Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

De 13 meest voorkomende maagklachten

maagklachtenMaagklachten waardoor je last krijgt van pijn of misselijkheid kunnen je dag behoorlijk vergallen. In plaats van dat je lekker aan het werk kunt gaan of je ding kunt doen ben je de hele tijd bezig met de vraag of je moet overgeven, ben je aan het boeren en ga je soms ook toch maar voor de zekerheid naar het toilet.

Er zijn verschillende soorten maagklachten waarvan je last kunt hebben.

Daarom bespreek ik in dit artikel de 13 meest voorkomende maagklachten en wat je ertegen kunt doen.

1.      Misselijk

Dat maagklachten misselijkmakend kunnen zijn kan bijna iedereen je vertellen. Dat betekent dat je de hele tijd het gevoel hebt dat je misschien gaat overgeven of geen hap binnen kunt houden. Daarnaast kun je ook oprispingen krijgen. Het is allemaal heel vervelend en daarom is het ook belangrijk om de oorzaak van de maagklachten met misselijkheid op te sporen.

2.      Maagklachten door stress

Een van de belangrijkste oorzaken van maagklachten is stress. Door stress gaat je lichaam rare dingen doen, zoals in een fight of flight status verkeren. Daardoor denkt je lichaam dat je op het punt staat om te gaan rennen of vechten. Eten is dan niet handig en dus gaat de maag op slot.

Om maagklachten door stress te stoppen is het de beste oplossing om de stress te verminderen. Dit kan je op meerdere manieren doen, zoals:

 • Meditatie
 • Sporten
 • Gezonder eten
 • Mindfulness

Door meditatie kun je even je zorgen vergeten. Merk je bijvoorbeeld dat je vooral ’s ochtends, tijdens de lunch of ’s avonds last hebt van maagklachten waardoor je niets meer durft te eten? Probeer dan eens te mediteren. Door te mediteren kun je jouw stressniveaus verlagen waardoor je maag weer tot rust komt en jij weer gewoon kunt eten.

Als je sport maakt je lichaam bepaalde stoffen aan waardoor je gelukkiger wordt. Die verdringen je stresshormonen. Daarnaast zorgt sport voor meer creativiteit waardoor je problemen die stress veroorzaken beter kunt oplossen.

Mindfulness helpt je om je lichaam eraan te herinneren dat er in feite geen sprake is van een levensbedreigende situatie. Door met mindfulness in het nu te leven kun je de stressmomenten achter je laten waardoor de misselijkheid verminderd wordt.

Magnesium is een stof die stress verminderd. Door gezond te eten, zoals volkoren producten in plaats van wit brood en witte pasta en genoeg groente en fruit te eten zorg je voor meer magnesium in je dieet. Op die manier kan gezonder eten invloed hebben op de misselijkheid.

3.      Maagklachten na het eten

Heb je juist maagklachten nadat je gegeten hebt? Dan kan de voeding die je gegeten hebt de oorzaak zijn van de klachten, zoals misselijkheid en pijn. Oorzaken van maagklachten na het eten kunnen zijn:

 • Te veel eten
 • Te vet eten
 • Te kruidig eten

Als je teveel eet zit je maag super vol dit kan pijn aan de maagwand veroorzaken, een slechte zaak! Je maag kan namelijk scheuren als je teveel eet met fatale gevolgen van dien. De meeste mensen eten gewoon te veel waardoor je een signaal krijgt dat als je nog meer eet het eruit gaat. Dat signaal is het misselijke gevoel.

Te vet eten is ook niet goed voor je. Vooral als je vet eten combineert kan dit verkeert vallen doordat het vet lastig mengt met andere stoffen. Vet eten vertraagd ook de normale snelheid waarmee het eten wordt verwerkt door de darmen. Bovendien kan dit voor gasvorming zorgen waardoor je misselijk en winderig wordt.

Afhankelijk van het dieet waarmee je bent opgegroeid kun je wel of niet goed tegen (pittige) kruiden. Sommige kruiden kunnen ervoor zorgen dat je problemen met je maag krijgt omdat je er niet aan gewend bent. Melk is dan een goede manier om de klachten te minimaliseren.

