Superfoods

Laatste Update: 26 juni 2020

De gezondheidsvoordelen van appelazijn

Op het internet wordt ontzettend veel geschreven over appelazijn. Dat is ook geen wonder, want ik kan gerust stellen dat appelazijn de nieuwe ‘haarlemmerolie’ is. Een product wat je in kunt zetten tegen enorm veel kwaaltjes en aandoeningen.

TIP:
Wil je graag alle lichamelijke voordelen ervaren van appelazijn? Deze heb je nodig >>

Veel van die aandoeningen en kwaaltjes worden veroorzaakt door een chronisch gebrek aan kalium en enzymen. En inderdaad, appelazijn is ook daar een oplossing voor.

Maar laten we eerst het probleem even nader bekijken:

De problematiek rondom tekort aan kalium en enzymen

Het is een probleem van deze tijd: Door alle drukte, werkdruk en stress wordt er niet altijd even gezond gegeten, en vooral niet regelmatig. Het is bekend dat dit funest kan zijn voor je algemene gezondheid. Eén van de gevolgen is een gebrek aan Enzymen en Kalium. Deze stoffen zijn van vitaal belang voor het goed functioneren van je lichaam.

Een tekort aan Kalium

Kalium is een mineraal en is onmisbaar voor het lichaam in het algemeen, en speciaal voor de correcte werking van cellen, weefsels en organen . Ook is Kalium erg belangrijk voor de samentrekking van de spiervezels en een goede geleiding van zenuwprikkels. En in combinatie met zout, zorgt Kalium voor een betere regulatie van de bloeddruk. Daarnaast werkt kalium positief voor de vochthuishouding en verwijdert het gifstoffen uit het lichaam.

Kalium is dus van ontzettend groot belang voor het optimaal functioneren van je lichaam!

Symptomen van een kaliumtekort

Als je een tekort aan kalium hebt, kunnen de volgende symptomen zich openbaren:

 • Misselijkheid
 • Vermoeid en lusteloos
 • Spierkrampen en spierzwakte
 • Een lagere eetlust
 • Hartritmestoornissen (in ernstige gevallen)

Een tekort aan enzymen

Enzymen is een verzamelnaam voor alle soorten eiwitten in je lichaam die in verschillende soorten bestaan. Ieder enzym is verantwoordelijk voor het in werking zetten van een proces in het lichaam, waarbij het enzym zelf niet getransformeerd wordt. Ieder enzym kan dit kunstje dus meerdere keren herhalen.

Zonder deze enzymen, als katalysator van lichaamsprocessen, kan je lichaam niet functioneren.

De symptomen van enzymtekort

Bij een tekort aan een bepaald enzym kan een bepaald proces in je lichaam niet meer plaatsvinden. Je zult dit merken aan klachten zoals opboeren, zure lucht uit de maag, langdurig hikken en voeding opgeven. Dit zie je heel veel bij pasgeboren baby’s. Bij volwassenen kan dit ernstiger vormen aannemen zoals reflux van de maag, zuurbranden, maagzweer, smaak- en geurverlies en gastritus.

Is er een oplossing?

Door het eten van fruit kun je een eventueel tekort aan Kalium en Enzymen aanvullen. Beide stoffen komen voor in de meeste soorten fruit waaronder bananen en appels. Met name deze laatste is erg interessant door de vele andere voordelen die dit gezonde hapje met zich meebrengt.

Met name in de vorm van Appelazijn worden hier heel veel voordelen aan toegeschreven, onder andere tegen diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en herpes.

Wat is appelazijn?

Ten eerste moet duidelijk zijn dat appelazijn niet hetzelfde is als gewone wijnazijn. Appelazijn wordt daadwerkelijk gemaakt van appels die gefermenteerd worden. Wanneer appelsap gaat gisten worden de zoetstoffen van de appels getransformeerd naar alcohol en noemen we het wijn of, in dit geval, eigenlijk appel-cider zonder bubbels. Als er tijdens dit proces lucht bij de wijn komt, gaat het transformatieproces heel langzaam verder en wordt de alcohol verder omgezet in zuur. Het product is een zure wijn die we in dit geval appelazijn noemen. Een veelgebruikte verzamelnaam is Vinaigre. Dit is afgeleid van de Franse woorden ‘Vin Aigre’, wat letterlijk ‘Zure Wijn’ betekend.

Zowel inwendig als uitwendig

Appelazijn kun je zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Welk gebruik bij welke oplossing hoort, lees je in het volgende overzichtje:

Inwendig gebruik van appelazijn

Appelazijn en Cholesterol

Bij inwendig gebruik helpt appelazijn op een natuurlijke manier om je cholesterol te verlagen. Een te hoog cholesterolgehalte is een gevaar voor hart- en vaatziekten. Dagelijks een glas water met 2 a 3 theelepels appelazijn is al heel effectief om je cholesterol op een gezond niveau te houden.

