Fibromyalgie

Laatste Update: 2 september 2020

Fibromyalgie Cognitieve Problemen, oftewel Brain Fog

De meeste mensen met fibromyalgie hebben soms ook weleens last van cognitieve problemen. Plotseling ben je wat vergeten, of iets simpels als praten en denken gaat plotseling even niet meer. Dit kan natuurlijk erg beschamend zijn en staat in de volksmond ook wel bekend als fibromyalgie ''brain fog''(1).

Brain fog wordt ook wel beschreven als een complete verwarring, vergeetachtigheid en concentratie problemen. Vaak voel jij je gewoon even niet goed, of zelfs een beetje raar en niet aanwezig. Het lijkt alsof je plotseling oud bent geworden en niet meer in staat bent simpele dingen te onthouden. Je wilt bijvoorbeeld wat vragen en plotseling weet je niet meer wat je wilde vragen.

Zelf heb ik ook weleens last gehad van ''Brain Fog'' en ik krijg het vooral in een stressvolle tijd met veel deadlines. Plotseling ben ik niet meer aanwezig en kom niet goed uit mijn woorden. Alsof er een ''mist'' over mijn verstand hangt en is een teken om het rustiger aan te doen.

Symptomen van brain fog:

 • Problemen met het korte termijn geheugen.
 • Moeite met het vinden van de juiste woorden of synoniemen.
 • Je voelt je gedesoriënteerd en weet even niet meer wat er speelt.
 • Cognitieve scherpheid is weg.
 • Vergeetachtigheid.
 • Je kunt niet helder denken.
 • Concentratie is sterk verminderd.
 • Angst, stress en nervositeit.
 • Verwarring.
 • Creativiteit is verminderd.
 • Iets nieuws leren wil even niet(2).

Brain fog kan veroorzaakt worden door verschillende prikkels, zoals problemen met de hormoonhuishouding, tekort aan vitamines, stress, depressies en oververmoeidheid. Deze prikkels komen natuurlijk vaak voor wanneer je last hebt van fibromyalgie. De pijn alleen al kan ervoor zorgen dat je je werk niet goed kunt uitvoeren waardoor je last krijgt van stress, oververmoeidheid en als gevolg daarvan zelfs van depressieve klachten. Zelfs artiesten, zoals Lady Gaga die last hebben van fibromyalgie zeggen soms een halve tour af omdat de pijn niet te harden is.

Je bent dus echt niet de enige die soms even moet bijkomen.

Aanvankelijk zou je denken dat de aandoening alleen maar bij oudere mensen voorkomt en bij mensen die erg veel last hebben van fibromyalgie, maar iedereen kan het krijgen, niet alleen mensen met fibromyalgie.

Wat zijn mogelijke brain fog prikkels?

 • Oververmoeidheid door bijvoorbeeld slecht slapen.
 • Lichamelijke overbelasting doordat je teveel hebt gedaan (zoals Lady Gaga).
 • Stress, naast het belastende effect op je immuunsysteem kan stress ook brain fog veroorzaken, probeer niet teveel dingen tegelijkertijd te doen.
 • Teveel prikkels, familie komt op bezoek, vrienden, vakanties etc.
 • Medicijnen kunnen het ook prikkelen, lees de bijsluiter van medicijnen die je op dit moment neemt.

Ook komt brain fog voor tijdens de menstruatie omdat de hormonen dan op de hobbel zijn.

Wanneer je regelmatig last hebt van brain fog dat kan het goed zijn dat er een systematisch tekort in je lichaam heerst. Essentiële aminozuren, vitamines en mineralen zijn noodzakelijk voor goede cognitieve werkingen. Een goed uitgebalanceerd dieet kan zeker de oplossing zijn door voldoende verse groente te eten, essentiële visolie (omega 3), volkorenproducten en zaden en noten (lijnzaad, walnoten, amandelen). Indien het moeilijk voor je is om goed te eten kun je overwegen om supplementen te nemen.

