigde vetten (net zoals olijf- en avocado-olie), vitamine E en fytosterolen en door de plantaardige verbindingen kan het helpen om de cholesterolgehaltes in het bloed te verbeteren. Het is ook zeer geliefd als een vochtinbrengend middel voor de huid. Koop al je vruchten- of notenoliën het liefste in een donkere fles of verpakking omdat dit de afname van de kwaliteit van het product, door blootstelling aan licht, kan verminderen.
Het beste gebruik: voegt wat subtiele amandel nuances toe aan een scala van gebakken producten waaronder koekjes, zoete broodjes en muffins. Zelfgemaakte granola wordt extra lekker met amandelolie of maak je eigen notenboter door hele amandelen en wat amandelolie toe te voegen aan de boter die je gebruikt. Geroosterde amandelolie heeft een robuuste nootachtige smaak en daardoor kan het een rijke smaak toevoegen aan salade dressings, pasta's en soepen.
Extra vergine olijfolie
Extra vergine olijfolie is op zijn best in zijn natuurlijke vorm en kan dan echt al onze zintuigen prikkelen. Het lekker in zowel een dressing of een chocolademousse. Gewoon naturel is het ook ideaal voor het maken van marinades voor vlees en vis zoals bijvoorbeeld de traditionele (en onweerstaanbare) knoflook- en paprikamarinade. Deze techniek, die oorspronkelijk werd gecreëerd om voedsel langer goed te houden, vlees meer smaak te geven of sterke geuren te maskeren, zijn nu een vast onderdeel van honderden recepten. Als je dat nog nooit hebt gedaan probeer dan eens je vlees, vis of groenten te marineren en ontdek hoeveel smaak dit aan het gerecht geeft.
En we mogen natuurlijk ook niet vergeten dat extra vergine olijfolie al eeuwenlang wordt gebruikt om vers voedsel zoals vlees, vis, kaas en groenten langer houdbaar te maken door het te beschermen tegen de vorming van schimmels en bacterien. Het is perfect voor het inleggen van groenten, voor het maken van kaas in aromatische olie of voor het bereiden van zongedroogde tomaten en het is een geweldige manier om altijd verse kruiden te hebben door die toe te voegen aan de olie.
Tot slot...
Dat zijn slechts enkele van onze favoriete oliën om ons zowel van binnen als van buiten te voeden. Maar er zijn meerdere gezondere opties die in de keuken kunnen worden gebruikt en je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld ghee, boter en dierlijk vet. Zorg ervoor dat je altijd rekening houdt met het rookpunt van je favoriete oliën.
TIP van Robert Jan:
Wil je graag alle lichamelijke voordelen ervaren van zonnebloemolie? Deze heb je nodig >>
Wat is jouw favoriete olie in de keuken, en waarom?
Bronnen
www.thekitchn.com/these-are-the-4-types-of-cooking-oils-you-should-have-in-your-kitchen-223575
www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/types-of-cooking-oil
en.wikipedia.org/wiki/Sunflower_oil
health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/2014/01/03/the-shocking-truth-about-sunflower-oil
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22995032/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1955619/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15295221/
Nochal wat claims Robert Jan¡ heb je er ook wat wetenschappelijke bronnen bij?
Dag Johannes, ik heb een paar wetenschappelijke bronnen onderaan het artikel toegevoegd. Groetjes, Robert Jan