4.      Maagklachten door bacteriën

Als je voeding onhygiënisch bereid is kunnen bacteriën achterblijven die niet gedood worden door het maagzuur. Je darmen kunnen daar last van krijgen. Vooral als je rauwe kip hebt gesneden en het mes daarna nog een keer gebruikt voor iets kun je last krijgen van de salmonellabacterie. Daar kun je letterlijk doodziek van worden. Bereid de kip daarom met andere spullen dan de rest van de maaltijd.

Daarnaast is het belangrijk om voor het eten en voor het bereiden van je eten je handen te wassen. Gedurende de dag kunnen je handen met van alles in aanraking komen waardoor je bacteriën binnen krijgt die slecht zijn voor je maag en darmen. Daardoor kun je maagklachten krijgen.

5.      Maagklachten afvallen

Soms heb je last van maagklachten en val je daardoor ook nog eens af terwijl je dat juist niet wilt. Als je tijdens de maagklachten ook afvalt kan dit verschillende oorzaken hebben zoals een virus, parasiet of een ziekte.

Je kunt dan bijvoorbeeld last hebben van:

 • Ziekte van Addison – Dan heb je een gebrek aan cortisol en werken je bijnieren slecht.
 • Coeliakie – Dan kun je niet tegen gluten, maar als je die wel blijft eten beschadig je je darmen.
 • Diabetes – Diabetes kan invloed hebben op de snelheid waarmee de maag zich leegmaakt.
 • Hepatitis A – Een symptoom van Hepatits A is overgeven en misselijkheid. Hepatitis A gaat meestal na een paar weken weer weg, in sommige gevallen kan het echter 9 maanden duren. Als je dus langer dan twee weken koortsachtige klachten hebt is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
 • Pancreasontsteking – Een ontsteking aan je alvleesklier is erg pijnlijk en kan ervoor zorgen dat je geen eten binnenhoud. Verga je van de pijn rond je middenrif en kun je niets binnenhouden? Ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts of de eerste hulp. Een alvleesklierontsteking kan veroorzaakt worden door galstenen, alcoholische dranken en medicijnen.
 • Wormen – Rondwormen kunnen voor maagklachten zorgen als het helemaal uit de hand is gelopen. Je hebt dan namelijk extra gassen in je darmen en last kunt hebben van diarree. Ga naar de huisarts voor een anti-wormenmiddel.
 • Maagzweer – Bij een maagzweer heb je een beschadiging in je maagwand. Dit is te herkennen aan brandend maagzuur, oprispingen een trage stoelgang en veel meer speeksel in je mond dan normaal.
 • Gastritis – Dit wordt veroorzaakt door een virus of bacteriën, de klachten verdwijnen vaak na tien dagen.

Afvallen en maagklachten kunnen ook door de stress komen. Als het je niet lukt om de stress aan te pakken, of de stress al weg is maar de klachten en het afvallen blijft kun je het beste naar je huisarts gaan.

6.      Maagklachten avocado

Avocado’s worden de laatste tijd erg gepromoot voor je gezondheid, ik doe het ook want de avocado is gewoon een supervrucht. Helaas kunnen sommige mensen erachter komen dat ze een intolerantie hebben voor avocado’s. Je kunt dan na het eten van een avocado een misselijk gevoel krijgen. In sommige gevallen kan je lichaam de stoffen van de avocado niet in zich opnemen. Dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

Soms kunnen deze klachten ook pas uren of zelfs een dag na het eten van de avocado plaatsvinden.

Houd daarom voor de zekerheid een dagboek bij om te controleren of je door de avocado last krijgt van maagklachten of dat het toch door iets anders komt.

7.      Maagklachten alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan maagklachten veroorzaken. Een van de ziektes, zoals een maagzweer kan door overmatig alcoholgebruik veroorzaakt zijn. Ook een alvleesklierontsteking kan het gevolg zijn van te veel alcohol drinken.

Alcohol werkt ook als een pro-oxidant. Hij helpt dus de vrije radicalen om hun foute werk te doen. Door regelmatig alcohol te drinken heb je daardoor een grotere kans op een maagontsteking, maagzweer, pancreatitis, problemen met de galblaas, leverontsteking, leververgroting en nog meer buikpijn.

Daarom is het belangrijk om veel water te drinken na het uitgaan en extra vitaminen en mineralen in te nemen die vrije radicalen extra kunnen beteugelen omdat je ze met alcohol de vrije hand hebt gegeven.