Voeding die je concentratievermogen helpt

Om de kans op brainfog te minimaliseren is het belangrijk om voeding te eten die goed is voor je brein, dit is onder andere

Omega 3 en magnesium zorgen beide voor een beter concentratievermogen en verminderen vaak depressieve klachten.

Alle B vitaminen zijn van belang voor de hersenen omdat die het suiker omzetten naar iets waardoor je kunt nadenken. Vitamine B12 wordt even apart genoemd, omdat je met een normaal dieet wel voldoende B vitaminen krijgt. Ben je echter veganist of vegetariër? Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat vitamine B12 vooral is vlees, vis, ei en zuivelproducten zit. Vitamine B12 is belangrijk voor je geheugen en vergroot de kans dat je schade aan de hersenen door alcohol voorkomt.

Vitamine B12 en vitamine D helpen je om je breinfunctie te beschermen (3).

Vitamine C en E zijn belangrijk voor de werking van je brein het het beschermen van de zenuwen. Vitamine C is een belangrijk bouwsteen voor neurotransmitters die van belang zijn voor het ervaren van emoties, je slaap, je capaciteit om informatie te leren en om te dromen. Vitamine E beschermt juist de membranen van je zenuwen, waardoor de neurotransmitters ongehinderd van A naar B kunnen.

Calcium is van belang voor de werking van je brein en hoe cellen in je lichaam zich ontwikkelen. Calcium signaleert hoe een cel zich moet vormen en werkt daarin samen met eiwitten die ook een belangrijke bouwsteen van cellen zijn.

IJzer, koper en zink zijn belangrijk voor de aanmaak van bepaalde breincellen. Koper is bijvoorbeeld belangrijk voor het leren en je geheugen. Het is van belang voor het niveau van je denken.

Als je een gezond en gevarieerd dieet hebt, met minimaal zuivel voor de vitamine B12, krijg je vaak voldoende van deze voedingsstoffen in je dieet om je breinfunctie te ondersteunen.

Brain fog en stress

Ook kan brain fog het gevolg zijn van een depressie, teveel stress en slaapproblemen. Hierdoor krijgen de hersenen onvoldoende rust om te herstellen en heeft het een negatieve impact op je denkvermogen. Maar voldoende slaap krijgen en stress elimineren valt niet mee als je te kampen hebt met fibromyalgie. Alleen het hebben van fibromyalgie veroorzaakt stress en depressies. Het onder controle krijgen van de slopende aandoening kan een lange strijd zijn en vereist veel doorzettingsvermogen.

Wat kun je nu doen?

 1. Doe rustig aan, plan je dag niet vol met activiteiten en vermijd ‘’multitasking’’ .
 2. Maak een lijstje met wat je moet doen zodat je niet steeds zit te malen over je verplichtingen.
 3. Ga mediteren om je verstand tot rust te brengen, of ga in een park zitten om tot rust te komen.
 4. Probeer je slaappatroon te verbeteren met een aantal slimme slaapstrategieën.
 5. Gezond leven, je hersenen hebben voedingstoffen nodig en in een gezonde leefstijl komt brain fog minder snel voor.
 6. Lees de bijsluiter van medicijnen en zorg dat medicijnen elkaar niet tegen werken.

Wil je meer tips tegen fibromyalgie? Download dan het gratis e-book dat vol met tips staat om de klachten te verminderen. 95% van de mensen die het heeft gelezen is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

 1. https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA514512720&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=10920811&p=AONE&sw=w
 2. https://link.springer.com/article/10.1007/s10286-013-0212-z
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003986106005091

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb Sarcoidose, en heb regelmatig last van Brian Fog. Ik wist niet wat het was, totdat ik dit artikel gelezen had. Het blijft vervelend, maar weet nu in ieder geval wat het is. De twijfel voor een andere ernstige ziekte is weg.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share