LAATSTE UPDATE: 22 juli 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Grootmoeders recepten om de bloeddruk te verlagen

recepten om de bloeddruk te verlagenWetenschappelijk onderzoek is iets dat eigenlijk pas sinds de jaren 50 van de vorige eeuw een belangrijke rol is gaan spelen tegen ziekten zoals een hoge bloeddruk. Dit betekent dat voor die tijd mensen iets meer op hun gevoel afgingen en op kennis van generaties ervoor om de bloeddruk of algehele gezondheid te verbeteren.

Daarom ga ik in dit artikel in op ingrediënten die al generaties gebruikt worden om de bloeddruk te verlagen en de recepten die je daarmee kunt maken.

Dit recept wordt nu nog door de Amerikaanse Amishgemeenschap gebruikt om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen. Het wordt al generaties aan elkaar doorgegeven om de gezondheid te bevorderen.

De volgende ingrediënten zijn belangrijk:

Appel cider azijn

Appel cider azijn heb ik al vaker genoemd in blogs over het verlagen van de bloeddruk. Het is een drankje dat gemaakt is van rode appels. Je kunt het in de winkel kopen of zelf maken.

De voordelen van appel cider azijn zijn erg veelzijdig. Je kunt het innemen, maar ook op de huid aanbrengen voor andere aandoeningen aan de huid. Door het te drinken of eten in een recept stimuleer je het lichaam om gifstoffen uit het bloed te zuiveren. Hierdoor kan de bloeddruk stabiliseren.

Gember

Wie kent ze niet? De gemberkoekjes bij je oma. Je kwam binnen en werd begroet waarna je bij de thee of het fris een koekje mocht pakken. Dan kwam je oma binnen met een blikken koekendoos waar je snel een koekje uit moest pakken voordat die weer dicht werd gemaakt.

Heerlijk gezellig was het en je oma deed je eigenlijk ook nog een plezier. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de gezondheid.

Gember is een specerij met een unieke smaak. Sommige mensen zijn er dol op, andere mensen vinden het weer helemaal niets. Dat is erg jammer voor de mensen die het minder lekker vinden, want het is een super gezond ingrediënt. Er zitten vooral veel mineralen in, zoals kalium dat belangrijk is voor het verlagen van de bloeddruk.

Daarnaast zit er ook relatief veel magnesium in. Als je last hebt van stress en daardoor een hoge bloeddruk hebt kan het eten van magnesium helpen om de bloeddruk te verlagen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat gember de bloeddruk verlaagt. Dit komt door het effect van gember op de bloedvaten en op hoe hard je hartslag is. Dit komt door allerlei chemische reacties die door gember worden beïnvloed.

Knoflook

Knoflook is zo’n geweldig kruid. In bijna elk restaurant wordt het aan je gegeven. Vooral als je naar de Griek gaat of naar de shoarmaboer kan knoflook eigenlijk niet missen. Meestal wordt het dan in saus gegeten, maar als je het rauw eet is het echt gezond.

De smaak kan je dan nog weleens verrassen.

Knoflook is een kruid dat een pittige smaak heeft als het rauw wordt gegeten. Als knoflook rauw wordt gegeten zitten er allerlei gezonde stoffen in, die door verhitting verdwijnen. Deze stoffen hebben bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking. Dit kan ervoor zorgen dat knoflook de bloeddruk kan verlagen. Uit onderzoek blijkt ook dat naarmate je meer knoflook eet dit de bloeddruk sneller of minder snel kan verlagen.

Knoflook is een goede bron van vitamine C en foliumzuur. Daarnaast zitten er veel mineralen in, zoals kalium, fosfor, ijzer en magnesium. Deze vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol in de cellen en ook alles processen in het lichaam die te maken hebben met rode bloedcellen, de bloedvaten of de bloeddruk.

Fosfor is bijvoorbeeld een stof die in elke cel van je lichaam zit en ook je bloedvaten.