Door een dag na het alcoholgebruik gezond te eten kun de effecten van het alcoholgebruik verminderen. Vooraf gezond eten is natuurlijk ook aan te raden.

Tevens is het goed om iets te eten voordat je gaat drinken. Dit beschermt je maag en darmen tegen de effecten van alcohol, maar niet je alvleesklier.

Wil je perse meer dan twee glazen wijn? Neem dan tussen elk alcoholisch drankje een glas water. Daardoor blijf je gehydrateerd en voorkom je dat je veel te veel drinkt.

Het is het beste om niet meer dan twee glazen met alcoholische drank per dag te drinken.

8.      Maagklachten antidepressiva

Een depressiviteit is een vreselijke ziekte. Je hebt een waardeloos gevoel en er is niets dat je eraan lijkt te kunnen doen. Als je al van alles geprobeerd hebt zoals cognitieve gedragstherapie, sporten, meditatie, stress verminderen en zelfs jezelf dwingen een sociaal leven te hebben en erachter komt dat het alsnog niet overgaat kun je antidepressiva krijgen van je huisarts of psychiater.

Een bijwerking van antidepressiva is misselijkheid, constipatie of juist diarree. Deze bijwerkingen kunnen lijken op maagklachten. Vaak krijg je bij constipatie buikpijn en bij diarree kun je ook last krijgen van krampen.

Als je erg veel last hebt van de antidepressiva kun je jouw arts vragen om een ander medicijn, want hier word je natuurlijk ook niet vrolijk van.

Daarnaast kun je ook proberen om de depressie op een natuurlijke wijze tegen te gaan. Er zijn namelijk verbanden gevonden met Sint Janskruid en het verminderen van depressiviteit en ook het eten van meer voedingsmiddelen met magnesium kan sommige vormen van depressie verminderen en zelfs helemaal laten verdwijnen.

9.      Maagklachten aneurysma

Een aneurysma is een verdikking of verwijding van de aorta. De aorta loopt uiteindelijk ook door de buik, daar kan die verdikking ook optreden. Als een aneurysma scheurt moet je direct 112 bellen.

Gelukkig scheuren deze aders niet snel, maar het is geen veilig gevoel. Je kunt een aneurysma in de buik opmerken door een kloppend gevoel middenin en onderin je buik. Een raar of pijnlijk gevoel op de borst en pijn in de onderrug. Meestal merk je een aneurysma niet op, maar tijdens medische controles kan een arts het opmerken.

Er zijn meerdere oorzaken die een aneurysma kunnen veroorzaken zoals:

Deze lichamelijke eigenschappen worden onder andere beïnvloed door roken, drinken, vet eten en lichamelijke inactiviteit. Om een aneurysma te voorkomen is het goed om te stoppen met roken en een verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk te voorkomen of te verminderen.

Dit kan onder andere door een gezond dieet met veel omega 3, mineralen zoals kalium, vitaminen en regelmatige lichaamsbeweging.

Heb jij geen last van een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol, maar zit het hebben van een aneurysma in de familie? Dan is het extra belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven om de kans op een aneurysma te verkleinen.

10.     Maagklachten benauwd gevoel of kortademigheid

Maagklachten en een benauwd gevoel worden vaak in een adem genoemd met hormonale veranderingen. Vrouwen kunnen hier last van hebben tijdens de overgang, tijdens ongesteldheid en ook als je zwanger bent. Is dit allemaal niet aan de hand? Dan kan het ook een symptoom zijn van eierstokkanker, ga in dat geval dus zeker naar je arts voor een controle.

Daarnaast kan dit ook een teken zijn dat je alvleesklier niet naar behoren functioneert. Je alvleesklier maakt dan niet genoeg enzymen aan om al het eten te verwerken. Hierdoor heb je een trage stoelgang dan normaal wat voor een opgeblazen gevoel zorgt.

Daarnaast kan je lichaam dan ook bepaalde stoffen niet meer uit het voedsel opnemen, het is belangrijk om de enzymen dan met behulp van medicatie tot je te nemen of een speciaal dieet te volgen.

