__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Eczeem Behandeling

Laatste Update: 16 januari 2017

Het verzorgen van je huid bij eczeem

0
(0)

Eczeem is een heel vervelende aandoening die in meer of minder erge mate bij veel mensen voorkomt. Niet alleen is het ontzettend lastig, en kan het behoorlijk je leven bepalen. Wat voor de meesten nog het allerergste is: Die jeuk!!!!

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die zich aan de oppervlakte van de huid bevindt. Het is een reactie van de huid op een bepaalde stof, waardoor de huid gaat ontsteken en hierdoor in de meeste gevallen een rode huiduitslag en jeuk veroorzaakt. Eczeem is een aandoening die in veel gevallen erfelijk is, maar ook veroorzaakt kan worden door het in aanraking komen met een bepaalde stof.

Eczeem is beslist niet aan leeftijd gebonden en is ook niet besmettelijk.

Op het moment dat je last hebt van eczeem, verliest je huid heel erg veel vocht. Vandaar dat de huid heel erg droog oogt en aanvoelt. Daarnaast heeft de droge huid te maken met een vermindering van aanwezige huidvetten, ofwel lipiden, in je huid.

Als je last hebt van eczeem is het dus van belang om te zorgen dat je huid niet té veel uitdroogt. Maar daarover verder in dit artikel meer informatie.

Soorten eczeem

Er zijn heel veel soorten eczeem te onderscheiden. Sommige soorten lijken heel veel op elkaar en zijn alleen door ervaren artsen te onderscheiden. Maar als we al deze soorten in grote groepen gaan verdelen, kunnen we drie soorten eczeem onderscheiden:

Dyshydrotisch Eczeem

Deze vorm van eczeem heeft alles te maken met een verstoring in de zweetvorming in de huid. Deze vorm veroorzaakt heel veel jeuk en kleine blaasjes, met name aan de voetzolen en de handpalmen.

Seborroisch Eczeem

Deze vorm van eczeem komt vooral voor op plekken waar veel talgklieren zitten. Het resultaat hiervan zijn heel veel huidschilfers. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld roos, eczeem op de hoofdhuid. Maar het kan ook voorkomen in de plooien aan de zijkant van de neus, op de rug tussen de schouderbladen en op de borst. Deze vorm heeft ook, net als de vorige vorm, veel te maken met een verstoorde zweetvorming in de huid.

Allergisch contacteczeem

Dit eczeem wordt veroorzaakt door een contact tussen de huid en een allergene stof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huidcontact met planten, chemische stoffen of metalen. Deze vorm is te voorkomen, of te verhelpen, door de allergene stof te identificeren en verder contact daarmee te vermijden.

Constitutioneel of Atopisch eczeem

Deze vorm van eczeem wordt, in tegenstelling tot de andere twee soorten, niet direct veroorzaakt door het contact van de huid met een bepaalde stof. Het is eerder een erfelijke vorm van eczeem. Wel is het zo dat bepaalde stoffen als triggers kunnen werken waardoor uitslag wordt uitgelokt.

In de meeste gevallen hebben familieleden ook dezelfde reactie of andere vormen van overgevoeligheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hooikoorts en dauwworm, wat vooral bij kleine kinderen voor kan komen.

Deze vorm is in de meeste gevallen helaas niet te voorkomen. Wel kun je voorzorgsmaatregelen nemen door bijvoorbeeld cosmetica te gebruiken wat geen irriterende- en/of allergene stoffen bevat.

Wat kun je zelf doen?

Bij de vormen van eczeem waarbij sprake is van contact met een bepaalde stof, moet de irriterende en/of allergene stof gevonden worden, waarna zo veel mogelijk contact let deze stof vermeden kan worden.

In het geval van constitutioneel eczeem ligt het veel lastiger. Dit is in de meeste gevallen een erfelijke vorm van eczeem die niet direct iets te maken hoeft te hebben met een allergene stof. Indirect kan een irriterende of allergene stof wel als trigger functioneren, waardoor de uitslag verschijnt.

