Voedingsadvies

Laatste Update: 7 april 2017

Hoe gezond is rijst eigenlijk?

In het vorige artikel heb ik je verteld dat het eten van pasta helemaal niet zo slecht is als men denkt. Sterker nog, het kan zelfs een maaltijd zijn dat alle nodige vitaminen en mineralen bevat en je tevens enorm veel energie kan geven.

Nog geen uur later kreeg ik de vraag of het eten van rijst ook gezond is? Laat ik op deze vraag ook maar eens antwoord geven in de vorm van een artikel op de blog! Zo hebben meer mensen hier iets aan!

Laat ik je eerst even de volgende opmerking geven! Ik weet niet precies meer waar ik die gelezen heb maargoed:

De voedingsmiddelen die in Nederland gemiddeld gegeten worden bevatten teveel zout, vetten, suikers en te weinig vezels en vitaminen.

Wanneer we naar rijst kijken bevat dit geen zout, suiker of vet en logischerwijs kunnen we hieruit al concluderen dat het eten van rijst beter is dan het gemiddelde voedingspatroon van de Nederlander. Daarnaast bevat het ook nog eens vele voedingsvezels die we toch dagelijks nodig hebben.

Waar bestaat rijst uit?

Hoe wij rijst kennen (witte granen) zou het je vast verbazen dat rijst tot de grassenfamilie behoort. Het is een van de belangrijkste voedingsmiddelen van de hele wereld. Mede doordat het erg goedkoop is om te produceren, bewerken maar toch enorm veel goede eigenschappen heeft.

Nu gaan we de rijst korrel ontleden:

Iedereen rijstkorrel (ongepeld) bestaat uit 4 onderdelen:

 • Het meellichaam
 • Het zilvervlies
 • De naald
 • De kafjes


Helaas kan ik geen detailleerde foto vinden, dus deze zal ik de komende dagen zelf nog even maken en deze bij het artikel voegen.

Hieronder de voedingswaarde van rijst. Voor het gemak heb ik de meeste bekende rijstsoort gebruikt en dit is zilvervliesrijst.

Voedingswaarden zilvervlies rijst (1oo gram)

Vitamine A: Geen

Vitamine C: Geen

Vitamine B1: 100 microgram

Vetten: 2,5 gram

Koolhydraten: 73 gram koolhydraten

Eiwitten: 8 gram

Soorten rijst (wat zijn de 3 gezondste?)

Witte rijst: De eerst rijst die ik zal behandelen is direct ook de meest saaie soort rijst. Het heeft een neutrale smaak, het heeft geen vlies en het is een tamelijk lange korrel. Ondanks dat dit eigenlijk een hele saaie rijst is, bevat deze toch enorm veel goede voedingsmiddelen.

Er zitten goede vezels, vitamine B1 en 3 en grote hoeveelheden ijzer. Witte rijst wordt snel verteerd, waardoor de voedingsmiddelen (bijvoorbeeld koolhydraten) snel door het lichaam worden opgenomen. Deze vorm van rijst is minder geschikt voor mensen die willen afvallen.

Zilvervliesrijst: De naam zal doen doen denken aan een zilverkleurige rijst. Dit is echter niet het geval, het is meer een bruine korrel. Doordat het vlies blijft zitten bevat deze rijst enorm veel voedingsvezels ten opzichte van alle andere vormen van rijst. Dit is de meeste gezonde rijst (ook wanneer je wilt afvallen)

Basmatirijst: De rijst is erg smaakvol en komt oorspronkelijk uit Pakistan. Het is de meeste dure rijst maar dit betekend niet direct dat het de gezondste is. De naam Basmati zegt iets over het ras en niets over de voedingsmiddelen. Zo bestaat er dus ook basmati zilvervlies rijst!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Voor wat betreft arsenicum, is het verstandig om bruine rijst te vermijden, en te kiezen voor bijvoorbeeld basnatie-rijst.
   Vooraf wassen is ook goede preventie.

 1. In rijst zit geen zout, suiker of vet staat er beschreven én rijst is heerlijk. Per 100 gr. bevat zilvervliesrijst wel 73 gr. koolhydraten, en dat wordt uiteindelijk omgezet in glucose. Alle koolhydraten, zowel uit suiker, groenten of zetmeel worden omgezet in glucose. 4 gr. koolhydraten staat gelijk aan 1 suikerklontje dus als je uitrekent hoeveel suikerklontjes er in 100 gr. zilvervliesrijst zit zijn dat er dus 18 en een kwart! Best veel hè? Nu bevat zilvervliesrijst wel de langzame koolhydraten en dat is goed maar voor iemand met diabetes 2 in ieder geval niet de beste keus.

 2. Zilvervliesrijst lijkt mij byzonder ongezond, zeker voor mensen met diabetes2.
  Koolhydraten en suiker zijn boosdoeners voor diabetes 2.
  Koolhydraten zijn gewoon suikers, niet gezond toch?
  Je kunt als vervanger bloemkoolrijst eten, wel niet zo lekker als rijst, maar wel gezond.
  Helaas moet je voor een gezond leven lekkere dingen moeten laten staan, maar er zijn hele goede heerlijke alternatieven.
  Je valt op een gezonde manier af, je bloedsuikerspiegel komt het ten goede alsmede je bloeddruk.

 3. Nog 1 reactie over vetten.
  Vetten zijn gezond, je kunt er zelfs van af vallen.
  Je hebt verzadigde vetten en onverzadigde vetten.
  De 1e is gezond, je hebt korte , middellange en lange opname.
  Onverzadigde bevatten omega 3 , is ok, en omega 6, slecht voor je.
  Light zuivelproducten worden de vetten verwijderd en suikers toegevoegd, dus niet gebruiken!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share