Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Supplementen

Laatste Update: 21 september 2021

Honing tegen de huidaandoening eczeem

Honing heeft vele voordelen en de substantie heeft geen gelijke. Eczeem kan gebruikt worden om huidaandoening zoals eczeem te verlichten. Daarnaast heeft honing ook nog eens "dieet-voordelen" waardoor je honing kan gebruiken in je dagelijkse voedingspatroon(1). In dit artikel lees je:

 • De voordelen van honing?
 • Wat voor effect heeft het bij eczeem?
 • Hoe kan ik honing gebruiken?

De voordelen van honing

Allereerst de samenstelling van honing:

Honing wordt ook wel "de nectar van de goden" genoemd. Honing bestaat al meer dan 100 miljoen jaar (in ieder geval denkt men dat en het is een ruime schatting), maar niet in de vorm hoe wij het nu kennen. Honing is een natuurlijke zoetstof die alleen door beien gemaakt kan worden. Zelfs met onze technologische wonderen kunnen we dit niet produceren. Een man naar de man sturen is geen probleem meer, maar honing maken lukt niet.

Honingbijen veranderen de nectar (het hoofdbestanddeel) die ze van levende plantendelen halen met behulp van enzymen om in honing. Daarnaast zorgen bijen ervoor dat het overtollige vocht uit de nectar verdampt wordt. Dit is een dusdanig complexe "omzetting" dat we dit niet kunnen namaken.

Honing wordt ook wel de natuurlijke antibioticum genoemd door de vele natuurlijke suikers en de waterstofperoxide. Verder bevat honing ook nog eens antibacteriële proteïnes die goed in voor het immuunsysteem van zowel de bijen als de mens. Omdat honing een puur natuurlijk product is, kan het door het lichaam erg snel worden afgebroken en dienen als natuurlijk antibioticum. Er zijn zelfs onderzoeken gestart naar het effect van honing op wonden!

Energie booster

Honing is een natuurlijke energiebooster. Door de natuurlijke suikers die erin zitten kan het lichaam deze snel opnemen en omzetten in energie. In veel gevallen is dit een betere en een gezonder alternatief voor sportdranken omdat deze gevuld zijn met kunstmatige kleurstoffen. Veel sporters nemen tijdens de training/wedstrijd een lepel met honing of mengen het met water zodat ze het eenvoudig kunnen drinken.

Keelpijn

Vooral de oudere generaties gebruikt honing tegen keelpijn. De oorzaak van keel pijn is de streptococcus pyogenes bacterie. Honing heeft een positief effect (niet voor de bacterie) en brengt een soort van beschermlaagje aan bij je keel. Hierdoor kunnen andere bacteriën zich daar lastiger hechten en kan de honing de andere bacteriën uitschakelen.

Immuunsysteem

Honing bevat erg veel anti-oxidanten, het is te vergelijken met spinazie. Naast vitamine C bevat honing ook nog een pinobanksin, pinocembrin en catalase. Door je grote hoeveelheid antioxidanten, kunnen vrije radicalen makkelijk worden aangepakt!

Honing tegen eczeem

DermagiQ tegen eczeemHoning wordt soms gebruikt tegen kleine wonden, maar daarnaast kan honing worden ingezet tegen huidaandoening zoals eczeem. Vooral de conditie van je huid en heling van de huid die beschadigd is geraakt door eczeem. In honing zitten enzymen voor voor een antibacteriële werking zorgen waarom eczeem klachten verminderd worden en hebben een ontstekingsremmend effect(2). Door eczeem kan de zuurgraad van je huid worden beschadigt, en honing (door de lage zuurgraad/ph) hersteld de balans.

Er zijn een aantal crèmes op de markt die gebruik van van bijenwas en medicinale honing. DermagiQ is hier 1 van. Op de afbeelding hiernaast kun je dit product zien. Daarbij zijn er ook veel dagcreme's en bodylotions die honing toevoegen juist omdat het een antibacteriële werking heeft.

Al in het oude Perzië en Egypte werd honing gebruikt om eczeem klachten te verminderen. Toen werd honing al op de een of andere manier, dus eventueel vermengt met andere stoffen, op de huid aangebracht om eczeem te verminderen.

Daarbij blijkt uit recent onderzoek (2017) dat is uitgevoerd op ratten dat bevroren honing die bestemd is voor  de larven van beien bij ratten helpt om de huidproblemen te verminderen als dit wordt toegevoerd aan het dieet(3).

Hoe kan ik honing gebruiken?

Naast het smeren van producten met honing op de huid kun je honing waarscheinlijk ook toevoegen aan je dieet. De verzorging van de huid kan immers van beide kanten komen, namelijk op de huid of van onder de huid via je doorbloeding. Daarom is een gezond dieet ook zo ontzettend belangrijk om huidaandoeningen, zoals eczeem, te verminderen.

 • Toevoeging aan thee.

Gebruik jij nog suiker? Ga dan eens voor een kleine theelepel met honing om je thee zoeter te maken. Het is niet alleen goed voor de keel het zorgt ook voor je darmen en het wordt door je darmen opgenomen in je bloedbaan die de goede stoffen, zoals de antioxidanten, naar de huid brengen om ook van binnen uit hun werk te doen.

 • Toevoeging aan muesli.

Neem jij ook yoghurt bij de muesli? Dan is suiker vaak ook een ingrediënt om het net even iets lekkerder te maken. Het goede nieuws is dat yoghurt een probiotische werking heeft die ook helpt tegen eczeem klachten. Dit komt door de invloed die de darmflora heeft op de werking van het immuunsysteem.

 • Op brood als broodbeleg.

Je kunt honing bijvoorbeeld goed combineren met huttenkase of zalm.

 • Appel met honing is heerlijk.

Een snack tussendoor met honing is gewoon heerlijk en als je last hebt van eczeem help je jezelf meer dan als je even een koekje neemt.

 • Neem een lepel met honing voor de echte zoetekauw.

Is die lekkere honger nog niet gestopt na de appel met honing? Blijf dan alsnog van dat koekje af, maar neem gewoon 1 lepel honing.


Er zijn nog veel meer manieren waarop je honing kunt gebruiken. Er zijn vele recepten met honing en vele restaurants maken zelfs complete desserts met behulp van honing.

Tot slot...

Honing kan zeker gebruikt worden om eczeemklachten te verminderen. Dit komt door de antibacteriële werking van honing en doordat er veel antioxidanten inzitten. Het feit dat honing al in oude beschavingen werd gebruikt tegen eczeem zegt wat dat betreft wellicht al genoeg.

Daarbij begint de wetenschap de werking van honing in het dieet nu te onderzoeken. Dit soort onderzoeken beginnen vaak eerst met ratten, dus vandaar dat dit nog niet op mensen getest is, maar ik denk dat dit in 2020 zeker het geval moet zijn.

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan het gratis e-book vol tips tegen eczeem. Bijna iedereen die het heeft ontvangen is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S168411821500033X
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2186495017300044

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb regelmatig uitslagen van eczeem op mijn gezicht, het komt en gaat maar gaat nooit helemaal weg, tot twee weken geleden toen ik begon te lezen over honing en eczeem. Heb het toen geprobeerd en het voelde in eerste instantie enorm zacht aan, de jeuk was vrijwel volledig verdwenen en twee weken later is het resultaat verbluffend! De probleemgebieden zijn zodanig gekrompen dat ze amper nog zichtbaar zijn en dat is de eerste keer in jaren! Mijn specifieke eczeem is clowneczeem en ik raad het absoluut aan om eens honing te proberen. Ik koop gewone acacia honing uit de supermarkt en dat werkt heel goed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share