Appelazijn en Ontstekingen

Appelazijn is ook zeer geliefd om haar antiseptische werking, met andere woorden: het remt en voorkomt ontstekingen in het algemeen. Vooral mensen met jicht, reuma of gewrichtspijn kunnen hier veel baat bij hebben. Ook kleinere ontstekingen, zoals keelpijn, kunnen baat hebben bij het innemen van appelazijn.

Appelazijn en Bloed

Het is een langzaam proces, maar appelazijn zorgt voor een zuivering van je bloed en brengt je bloeddruk in balans. Het duurt een aantal weken voor je hier resultaat van zult zien, maar het resultaat mag er dan zijn: Door gezonder bloed ga je er beter en gezonder uitzien. Sommigen ervaren dit als een jonger lichaam.

Appelazijn en Afvallen

Appelazijn is inmiddels een bekend middel om je te helpen om af te vallen. Dit natuurlijke product is bij het verliezen van overtollig gewicht op heel veel vlakken actief:

 • Versnelling van de stofwisseling
 • Stimulering van de vetafbraak
 • Verhoging van je energie
 • Vermindering van je hongergevoel
 • Verbetering van de spijsvertering
 • Werkt reinigend en ontslakkend

Neem bij het afvallen niet meer dan 3 glazen water met 1 à 2 theelepels appelazijn per dag. Doordat appelazijn erg zuur is, kan je bij overmatig gebruik last krijgen van je maag.

Uitwendig gebruik van appelazijn

Naast het inwendig gebruik, kun je appelazijn ook uitwendig gebruiken.

Appelazijn en de Huid

Het neutraliseert de zuur-waarde van je huid en kan mogelijk werken tegen verschillende huidkwaaltjes werken. Het werkt onder andere tegen eczeem, droge huid, een vette huid en puistjes. De beste manier om appelazijn aan te brengen is met een wattenschijfje op je huid te deppen. Ook kun je het prima mengen met je bestaande lotion. Gebruik het niet vaker dan 1 à 2 keer per dag.

Appelazijn en Schimmels

Het heeft een sterke antiseptische werking, waardoor je kunt het bijvoorbeeld prima gebruiken tegen voetschimmel. Hierbij kun je een voetenbadje nemen met een paar eetlepels appelazijn.

Appelazijn en je Haar

Het werkt zeer positief als je het in je haar gebruikt. Het heeft een diep reinigende werking en helpt ook roos en haaruitval te verminderen. Meng wat appelazijn met water en laat dit even een paar minuten in je haar zitten om in te werken. Daarna heel goed uitspoelen!

TIP:
Wil je graag alle lichamelijke voordelen ervaren van appelazijn? Deze heb je nodig >>

Appelazijn voor verschillende gezondheidsklachten

Appelazijn is ook prima inzetbaar bij allerlei gezondheidsklachten.

Appelazijn en afvallen

Appelazijn zou ook helpen om beter en sneller af te vallen. Als je op internet zoekt zijn de reacties hierop heel verschillend: bij de een zijn goede resultaten behaald, terwijl bij de andere geen resultaat te bespeuren is.

Toch zijn er verschillende onderzoeken naar gedaan, met over het algemeen bemoedigende resultaten:

Uit een onderzoek is gebleken dat het helpt bij het verbranden van vet. In een test kreeg een deel 30 ml Appelazijn bij het ontbijt. Het waren deze personen die een snellere vetverbranding hadden dan de proefpersonen die alleen maar water kregen bij het ontbijt.

De gezondheidsvoordelen van appelazijn

Ook is er een duidelijk verband met de vermindering van vetopslag. Tijdens een onderzoek werden de proefpersonen verdeeld in drie groepen: Groep 1 kreeg gedurende 12 weken iedere morgen 30 ml appelazijn, Groep 2 kreeg 15 ml, en groep 3 kreeg niets. Na de 12 weken bleek dat de eerste 2 groepen een lagere BMI hadden dan 12 weken daarvoor. Bij de proefpersonen in groep 3 was niets veranderd.

Naast deze onderzoeken is ook onderzoek gedaan naar het hongergevoel. Daaruit bleek dat de mensen die bij het ontbijt hun brood aten in combinatie met appelazijn langer een ‘vol’ gevoel hadden dan de personen die alleen maar brood aten.

We kunnen hieruit concluderen dat het wel degelijk helpt bij het afvallen, ondanks het feit dat de meningen op internet verdeeld zijn.

Oplossing met appelazijn:

maximaal drie keer per dag een glas water met 2 à 3 theelepels appelazijn. Meer glazen drinken moet je niet doen in verband met de hoge zuurgraad van appelazijn, wat averechts op je lichaam gaat werken.