Citroensap

Als je nu op evenementen komt zie je daar soms van die vaten met detox water erin. In veel van die gezonde soorten water zit ook citroen. Hierdoor kun je na allerlei activiteiten op het evenement lekker de verfrissing opzoeken en die citroensap die door de citroen in het water komt is eigenlijk perfect daarvoor. Bovendien is het ook nog eens gezond.

Citroensap is uiteraard sap uit de citroen. Deze sap is ontzettend rijk aan vitamine C. Uit Japans onderzoek blijkt ook dat het dagelijks innemen van citroensap helpt om de bloeddruk te verlagen. In dit onderzoek werd er ook dagelijks een wandeling gemaakt.

Onbewerkte honing

Honing is een van de oudste zoetigheden die we eten. Dat we het eten is eigenlijk heel bijzonder omdat het goed beschermd wordt door duizenden beien. Dat we er ooit toch voor hebben gekozen dat dat het risico waard is en dat we zelfs imkers hebben die de kunst van honing krijgen hebben geperfectioneerd zegt genoeg over hoe waardevol honing eigenlijk is en niet in de minste plaats vanwege de gezondheid.

Onbewerkte honing wordt ook al generaties gebruikt voor de gezondheid. Wie heeft er niet thee met honing gehad als je last had van keelpijn? Honing is ook veelbelovend tegen hart- en vaatziekten.

Dit komt onder andere door de antioxidanten die er in honing zitten.

Deze ingrediënten, citroensap, appel cider azijn, knoflook, gember en onbewerkte honing  mix je bij elkaar. De Amish laten het dan nog 5 dagen in een koeling staan, maar wat mij betreft eet je het goedje direct op. Gebruik 1 stuk gember, 1 teen knoflook en verder overal een theelepel van en als je meer wilt hebben ga je verder in die verhouding.

Gedroogde abrikoos

Heb jij vroeger bij je grootouders ook vaak gedroogd fruit als snoep gehad? Gedroogd fruit heeft als voordeel dat vitaminen en mineralen er in verhouding veel meer inzitten. Per gram heb je bijvoorbeeld meer, alleen de hele vrucht is wat kleiner geworden. Die gedroogde vruchten hebben een groot voordeel, mits met mate gegeten vanwege de suiker. Gedroogde abrikoos is wel de gezondste vrucht om op die manier te eten.

Gedroogde abrikozen worden al heel lang aanbevolen om de bloeddruk te verlagen. Dit komt doordat in gedroogde abrikoos naar verhouding veel meer kalium zit dan in een normale abrikoos. Een handje gedroogde abrikozen per dag kan al een significant effect hebben om de bloeddruk te verlagen.

Rozijnen

Rozijnen zijn heerlijke gedroogde bessen die je kunt eten als of het snoep is. Dit is ook vaak een traktatie voor kinderen, maar als volwassene kun je er ook goed van genieten.

Vroeger kreeg ik vaak een klein rood doosje met rozijnen erin als tussendoortje.

Dit vond ik eigenlijk net zo leuk als wanneer ik een snoepreep kreeg. Een aantal onderzoekers wilden ook weleens weten wat rozijnen met de bloeddruk doen in vergelijking met snoep.

In een onderzoek moesten proefpersonen drie keer per dag een aantal rozijnen eten of snoepjes. De proefpersonen die rozijnen aten hadden na een maand, twee maanden en drie maanden een significant lagere bloeddruk dan mensen die snoepjes aten.

Amandelen

Amandelen zijn heerlijke noten om te eten en dat wordt ook veel gedaan in de Mediterrane landen. Had jouw oma vroeger ook altijd een schaaltje met nootjes op tafel staan, of ten minste op het aanrecht?

Noten, en amandelen in het bijzonder, zijn erg gezond. Er zitten veel belangrijke mineralen en gezonde vetten in. Amandelen eten helpt ook om de bloeddruk te verlagen. Uit onderzoek blijkt ook dat als je gaat diëten om gewicht te verliezen en hierbij een handje amandelen eet je meer gewicht verliest en dat je hierdoor ook sneller een lagere bloeddruk krijgt.

Amandelen eten heeft dus meerdere voordelen.

