Voedingsadvies

Laatste Update: 6 augustus 2020

Huidaandoening

Een huidaandoening wordt gekenmerkt doordat er iets specifieks met de huid aan de hand is. Over het algemeen worden huidaandoeningen gekenmerkt door een plek op je huid waardoor je huid niet goed aanvoelt. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen in Nederland en wereldwijd last van huidaandoeningen.

In Nederland alleen hebben bijna 2 miljoen mensen last van een chronische huidaandoeningen(1). In dit artikel ga ik de meest voorkomende huidaandoeningen bespreken en de behandelmogelijkheden.

Een huidaandoening je vaak op één plek of zelfs meerdere plekken op je lichaam. Hieronder een korte overzicht van veel voorkomende huidaandoeningen:

 • Droge plekken van de huid niet veroorzaakt door infectie,
 • Droge plekken van de huid geproduceerd door schimmels of bacteriële infectie,
 • Rode, jeukende plekken en bulten over het lichaam, zoals op de borst en rug.

Hoewel een huidaandoening zelden gevaarlijk is, is zelfdiagnose meestal niet een goed idee. De juiste diagnose en evaluatie van een huidaandoening vereist in veel gevallen een bezoek aan een arts of een andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. De volgende richtlijnen kunnen u helpen bij het evalueren van uw huidaandoening

 • Huiduitslag door een infectie
 • Huiduitslag en jeukende plekken door eczeem of psoriasis.

Atopische dermatitis

Atopische dermatitis is misschien wel de meest voorkomende vorm van eczeem. Dit is een erfelijke huid probleem dat vaak in de kindertijd al opkomt en wordt gekenmerkt door overgevoelige schrale wangen en schilferige vlekken op de hoofdhuid, armen, benen, en romp. Later in de kindertijd kan atopische dermatitis ook voorkomen op de ellebogen en knieën. Volwassenen krijgen vaker constitutioneel eczeem op de handen, rond de oogleden, geslachtsdelen, en in sommige gevallen zelfs verspreid over het hele lichaam.

Betekenis
Het woord dermatitis betekent ontsteking van de huid. Atopisch verwijst naar ziekten die kunnen worden geassocieerd met allergieën. Atopisch ziekten zijn naast huidaandoeningen ook astma, hooikoorts en atopische dermatitis. In feite wordt eczeem ook een allergische huid genoemd. Maar atopische dermatitis is vaak geen allergische reactie.

Symptomen
Een huid beïnvloed door atopische dermatitis en eczeem gaat erg jeuken en ontsteken. De huid ziet er rood, gezwollen en gebarsten uit.  Het kan kijken rood, gezwollen en gebarsten. In sommige gevallen, kan de huid ook een grote korst krijgen en dat zie je vaak bij baby’s en kinderen. Vloeistof die uit dergelijke korsten komt is vaak niet besmettelijk. Behandeling voor zulke specifieke eczeem is essentieel.

Wat is het verschil tussen atopische dermatitis en eczeem?
Eczeem wordt vaak gebruikt als een algemene term voor verschillende soorten huidontstekingen (dermatitis) en een allergische reactie op de huid. Er zijn verschillende soorten eczeem zoals allergische eczeem, contact eczeem en nummulaire eczeem.  Bij atopische dermatitis zijn er vaak drie voorkomende klachten bij dezelfde persoon zoals eczeem, allergieën en astma.  Niet elke voorwaarde hoeft aanwezig te zijn op hetzelfde moment, maar meestal zijn mensen met atopische dermatitis gevoelig voor alle drie voorwaarden(2).

Huidaandoening en Omgevingsfactoren

Atopische dermatitis is vaak veel erger in de wintermaanden, wanneer de lucht koud en droog is. Hierdoor kan de huid gemakkelijk irriteren en wordt de toestand vaak erger. Hoewel de huid droog aanvoelt is het eigenlijk niet. Het is ontstoken en daarom helpt hydratatie maar erg weinig.

De huiduitslag van sommige patiënten met atopische dermatitis wordt echter erger in de zomer, terwijl anderen geen significante seizoensgebonden variatie in de toestand ervaren. Bij de meeste mensen met eczeem hebben daar voor langere perioden tot zelfs jaren last van en vandaar dat er een effectieve behandeling vereist is.

Medicijnen
Behandeling van eczeem kan door de irritatie verminderen en in veel gevallen wordt  door de arts steroïden (cortisone crèmes) voorgeschreven. Voor kinderen is een mildere aanpak beter en vooral als er eczeem op de gevoeligere plekken is (gezicht). Medicijnen die dan worden voorgeschreven zijn hydrocortison of andere zalven en crèmes.

Toch moet gezegd worden dat de meeste medicijnen bijwerkingen hebben en de werking niet altijd even effectief is. Zelf ben ik een voorstander van een natuurlijke methode om door middel van specifieke levensstijl veranderingen zelfs de meest chronische huidaandoening onder controle te krijgen.

Contact dermatitis
Contact dermatitis is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een allergie op de huid door een bepaald materiaal(3). Ook kan frequent je handen wassen contact dermatitis veroorzaken.

Voorbeelden van contact dermatitis veroorzaakt door allergie zijn brandnetels of andere giftige planten. Ook kunnen er reacties optreden door juwelen met nikkel. Bij de meeste gevallen treed de allergische reactie alleen op bij specifieke delen van de huid. In tegenstelling tot atopisch dermatitis waarbij de huiduitslag over het hele lichaam verspreid kan zijn.

Behandeling van contact dermatitis is vrij simpel, onderzoeken voor welk materiaal er een allergie ontstaat en deze volledig vermijden. Je kunt de uitslag ook behandelen met medicijnen en mijn advies is om je arts te bezoeken waarbij een aantal testen kan worden uitgevoerd om te bepalen voor welke stof je allergisch bent.

Er zijn natuurlijk nog vele andere huidaandoeningen.  Een die ook vaak voorkomt is psoriasis,  kenmerken zijn plekken op de ellebogen, knieën, en soms zelfs verspreid over het hele lichaam. Het beste wat je kunt doen als je denkt dat je last hebt van een huidaandoening is door contact op te nemen met je arts voor een correctie diagnose. Voor meer informatie over de meest voorkomende huidaandoening (eczeem en psoriasis) lees dan verder.

Meer informatie:
Psoriasis
Eczeem
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.huidtherapie.nl/aantal-nederlanders-psoriasis-en-chronisch-eczeem-stijgt/
 2. https://www.nature.com/articles/ng.3985
 3. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-64804-0_3

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik heb last van lichtbronnen.
  lampen computers.en in de zomer de zon zelf en de warmte.
  een arts gaf mij prednison.gevaarlijk zeggen veel huidartsen maar geven dan verder niets.

  ik heb nu een arts gevonden die met medische cannabis gaat proberen mij te helpen.
  wie heeft er een mening over

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share