Algemeen gesproken kunnen we stellen dat rijst een goede bron is van B-vitamines zoals thiamine en niacine. Daarnaast helpt rijst ons ook om onze voorraden aan ijzer, fosfor en magnesium aan te vullen. Hoewel rijst minder proteïnes bevat dan andere graankorrels zijn deze proteïnes wel van hoge kwaliteit: ze bevatten namelijk relatief veel aminozuur lysine.
Jammer genoeg wordt deze belangrijke vorm van nutriënten in grote delen van de wereld gegeten in z'n minst voedzame vorm, namelijk gemalen om de zemelen en het kiem te verwijderen. Hoewel witte rijst vaak terug verrijkt wordt met B-vitamines en ijzer is dit toch niet altijd het geval. En het is ook maar de vraag of deze achteraf toegevoegde nutriënten even gezond zijn als hun natuurlijke varianten.
Net zoals haverzemelen staan rijstzemelen bekend als een goede bestrijder van slechte cholesterol. Dit is ook in onderzoek aangetoond. Maar wetenschappers zijn in meer geïnteresseerd dan enkel de vezels die rijst ons kan bieden.
Samenstelling rijstkorrel
Door de samenstelling van de rijstkorrel en de manier waarop deze gemalen wordt bevatten de verwerkte zemelen ook de rijstkiemen. En die zijn erg rijk aan olie, olie waarvan onderzoekers in Japan en India hebben aangetoond dat ze erg onverzadigd is en een belangrijk cholesterolverlagend effect heeft.
Bij bruine rijst wordt enkel de schil verwijderd tijdens het malen. Doordat de zemelen intact blijven levert bruine rijst ons meer vezels maar ook folacine, ijzer, riboflavine, potassium, fosfor, zink en minerale sporenelementen zoals koper en mangaan. En enkel bruine rijst levert ons vitamine E.
Het is dus duidelijk dat bruine rijst een hogere voedingswaarde heeft dan witte rijst. In elk geval voor consumptie. Want er is nog altijd onderzoek gaande naar de juiste voedingswaarde die het ons biedt na consumptie. Dat onderzoek gaat verschillende richtingen uit. Zo zijn er studies om de glycemische index van rijst vast te stellen, de mate waarin rijst kan bijdragen aan het voorkomen van ziektes, het gehalte aan B-12 vitamines of de verteerbaarheid van de aanwezige proteïnes.
We zullen er hieronder een aantal bespreken.
De glycemische index
Dit is een aanduiding die artsen of andere wetenschappers gebruiken om aan te geven hoe snel er zich glucose vormt in ons bloed na het consumeren van van bepaalde voedingsmiddelen. De resultaten zijn soms verwarrend: witte rijst scoort in sommige testen hoog op deze index, in andere testen lijkt het wel mee te vallen. Het kan zijn dat de verschillen verklaard worden door de verschillen in variëteiten. Er zijn geen opvallende verschillen tussen witte en bruine rijst wat dit betreft. Eén ding valt wel op: bruine rijst geeft een veel lagere insuline-respons dan witte rijst.
Verteerbaarheid van de proteïnes
Sommige studies lijken aan te tonen dat de verteerbaarheid van de proteïnes van bruine en witte rijst hetzelfde is nadat de rijst gekookt is. Vermits bruine rijst meer en kwalitatieve proteïnes bevat is het dus beter bruine rijst te eten dan witte, zeker als je op regelmatige basis rijst op het menu zet.
Microflora
Recent is er een grote interesse ontstaan bij wetenschappers voor de rol die vezels in ons dieet kunnen spelen in de bescherming tegen een aantal darmziektes, gaande van constipatie tot zelfs darmkanker. Vermits bruine rijst meer vezels bevat dan witte is het ook voor de hand liggend dat het gezonder is. Er werd in studies onder andere aangetoond dat het eten van bruine rijst het aantal 'goede' bacteriën (de zogenaamde probiotica) in onze darmen opmerkelijk doet toenemen.
Tot slot
Als je alle verschillen tussen bruine en witte rijst bij mekaar optelt is het duidelijk dat bruine rijst veel gezonder is dan witte rijst. Het heeft een betere voedingswaarde en beschermt ons beter tegen een heleboel ziektes. Het lijkt dan ook van de gekke dat we in supermarkten een overaanbod aan witte rijst vinden en zo weinig bruine rijst. Het is misschien even wennen maar eens je de smaak te pakken hebt is bruine rijst minstens zo lekker als witte. Misschien dat je de volgende keer in de supermarkt dus toch maar best even zoekt tot je de zilvervliesrijst gevonden hebt. Ze hebben het wel!
Waaraan geef jij de voorkeur? Bruine of witte rijst? En merk je iets van de effecten op je gezondheid? Stuur ons je reactie door, we willen het graag weten!