Als je amandelen mixt met een paar gedroogde abrikozen en een handje rozijnen heb je een heerlijke snaaibak die goed is om je bloeddruk te verlagen. Dergelijke combinaties worden ook wel studentenmix genoemd, vraag me alleen niet waarom.

Vis

In het katholieke geloof is het een gebruik om elke vrijdag vis te eten. Dat is niet voor niets, vis is erg gezond. In vis zit bijvoorbeeld omega 3 dat goed is voor het verlagen van cholesterol, dat kan op zijn beurt ook weer goed zijn voor het verlagen van de bloeddruk.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat het nemen van visoliesupplementen de bloeddruk kan verlagen doordat het de functie van de binnenste cellen in de bloedvaten verbetert. Dit betekent dat de bloedvaten meer flexibiliteit hebben. Als er dan meer bloed doorheen komt rekt de ader mee, zoals een ballon die wordt opgeblazen in plaats van dat de druk op de ader groter wordt.

Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat je kunt toevoegen aan je diner en is een ingrediënt dat al eeuwen gebruikt wordt in de Nederlandse keuken.  Iedereen die een eigen moestuin heeft of potten waarin je zelf kruiden laat groeien heeft wel een pot met rozemarijn. Heerlijk is het en het ruikt nog lekker ook.

De reden waarom het goed kan zijn tegen een hoge bloeddruk is omdat er ontzettend veel kalium en calcium in zit.

Hierdoor helpt rozemarijn om te veel vocht uit je lichaam te krijgen. Dit kan een oorzaak zijn voor een verhoogde bloeddruk. Bovendien is rozemarijn een goede vervanger voor zout als je dat gebruikt tijdens het klaarmaken van vlees of vis.

Je kunt vis erg goed combineren met rozemarijn als je het aan het bakken bent. Ook bij kip is het erg lekker.

recepten om de bloeddruk te verlagen

Zoethout

Zoethout heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Het wordt oudsher gebruikt in thee om je lichaam gezond te houden en dat is precies wat het doet. Zoethout heeft namelijk positieve effecten op het cholesterol en de bloeddruk.

Uit onderzoek dat is uitgevoerd bij cholesterol patiënten in 2002 blijkt dat het nemen van zoethout extract helpt om de hoeveelheid LDL cholesterol te verlagen. Dit was eigenlijk waar de onderzoekers onderzoek naar uitvoerden, maar tijdens het onderzoek kwamen ze er ook achter dat het consumeren van zoethoutextract ook de bloeddruk met 10% verlaagde! Ontzettend handig als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Volgens de onderzoekers hebben de flavonoïden in zoethout effect op de gezondheid.

Een leuk bijkomend voordeel van zoethout is dat het 50% zoeter is dan suiker!

Dus dat schepje suiker in de thee kun je ook laten zitten.

Je kunt zoethout thee drinken om van de voordelen van zoethout te kunnen genieten. Zoethout die op een andere manier wordt genomen en als je veel zoethout thee drinkt kan interactie hebben met sommige medicatie. Lees daarom altijd de bijsluiter of vraag advies aan je arts.

Wortelsap

Heb jij soms moeite met alleen water en thee drinken? Dan is het drinken van wortelsap, eventueel met selderij, een goede manier om wat variatie in je vochtconsumptie te krijgen. Met een blender kun je heel eenvoudig je eigen sap maken zodat je er geen toegevoegde suiker bij krijgt. Helaas zit dat wel in de meeste pakken met drinken. De wortelsap zelf maken is nog altijd de beste oplossing.

Wortels en selderij zijn ook groenten die helpen tegen een hoge bloeddruk. Als je hier een sapje van maakt in de blender helpt wortelsap ook tegen een hoge bloeddruk. Uit onderzoek dat is uitgevoerd in 2016 blijkt dat ouderen met een hoge bloeddruk baat hebben bij het drinken (en eten) van wortels en selderij om de bloeddruk te verlagen.

Tot slot…

Van oudsher zijn er dus behoorlijk veel ingrediënten die je kunt gebruiken voor je gezondheid. Soms zitten die ingrediënten zelfs een beetje in de Nederlandse cultuur, zoals de gemberkoekjes bij opa en oma, of de vis op vrijdag.