Appelazijn en puistjes

Het is zeer werkzaam bij huidproblemen, bijvoorbeeld bij de veelvoorkomende puistjes of acne. Puistjes ontstaan door de verstopping van een talgklier, waardoor een ophoping van talg gaat ontstaan. De bacteriën in de huid krijgen dan de kans om deze opgehoopte talg om te zetten in vetzuren. Door de ophoping van talg en vetzuren zal het talgkliertjes uiteindelijk openbreken. De omliggende huid kan ook gaan ontsteken.

Bij de bestrijding van acne is het belangrijk om een overtollige talgproductie te verlagen naar een normaal niveau, en om de huid goed te reinigen zodat de bacteriën geen kans krijgen. Een dagelijkse reiniging met appelazijn zorgt voor een neutrale PH-waarde van de huid waardoor de huid weer in balans komt en optimaal zal functioneren en minder talg gaat produceren.

Oplossing met appelazijn:

Huid dagelijks reinigen met een oplossing van 5

Appelazijn en bloeddruk

Door het innemen hiervan wordt je bloeddruk automatisch geregeld. Een te hoge bloeddruk wordt verlaagd, terwijl een te lage bloeddruk automatisch verhoogd wordt. Dit feit ligt er, maar waardoor dit veroorzaakt wordt is tot op heden nog onduidelijk. Er zijn diverse onderzoeken gaande op dit gebied.

Oplossing met appelazijn:

Dagelijks een glas water met 2 à 3 theelepels appelazijn, eventueel aangevuld met honing voor de smaak.

Appelazijn en herpes

Er verschijnen steeds meer verhalen op internet, en in de media in het algemeen, over het helende effect van appelcider op herpes. Voor de een werkt het om de huid te kalmeren, en voor de ander heeft het geen effect. Wetenschappelijk is hier ook helemaal niets bewezen. Wat wel aangenomen wordt is dat het regelmatig innemen van appelcider, helpt om te voorkomen dat slapende herpes actief wordt.

Oplossing met appelazijn:

Dagelijks een glas water met 2 à 3 theelepels appelazijn, eventueel aangevuld met honing voor de smaak.

Appelazijn en diabetes

Bij diabetes is het vaak heel lastig om je bloedsuikerspiegel in bedwang te houden. Voor de maaltijd is het te laag, en na de maaltijd stijgt het in een korte tijd heel snel. Het gebruik van appelcider zorgt er voor dat de bloedsuikerspiegel na een maaltijd in balans blijft. Dit komt de zuren in appelcider die er voor zorgen dat het proces in de maag vertraagd wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat een maaltijd heel snel, voor diabetici tè snel, in glucose wordt omgezet.

Als je appelcider inneemt voordat je gaat slapen, is je bloedsuikerspiegel in de morgen minder laag dan normaal.

Over het algemeen kunnen we dus stellen dat, door het gebruik van appelcider, de bloedsuikerspiegel trager reageert op voedselinname, geen grote pieken en dalen meer kent en daardoor meer in balans is.

Oplossing met appelazijn:

Dagelijks een glas water met 2 à 3 theelepels appelazijn, eventueel aangevuld met honing voor de smaak. Eventueel voor het slapen gaan nog een glas in verband met de bloedsuikerspiegelbalans voor de volgende ochtend.

Appelazijn en een schimmelinfectie

Schimmelinfecties kunnen op allerlei plaatsen ontstaan. Dit kan variëren van een voetschimmelinfectie tot een vaginale schimmelinfectie. Door de antiseptische werking van appelcider helpt dit natuurproduct je in de strijd tegen deze vervelende aandoeningen. Bij een voetschimmelinfectie kun je een voetbadje maken met enkele theelepels appelazijn. Voor het onderhoud van je nagels kun je ook nog één keer per dag de nagels schoonmaken met appelazijn.

Bij een vaginale schimmelinfectie nooit de vagina proberen te reinigen met (een oplossing van) appelcider. De vagina is een teer orgaan en hierdoor zal met name de zuurtegraad nog meer in onbalans raken.

Oplossing met appelazijn:

Voor vaginale infectie: Dagelijks een glas water met 2 à 3 theelepels appelazijn, eventueel aangevuld met honing voor de smaak.

Voor voetschimmel: Voetbad met een flinke scheut appelazijn

Appelazijn en haarproblemen

Als je last hebt van roos en/of schilfertjes op je hoofdhuid kun je appelazijn ook gebruiken als haarconditioner. Doe een flinke scheut appelazijn in een kom en leng dit aan met water. Meng dit goed en verdeel de oplossing over je haar. Goed inmasseren, met name als je last hebt van roos, is een must. Laat dit een paar minuten intrekken waarna je je haar heel goed moet uitspoelen. Je haar zal nog even naar azijn ruiken, maar dit zal heel snel verdwijnen. Tenminste, als je je haar goed uitgespoeld hebt.

