• cafeïnevrije koffie

Hoeveel cafeïnevrije koffie is gezond?

2016-11-15T15:01:05+01:00september 21st, 2012|Voedingsadvies|21 Reacties

Laatste update: door

Hoeveel cafeïnevrije koffie is gezond?

Afgelopen week ben ik in de Bijenkorf geweest en (zoals veel mensen weten) ben even langs de Nespresso afdeling gelopen. Men bood mij een kopje koffie aan en ik mocht kiezen tussen (misschien wel) 30 verschillende kleuren "cupjes".

Ik koos de cafeïnevrije koffie.

Het is algemeen bekend wanneer je dagelijks meer dan 2 koppen koffie drinkt is dit niet bevordelijk voor de gezondheid. Dit komt voornamelijk door de grote hoeveelheid cafeïne dat je lichaam te verwerken krijgt. Ook biologische koffie is niet veel ''gezonder'' dan normale koffie.

Helemaal wanneer je koffie met suiker en koffiemelk drinkt! 

Ok, dan heb ik nu een vraag voor je. Koffie kan door overmatig gebruik als slecht worden ervaren door de hoeveelheid cafeïne. Maar wat nu als we normale koffie veranderen in cafeïnevrije koffie?

Betekent dit automatisch dat je veel meer kunt drinken dan normale koffie?

Cafeïnevrije koffie de oplossing?

Zelfs wanneer we cafeïnevrije koffie drinken, zitter er altijd nog restanten cafeïne in verwerkt. Het is praktisch niet mogelijk om koffie voor 100% cafeïnevrij te maken. Wees gerust, het is maar een erg klein gedeelte wat altijd achter zal blijven (ongeveer 0,1%).

Hoe maak je cafeïnevrije koffie?

Er zijn verschillende methoden om cafeïne uit de koffiebonen te verwerken. Bij dit proces zal het grootste gedeelte van de cafeïne geëxtraheerd worden. Toch zal er altijd een klein gedeelte overblijven.

Antwoord op de vraag?

Het drinken van cafeïnevrije koffie is niet per direct gezonder. Pas wanneer je gemiddeld genomen meer dan 5-7 kopjes per dag drinkt is het verstandig om normale koffie te vervangen (of in ieder geval een aantal) door cafeïnevrije koffie.

Wanneer je slechts 2 tot 3 kopjes per dag drinkt is het verschil te verwaarlozen.

Ook wanneer je op lange termijn veel "decaf"  drinkt kan dit een negatieve invloed hebben op de bloeddruk. Koffie is heerlijk, maar wel met mate.

Persoonlijke voorkeur

Zelf drink ik altijd 1 kopje koffie met cafeïne en 1 kopje koffie zonder cafeïne. Niet vanwege de smaak, maar omdat ik een bewuste keuze heb gemaakt dat ik niet al te veel stimulerende middelen in mijn lichaam wil hebben zitten. Daarnaast wil ik niet koffie drinken om de dag door te kunnen komen.  Het is veel beter om een extra pauze te nemen of even een wandeling te maken.

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!