Superfoods

Laatste Update: 25 november 2016

Bietensap: een natuurlijk pepmiddel

Om te beginnen is de plant rijk aan kalium, anti-oxidanten en foliumzuur. Dat is al mooi natuurlijk. Maar er is meer: wetenschappers aan de Londense School of Medicine bewezen reeds in 2008 dat bietensap een hoge bloeddruk kan verlagen.

Een studie van de universiteit van Exeter in 2009 bewees dan weer dat indien testpersonen een halve liter bietensap dronken net voor een krachtinspanning hun uithoudingsvermogen gevoelig verbeterde. Verscheidene andere studies bevestigden dat bietensap voordelen oplevert voor mensen die fysieke inspanningen moeten doen.

De reden dat bietensap zo'n opmerkelijke effecten heeft moet volgens de onderzoekers van de universiteit van Exeter gezocht worden in z'n gehalte aan nitraten, een voedingsstof uit de aarde die helpt proteïnes op te bouwen. In ons lichaam wordt deze omgezet in nitriet en vervolgens in stikstof-oxide. Dit heeft twee positieve effecten op ons lichaam: het opent de bloedvaten, waardoor er een betere bloedcirculatie ontstaat en het vermindert de nood aan zuurstof voor onze spieren, waardoor deze efficiënter kunnen werken.

Dit werkt het beste tijdens intensieve sportbeoefening of fysieke activiteiten die langer dan dertig minuten duren. En in feite zou iemand die niet zo'n getraind lichaam er zelfs relatief meer voordeel uithalen dan een topatleet wiens spieren reeds efficiënt werken.

Er zijn nog gezondheidsvoordelen:

 • Het bevat veel ijzer wat vooral mensen met een lage hemoglobine en anemie ten goede kan komen.
 • Schadelijke stoffen die soms gevormd worden tijdens het bakken van vlees of vis en die het risico op kanker verhogen worden geneutraliseerd door bietensap.
 • De stof die verantwoordelijk is voor de dieprode kleur van de wortel van de biet, betacyanin, wordt ook geprezen als een een stof die kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van kanker.
 • Doordat het rijk is aan anti-oxidanten is bietensap een goed middel om de veroudering van onze cellen en ons lichaam te vertragen. Het helpt vrije radicale te verwijderen en voorkomt DNA-schade.

Grote hoeveelheden

Maar let op: om enig resultaat te verkrijgen moet je minstens vier of vijf rode bieten per dag eten. Of, indien je het als supplement neemt, acht tot tien capsules per dag slikken. Gekookte bieten hebben weinig meerwaarde, tenzij je het sap waarin ze gekookt werden opdrinkt.

Daarom zeggen experts dat de gemakkelijkste manier om de gezondheidseffecten te verkrijgen is vers bietensap te drinken. Hier moet je rekenen dat je ongeveer een halve liter bietensap moet drinken om het effect ervan te merken. Wetenschappers bevestigen dat hier geen negatieve bijwerkingen aan verbonden zijn, behalve dan dat je urine rozig zal kleuren.

De voordelen van bietensap zijn zoals gezegd niet enkel weggelegd voor sporters. Oudere en verzwakte mensen kunnen door het consumeren van een halve liter bietensap per dag ook hun conditie verbeteren en zo gemakkelijker uit hun zetel komen of de trap oplopen zonder buiten adem te geraken.

Zelf bietensap maken

Zelf bietensap maken met een sapcentrifuge is een beetje een knoeiboel. Het gemakkelijkste is de rode bietwortels eerst te vriesdrogen (zodat je geen actieve bestanddelen verliest of beschadigt). Het poeder dat je op deze manier verkrijgt kan je vervolgens mengen met water, in een verhouding van ongeveer één theelepel per glas, en zo heb je instant vers bietensap.

Je ziet het, niet alle in de sportwereld gebruikte doping is slecht. De natuurlijke middeltjes die sporters gebruiken kunnen voor iedereen interessant zijn.

Wil je zelf een natuurlijk pepmiddel wat meer bekendheid geven? Of heb je reeds de positieve effecten van bietensap ondervonden? We horen het graag!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Nu ik de info over de goede eigenschappen van rode bietensap heb gelezen vraag ik mij af of het eten van rauwe rode biet deze eigenschappen ook heeft.
  Ik eet het regelmatig rauw, in een salade of gewoon een paar stukjes uit de hand.
  Graag zou ik hier meer over willen weten.
  Bij voorbaat dank!

  1. Bietensap is volgens het onderzoek pas echt effectief wanneer je een halve liter bietensap drinkt. Echter, ik kan mij voorstellen dat een halve liter bietensap drinken niet altijd haalbaar is. In dat geval is het prima om regelmatig wat rode biet te eten door een salade, doe ik zelf namelijk ook. Dit helemaal in combinatie met andere groente in de salades waardoor het een optelsom wordt van micro nutrienten. Want dat is de essentie bij een voedingspatroon: veel variatie in groene / fruit zodat je ook verschillende voedingsmiddelen binnenkrijgt!

   1. Ik mis in deze topic wat de nadelen kunnen zijn van het (langdurig) drinken van bietensap. Het onderwerp blijft wat op de oppervlakte. Ik heb me wat meer verdiept in dit onderwerp en wat ik hierover op internet kan vinden en op meerdere sites heb ik gelezen dat je de bietensap samen met vitamine C moet nuttigen. Dit omdat de nitraten in de maag worden omgezet in nitrieten en dat hierbij kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen. Dit proces wordt door vitamine C geneutraliseerd. Ook heb ik gelezen dat je bietensap nooit in combinatie met vet moet nuttigen, omdat dit problemen met de darmen geeft. Een glas bietensap per dag zou goed zijn voor het verlagen van de bloeddruk. Voor verbeteren sportprestaties een halve liter per dag.

