• bruine zilvervliesrijst is gezonde dan witte rijst

Waarom bruine zilvervliesrijst gezonder is dan witte rijst

2016-11-29T11:03:22+01:00april 21st, 2013|Voedingsadvies|12 Reacties

Laatste update: door

Waarom bruine zilvervliesrijst gezonder is dan witte rijst

Algemeen gesproken kunnen we stellen dat rijst een goede bron is van B-vitamines zoals thiamine en niacine. Daarnaast helpt rijst ons ook om onze voorraden aan ijzer, fosfor en magnesium aan te vullen. Hoewel rijst minder proteïnes bevat dan andere graankorrels zijn deze proteïnes wel van hoge kwaliteit: ze bevatten namelijk relatief veel aminozuur lysine.

Jammer genoeg wordt deze belangrijke vorm van nutriënten in grote delen van de wereld gegeten in z'n minst voedzame vorm, namelijk gemalen om de zemelen en het kiem te verwijderen. Hoewel witte rijst vaak terug verrijkt wordt met B-vitamines en ijzer is dit toch niet altijd het geval. En het is ook maar de vraag of deze achteraf toegevoegde nutriënten even gezond zijn als hun natuurlijke varianten.

Net zoals haverzemelen staan rijstzemelen bekend als een goede bestrijder van slechte cholesterol. Dit is ook in onderzoek aangetoond. Maar wetenschappers zijn in meer geïnteresseerd dan enkel de vezels die rijst ons kan bieden.

Samenstelling rijstkorrel

Door de samenstelling van de rijstkorrel en de manier waarop deze gemalen wordt bevatten de verwerkte zemelen ook de rijstkiemen. En die zijn erg rijk aan olie, olie waarvan onderzoekers in Japan en India hebben aangetoond dat ze erg onverzadigd is en een belangrijk cholesterolverlagend effect heeft.

Bij bruine rijst wordt enkel de schil verwijderd tijdens het malen. Doordat de zemelen intact blijven levert bruine rijst ons meer vezels maar ook folacine, ijzer, riboflavine, potassium, fosfor,