Psoriasis voeding

Laatste Update: 9 september 2022

Psoriasis en paardenmelk

Als je de websites die paardenmelk verkopen moet geloven is het een echt wondermiddel. Het drinken of smeren van de melk zou namelijk symptomen van huidziekten zoals eczeem en psoriasis en maag- en darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis sterk verminderen (1). Maar zijn deze gezondheidsclaims wel terecht?

Gezondheidsclaims
Paardenmelk is in Nederland niet als geneesmiddel geregistreerd. Het is een voedingsmiddel en er mogen dan ook geen medische claims over het product gemaakt worden, maar gezondheidsclaims mogen natuurlijk wel. Wat dat betreft wordt de paardenmelk over dezelfde kam geschoren als bijvoorbeeld yoghurt waar 'goed voor een gezonde darmflora' op staat (2).

Onderzoekers raden wel af om rauwe paardenmelk te drinken (3).

Er is veel informatie over de werkzaamheid van paardenmelk te vinden op internet, de meeste informatie is afkomstig van bedrijven die de paardenmelk producten zelf verkopen, dus enige scepsis is geboden! Volgens deze sites kan het gebruik van hun producten je meer energie geven, de weerstand verhogen, het bloed zuiveren en de spijsvertering bevorderen, de darmen en de lever reinigen en natuurlijk de huid zuiveren en het herstellend vermogen van de huid bevorderen.

Dat is nogal een lijst. Maar hoe zit het eigenlijk met de wetenschappelijke onderbouwing van deze claims?

Weinig wetenschappelijk onderzoek

Er is erg weining onderzoek gedaan naar de effecten van paardenmelk op huidziekten in het algemeen en op psoriasis in het bijzonder. Maar daar staat tegenover dat er op internetfora wel veel ervaringen van mensen te lezen zijn. Het lijkt erop dat er twee soorten reacties op het gebruik van de melk zijn; of het werkt heel goed, of het werkt helemaal niet.

Bij de mensen waarbij het goed werkt is de roodheid en de schilverigheid van de aangetaste plekken op de huid minder nadat ze de melk een paar dagen gebruikt hebben.

Dit is vooral het resultaat van het drinken van de rauwe melk. Over de tabletten en de capsules die ook in de handel zijn zijn minder ervaringen te vinden. En de gebruikers van de crème en de shampoo laten vaak juist weten dat het niet werkt. Maar de melk zelf, vaak gemaakt met water en poedermelk, is misschien wel het proberen waard. Een nadeel is wel dat het erg duur is.

Pas wel op want de paardenmelk wordt in het algemeen rauw verkocht, en het is eigenlijk niet zo te drinken. Je kan het koken, dan pasteuriseer je het eigenlijk zelf. Als je toch besluit het rauw te drinken doe dat dan niet als je weerstand verzwakt is.

Belangrijk hierbij is dat er een lage temperatuur is en hygiënisch goed is gemolken.

Omdat goed wetenschappelijk onderzoek ontbreekt is het een beetje zoeken naar de juiste dosis, maar over het algemeen wordt aangeraden een kwart liter per dag te drinken. Dat zou dus een goed beginpunt kunnen zijn.

Lees meer: Psoriasis Blog

Bronnen:

 1. https://www.mdpi.com/1420-3049/26/11/3253
 2. https://oa.zut.edu.pl/handle/20.500.12539/801
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694616302333

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. De zin: "Je zou er immers ook niet aan denken om rauwe koemelk zo maar te drinken!" doet me nogal raar opkijken. Ik heb nog nooit koeienmelk gekookt voor het drinken. En daarmee bedoel ik dat ik vroeger melk dronk rechtstreeks uit de koeltank, alleen een beetje opgewarmd omdat ze anders te koud was om te drinken (in de koeltank wordt ze bewaard op een temperatuur onder de 5 graden celcius). En nu drink ik melk die ik koop op de boerenmarkt, deze komt ook rechtstreeks uit de koeltank zo naar de gebruiker. Daar is niets verkeerd aan, als ze maar goed bewaard is (lage temperatuur) en er hygiënisch werd gemolken. Ik denk dat het met paardenmelk niet anders is. Er is natuurlijk niets verkeerd aan als iemand de (verse-rauwe) melk eerst wil koken.

  Heb je ooit al een melk gedronken rechtstreeks van de koe (dus direct tijdens of na het melken, zonder te koelen)? Dat is pas lekker.

 2. Op de site van Paardenmelkerij de Lage Wierde uit het Groningse Wirdum (http://www.dekrachtvan.nl) staat veel informatie over het gebruik van paardenmelk. Ze schrijven daar zelf ook dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het werkt, maar dat toch honderden mensen er veel baat bij hebben. En daar is het de meeste paardenmelkers m.i. om te doen. Ik zelf heb al vanaf mijn tiende last van eczeem. Na van alles geprobeerd te hebben (letterlijk enkele tientallen zalfjes, lichttherapie ect.. ), kwam ik met paardenmelk in aanraking via een vriend die het gebruikte voor zijn vermoeidheid. Onder het motto baat het niet schaadt het niet, heb ik gebeld met de Lage Wierde. Een vriendelijke dame nam alle tijd om mijn vragen te beantwoorden. Uit mijn enthousiaste over het product wou ik direct een aantal kuren bestellen. Echter werd mij dit afgeraden. Ik kon het beter eerst een korte tijd proberen om te ontdekken of het mij zou helpen. Paardenmelk is niet voor iedereen een oplossing. Een dag later had ik mijn bestelling gevriesdrooge paardenmelkpoeder in hun. Bijgaand een bedankkaartje met achterop een korte toelichting van het product, een uitgebreide folder over paardenmelk en open dag poster. Na drie weken werden mijn eczeem klachten erger. Dit was te verwachten zoals het bedankkaartje al vermelde. Toch maar even gebeld. Ook nu werd ik weer vriendelijk te woord gestaan en werd mij nog eens uitgelegd waarom het erger kon worden. Dit heeft te maken met het afvoeren van gifstoffen. Prima service en gerust gesteld. Vooral nu doorgaan was het advies. De verergering was de zichtbare werking van het product. De verergeing zou naar een week afnemen, dit was ook het geval. Na vijf weken jeukte mijn eczeem plekken minder. Iets wat geweldig was. Nu tien weken later worden de eczeem plekken echt zichtbaar minder. Ik ga er zeker mee door. Ik heb inmiddels een volgende kuur paardenmelkpoeder besteld. Het is niet goedkoop, maar ik ben nu bijna 40 jaar en loop dus al dertig jaar met eczeem rond. Eerder hebben dergelijke hormoonzalven tijdelijk de eczeemplekken doen wegnemen, maar altijd kwamen ze weer. Wat paardenmelk voor mij gaat betekenen weet ik nog niet, wel weet ik dat hormoonzalf rommel is en dat paardenmelk een natuurproduct is.

  Alex.

 3. Ik besteld bij een paardenmelkerij in de randstad. In Nieuw Veen zit de rigaranch. Ze hebben paardenmelk in poeder( die gebruik ik zelf) capsules en je kan vers halen. Verder hebben ze een assortiment cosmetische produkten op basis paardenmelk. Mijn schoonzuster gebruikt de shampoo tegen psoriasis.

  Paardenmelk smaakt niet vies. Ik neem smorgens een shake en die maak ik van paardenmelk. Ik proef geen verschil met gewone magere melk.

  http://Www.rigaranch.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share