    1. Bedankt voor de aanvulling op het artikel! Het klopt dat je altijd moet oppassen met nitriet en vandaar dat te veel spinazie of het opnieuw verhitten van spinazie niet gezond is. Normaal gesproken kan je lichaam hier wel mee omgaan, maar bij te veel kan het schadelijk zijn.

     1. Geachte sporters.
      Wat een prachtig stuk over bietensap , nitraat en prestatie verbetering.
      Er is nu een speciaal sport flesje geconcentreerd bietensap van 70 ml.
      In dit kleine flesje zit 400 mg nitraat, dat is hetzelfde als een halve liter vers geperst bietensap.
      Er is zelf citroensap (vitamine C) aan toegevoegd, voor een betere smaak , en voor de gevaren te beperken.
      Dit wondermiddel heet: beet-it sport.
      Bijna alle professionele en olympische sporters gebruiken dit al jaren.
      Ik heb het zelf geprobeerd, en het werkt echt fantastisch.
      Ik raad dit iedereen aan.
      http://www.beet-it.nl

 2. Geachte,
  Volgens U en de populaire pers zijn anti-oxidanten gezond ! Volgens de onderzoekers van de
  vrijeradicaalchemie zijn ze noodzakelijk om specifieke cellen aan te zetten om eiwitten aan
  te maken die de vrije radicalen veel beter aanpakken dan de anti-oxidanten zelf.
  Het is zelfs zo dat veel anti-oxidanten innemen de mortaliteit verhogen !!! en ze verhinderen
  dat de natuurlijke aanmaak, van die specifieke eiwitten die de radicalen bestrijden, helemaal
  gaat stilvallen door het teveel innemen van anti-oxidanten.
  Dit is een duidelijk bewijs dat jij vrolijk meestapt in het leger van de anti-oxidanten mythe.

  1. Ik ben het met u eens dat te veel antioxidanten zeker niet de bedoeling is. Het klopt dat op de blog de laatste tijd veel aandacht wordt geschonken over antioxidanten / vrij radicalen. Inmiddels ben ik tot inzicht gekomen dat een gezond en gebalanceerd voedingspatroon de oplossing is. Dat betekent niet te veel antioxidanten innemen als supplement, alleen dan kun je eingelijk te veel binnen krijgen.

   Tevens zijn antioxidanten een verzamelnaam van vitamine C, E, resveratrol, citroenzuur en bepaalde mineralen. De aanbevolen hoeveelheid op basis van het voedingscentrum bij bijvoorbeeld Vitamine C lit op ongeveer 70 mg en bij E op ongeveer 11.8 mg. Hierbij zit een veiligheidsmarge en door alleen antioxidanten binnen te krijgen uit voedingsmiddelen zoals groente en fruit zal er niet snel sprake zijn van overdosering. Ter verduidelijking: je zou dan 22 sinaasappels moeten eten om over de veiligheidsmarge van vitamine C (2000 mg) heen te moeten komen.

   Ik stap dus zeker niet mee in het leger van antioxidanten, ik zal hier een apart artikel over wijden op de blog. Want de laatste tijd krijg ik hier meer vragen over.

   Bedankt voor uw opmerking.

 3. Hallo Jack.

  Over bietensap ook gelezen dat het bloeddruk verlagend werkt.
  Wat weet jij hiervan en hoeveel moet ik er dan van nemen?
  Vandaag 200 ml gedronken, leek wel of mijn bloeddruk hoger werd 160 naar 180 bovendruk??

  Mvg.,

  Jack

  1. Beste Jack,

   Uit onderzoek blijkt inderdaad dat bietensap de hoge bloeddruk binnen 24 uur kan laten dalen.
   Het nitraat in dit sap blijkt het actieve ingrediënt te zijn dat leidt tot een lagere bloeddruk.
   Ik heb het zelf nog neit uitgeprobeert, dus ik durf niet te zeggen of het inderdaad werkt.
   En natuurlijk werkt elk lichaam ook weer anders op bepaalde producten.

   Succes!!

 4. Mooi artikel! Ik zal zeker proberen om 1 keer per week voor het sporten bietensap te nuttigen. Hoe kan ik de bieten vriesdrogen?

  1. Hallo Hillary,

   Ik heb zelf geen ervaring met het vriesdrogen. Echter, wanneer je een vriesdroog machine hebt wordt alleen de water onttrokken. Op deze manier zou je dan ook bieten moeten kunnen vriesdrogen.

   Succes!

 5. dag
  ik ben het er mee eens dat het gebruik van rode bietenschap mijn prestaties verbeterd tijdens het lopen.
  ik drink elke dag twee glazen sap,één smorgens en één in de nammidag.
  ik ga drie a vier maal in de week 10 km lopen,ik voel dat ik beter presteer dan als ik een tijd geen sap heb gedronken.
  ik wordt dit jaar 60 jaar en voel mij daar zeer goed bij,voor iedere sporter een aanrader.
  groetjes dirk

 6. Mijn vader (72 jaar oud) had last van een (veel) te hoge bloeddruk. De medicatie van de huisarts gaf hem vervelende bijwerkingen dus zocht hij naar andere middelen. Hij drinkt nu een aantal maanden lang elke dag een glas bietensap en gebruikt dagelijks verse knoflook. Zijn bloeddruk is nu na jaren weer normaal! Prachtig om te zien dat onze voeding ons medicijn is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share