• Alles over Coeliakie

Alles over Coeliakie

2014-10-18T11:12:20+01:00oktober 18th, 2014|coeliakie|0 Reacties

Laatste update: door

Alles over Coeliakie

alles over coeliakie

Heb je wel eens van Coeliakie gehoord? Nee? Misschien laat de term Gluten-intolerantie wél een belletje laat rinkelen. Deze twee zijn namelijk precies hetzelfde. Het is een aandoening als gevolg van een overgevoeligheid voor gluten, wat grote gevolgen heeft voor de dunne darm en de mogelijkheid om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Hoe dit allemaal in elkaar steekt, lees je in dit artikel.

Wat is Coeliakie precies?

Op het moment dat iemand Coeliakie heeft, is er sprake van een overgevoeligheid voor gluten. Vandaar dat deze zelfde aandoening beter bekend staat onder de naam Gluten-intolerantie.

Gluten zijn de eiwitten die van nature voorkomen in bijvoorbeeld spelt, gerst, rogge en tarwe. Hieruit volgt dat het directe gebruik van deze producten, zoals in brood, voor mensen die Coeliakie hebben, een taboe is. Maar daarnaast zijn er ook nog veel afgeleide producten, producten waar meel van de eerder genoemde granen in verwerkt zitten, vaak wel in mindere mate. Denk hierbij aan taart, cake, bier, koekjes, paneermeel, pasta, pizza en crackers. Maar dat is niet het enige. Ook kun je gluten vinden in producten waar je het niet in eerste instantie van zou verwachten. Denk hierbij aan sommige soorten ijs, bepaalde snoepproducten, sauzen en soepen.

Deze gluten zijn in staat om het slijmvlies van de dunne darmen te beschadigen. Deze beschadigingen zijn het gevolg van een reactie tussen het immuunsysteem en Gliadine, een aminozuur wat één van de bouwstenen is van gluten. Door deze reactie kan uiteindelijk het slijmvlies van de darmen onherstelbare schade oplopen.