Voedingsadvies

Laatste Update: 15 november 2016

Hoeveel cafeïnevrije koffie is gezond?

Afgelopen week ben ik in de Bijenkorf geweest en (zoals veel mensen weten) ben even langs de Nespresso afdeling gelopen. Men bood mij een kopje koffie aan en ik mocht kiezen tussen (misschien wel) 30 verschillende kleuren "cupjes".

Ik koos de cafeïnevrije koffie.

Het is algemeen bekend wanneer je dagelijks meer dan 2 koppen koffie drinkt is dit niet bevordelijk voor de gezondheid. Dit komt voornamelijk door de grote hoeveelheid cafeïne dat je lichaam te verwerken krijgt. Ook biologische koffie is niet veel ''gezonder'' dan normale koffie.

Helemaal wanneer je koffie met suiker en koffiemelk drinkt! 

Ok, dan heb ik nu een vraag voor je. Koffie kan door overmatig gebruik als slecht worden ervaren door de hoeveelheid cafeïne. Maar wat nu als we normale koffie veranderen in cafeïnevrije koffie?

Betekent dit automatisch dat je veel meer kunt drinken dan normale koffie?

Cafeïnevrije koffie de oplossing?

Zelfs wanneer we cafeïnevrije koffie drinken, zitter er altijd nog restanten cafeïne in verwerkt. Het is praktisch niet mogelijk om koffie voor 100% cafeïnevrij te maken. Wees gerust, het is maar een erg klein gedeelte wat altijd achter zal blijven (ongeveer 0,1%).

Hoe maak je cafeïnevrije koffie?

Er zijn verschillende methoden om cafeïne uit de koffiebonen te verwerken. Bij dit proces zal het grootste gedeelte van de cafeïne geëxtraheerd worden. Toch zal er altijd een klein gedeelte overblijven.

Antwoord op de vraag?

Het drinken van cafeïnevrije koffie is niet per direct gezonder. Pas wanneer je gemiddeld genomen meer dan 5-7 kopjes per dag drinkt is het verstandig om normale koffie te vervangen (of in ieder geval een aantal) door cafeïnevrije koffie.

Wanneer je slechts 2 tot 3 kopjes per dag drinkt is het verschil te verwaarlozen.

Ook wanneer je op lange termijn veel "decaf"  drinkt kan dit een negatieve invloed hebben op de bloeddruk. Koffie is heerlijk, maar wel met mate.

Persoonlijke voorkeur

Zelf drink ik altijd 1 kopje koffie met cafeïne en 1 kopje koffie zonder cafeïne. Niet vanwege de smaak, maar omdat ik een bewuste keuze heb gemaakt dat ik niet al te veel stimulerende middelen in mijn lichaam wil hebben zitten. Daarnaast wil ik niet koffie drinken om de dag door te kunnen komen.  Het is veel beter om een extra pauze te nemen of even een wandeling te maken.

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hier: http://www.food-info.net/nl/national/ww-koffie.htm kun je veel over koffie lezen. Ik vraag me wel steeds vaker af hoe zeer de wetenschap tegenwoordig wordt beinvloed door de industrie, welke steeds vaker de geldschieter voor onderzoek is, want men is wel erg mild over het effect van caffeine. Ik denk daarbij bv. aan de discussie over de bijensterfte: varoamijt of insecticieden: http://resource.wur.nl/wetenschap/detail/wageningen_zembla_gooit_met_modder/. Nu recentelijk weer bij Tros-radar de discussie over bpa.

 2. Als je koffie zet in bijvb een espresso machine en maar 25 cc water door laat lopen dan zitten de meeste afvalstoffen nog in het filter....waaronder ook de cafeiine is mij verteld.

 3. Hoi,

  Cafeïne-vrije koffie is inderdaad niet altijd gezonder. Het hangt er ook veel vanaf hoe ze de cafeïne eruit halen. Spoelen ze het met chemicaliën weg, dan lijkt het mij verstandiger de gewone koffie te nemen. Bij Nespresso schijnen ze dit met water te spoelen.

  Overigens is het zo dat hoe korter koffie met water in contact komt, hoe minder cafeïne erin zit. Waarschijnlijk zit in de Nespresso dan ook niet zoveel cafeïne als bijvoorbeeld in filterkoffie.

  Groetjes Marlinde

 4. Hoi Jack,
  Ik ben verslaafd op instant koffie(nescafe) , is koffievrij voor mij beter en gezonder dan nescafe , aangezien mijn te hoge cholesterol of moet ik helmaal koffie niet drinken om mijn cholesterolhalte te verlagen vooral it is nu 10 ( totale cholesterol), wat is uw advice voor mij ?

  1. Hallo Bashy,

   Teveel koffie is alleen ongezond. Daarnaast is koffie niet de grote boosdoener wat betreft hoog cholesterol. Je voedingspatroon is nog veel belangrijker! Teveel verzadigde vetten, transvetten, weinig onverzadigde vetten, suiker etc. zijn factoren waar je écht op moet gaan letten bij de verlaging van je cholesterol. Een mediterraan voedingspatroon (Lyon's Heart Study) met veel gezonde vetten, vezels, noten, vis, weinig vlees, normale hoeveelheden fruit en veel groente is essentieel!