Door deze behandeling wordt de zuurgraad van je haar hersteld, worden je haarschubben gesloten en verdwijnt je roos. Ook wordt door de appelazijn de opbouw van haarproducten volledig verwijderd waardoor je weer écht schoon haar hebt.

Oplossing met appelazijn:

Mengsel maken van water en een flinke scheut appelazijn. Haar inmasseren en na een paar minuten goed uitspoelen.

Appelazijn en spierpijn/gewrichtspijn

Het is heerlijk om na het sporten een warm bad te nemen, aangevuld met 2 koppen appelazijn. Het kalium in de appelazijn herstelt de spieren sneller en gaat spierpijn en gewrichtspijn tegen. Op deze manier een bad nemen is overigens ook heel goed voor je huid in het algemeen. Je huid wordt er zacht en glad van, en de soepelheid wordt herstelt.

Preventieve oplossing met appelazijn:

Dagelijks een glas water met 2 à 3 theelepels appelazijn, eventueel aangevuld met honing voor de smaak.

Bij acute spierpijn en/of gewrichtspijn: Een bad nemen met twee koppen appelazijn en lekker in laten werken. Na het bad wel goed afspoelen!

Appelazijn en allergieën

Het dagelijks innemen van een glas water met 2 à 3 theelepels appelcider werkt prima tegen allergieën zoals hooikoorts, insectenallergie, voedselallergie, dierenallergie en overgevoeligheid voor huisstofmijt. Dit komt door de antioxidanten die het immuunsysteem van je lichaam versterken.

Oplossing met appelazijn:

Dagelijks een glas water met 2 à 3 theelepels appelazijn, eventueel aangevuld met honing voor de smaak.

Appelazijn en spijsverteringsproblemen

Ook mensen met spijsverteringsproblemen kunnen baat hebben bij appelazijn. De appelazijn zorgt niet alleen voor een reductie van de ontwikkeling van zuur in je maag, maar brengt ook je hele maag in een gezonde balans.

Oplossing met appelazijn:

Dagelijks een glas water met 2 à 3 theelepels appelazijn, eventueel aangevuld met honing voor de smaak.

Appelazijn voor huidverzorging

Om je huid te verzorgen, schoon te maken en te verjongen kun je appelcider gebruiken. Maak een oplossing van 50% water en 50% appelazijn en breng dit mengsel aan op je gezicht, of op je hele lichaam als je wilt. Laat dit 10 minuten zitten om in te laten werken en spoel het daarna goed af.

Door deze actie wordt de zuurgraad van je huid hersteld, de bloedsomloop wordt bevorderd en het maakt de huid soepel en zacht.

In appelazijn zit veel bétacarotine en vitamine E. Deze twee stoffen zorgen voor de vernietiging van vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor de veroudering van de huid.

Oplossing met appelazijn:

Huid dagelijks reinigen met een oplossing van 50% water en 50% appelazijn

Veel gestelde vragen over Appelazijn

Ondanks de uitgebreide informatie, kan ik me heel goed voorstellen dat er nog steeds vragen zijn over appelazijn. Hieronder wil ik de meest gestelde vragen met je delen. Mocht je nog andere vragen hebben, schroom dan niet om deze onderaan het artikel te stellen. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug.

Zijn er bijwerkingen aan het gebruik?

Nee, er zijn in principe geen bijwerkingen aan het gebruik van appelazijn. Het product is volledig natuurlijk, dus bij normaal gebruik heeft dit geen negatieve effecten op het lichaam. Wel kunnen er ongewenste effecten ontstaan als je de appelazijn niet op de juiste manier gebruikt of teveel inneemt:

 • Tandglazuur: Bij het drinken van appelazijn kan het tandglazuur beschadigd worden door de zuurtegraad van appelazijn. Dit geldt met name als je de appelazijn in de pure vorm drinkt. Je kunt dit voorkomen door de appelazijn (-oplossing) met een rietje te drinken zodat het niet met je tanden in contact komt. Let er dan wel op dat je niet binnen 30 minuten je tanden gaat poetsen, omdat het zuur dan alsnog met je tanden in aanraking komt.
 • Maag: Het innemen van grote hoeveelheden appelazijn kan leiden tot grote maagproblemen zoals misselijkheid, diarree, indigestie of maagzuur. Verdun de appelazijn altijd met water, en voeg eventueel wat honing toe om het effect van het zuur wat te verlagen.
 • Huid: Als er onverdund appelazijn op de huid wordt aangebracht, kan dit irritatie veroorzaken. Ook voor extern gebruik geldt dat appelazijn altijd verdund moet worden voor gebruik.

Ik zag troebele en heldere versies in de winkel staan. Welke is het beste?

