• welke pasta is gezond

Hoe gezond is rijst eigenlijk?

2017-04-07T10:55:02+01:00oktober 16th, 2012|Voedingsadvies|13 Reacties

Laatste update: door

Hoe gezond is rijst eigenlijk?

In het vorige artikel heb ik je verteld dat het eten van pasta helemaal niet zo slecht is als men denkt. Sterker nog, het kan zelfs een maaltijd zijn dat alle nodige vitaminen en mineralen bevat en je tevens enorm veel energie kan geven.

Nog geen uur later kreeg ik de vraag of het eten van rijst ook gezond is? Laat ik op deze vraag ook maar eens antwoord geven in de vorm van een artikel op de blog! Zo hebben meer mensen hier iets aan!

Laat ik je eerst even de volgende opmerking geven! Ik weet niet precies meer waar ik die gelezen heb maargoed:

De voedingsmiddelen die in Nederland gemiddeld gegeten worden bevatten teveel zout, vetten, suikers en te weinig vezels en vitaminen.

Wanneer we naar rijst kijken bevat dit geen zout, suiker of vet en logischerwijs kunnen we hieruit al concluderen dat het eten van rijst beter is dan het gemiddelde voedingspatroon van de Nederlander. Daarnaast bevat het ook nog eens vele voedingsvezels die we toch dagelijks nodig hebben.

Waar bestaat rijst uit?

Hoe wij rijst kennen (witte granen) zou het je vast verbazen dat rijst tot de grassenfamilie behoort. Het is een van de belangrijkste voedingsmiddelen van de hele wereld. Mede doordat het erg goedkoop is om te produceren, bewerken maar toch enorm veel goede eigenschappen heeft.

Nu gaan we de rijst korrel ontleden:

Iedereen rijstkorrel (ongepeld) bestaat uit 4 onderdelen:

  • Het meellichaam
  • Het zilvervlies
  • De naald
  • De kafjes


Helaas kan ik geen detailleerde foto vinden, dus deze zal ik de komende dagen zelf nog even maken en deze bij het artikel voegen.

Hieronder de voedingswaarde van rijst. Voor het gemak heb ik de meeste bekende rijstsoort gebruikt en dit is zilvervliesrijst.

Voedingswaarden zilvervlies rijst (1oo gram)

Vitamine A: Geen

Vitamine C: Geen

Vitamine B1: 100 microgram

Vetten: 2,5 gram

Koolhydraten: 73 gram koolhydraten

Eiwitten: 8 gram

Soorten rijst (wat zijn de 3 gezondste?)

Witte rijst: De eerst rijst die ik zal behandelen is direct ook de meest saaie soort rijst. Het heeft een neutrale smaak, het heeft geen vlies en het is een tamelijk lange korrel. Ondanks dat dit eigenlijk een hele saaie rijst is, bevat deze toch enorm veel goede voedingsmiddelen.

Er zitten goede vezels, vitamine B1 en 3 en grote hoeveelheden ijzer. Witte rijst wordt snel verteerd, waardoor de voedingsmiddelen (bijvoorbeeld koolhydraten) snel door het lichaam worden opgenomen. Deze vorm van rijst is minder geschikt voor mensen die willen afvallen.

Zilvervliesrijst: De naam zal doen doen denken aan een zilverkleurige rijst. Dit is echter niet het geval, het is meer een bruine korrel. Doordat het vlies blijft zitten bevat deze rijst enorm veel voedingsvezels ten opzichte van alle andere vormen van rijst. Dit is de meeste gezonde rijst (ook wanneer je wilt afvallen)

Basmatirijst: De rijst is erg smaakvol en komt oorspronkelijk uit Pakistan. Het is de meeste dure rijst maar dit betekend niet direct dat het de gezondste is. De naam Basmati zegt iets over het ras en niets over de voedingsmiddelen. Zo bestaat er dus ook basmati zilvervlies rijst!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!