• bietensap

Bietensap: een natuurlijk pepmiddel

2016-11-25T13:40:31+01:00februari 7th, 2013|Superfoods|14 Reacties

Laatste update: door

Bietensap: een natuurlijk pepmiddel

Om te beginnen is de plant rijk aan kalium, anti-oxidanten en foliumzuur. Dat is al mooi natuurlijk. Maar er is meer: wetenschappers aan de Londense School of Medicine bewezen reeds in 2008 dat bietensap een hoge bloeddruk kan verlagen.

Een studie van de universiteit van Exeter in 2009 bewees dan weer dat indien testpersonen een halve liter bietensap dronken net voor een krachtinspanning hun uithoudingsvermogen gevoelig verbeterde. Verscheidene andere studies bevestigden dat bietensap voordelen oplevert voor mensen die fysieke inspanningen moeten doen.

De reden dat bietensap zo'n opmerkelijke effecten heeft moet volgens de onderzoekers van de universiteit van Exeter gezocht worden in z'n gehalte aan nitraten, een voedingsstof uit de aarde die helpt proteïnes op te bouwen. In ons lichaam wordt deze omgezet in nitriet en vervolgens in stikstof-oxide. Dit heeft twee positieve effecten op ons lichaam: het opent de bloedvaten, waardoor er een betere bloedcirculatie ontstaat en het vermindert de nood aan zuurstof voor onze spieren, waardoor deze efficiënter kunnen werken.

Dit werkt het beste tijdens intensieve sportbeoefening of fysieke activiteiten die langer dan dertig minuten duren. En in feite zou iemand die niet zo'n getraind lichaam er zelfs relatief meer voordeel uithalen dan een topatleet wiens spieren reeds efficiënt werken.

Er zijn nog gezondheidsvoordelen:

  • Het bevat veel ijzer wat vooral mensen met een lage hemoglobine en anemie ten goede kan komen.
  • Schadelijke stoffen die soms gevormd worden tijdens het bakken van vlees of vis en die het risico op kanker verhogen worden geneutraliseerd door bietensap.
  • De stof die verantwoordelijk is voor de dieprode kleur van de wortel van de biet, betacyanin, wordt ook geprezen als een een stof die kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van kanker.
  • Doordat het rijk is aan anti-oxidanten is bietensap een goed middel om de veroudering van onze cellen en ons lichaam te vertragen. Het helpt vrije radicale te verwijderen en voorkomt DNA-schade.

Grote hoeveelheden

Maar let op: om enig resultaat te verkrijgen moet je minstens vier of vijf rode bieten per dag eten. Of, indien je het als supplement neemt, acht tot tien capsules per dag slikken. Gekookte bieten hebben weinig meerwaarde, tenzij je het sap waarin ze gekookt werden opdrinkt.

Daarom zeggen experts dat de gemakkelijkste manier om de gezondheidseffecten te verkrijgen is vers bietensap te drinken. Hier moet je rekenen dat je ongeveer een halve liter bietensap moet drinken om het effect ervan te merken. Wetenschappers bevestigen dat hier geen negatieve bijwerkingen aan verbonden zijn, behalve dan dat je urine rozig zal kleuren.

De voordelen van bietensap zijn zoals gezegd niet enkel weggelegd voor sporters. Oudere en verzwakte mensen kunnen door het consumeren van een halve liter bietensap per dag ook hun conditie verbeteren en zo gemakkelijker uit hun zetel komen of de trap oplopen zonder buiten adem te geraken.

Zelf bietensap maken

Zelf bietensap maken met een sapcentrifuge is een beetje een knoei