Er zijn diverse maatregelen die je zelf kunt nemen om de last van eczeem zo draaglijk mogelijk te maken, of zelfs helemaal te vermijden:

 • goede huidverzorgingSmeer je huid minimaal 2x per dag in met een vette crème. Dit maakt de huid soepel en voorkomt dat deze uitdroogt.
 • Gebruik geen babypoeder of iets dergelijks. Dit zorgt er alleen maar voor dat de huid uitdroogt, wat een averechts effect heeft op het helingsproces.
 • Als krabben onvermijdelijk is: Zorg dan altijd voor schone handen met kortgeknipte en verzorgde nagels.
 • Krabben is funest voor de genezing en maakt het in feite alleen maar erger. Neem dus maatregelen om het krabben te vermijden.
 • Krabben kun je ook vervangen door op de huid te kloppen of er zelfs in te knijpen. Dit laatste kan wel even pijn gaan doen, maar is beter te verdragen dan die jeuk.
 • Zorg voor hulpmiddelen tijdens de nacht, om krabben te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handschoenen voor jezelf, of katoenen kousjes om de handen van baby’s. Ook zijn er speciale antikrab-pakjes beschikbaar voor baby’s en kinderen.
 • Zorg voor verkoeling van de geïrriteerde huid. Zorg altijd dat je een coldpack beschikbaar hebt in je vriezer. Druk dit nooit direct op de huid, maar altijd met een stof ertussen. Doe het coldpack bijvoorbeeld in een washandje. Direct contact met de huid kan vrieswonden veroorzaken.
 • Zorg dat je kort doucht, met lauwwarm water. Té heet en té lang douchen droogt je huid uit.
 • Gebruik PH-neutrale zeep of douche crème en droog je heel voorzichtig af na het douchen. Liever deppen dan wrijven.
 • Na het douchen je huid direct weer insmeren met een vette crème.
 • Gebruik bij baby’s nooit talkpoeder of een soortgelijk product. Dit droogt de huid alleen maar uit en werkt dus averechts in het genezingsproces.
 • Houdt de lucht in je huis niet te warm met een gezonde vochtigheidsgraad. Te warm en te droog kan de eczeem fors erger maken.
 • Kijk uit met make-up producten die conserveermiddelen, alcohol of parfum bevatten.

Medicatie tegen eczeem

Er zijn allerlei soorten medicijnen om eczeem te lijf te gaan. Sommige kun je vrij in de apotheek krijgen anderen moeten door een huisarts voorgeschreven worden in verband met eventuele bijwerkingen of als het middel niet voor iedereen geschikt is. Denk aan ongewenste bijwerkingen bij zwangere- of vrouwen die borstvoeding geven of bijwerkingen voor oudere mensen.

Een vette zalf of crème dat geen medicatie bevat.

In dit soort zalven zitten olieachtige of vaseline-achtige stoffen die de huid minder droog maken en soepel houden. Een mooi voorbeeld daarvan zijn Grahams's huidverzorgingsproducten. Een crème zonder enige bijwerkingen en vrij verkrijgbaar. Smeer jezelf vaak en overvloedig in voor het beste resultaat. Deze crème is met name goed toepasbaar bij een lichte vorm van eczeem.

Zalf of crème met corticosteroïden

Dit is een stof die afgeleid is van het bijnierschorshormoon en zit in de meeste gevallen verwerkt in een vette zalf of crème. Je huisarts kan dit middel voorschrijven om de ontstekingen te remmen, het schilferen te verminderen, de jeuk te stillen en eventuele zwellingen tot rust te brengen.

Belangrijk om te weten is het feit dat je exact de juiste hoeveelheid moet smeren. Een te dunne laag is waarschijnlijk niet werkzaam, terwijl een te dikke laag voor ongewenste bijwerkingen kan zorgen. Met name bij kinderen moet dit met grote zorg uitgevoerd worden.