De heldere appelazijn is een gefilterde versie van de troebele appelazijn. Bij het filteren worden alle rondzwevende vezels eruit gehaald, waarbij ook veel voedingsstoffen zoals enzymen verwijderd worden. Eigenlijk heeft dit filteren helemaal geen zin en wordt alleen gedaan om cosmetische redenen: Mensen zijn gewoon eerder geneigd om een heldere vloeistof te kopen dan een troebele vloeistof.

Als je het maximale effect van de appelazijn wilt benutten, is de troebele, ongefilterde versie het beste. Hier zitten alle voedingsstoffen nog in. De vezels die in de appelazijn rondzweven kun je vergelijken met het vruchtvlees in sinaasappelsap. Het grote verschil is dat het bij sinaasappelsap niet als ‘troebel’ en dus ‘vies’ wordt ervaren.

Waar kan ik vloeibare appelazijn kopen?

Appelazijn kun je in principe overal kopen, zowel in de reguliere supermarkten als in de gezondheids- en biologische winkels. Ook kun je appelazijn via internet bestellen. Als je niet precies weet wat je wilt/moet hebben, is het verstandig om naar een biologische- of natuurwinkel te gaan. Deze mensen hebben verstand van zaken, kunnen je goed advies geven en je weet zeker dat je een goed en eerlijk product koopt zonder toevoegingen.

Is het ook werkzaam bij dieren?

Ja, appelazijn kun je ook gebruiken bij dieren en werkt in principe op dezelfde manier als bij mensen. Er zijn al heel wat paarden, honden, vogels en marmotten die een paar druppels vloeibaar appelazijn in het drinkwater krijgt. De weerstand wordt op deze manier vergroot, en het houdt de gewrichten en spieren soepel. Het dier wordt ook van binnen volledig gereinigd, net als bij mensen.

Als je de vacht, van bijvoorbeeld je hond, wast met een mengsel van appelazijn en water, verminder je ook nog de aantrekkingskracht van vlooien, vliegen en teken. Op deze manier is het beest op een natuurlijke manier beschermd.

Zijn pillen niet veel gemakkelijker in te nemen?

Ja, dat is een ding wat zeker is. De appelazijn-capsules zijn gevuld met een droge vorm waaruit de zure smaak is weggehaald. Maar dat is dan ook het enige voordeel van pillen.

De pillen die je kunt kopen zijn meestal gericht op afvallen, dus zitten er meestal extra stoffen in die jij misschien helemaal niet nodig hebt. Daarbij komt dat de hoeveelheid appelazijn in de capsule van dusdanig kleine hoeveelheid is, dat het effect beduidend minder is dan de vloeibare, pure vorm. Daarbij komt nog dat de pillen vele malen duurder zijn dan een flesje met vloeibare appelazijn.

Dit alles bij elkaar raad ik aan om de vloeibare, pure vorm te gebruiken. Het is goedkoper en kwalitatief veel beter!

Wat is het verschil tussen reguliere azijn en appelazijn?

De reguliere azijn, zoals we dat tot op heden dagelijks in de keuken gebruiken, is gemaakt van druiven. De appelazijn is gemaakt van appels.

De verdere bereidingswijze is identiek.

Druiven en appels zijn beslist niet hetzelfde als het om voedingsstoffen gaat. Daarom kun je nooit de reguliere azijn gebruiken met dezelfde verwachtingen van appelazijn.

Kan ik appelazijn zelf maken?

Jazeker, dat is helemaal niet moeilijk. Op deze manier weet je precies wat er in zit, en ook vooral wat er niet in zit. Over hoe je zelf appelazijn kunt maken, lees je verderop in dit artikel.

Hoeveel vloeibare appelazijn moet ik innemen, en hoe?

Het is al een paar keer aangehaald, teveel appelazijn geeft niet het gewenste effect en geeft ernstige bijwerkingen.

Als je appelazijn inneemt voor de algemene gezondheid en preventie is 1 a 2 glazen water met 1 à 2 theelepels appelazijn genoeg. Ben je aan het afvallen, dan kun je wat meer nemen, maar nooit meer dan 3 glazen per dag.

Het is zo zuur. Kan ik daar wat aan doen?

Jazeker. Het is waar dat appelazijn erg zuur smaakt, maar na een week wen je aan de smaak en is het minder ‘vies’. Maar als je wilt kun je wat honing aan het mengsel toevoegen om de zuurgraad wat te verzachten en het drankje wat zoeter te maken.

Zijn er ook andere manieren om appelazijn in te nemen?

Ja, dat is er zeker, hoewel je dan minder controle hebt over de hoeveelheid die je per dag binnenkrijgt. Maar je kunt appelazijn gewoon in de keuken gebruiken, net zoals je ‘normale’ azijn zou gebruiken.

Zelf appelazijn maken

Appelazijn is gewoon verkrijgbaar in de winkel, maar zelf maken is een prima optie. Op deze manier weet je precies wat er (niet) in zit. Bovendien verwerk je zo de schillen en klokhuizen van appels, die je anders weg zou gooien.