Ook bij overgewicht kun je last krijgen van maagklachten en benauwdheid. Als je last hebt van zwaar overgewicht kan het gewicht voor een benauwd gevoel zorgen. De manier om hiervan af te komen is door af te vallen en gezond te eten. Vette voeding en te veel eten kan namelijk ook voor maagklachten zorgen.

11.     Maagklachten bij liggen

De maag zit aan de linkerkant van je lichaam. Daarom kun je soms maagklachten krijgen als je gaat liggen op je rechterkant, bijvoorbeeld direct na het eten, omdat de vloeistof dan naar je slokdarm kan gaan. De een heeft hier sneller last van dan de ander.

Als je al last hebt van maagklachten of buikpijn en het wordt erger als je gaat liggen kun je ook last hebben van een alvleesklierontsteking. Dit is een ernstige aandoening en daarvoor moet je direct geholpen worden.

Trekt de pijn dan ook naar je rug, maar wordt hij minder erg als je in een foetushouding gaat liggen? Ga dan als je blieft naar de eerste hulp. Een alvleesklierontsteking kan ernstige gevolgen hebben zoals een pseudocyste als deze niet op tijd wordt behandeld.

12.     Maagklachten Cola (frisdrank)

Alle frisdranken met prik hebben koolzuur in zich, dat is hetzelfde als CO2. Dit komt vrij in je maag. Als je er veel van drinkt merk je dat je moet boeren, maar je kunt er ook last van krijgen zoals maagpijn en misselijkheid. Dit gas kan ook nog vrijkomen in je darmen waar het interactie krijgt met andere bacteriën die misselijkheid en pijnklachten kunnen veroorzaken.

Als je al last hebt van je darmen, bijvoorbeeld met het prikkelbare darm syndroom, is het verstandig om geen frisdrank met prik te drinken.

In veel light frisdranken zit ook het stofje aspartaam. Niet iedereen kan daar evengoed tegen. Sommige mensen hebben er een intolerantie of zelfs allergie voor. Dan kun je last krijgen van krampen en buikpijn.

13.     Maagklachten chocola

Chocola is heerlijk, maar bestaat ook uit veel vet. Dit vet kan ervoor zorgen dat je last krijgt van maagklachten. Vooral als je in een keer een hele reep chocola opeet.

Helaas triggert chocola ook vaak brandend maagzuur.

Als je lactose intolerant bent kun je niet tegen alle soorten chocolade. Dit kan duidelijk worden door maagklachten bij het eten van melkchocolade. Probeer daarom zo puur mogelijke chocolade uit, zoals 85% cacao chocolade.

Tot slot

Zoals je ziet kunnen maagklachten symptomen zijn van ernstige aandoeningen, maar ook kunnen maagklachten het symptoom zijn van iets te veel frisdrank drinken. Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden of je ook bloed in je ontlasting hebt en of de pijn na een dag weer over is of dat het braken ophoudt binnen een dag.

Wanneer je last hebt van bloed in je ontlasting, diarree en overgeven is het belangrijk om naar een arts te gaan om te controleren of er niet iets ernstigs aan de hand is.

Als vrouw is het belangrijk om bij maagpijn en benauwdheid die niet samenhangt met normale hormonale schommelingen naar een arts te gaan om te controleren of je geen last hebt van eierstokkanker.

Bronnen:

http://www.webmd.com/diabetes/diabetes-and-gastroparesis

http://www.webmd.com/hepatitis/hepa-guide/hepatitis-a-symptoms

http://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-peptic-ulcer-disease

http://www.webmd.com/children/features/the-truth-about-stomach-flu

http://www.healthline.com/health/abdominal-pain-and-unintentional-weight-loss

http://www.healthline.com/health/abdominal-bloating-and-shortness-of-breath

http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877%2806%2900103-4/abstract

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,
  Ik heb de laatste tijd weer vaak last van hongergevoel en nadien pijn aan mijn maag als ik eet. Het hongergevoel doet echt pijn en voel mij hier niet goed van. Eerder in de zomer had ik een maagontsteking. Het liefst wil ik dit voorkomen door natuurlijke middelen. Ik let nu wel erg op mijn voeding, ik eet gezond en als ik iets snoep is het niet veel. Vandaag heb ik het gevoel dat ik moet overgeven. Ik neem deze week antimetil in en drink spijsverteringsthee.

  Wat zijn nog natuurlijke middelen voor de maag?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share