Hoi
Bedankt voor de uitleg. Wilde meer rijst gaan eten ivm darmklachten .
Voorkeur is witte rijst. Is zachter en smaakt neutraler.
Maar ik zal de volkoren nu ook meepakken 🙂
Ik eet al jaren 3 a 4 keer per week rijst en voel me echt een stuk beter sinds ik enkel bruine rijst eet. Ik merk vooral dat ik veel meer energie houd na het eten, geen "after dinner-dip" maar ook maag en darmen reageren veel beter dan op witte rijst.
Goed om dit te lezen! Ik eet sinds een jaar alleen nog bruine rijst ipv witte. De omslag kwam toen ik het soort rijst dat ik lekker vind ontdekte, namelijk ronde bruine rijst. Deze houdt meer vocht vast dan de standaard bruine rijst in de supermarkt. Ik koop hem bij de ecowinkels. Het merk De Nieuwe Band heeft voordelige grootverpakkingen en niet onbelangrijk; Hun rijst komt uit Europa (Italie). Niet alleen fijner voor het milieu (geen grote transportafstand), maar ook voor jezelf. Er wordt weinig over gecommuniceerd, maar je kunt je afvragen wat de effecten van Fukushima op rijst uit Japan zijn.
De bruine ronde rijst is niet voorgestoomd, zoals dat met snelkookrijst is gedaan, dus je moet hem wel 45 minuten koken. Eet je veel rijst, dan kun je de aanschaf van een rijststomer overwegen, dan behoudt je nog meer van de smaak en voedingswaarde van de rijst.
Hoi Eve,
Wat een goede tip van jou. Ben ik erg blij mee en ik hoop dat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.
Het is inderdaad de vraag in hoeverre Fukushima invloed heeft (heeft gehad) op de kwaliteit van de rijst, maar aan de andere kant liggen de meeste rijstvelden daar op het vaste land, ver weg van alle ellende. Maar het blijft een goede vraag.
De rijststomer is ook een goede tip. Heb er zelf ook eentje, en eigenlijk wil ik niet meer anders.
Groet,
Jack
Zilvervliesrijst is een lichtbruine rijst, waarvan de vlies nog aan de rijst zit. In Indonesië kent men een soort gelijk iets, echter de kleur is tegen het kastanjebruin aan, in het Indonesisch wordt het ook beras merah ( rode rijst) genoemd. Dit is niet de gegiste rode rijst (ankak genoemd) en ook niet de ketan hitam ( zwarte kleefrijst) die in feite diep paars is.
De beras merah bevalt mij wel, de lichtbruine zilvervliesrijst minder. Toch zou ik willen weten of de voedingswaarden hetzelfde zijn.
Hallo Paul,
Je kunt er van uitgaan dat de voedingswaarden nagenoeg identiek zijn, aangezien het hier in beide gevallen om zilvervliesrijst gaat.
Groet,
Jack
Wij eten altijd arboriorijst. Is dat te vervangen door een bruine rijst?
Arboriorijst is meer een rissoto-rijst. Het lijkt me dat dit lastig te vervangen is door gewone, bruine rijst.
De zin "Misschien dat je de volgende keer in de supermarkt dus toch maar best even zoekt tot je de zilvervliesrijst gevonden hebt. Ze hebben het wel! " zou kunnen zijn: "Misschien nadat je de volgende keer tijdens het supermarktbezoek toch maar best een optelling kunt maken van het aantal ongezondere varianten en hun prominente plaats in de super t.o.v. de gezondere zilvervlies- of bruine variant, en die gegevens vervolgens doorstuurt naar de supermarktleiding. Je krijgt vast en zeker antwoord!" Kijk, als we dat allemaal zouden doen dan komen de bruine- en zilvervliesvarianten vooraan en moeten we in het vervolg zoeken naar de ongezondere witte variant :-0 Wel een punt van overweging: bruine rijst vereist een omschakeling in het lichaam en verteert beter als men een hogedrukpan voor bereiding neemt in plaats van een gewone kookpan.
Zit er in zilvervliesrijst ook vitamine B12? Bedankt. Kan het ook ( mede) helpen tegen hoge bloeddruk en hartkwalen te verbeteren? Is twee keer per maand zilvervliesrijst aan te raden?
Nee, in zilvervliesrijst zit geen vitamine B12.
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/rijst.aspx
Allereerst bedankt voor deze informatie. Ik eet mijn hele leven al zilvervlies rijst. Ik koop die rijst bij een reformzaak, omdat ik de rijst uit de supermarkt en/of de toko niet lekker vind.
Nota bene: niet afgieten Dat is in de nederlandse keuken de gewoonte, ook bij het koken van aardappelen en groente. Dat doe ik beslist niet. Ik ben binnenkort 82 jaar (oei) en kom uit Indonesië.
Vriendelijke groet, I. Messack-Ketting.