Huidverzorging

Laatste Update: 15 december 2015

Huidverzorgingsproducten kiezen voor een jonge huid

Huidverzorgingsproducten kiezen voor een jonge huidHuidverzorgingsproducten

We kennen allemaal de mooie beloften, je ziet er jonger uit, rimpels verdwijnen en je ziet niet meer hoe oud je bent, alleen hoe fris je gezicht eruit ziet.

Het zijn producten met moeilijk uitspreekbare ingrediënten zoals acai, alfa-liponzuur, en alfa-hydroxyzuur. Maar werken ze wel? Kunnen ze echt rimpels verminderen en ouderdomsvlekken vervagen?

Welke ingrediënten echt effectief zijn in huidverzorgingsproducten voor een jonge huid, daar ga ik vandaag dieper op in!

Antioxidanten tegen schade door de zon en rimpels

Antioxidanten zijn de meeste bekende voedingstoffen en komen voor in de meeste planten. Maar in de ene plant zit veel meer dan in de andere.

Antioxidanten helpen het lichaam de zogenaamde vrije radicalen tegen te gaan. Vrije radicalen zijn zeer reactief en kunnen door te reageren met DNA en andere cellen deze beschadigen.

Deze beschadigde cellen versnellen de veroudering van de huid waardoor dingen als rimpels, een droge slappe huid, donkere plekken onder je ogen en een vale huid ontstaan.

Omdat vrije radicalen in je hele lichaam zitten, zijn antioxidanten niet alleen goed voor je huid maar voor je hele gezondheid. Maar je kunt ook antioxidanten gebruiken op de huid.

Hieronder staan de ingrediënten met het meeste effect in het herstellen van de huid en het tegengaan van huidsveroudering:

 • Acai olie
 • Alfa-liponzuur
 • Groene thee extract
 • Retinol
 • Vitamine V
 • Co-enzym Q-10 (CoQ-10)
 • Cafeïne

Andere op planten gebaseerde behandelingen voor huidsverandering die je kunt vinden in huidsverzorgingsproducten zijn:

 • Alfa-hydroxyzuur
 • Salicylzuur
 • Hyaluronzuur
 • Alfa-liponzuur

Je lichaam maakt zelf alfa-liponzuur aan, het zit in elke cel van het lichaam. Het is een antioxidant, dus het helpt door het hele lichaam heen vrije radicalen tegengaan.

Volgens de verkopers zou alfa-liponzuur helpen tegen rimpels en fijne lijntjes, verkleinen van de poriën en de huid een gezonde uitstraling geven.

Groene thee-extract

Thee bevat zogenaamde polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten en helpen bij het bestrijden van vrije radicalen.

Er is onderzoek gedaan naar de beschermende effecten van groene the- extract op de huid. Daaruit bleek dat het kan helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Je zou dus groene thee-extract kunnen gebruiken (onder de zonnebrandcrème natuurlijk) om de huid zo dubbel te beschermen. Crèmes en lotions met polyfenolen claimen dat ze helpen de huidsveroudering te vertragen en de huidsverzakkingen en rimpels te verminderen.

Retinol

Retinol zit tegenwoordig vaak in crèmes en lotions voor de huid. Het wordt gemaakt van vitamine A en zou de collageenproductie stimuleren.

Ook zou het de huid voller maken en zo de fijne lijntjes en rimpels verminderen, en de huid een gelijkmatigere kleur geven (en dus helpen tegen vlekjes en oneffenheden).

Tretinoïne is een sterkere variant van retinol en wordt vaak voorgeschreven door dermatologen. Volgens dermatologen zou tretinoïde helpen met verkleuringen van de huid en acne, en zou het ook de huidsveroudering vertragen.

Hoewel retinol dus een zwakkere versie hiervan is, betekent dit niet dat het helemaal niet helpt. Het kan nog steeds helpen met de gezondheid van de huid, maar bij ergere problemen is het verstandig een dermatoloog te raadplegen en te vragen naar de sterkere variant.

Producten met retinol kunnen zorgen voor een droge huid. De bovenste laag van de huid, de epidermis, droogt uit en kan gaan schilferen. Dit kan je tegengaan door de ochtend nadat je retinol hebt gebruikt, gebruik te maken van een vochtinbrengende crème of lotion.

Bij tretinoïde kan dit effect nog sterker zijn, overleg met de dermatologist over manieren om dit tegen te gaan.

Vitamine C

Je huid veroudert, omdat je lichaam ouder wordt. Het lichaam maakt dan minder collageen en elastine aan.

Collageen en elastine zijn de stoffen die je huid sterk en toch flexibel maken. Bij minder van deze stoffen ontstaan rimpels, en een minder elastische en hangende huid.

De antioxidanten in vitamine C kunnen de aanmaak van collageen stimuleren en zo rimpels en fijne lijntjes verminderen. Het zou zelfs helpen bij littekens.

Co-enzym Q-10 (CoQ-10)

We kennen allemaal de reclames van de dure crèmes met Q-10. Maar wat is Q-10 nu eigenlijk?

Q-10 is een co-enzym dat je lichaam van nature aanmaakt. Het is de antioxidant van het lichaam dat vrije radicalen bestrijdt. Maar als je ouder wordt, maakt het lichaam er minder van aan.

