Waarom is water belangrijk?

Water is belangrijk voor je! Omdat wij als mens zijnde ongeveer voor 70% uit water bestaan, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd en welke levensfase wij ons bevinden.

Daarnaast is er ook nog een verschil in hoeveelheid water tussen man en vrouw. Je zou zelf niet denken dat wij uit zoveel water bestaan, maar dit water bevindt zich in elke  lichaamscell, elk bloedplaatje en eigenlijk de rest van alle delen van je lichaam.

Toen ik vroeger wel eens naar de dierentuin ging heb ik een presentatie gehoord over water met als titel:

Veel water= veel leven.

Dit betekent dat waar veel water is, dat daar ook veel levende organismen kunnen overleven. Wij mensen hebben waterleidingsysteem uitgevonden zodat we waar dan ook toegang hebben tot water. Water is niet alleen belangrijk voor mensen, ook dieren hebben genoeg water nodig om te overleven. Dieren hebben geen waterleidingen en daarom zul je ook geen dieren aantreffen op plekken waar geen water is (water= leven).

Weinig water= weinig leven.

Wij mensen kunnen niet zonder water. Maar wat is water nu eigenlijk? Het is niets meer dan een chemische verbinding van 2 waterstof atomen en 1 zuurstof atoom. Water bestaat niet alleen in vloeibare vorm!

Hieronder een aantal weetjes over water:

 • Op dit moment zijn er 12.000 chemicaliën verkrijgbaar. En elk jaar komen er 500 nieuwe bij. Het maakt niets uit waar je woont, sommige van die chemicaliën zullen terecht komen in jouw drinkwater.
 • Je lichaam bestaat voor 70% uit H20. Is het misschien verstandig om alleen het beste water te drinken?
 • Het leger drinkt al jaren alleen maar goed zelf gereinigd water.
 • Pure H20 bevat 0,0 chemicaliën en mineralen, het is het meeste gezonde water dat er bestaat.
 • Klopt, je lichaam heeft mineralen nodig maar het is niet essentieel dat deze uit water worden gehaald. Als je water drink, moet je de meest gezonde vorm van water drinken.
 • Met al die vervuiling die er tegenwoordig is, is het alleen maar logisch dat je veel water drinkt.
 • Puur water is water wat eerst veranderd is in damp, zodat alle onzuiverheden eruit worden gefilterd.
 • Het is de enige vorm van water die voldoet aan: waterstof + zuurstof


Gezond water is:

 • Volkomen natuurlijk, er is niets natuurlijker dat dit
 • Kleurloos en het ruikt nergens naar.
 • Vrij van alle mineralen die er bestaan. Inclusief zout.
 • De enige vloeistof die het weefsel in je lichaam niet kan aantasten.
 • Kan als beste de afvalstoffen uit je lichaam verwijderen.
 • Fris en schoon voor je gehemelte
 • Zo zuiver dat elke medicatie hiermee wordt bereidt
 • De enige vloeistof waarop het hart, nieren, maag longen etc. het meest efficiëntst op werken.

Water: Vloeibaar, vast en gas

Water komt voor in die verschillende vormen: De normale vloeibare vorm die we drinken, de vast vorm waar we in de winter op schaatsen en de gas-vorm die we zien als we water aan het koken zijn. Als H2O (de moleculaire naam van water) kouder vorm van 0 graden, zal het water bevriezen. Hierop is de temperatuurschaal Celsius op gebaseerd. De temperatuur waarop water een gas-vorm aanneemt is 100 graden Celsius.

Drink genoeg water per dag

Veel mensen weten dat ze 2 liter water per dag moeten drinken maar zelfs het feit dat de meeste mensen dit weten is niet genoeg om je aan de aanbevolen hoeveelheid water te houden. Koffie, thee, frisdrank en bier wordt ook vaak gezien als vocht en feitelijk is dit ook waar. Alleen dit is niet het vocht waar ons lichaam iets mee kan; in tegendeel zelfs.

Koffie en thee zorgt zelfs voor uitdroging (op kleine schaal natuurlijk) en frisdrank bevat erg veel suiker. Bier en andere alcoholische dranken bevatten alcohol (duh) en deze hebben ook het leuke effect dat dit je uitdroogt. Vandaar ook altijd de erge hoofdpijn die je hebt, na een avond te diep in het glaasje te hebben gekeken.

Nachrust
Ook na een goede nachtrust heeft je lichaam voldoende water nodig. Denk er zelf maar eens over na. Gedurende de hele dag drink je (of dit nu water is of andere bronnen van vocht) vocht. Normaal gesproken slapen wij 8 uur per dag. Na het wakker worden kleden we ons aan en gaan we ontbijten. Wat de meeste mensen bij het ontbijt drinken is koffie of thee, dat ons lichaam verder zal uitdrogen.

Wat heeft je lichaam nodig na een lange nacht zonder enige vorm van vocht te hebben ontvangen? Water natuurlijk!

Ik probeer niet te zeggen dat je na het slapen direct een liter water na binnen moet gutsen, maar het is wel belangrijk dat jij het waterpeil van je lichaam op een goed niveau houdt. Zet daarom altijd een glas water naast je bed, die je na het wakker worden direct kan opdrinken.

Vaak als we opstaan hebben we niet echt dorst. Zo voelen we dit, maar in feite heeft iedereen dorst na het slapen. Echter je hersenen registreren dit "gevoel" meer als honger. Dit komt omdat de 2 delen die dit waarnemen in je hersenen vlak bij elkaar zitten. Hierdoor "vergeten" we vaak om genoeg vocht tot ons te nemen in de ochtend. Ons lichaam heeft vocht nodig, maar onze hersenen registreren dit als honger. Daarom is het extra belangrijk om gedurende de dag genoeg te drinken.

Ja, water is dus inderdaad enorm belangrijk! En zorg ervoor dat je of kraanwater drinkt (fleswater is niet beter) en eventueel nog zelf gaat reinigen!