Wat het belangrijkste is, is dat je zo gezond mogelijk probeert te eten en zo min mogelijk voeding eet dat gefabriceerd is en waar allerlei voedingsstoffen aan worden toegevoegd.

Welk recept heb jij ooit van je familie gekregen dat goed is voor je gezondheid? Laat het me weten in een reactie.

Zelf iets doen?

Welke methoden zijn het meest geschikt om een te hoge bloeddruk tegen te gaan en hoe kom je zo snel mogelijk van de symptomen af? In mijn ebook ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je haarfijn uit waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat en wat je hieraan kunt doen, zodat je zo snel mogelijk weer de controle hebt over je eigen gezondheid.

Wacht niet langer! Download het e-book hier!

Bronnen:

http://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/2005/01000/Ginger_Lowers_Blood_Pressure_Through_Blockade_of.13.aspx

http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n1/abs/ejcn2012178a.html

https://www.hindawi.com/journals/jnme/2014/912684/abs/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4312004/

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2014.01.2723

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/licorice

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900701007535

http://eprints.ners.unair.ac.id/353/

https://www.ntvg.nl/artikelen/hypertensie-door-consumptie-van-drop-en-zoethoutthee/volledig

 

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ik heb altijd gehoord dat het eten van zoethout, of het drinken van zoethoutthee
  niet goed is, omdat het de bloeddruk verhoogd ! Dat staat zelfs achter op het theezakje.

  1. Hallo, ik,heb eenstemmige bloeddruk, enneen te veel aan Rode Bloedcellen.
   Is het zoethoud nu bloeddruk,verlagend, of verhogend.?
   Mvg.

 2. Ik vind het een goede uitleg ik heb onlangs een zeer lage bloeddruk had de dokters zeggen dat het geen kwaad kan ik heb momenteel kanker leukemie ik volg wat de Hematoloog en mijn huisdokter zeggen.

  1. Gezien jouw situatie, is dat heel verstandig, Simone.

   Heel veel sterkte toegewenst!

 3. Hallo,

  Mensen die gestopt zijn met roken gebruiken vaak zoethout (als vervanging voor de sigaret) maar ik raad ze dan aan om daar mee te stoppen omdat je hierdoor een te hoge bloeddruk kan krijgen.

  Leuk en interessant artikel en toch nog wat van geleerd.

 4. Je kunt zoethout thee drinken om van de voordelen van zoethout te kunnen genieten. Zoethout die op een andere manier wordt genomen en als je veel zoethout thee drinkt kan interactie hebben met sommige medicatie. Lees daarom altijd de bijsluiter of vraag advies aan je arts.

  klopt niet hier boven
  ik heb altijd geweten dat zoethout juist verhogen de boed drug

  1. Hoi Helena en Antonio,

   Zoethout de bevat de stof glycyrrhizine dat ook wordt gebruikt als zoetstof bij drop. In je maag-darmkanaal door deze stof omgezet in glycyrrhetinezuur. Uit studies naar de werking van deze stof bleek dat een inname van meer dan 95 mg glycyrrhetinezuur per dag een stijging van de bloeddruk gaf. Omdat het onderzoek beperkt is gebleven en het effect op langdurige consumptie niet was onderzocht kunnen geen zwaarwegende conclusies of adviezen worden gegeven.

   Glycyrrhizine wordt zelfs toegevoegd aan sommige medicijnen om de bittere smaak te maskeren.

   Wat de onderzoekers ook hebben ontdekt is dat bij een dagelijkse consumptie tot 9,5 gram glycyrrhizine de bloeddruk niet stijgt. Dit komt neer op ongeveer max. 10-30 g (2-5 dropjes) per dag en voor zoethoutthee is dat een half kopje per dag.

   Ik denk dat we de voordelen van zoethout niet kunnen ontkennen maar het is zeker verstandig om te consumeren in mate!

   Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
2K Shares
Tweet
Pin2K
Share