Wat heb je nodig?

 • Een bak of pan waar de appelazijn in gemaakt kan worden
 • Een bord
 • Een neteldoek of een vaatdoek
 • Water
 • Schone fles om de appelazijn in te bewaren
 • En natuurlijk de schillen en klokhuizen van appels

De werkwijze

Pak de bak of pan en vul deze met alle afval van appels, dus de schillen en de klokhuizen. Vul deze bak met lauw water zodat het waterniveau ongeveer 1 centimeter boven de appelresten uitkomt. Waarschijnlijk gaan de appelresten drijven, en om dit te voorkomen kun je een bord in de bak leggen om alles onder water te houden. Leg nu over de bak het neteldoek of de (schone) vaatdoek en bind dit vast met een touw of een elastiek zodat dit goed blijft zitten en afgesloten is.

Deze bak zet je gedurende 2 weken op een niet al te koele plaats. Door het proces zullen er fruitvliegjes aangetrokken worden door de geur. Zet de bak daarom niet in de keuken maar op een plekje waar je geen last van de onvermijdelijke fruitvliegjes hebt.

Na de periode van 2 weken is de appelazijn klaar. Bij het verwijderen van het doek en het bord zie je waarschijnlijk een laagje moer. Dit is een teken dat het proces goed gegaan is.

Zeef de appelazijn met behulp van de neteldoek of de vaatdoek en bewaar de heldere appelazijn in de schoongemaakte, en liefst uitgekookte, fles.

Om het proces te versnellen kun je een paar gram gist toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk.

Laat je me weten of het gelukt is om appelazijn te maken?

En dan nog een recept:

Appelazijn is goed voor je gezondheid en kun je in veel gerechten verwerken. Voor nu wil ik graag een recept met je delen voor mayonaise. Nee, niet de mayonaise van de snackbar, maar lekkere, home-made, mayonaise op basis van olijfolie en appelazijn.

Mayonaise, gemaakt met appelazijn

Wat heb je nodig?

 • 2 deciliter olijfolie
 • 1 ei
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 eetlepel appelazijn
 • peper en zout naar smaak

Hoe maak je dit klaar?

Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn alvorens ze verwerkt worden. Is dit niet het geval, dan zal de mayonaise mislukken!

Doe het ei en de olijfolie in een kom en mix het geheel met een staafmixer. Het is maar een kleine hoeveelheid, dus is het belangrijk dat je de staafmixer al draaiend voorzichtig omhoog haalt als je klaar bent. Anders blijft alles aan de messen hangen en zit er niks meer in de kom.

Voeg nu de appelazijn, de mosterd, zout en peper toe en mix het nog een keer goed doorelkaar.

Wanneer de mayonaise te dun is, kun je een beetje bloem toevoegen om de juiste dikte te krijgen.

Tot slot…

Naar aanleiding van deze drie specials over de heilzame werking van appelazijn voor het lichaam en geest, kunnen we stellen dat er zeker grote voordelen te behalen zijn. Lang niet alles is onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek, maar de reacties en de weinige onderzoeken spreken wel boekdelen.

Drink gewoon 1 à 3 x per dag een glas water met 2 theelepels honing en 1 à 2 theelepels appelazijn (de pure troebele versie) en je maakt optimaal gebruik van de heilzame werking van appelazijn.

Als je nog toevoegingen hebt, of je hebt nog vragen, laat dan hieronder even een reactie achter. We gaan ons uiterste best doen om je zo snel mogelijk een passend antwoord te geven.

TIP:
Wil je graag alle lichamelijke voordelen ervaren van appelazijn? Deze heb je nodig >>

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Appelazijn doodt bacterien....
  Is het slim om appelazijn te gebruiken in combinatie met Orthiflor of doodt de azijn de goede bacteriën van Orthiflor?

  1. Als je appelazijn inneemt voor de algemene gezondheid en preventie is 1 a 2 glazen water met 1 à 2 theelepels appelazijn genoeg. Ben je aan het afvallen, dan kun je wat meer nemen, maar nooit meer dan 3 glazen per dag.

  1. Jazeker, Josje!
   Het enige dat je moet doen is een schone doek bevochtigen met wat appelazijn en het dan aanbrengen op de spataders. Laat de doek enkele minuten ter plaatse inwerken of masseer het zachtjes in je been. Bij het masseren geef je druk van onder naar boven. Doe dit zachtjes, want je mag geen druk uitoefenen op de spataders.

