• Wat is de meest voorkomende huidaandoening?

Huidaandoening

2016-10-29T14:13:19+01:00maart 30th, 2011|Voedingsadvies|1 Reactie

Laatste update: door

Meest voorkomende huidaandoening?

Een huidaandoening wordt gekenmerkt doordat er iets specifieks met de huid aan de hand is. Over het algemeen worden huidaandoeningen gekenmerkt door een plek op je huid waardoor je huid niet goed aanvoelt. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen in Nederland en wereldwijd last van huidaandoeningen.

In Nederland alleen hebben 500.000 mensen last van een chronische huidaandoeningen. In dit artikel ga ik de meest voorkomende huidaandoeningen bespreken en de behandelmogelijkheden.

Een huidaandoening je vaak op één plek of zelfs meerdere plekken op je lichaam. Hieronder een korte overzicht van veel voorkomende huidaandoeningen:

  • Droge plekken van de huid niet veroorzaakt door infectie,
  • Droge plekken van de huid geproduceerd door schimmels of bacteriële infectie,
  • Rode, jeukende plekken en bulten over het lichaam, zoals op de borst en rug.

Hoewel een huidaandoening zelden gevaarlijk is, is zelfdiagnose meestal niet een goed idee. De juiste diagnose en evaluatie van een huidaandoening vereist in veel gevallen een bezoek aan een arts of een andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. De volgende richtlijnen kunnen u helpen bij het evalueren van uw huidaandoening

  • Huiduitslag door een infectie
  • Huiduitslag en jeukende plekken door eczeem of psoriasis.

Atopische dermatitis

Atopische dermatitis is misschien wel de meest voorkomende vorm van eczeem. Dit is een erfelijke huid probleem dat vaak in de kindertijd al opkomt en wordt gekenmerkt door overgevoelige schrale wangen en schilferige vlekken op de hoofdhuid, armen, benen, en romp. Later in de kindertijd kan atopische dermatitis ook voorkomen op de ellebogen en knieën. Volwassenen krijgen vaker constitutioneel eczeem op de handen, rond de oogleden, geslachtsdelen, en in sommige gevallen zelfs verspreid over het hele lichaam.

Betekenis
Het woord dermatitis betekent ontsteking van de huid. Atopisch verwijst naar ziekten die kunnen worden geassocieerd met allergieën. Atopisch ziekten zijn naast huidaandoeningen ook astma, hooikoorts en atopische dermatitis. In feite wordt eczeem ook een allergische huid genoemd. Maar atopische dermatitis is vaak geen allergische reactie.

Symptomen
Een huid beïnvloed door atopische dermatitis en eczeem gaat erg jeuken en ontsteken. De huid ziet er rood, gezwollen en gebarsten uit.  Het kan kijken rood, gezwollen en gebarsten. In sommige gevallen, kan de huid ook een grote korst krijgen en dat zie je vaak bij baby’s en kinderen. Vloeistof die uit dergelijke korsten komt is vaak niet besmettelijk. Behandeling voor zulke specifieke eczeem is essentieel.

Wat is het verschil tussen atopische dermatitis en eczeem?
Eczeem wordt vaak gebruikt als een algemene term voor verschillende soorten huidontstekingen (dermatitis) en een allergische reactie op de huid. Er zijn verschillende soorten eczeem zoals allergische eczeem, contact eczeem en nummulaire eczeem.  Bij atopische dermatitis zijn er vaak drie voorkomende klachten bij dezelfde persoon zoals eczeem, allergieën en astma.  Niet elke voorwaarde hoeft aanwezig te zijn op hetzelfde moment, maar meestal zijn mensen met atopische dermatitis gevoelig voor alle drie voorwaarden.

Huidaandoening en Omgevingsfactoren

Atopische dermatitis is vaak veel erger in de wintermaanden, wanneer de lucht koud en droog is. Hierdoor kan de huid gemakkelijk irriteren en wordt de toestand vaak erger. Hoewel de huid droog aanvoelt is het eigenlijk niet. He