Daarom wordt het gebruikt in huidverzorgingsproducten. Onderzoek wijst uit dat dergelijke producten met Q-10 helpen tegen kraaienpootjes.

Cafeïne

Cafeïne is een vrije onbekende antioxidant. Onderzoekers zijn er alleen nog niet achter of het nu wel of niet helpt om het op de huid te smeren.

Dus waarom zit het dan tegenwoordig in zoveel verschillende huidverzorgingsproducten?

Omdat er wel bewijs is dat het helpt in de voorkoming van huidkanker, en de lijntjes en rimpels in het gezicht minder diep maakt. Het helpt vooral goed bij de kraaienpootjes rond de ogen.

Andere populaire ingrediënten

Met zoveel verschillende huidverzorgingsproducten, zijn er natuurlijk nog veel meer populaire ingrediënten. Om je een beetje een idee te geven, heb ik hieronder een aantal van deze populaire ingrediënten voor je op een rij gezet.

Alfa-hydroxyzuren

Alfa-hydroxyzuren is een groep van natuurlijke zuren die voorkomen in veel producten. Bekende zuren in deze groep zijn glycolzuur, melkzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur.

Glycolzuur wordt daarbij het langste gebruikt in huidverzorgingsproducten en wordt gebruikt omdat het dode huidcellen verwijderd en de huid zachter en gladder maakt. Daarnaast zou glycolzuur de huid een mooie uitstraling geven.

Alfa-hydroxyzuren scrubben als het ware de huid en zouden daarnaast ook helpen bij het reduceren van fijne lijntjes, ouderdomsvlekken, acne, littekens en oneffen huidskleur.

Behandelingen met een hoge mate van alfa-hydroxyzuren worden voornamelijk gegeven door schoonheidsspecialisten en dermatologen, maar bij de drogist zijn ook middelen verkrijgbaar die een lagere hoeveelheid bevatten.

Meestal liggen de concentraties tussen de 5 en de 10 procent bij crèmes en lotions voor dagelijks gebruik.

Het scrub effect van alfa-hydroxyzuren kan voor irritaties zorgen. Dus wees voorzichtig met die dagelijkse crèmes, als je er last van hebt (of gewoon uit voorzorg) smeer het dan om de dag op je gezicht, langzaam opbouwend tot elke dag.

Ook raden dermatologen aan om de irritatie en uitdroging van de huid te voorkomen, alfa-hydroxyzuren te gebruiken in combinatie met een vochtinbrengende crème.

Alfa-hydroxyzuren kunnen ook je huid gevoeliger maken voor de zon, dus het beste is de combinatie met een vochtinbrengende zonnebrandcrème.

Salicylzuur

Salicylzuur komt voornamelijk voor in producten tegen acne, zowel in voorgeschreven medicijnen als in medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn.

Salicylzuur dringt diep door tot in de poriën en lost daar het opgehoopte talg op. Salicylzuur scrubt ook de huid en verwijderd dode huidscellen, maar met minder irritatie dan de alfa-hydoxyzuren.

Maar net als de alfa-hydroxyzuren vermindert het de tekenen van huidsveroudering op dezelfde wijze.

Er zijn mensen met een allergie voor salicylaten, en dan moet je geen salicylzuur gebruiken. Salicylaten komen bijvoorbeeld ook voor in aspirines, dus wees voorzichtig als je ook niet tegen aspirines kunt.

Ook is het verstandig een dokter te raadplegen voor gebruik bij zwangerschap en borstvoeding. Salicylzuur kan een zware allergische reactie veroorzaken.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur komt voornamelijk voor in anti-verouderingsproducten. Hyaluronzuur wordt door het lichaam aangemaakt en houdt weefsels in goede conditie.

In het lichaam komt het niet alleen voor in je huid, maar ook in gewrichtsvloeistof en bindweefsels. Je lichaam maakt er minder van aan naarmate je ouder wordt, maar ook roken en een ongezond voedingspatroon kunnen ervoor zorgen dat je minder aanmaakt.

Hyaluronzuur werkt nog beter in combinatie met vitamine C, en zorgt voor een gladdere en mooiere huid.

Tot slot...

Zoals ik in vorige artikelen heb besproken, huidverzorgingsproducten kunnen zeker helpen om je huid jong en strak te houden. Je voeding en algehele levensstijl uiteindelijk echter de belangrijkste factor.

Eet je alleen junk food en doe je niet aan beweging, dan zal je huid sneller ouder worden. Heb je echter een gezonde levensstijl en kies je voor de effectiefste huidverzorgingsproducten aan de hand van bovenstaand artikel, dan kunnen deze je zeker een steuntje in de rug geven.

Bespreek het wel altijd met je arts voordat je nieuwe producten gaat nemen wanneer je een zeer gevoelige huid of huidaandoeningen hebt, of wanneer je snel aan allergische reacties lijdt.

Bronnen:

www.prevention.com/beauty/skin-care/best-anti-aging-ingredients

www.everydayhealth.com/news/the-5-best-lotion-ingredients/

www.livescience.com/36517-coffee-protect-skin-cancer.html

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22752299

www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120702132946.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share