 2. zou appelazijn ook helpen bij auto-immuumziekte "lichen planus" dat betekend dat het immuumsysteem de eigen slijmvliezen niet meer erkent en zo zijn de binnenkanten van de wangen altijd ontstoken

 3. He dat heeft lang geduurd dat er eindelijk iemand die er alles over schrijft ik roep en werk er al jaren mee het is top spul vroeger werd het gebruik in de bierbrouwerijen om de bacterie te doden daar is het onstaan door al die jaren gebruik ik het voor álles met ontstekingen tegen te gaan ik help mensen met krentebaard gezicht problemen je kunt het zo gek niet noemen of ik heb het gebruik ook voor mijn honden alles al meegemaakt alleen er is een probleem als ik het wil gebruiken zowel als voor de mensen of dieren als ik het pak dan zijn mijn honden weg mensen trekken gezichten niet te filmen waaróm dat is de geur de geur is het maar echt waar als je daar mee om kunt gaan echt top spul er zijn mensen in mijn omgeving ik noem hem maar Karel hij is er 20 kilo mee afgevallen maar je moet het wel kunnen en natuurlijk je eetgewoonten aanpassen zelf zeldzame bacteriële infectie gehad daardoor heb ik het ontdekt iedere dag trouw gebruikt ik heb altijd een vooraad staan komt er iemand op mijn weg met iets dan geef ik hem een flesje je kado en zeg wat ze moeten doen maar alles wat je doet met appel azijn bevoordeeld ontstekingen inwrijven doe ik altijd met weten pets zorg altijd voor een nieuwe petje dus niet alles met het zelfde petje als je iets in je gezicht heb bevoordeeld meerdere plekken altijd een nieuwe pedjes gebruiken want anders breng je misschien meer over op de andere plek zorg gewoon iedere aandoening een schoon pedjes dan gaat het goed ik heb het al mijn helle lichaam er mee gedaan omdat ik al een maar ontstekingen had nu totaal ontsteking vrij geloof mij maar alles tot kiespijn toe alleen je moet kijken hoeveel je moet gebruiken inderdaad afvallen moet je goed afstellen maar als je ertegen kan zoals ik dan kan puur dan komt het vanzelf ik ga nooit nergens mee heen zonder mijn biologische appel sidder zo staat het er en de prijs
  € 1,60 bij Albert Hein

  met vriendelijke groet Joop

  sorry voor het lange verhaal en taal fouten heb dislecties sorry daar helpt appel azijn helaas niet maar het heeft wel met mijn uiterlijk en innerlijke gedaan want niets is belangrijker in dit leven het uiterlijk en innerlijke goed doet ook dat het mee draagt hoe mensen daadwerkelijk er mee om gaan vind je het spul walgelijk dat begrijp ik maar dan de keus máken dat je het zo vies vind dan moet je ook niet klagen want dat gebeurt de keus is voor mij makkelijk geweest appel azijn in een woord top spul hoop dat dit verhaal meedraagt dat het niet altijd maar medicijnen hoeft te zijn want daar draait deze wereld om alsjeblief zorg dat je altijd een flesje in huis hebt nog een tip insecten beten werkt ook geweldig maar hou het vol om het te blijven gebruiken met heel veel liefde geschreven voor mensen om ze te helpen dat er een eerlijk produkt is en dat is appel azijn top

  1. Dat kan, maar ik prefereer altijd honing omdat een natuurlijke zoetstof in mijn ogen altijd beter is (of eigenlijk minder slecht....)

 4. Na weer een fikse hernia in mijn rug , wekenlang als n gehandicapte op de bank, begon alles pijn te doen, mn hele lichaam, logisch als je wekenlang zenuwbeknellingen in de ruggewervel hebt, niet meer slaapt, en niks meer kunt doen, heb je in rap tempo een totale verzuring, en alles zat nu muurvast, door de spierspanning. Ben gestart met appelazijn 3 x daags 2 eetlepels in aangelengd diksap(puur appelsap) met water. De spieren begonnen te ontspannen, ik sliep beter, de "druk"viel van me af, en ik begon me weer mens te voelen, de discus/tussenwervelschijf is weer op zn plaats terug. De uitschietende pijnen naar armen en benen zijn weg. Ik ben doodmoe van al die weken helse pijn. Maar dit is een verademing. Appelazijn ontzuurt ontstresst en voorziet het lichaam van belangrijke mineralen.

  1. Wat een mooie resultaat, Kimberley!
   Dank je wel voor het delen van jouw ervaringen.

  1. Voor de maaltijd, of tijdens de maaltijd is over het algemeen het beste moment, Ingrid.

 5. Als je een glas hebt opgedronken en dit niet met een rietje hebt gedaan, hoe kan je dan het beste het 'zuur' van je tanden afhalen?
  Ik heb wel eens gehoord om je mond met melk of water te spoelen, klopt dit?

  1. Melk en water zijn op zich prima oplossingen. Maar voor een enkele keer zonder rietje drinken zal niet direct grote gevolgen hebben. Volgende keer even beter opletten!