Er zijn, zeker bij een overmatig gebruik van de zalf, een aantal mogelijke bijwerkingen waar je goed op moet letten: De huid kan dunner worden, in combinatie met overgevoeligheid. Hierdoor is de kans groter op kleine wondjes en blauwe plekken.

Een andere bijwerking die je misschien niet zult verwachten: Door de sterke ontstekingsremmende werking, heb je vaal niet in de gaten dat een infectie ook erger kan worden door bacteriën. Houdt de geïrriteerde huid dus heel goed in de gaten. Op het moment dat je het niet vertrouwd, is het verstandig om direct contact op te nemen met je behandelend arts.

Zalf of crème met afweer-onderdrukkende werking

Deze vorm van behandeling wordt in de meeste gevallen toegepast als het om een kortdurende behandeling gaat. Deze zalf remt de ontstekingen, verminderen de zwellingen en doen iets aan die vervelende jeuk.

Zalf of crème met koolteer

Dit middel wordt maar zelden toegepast als andere middelen geen uitkomst bieden. Nadeel is dat het alleen maar gebruikt kan worden als er sprake is van een droge eczeem. Op een natte eczeem gebruiken veroorzaakt het een hele sterke irritatie. Ook geeft dit middel vervelende vlekken af op je kleding. Draag daarom altijd een oud shirt onder je ‘nette’ kleding als je de zalf bijvoorbeeld op je rug of op je borst hebt gesmeerd.

Ook is het belangrijk om te weten dat je de ingesmeerde plekken niet aan zon bloot moet stellen, zelfs niet de dagen nadat je gestopt bent met smeren. Dit kan een hele ernstige zonnebrand veroorzaken!

Zalf of crème met zinkoxide

Bij nat eczeem kan geen koolteer gebruikt geworden. Hiervoor is er zalf met zinkoxide. De zinkoxide zorgt er voor dat de jeuk minder wordt, dat de geïrriteerde huid verkoeling krijgt, en het zorgt er voor dat de eczeem indroogt. Door het minder frequent krabben en het indrogen, krijgt de eczeem sneller de kans om weer te herstellen.

Conclusies en aanbevelingen

Welke vorm van eczeem je ook hebt, het is altijd van belang om de huid niet uit te laten drogen. Zorg dus dat je sowieso voldoende water drinkt om dehydratie van je hele lichaam tegen te gaan, en de eczeemplekken insmeren met vette crème. Probeer intussen uit te zoeken welke prikkel bij jouw de directe of indirecte oorzaak van het eczeem is.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ook dit is een geweldig informatief artikel ik behandel al een hele poos mensen met eczeem psoriasis en andere huid ontstekingen met 100% natuurlijke en biologische oliën crèmes sprays en lotions en boek goede effecten waardoor mensen ook echtvontzettrnd dankbaar zijn opgelucht en zelfverzekerder . Ik doe al jaren aromatherapie en nog steeds volg Ik graag alle nieuwe wetenschappen of natuurlijke recepten en leer ondanks dat ik al veel afweet van veel huidaandoeningen elke keer weer wat bij . Dank je wel voor dit artikel .

  Groetjes Nouelle

 2. Ik krijg net eczeem van vettige zalven !!! Alles wat op waterbasis is gemaakt veroorzaakt eczeem. Mijn eczeem zit hem rond de mondhoeken. Doordat mijn mondhoeken waren gescheurd ging ik ze met vaseline in smeren tot mijn schrik werd mijn eczeem erger en erger nou heb ik een terugkerende eczeem helemaal rond om mijn mond. Welke zalf moet ik nu gebruiken om het soepel te houden. Ben ten einde raad. HELP ME

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

maart 1, 2021

februari 23, 2021

februari 16, 2021

februari 16, 2021

februari 11, 2021

februari 9, 2021

0 Shares
Tweet
Pin
Share