Waarom bruine zilvervliesrijst gezonder is dan witte rijst

Algemeen gesproken kunnen we stellen dat rijst een goede bron is van B-vitamines zoals thiamine en niacine. Daarnaast helpt rijst ons ook om onze voorraden aan ijzer, fosfor en magnesium aan te vullen. Hoewel rijst minder proteïnes bevat dan andere graankorrels zijn deze proteïnes wel van hoge kwaliteit: ze bevatten namelijk relatief veel aminozuur lysine.

Jammer genoeg wordt deze belangrijke vorm van nutriënten in grote delen van de wereld gegeten in z'n minst voedzame vorm, namelijk gemalen om de zemelen en het kiem te verwijderen. Hoewel witte rijst vaak terug verrijkt wordt met B-vitamines en ijzer is dit toch niet altijd het geval. En het is ook maar de vraag of deze achteraf toegevoegde nutriënten even gezond zijn als hun natuurlijke varianten.

Net zoals haverzemelen staan rijstzemelen bekend als een goede bestrijder van slechte cholesterol. Dit is ook in onderzoek aangetoond. Maar wetenschappers zijn in meer geïnteresseerd dan enkel de vezels die rijst ons kan bieden.

Samenstelling rijstkorrel

Door de samenstelling van de rijstkorrel en de manier waarop deze gemalen wordt bevatten de verwerkte zemelen ook de rijstkiemen. En die zijn erg rijk aan olie, olie waarvan onderzoekers in Japan en India hebben aangetoond dat ze erg onverzadigd is en een belangrijk cholesterolverlagend effect heeft.

Bij bruine rijst wordt enkel de schil verwijderd tijdens het malen. Doordat de zemelen intact blijven levert bruine rijst ons meer vezels maar ook folacine, ijzer, riboflavine, potassium, fosfor, zink en minerale sporenelementen zoals koper en mangaan. En enkel bruine rijst levert ons vitamine E.

Het is dus duidelijk dat bruine rijst een hogere voedingswaarde heeft dan witte rijst. In elk geval voor consumptie. Want er is nog altijd onderzoek gaande naar de juiste voedingswaarde die het ons biedt na consumptie. Dat onderzoek gaat verschillende richtingen uit. Zo zijn er studies om de glycemische index van rijst vast te stellen, de mate waarin rijst kan bijdragen aan het voorkomen van ziektes, het gehalte aan B-12 vitamines of de verteerbaarheid van de aanwezige proteïnes.

We zullen er hieronder een aantal bespreken.

De glycemische index

Dit is een aanduiding die artsen of andere wetenschappers gebruiken om aan te geven hoe snel er zich glucose vormt in ons bloed na het consumeren van van bepaalde voedingsmiddelen. De resultaten zijn soms verwarrend: witte rijst scoort in sommige testen hoog op deze index, in andere testen lijkt het wel mee te vallen. Het kan zijn dat de verschillen verklaard worden door de verschillen in variëteiten. Er zijn geen opvallende verschillen tussen witte en bruine rijst wat dit betreft. Eén ding valt wel op: bruine rijst geeft een veel lagere insuline-respons dan witte rijst.

Verteerbaarheid van de proteïnes

Sommige studies lijken aan te tonen dat de verteerbaarheid van de proteïnes van bruine en witte rijst hetzelfde is nadat de rijst gekookt is. Vermits bruine rijst meer en kwalitatieve proteïnes bevat is het dus beter bruine rijst te eten dan witte, zeker als je op regelmatige basis rijst op het menu zet.

Microflora

Recent is er een grote interesse ontstaan bij wetenschappers voor de rol die vezels in ons dieet kunnen spelen in de bescherming tegen een aantal darmziektes, gaande van constipatie tot zelfs darmkanker. Vermits bruine rijst meer vezels bevat dan witte is het ook voor de hand liggend dat het gezonder is. Er werd in studies onder andere aangetoond dat het eten van bruine rijst het aantal 'goede' bacteriën (de zogenaamde probiotica) in onze darmen opmerkelijk doet toenemen.

Tot slot

Als je alle verschillen tussen bruine en witte rijst bij mekaar optelt is het duidelijk dat bruine rijst veel gezonder is dan witte rijst. Het heeft een betere voedingswaarde en beschermt ons beter tegen een heleboel ziektes. Het lijkt dan ook van de gekke dat we in supermarkten een overaanbod aan witte rijst vinden en zo weinig bruine rijst. Het is misschien even wennen maar eens je de smaak te pakken hebt is bruine rijst minstens zo lekker als witte. Misschien dat je de volgende keer in de supermarkt dus toch maar best even zoekt tot je de zilvervliesrijst gevonden hebt. Ze hebben het wel!

Waaraan geef jij de voorkeur? Bruine of witte rijst? En merk je iets van de effecten op je gezondheid? Stuur ons je reactie door, we willen het graag weten!