 6. IK ben een chronisch patient(hart-bloeddruk en diabetisch). heeft de appelazijn neven effecten op mijn chronische aandoeningen.

  1. In Principe kan appelazijn hier niets mee te maken hebben, maar helaas reageert ieder mens anders op natuurlijke producten. Beste is om de dosis fors naar beneden te brengen en van daaruit weer op te bouwen. Luister hierbij goed naar je lichaam.

 7. Gebruik het pas 2 dagen Ik heb na een darmoperatie moeite met stoelgang. ,maar het word nu al normaler ik wil niet in detail treden maar het is veelbelovend,!

  1. In Principe geen probleem, maar over het algemeen wordt aangeraden om het 3:1 te verdunnen voor kids.

 8. Mag appelazijn gebruikt worden bij diabetes type 1 lada, waarbij 1 keer per dag insuline gespoten wordt?
  Heeft dat dan geen wisselwerking?

 9. Ik heb al jaren last van de spieren en slaap heel slecht. Sinds gisteren drink ik 1x per dag 1 eetlepel appelazijn met 1 theelepel bakingsoda. Nu ben ik heel erg moe kan dat een reactie zijn?

  1. Het kan een gewenning van het lichaam zijn, Thea.
   Probeer eens om de doses te halveren, en dan kijken wat er gebeurt. Of een paar dagen even helemaal stoppen.

 10. Zelf heb ik behoorlijk wat last van een beschadigde zenuw (nav een ongeluk) bij mn R-heup, waardoor ik regelmatig van die gemene pijnscheuten krijg bij het lopen.

  Zou appelazijn een helende werking kunnen hebben bij deze aandoening?
  Zo ja, in welke zin en waarom?

  1. Bij voorkeur op de nuchtere maag, een half uur voordat je gaat ontbijten. Maar als dat een probleem is (sommige mensen kunnen daar niet tegen) dan kun je het ook een half uur na je ontbijt nemen. Maar dit laatste is minder effectief.

 11. Geachte heer/mevrouw,

  Graag wil ik van u weten of ik appelazijn kan mengen met amandelolie om op mijn gezicht te deppen.

  Met vriendelijke groet,

  Francis

  1. Dat kan inderdaad, Francis.
   Afhankelijk van de gevoeligheid van je gezicht, kun je de verhoudingen wisselen: Meer of minder appelazijn.

 12. Ik heb al een tijdje last van roodheid in het gezicht, rosacea. Met momenten feller dan anders. Nu was mijn vraag: mag ik appelazijn onverdund aanbrengen op de wangen of doet dat alleen maar meer kwaad bij rosacea? Groetjes!

  1. Hoi Valerie,

   Je kan twee eetlepels appel azijn mengen met acht eetlepels water en direct aanbrengen op de huid. Je kan dit tien minuten laten intrekken en daarna afspoelen met warm water. Dit kan je twee keer per dag herhalen, twee maanden lang. Voor meer tips over het behandelen van rosacea klik hier. Succes!

   Groeten, Robert Jan

    1. Hoi A,

     Het beste is om appelazijn natuurlijk te nemen zonder daarna alcohol te drinken, je zou anders een vervelende maag reactie kunnen krijgen. Je kan 1 a 2 glazen water met 1 à 2 theelepels appelazijn oplossen en dagelijks drinken om de voordelen van appelazijn te ervaren. Bij voorkeur neem je het in op de nuchtere maag, een half uur voordat je gaat ontbijten na het ontbijt is het nml. minder effectief. Als dat niet goed valt dan neem je het een half uur na het ontbijt. Alcohol kan je wel drinken maar altijd met mate!

     Groeten, Robert Jan

 13. Hey,sederd ik in de menopauze ben gekomen een jaar geleden ben ik op korte tijd 10kg bijgekomen in gewicht,daarnaast kreeg ik ook de diagnose van een traag werkende schildklier,die ook nog eens die extra kilos meer aangaf op de weegschaal,ik ben ten einde raad met die 10kg zwaarder,ik krijg medicatie voor de schildklier(L Thyroxine)ik drink nu sedert een week 3x per dag 1.5soeplepel pure bio appelazijn gemengd in een glas water met wat stevia voor de maaltijd,mijn vraag is;Zal ik die kilos kwijt geraken met die menopauze?en mag ik dat combineren met die schildkliermedicatie?heel graag een antwoordje terug,grts Anita

 14. Hallo, bedankt voor dit interessante artikel.
  Onder het kopje "appelazijn en puistjes" staat bij de oplossing de verhouding niet volledig vermeld. Kan je de informatie nog aanvullen?

  1. Dag Miep, Jazeker met de 'Huid dagelijks reinigen met een oplossing van 5' bedoelen we: de huid dagelijks reinigen met een oplossing van een glas water en 5 theelepels appelazijn. Heel veel succes! Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

446 Shares
Tweet
Pin446
Share