   Neem anders eens een kijkje op de volgende pagina's:
   https://www.optimalegezondheid.com/cholesterol-waarom-je-meer-onverzadigde-vetten-zou-moeten-eten/
   https://www.optimalegezondheid.com/12-voedingsmiddelen-om-hart-en-vaatziekten-te-voorkomen/

   Succes!

   Jack

 5. Dag Jack,
  Ik heb eens gelezen dan de cafeïne er uit wordt gehaald met petroleumderivaten (?) die achter blijven in de koffie.
  Klinkt mij niet gezond in de oren.
  Weet jij hier iets vanaf??
  Hartelijke groet, jan

  1. Dit is inderdaad waar, Jan.
   Er worden petroleumderivaten gebruikt om de cafeïne uit de koffie te halen. Na deze bewerking is het niet mogelijk om ALLE giftige stoffen er weer uit te halen.
   Voor mij is cafeïnevrije koffie een 'no-go'. Er zit dan weliswaar veel minder cafeïne in, maar daardoor kunnen weer andere problemen ontstaan.
   Mijn advies: Gewone, normale koffie drinken, maar dan wel met mate!

   Veel succes,
   Jack

 6. Ik ben het helemaal eens met je. Koffie met Caffeine voelt bij mij al na één kopje per dag 'niet goed'. Ik krijg er een opgejaagd gevoel van. Het gaat gepaard met pijn in m'n lichaam. Ergens las ik dat Caffeine per definitie vergif is, dus daarmee is de afweer van het lichaam verklaart.

  Per dag drink ik een kopje Caffeine-vrije koffie met melk. Dat voelt als goed.

  1. Iedereen reageert weer anders op cafeïne. Jij bent er klaarblijkelijk heel erg gevoelig voor, dus heel verstandig dat je deze stap genomen hebt!

 7. Hallo Jack
  Anderhalf jaar geleden kreeg ik last van een te snelle schildklier . Op advies van de internist zou ik thyrax moeten nemen waarschijnlijk de rest van mijn leven . Dat heb ik niet gedaan want je bent wat je eet . Dus na heel wat leeswerk ben ik volledig gestopt met cafeïne. Dit werkt. De schildklier is bijna weer helemaal in balans. Heel af en toe neem ik weer een kopje koffie. Ik ga ook de cafeïne vrije versie eens proberen

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaring, Ellen!

   Zijn er meer lezers die dezelfde ervaringen hebben?
   Overigens wil ik wel even benadrukken dat het stoppen met Thyrax ALTIJD in overleg met je behandelend arts doet!

 8. Hallo Jack,

  Mijn man drinkt per dag een ganse thermos. Stiekem heb ik de koffie veranderd nr deca en 's avond ipv thee, een tisane. Maar hij blijft ongelooflijk opgejaagd. Ik ben radeloos. Hij zit nu wel volop in een burn out crisis en voor de moment is het ondragelijk. De ene moment is hij super lief de andere moment zou je hem naar de maan willen sturen. welke tip kan u mij geven qua koffiegebruik in dit geval?

 9. Ik heb dr Jennifer Landa begrepen dat bij velen merken in de decaf koffie verfverdunner zit. In USA is er het merk Kariboo dat gezonde decaf maakt. Is er in Nederland ook bekend wie “gezonde” decaf produceert?

  1. Dit zou ik echt niet weten. Ben niet zo van de koffie....

   Iemand van de lezers die hier antwoord op kan geven?

 10. Ik drink veel koffie decaf natuurlijk zonder suiker en melk.
  Maar het is nog een hele zoektocht naar het vinden van de juiste, niet met chemisch behandele middelen.
  Ik heb er 1 van de weinige gevonden die met koolzuur methode de cafeïne eruit heeft gehaald. Lekker en niet duur Aldi van het merk markus,die schrijven op hun verpakking hoe de caffeine eruit gehaald word.
  IK ben in veel supermarkten geweest maar niet 1 is zo openhartig als het merk Markus. Dus doe hier uw voordeel mee.

  1. Dank je wel voor dit advies, Pieter.

   Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met de koffie van Markus? Kennen jullie nog andere, vergelijkbare, merken koffie

 11. Ik gebruik toevallig de koffie van de (Aldi, die vind ik de lekkerste. Maar uit gemak zucht vind ik het koffie zetten met pads fijn. Na dat ik gelezen heb dat het schuim van de pads gemaakt wordt van varkensvet haal ik dat er af en als je het schuim ziet liggen in de gootsteen dan wordt het een heel vies prutje., Is het onzin om het eraf tr halen, het voegt voor mij niets toe aan de smaak.

  1. Kun je je nog herinneren waar je hebt gelezen over dat varkensvet? Is wel interessant....

 12. Ik ben gestopt met gewoon koffie drinken. Ik werd elke nacht wakker van de hoofdpijn rond 4 uur en als ik koffie ophad ging de hoofdpijn weg en dacht toen ik ga decafe nemen en kijken hof ik het dan nog heb en nee na een week met veel hoofdpijn omdat ik cafeine vrij gaan nemen wordt ik niet meer wakker van hoofdpijn dus ik blijft bij decafe kan ik slapen tot ik de wekker hoor.

  1. Alles met mate, dus lijkt me dit geen probleem. Overleg het ook even met je behandelend arts voor de zekerheid.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1