• Cafeine en de invloed op je gezondheid

Cafeïne – Gezond of Ongezond?

2016-10-29T14:13:45+01:00april 15th, 2011|Voedingsadvies|5 Reacties

Laatste update: door

Cafeïne voor je gezondheid

Koffie, het is niet langer meer iets simpels zoals "alleen zwart/melk/suiker". Je hebt inmiddels latte macchiato, dubbele espresso, moca koffie, cappuccino en nog veel meer. Neem maar eens een kijkje bij een koffiehuis en weet je wat ik bedoel. Mensen verbruiken tegenwoordig veel meer cafeïne dan ooit tevoren. De verkoop van koffie is alleen al gestegen met 10% afgelopen 4 jaar. En de verkoop van warme chocolade melk is gestegen met 17%. Wat veel mensen niet weten is dat er in warme chocolade melk ook cafeïne verborgen zit.

Cafeïne

De effecten van cafeïne zijn al uitvoerig bestudeerd en cafeïne kan je lichaam onbewust op verrassend veel manieren beïnvloeden. Cafeïne is een krachtige stimulans die je per direct wakker maakt, kriebels veroorzaakt, stimuleert de bloeddruk en kan zelfs hoofdpijn opleveren. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een serieuze koffie verslaving.

Hoewel een cafeïne verslaving geen serieuze verslaving is kunnen er toch ontwenningsverschijnselen optreden wanneer je plotseling stopt met het nemen van cafeïne. Veel voorkomende verschijnselen zijn o.a. hoofdpijn en vermoeidheid.

Goed, laten we nu eens kijken waarvoor cafeïne wel goed is. Normaliter is cafeïne niet slecht voor je. Alleen bij gematigde hoeveelheden komen er een aantal gezondheidsvoordelen om de hoek. Een dagelijkse kop koffie of thee kan astma verlichten en het kan je helpen bij het afvallen. Daarnaast bevat koffie, thee en chocolade ook antioxidanten die goed zijn voor je weerstand en hebben het voordeel om je te beschermen tegen zowel kanker als hart en vaatziekten.

Lees meer: Vrije radicalen en antioxidanten

Onderzoek heeft aangetoond dat een gematigde hoeveelheid cafeïne (van ongeveer 300 milligram) prima is. Dat is hetzelfde als twee tot 3 koppen koffie. Wel moet opgemerkt worden dat sommige mensen zeer gevoelig kunnen zijn voor cafeïne en niet handig is om te nemen voor het slapen.

Voordelen van cafeïne

Overgewicht
Een kopje koffie of thee drinken kan je stofwisseling boosten en je energie geven bij het sporten.

Astma
Tijdens astma-aanvallen worden de luchtwegen gesloten en kan er problemen met de ademhaling optreden. Cafeïne is een anti astma stof waardoor de spieren zich ontspannen en de luchtwegen open gehouden worden..

Kanker
Sommige onderzoeken geven nu al aan dat mensen die koffie drinken minder risico lopen op bepaalde vormen van kanker.

Duizeligheid
Als je gevoelig bent voor duizeligheid tot zelfs opdonderen omdat je bloeddruk daalt na een grote maaltijd kan een kopje koffie of thee zeer goed zijn om de symptomen van vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen te verminderen omdat cafeïne tijdelijk je bloeddruk omhoog brengt.

Cholesterol
Als je ongefilterde koffie drinkt kan dat een bedreiging zijn voor je cholesterolgehalte. Voorbeelden zijn instant koffie. Volgens wetenschappers zijn er bepaalde stoffen verantwoordelijk voor de verhoging van cholesterol die in koffie voorkomen. Daarom is het belangrijk om koffie te drinken die bereid is met een filter voordat je koffie drinkt en instant koffie te vermijden.

Zoals je hebt kunnen lezen is cafeïne niet per definitie slecht voor je, zolang je gematigde hoeveelheden per dag binnen krijg