Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 12 maart 2015

Huis en tuin inrichten met Feng Shui

Feng ShuiHet is weer voorjaar, tijd om je huis weer eens lekker te soppen en schoon te maken. Van die gelegenheid wordt vaak gebruik gemaakt om de inrichting hier en daar aan te passen aan de waarschijnlijk constant wijzigende smaak van jullie, de bewoners van het huis.

Nu heb ik al een eerder artikel geschreven over Feng Shui, dit zal een verdieping zijn op het oude.

Nieuwe dingen worden gekocht, oude dingen verhuizen naar zolder en andere dingen gaan naar de rommelmarkt voor een tweede leven.

Daarnaast is het binnenkort ook weer tijd om de tuin onderhanden te nemen. Even de vieze rotzooi van de winter opruimen, snoeien, nieuwe planten in de grond zetten en met de hogedrukreiniger het terras en de paden schoonmaken.

En dan komt natuurlijk de vraag naar boven: Hoe ga je de inrichting van je huis en tuin aanpakken? Zet je alles gewoon neer zoals jij dat op dat ene moment bedenkt, en kijk je er verder nooit meer naar om? Of ga je er echt over nadenken, en probeer je van alles uit.

Heb je wel eens gehoord van Feng Shui? Een hele oude Chinese filosofie die er voor gaat zorgen dat je huis en je tuin, je leefomgeving, op een goede manier ingericht wordt zodat de energiestromen in goede banen worden geleidt.

Binnen de filosofie zijn er een aantal basisprincipes die er voor moeten zorgen dat alle negatieve energie, de negatieve invloeden, vermeden worden en/of omgezet worden in positieve energie. Op deze manier is het dan mogelijk om genegenheid en rust te creëren, wat een directe invloed heeft op jouw mentale en fysieke gesteldheid.

Op deze manier kun je dus zaken zoals geluk, welvaart, welzijn en liefde voor een deel beïnvloeden en sturen.

De hele filosofie van Feng Shui, en al haar varianten die er inmiddels ontwikkeld zijn, is gebaseerd op de volgende drie basisregels:

 • Energiestromen: De dynamische stroom aan energie, ook wel Chi genaamd, moet zo vloeiend en gelijkmatig mogelijk door het huis of de tuin stromen. Deze energiestroom mag niet gehinderd worden. Het gaat hier om verschillende soorten energie, elk met eigen specifieke eigenschappen: welvarende energie, giftige energie, negatieve en positieve energie.
 • Yin en Yang: Dit zijn termen die je vast wel eens eerder gehoord hebt. Deze twee termen staan voor de tegengestelde krachten binnen de filosofieën die hun oorsprong in de Aziatische landen hebben. Hiermee worden tegenstellingen verbeeldt zoals nat en droog, meisje en jongen, zwart en wit, donker en licht etc. Al deze zaken zijn tegengesteld aan elkaar, maar vullen elkaar aan de andere kant weer perfect aan. Deze aanvulling van elkaar moet natuurlijk wel in balans zijn, willen ze inderdaad het beoogde geluk en de gewenste gezondheid bevorderen.
 • Elementen: De aardse elementen hout, metaal, aarde, vuur en water vormen een belangrijk onderdeel in de inrichting volgens Feng Shui. Deze elementen horen vloeiend en organisch in elkaar over te gaan. Gezamenlijk vormen ze dan één geheel, welke we een zogenaamde constructieve cyclus noemen. Als deze elementen niet in balans zijn, vormen ze gezamenlijk het tegenovergestelde: Een Destructieve Cyclus. In dit geval zullen de elementen elkaar sterk gaan verzwakken.

Natuurlijk is het een filosofie, en het staat je helemaal vrij om zelf je grenzen te stellen. Je bent zelf natuurlijk helemaal vrij om Feng Shui toe te passen zoals je zelf wilt, maar het blijft wel belangrijk om aan de basisvoorwaarde van Feng Shui te voldoen:

Zorg dat er voldoende ruimte in de betreffende kamer aanwezig is om de energiestromen vrij baan te kunnen geven.

Maar ook al vind je Feng Shui waar wat ‘zweverig gedoe’ en wil je er niks van hebben, dan nog kun je je voordeel doen uit de tips die ik je in dit artikel ga geven. Deze tips behandel ik kamer voor kamer. Als laatste zal ik ook tips geven voor je tuin, want ook deze kan ingericht worden met Feng Shui in het achterhoofd.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: De badkamer volgens Feng Shui
2: De keuken volgens Feng Shui
3: De slaapkamer volgens Feng Shui
4: De woonkamer volgens Feng Shui
5: De tuin volgens Feng Shui
6: Tot slot + video

De badkamer volgens Feng Shui

In de badkamer is natuurlijk heel veel water aanwezig. Zoals je eerder gelezen hebt is water één van de natuurlijke elementen die in balans gebracht moet worden met de andere elementen. Het stromende water in de badkamer geeft heel veel waterenergie welke je het beste in balans kunt houden met elementen van hout. En om het geheel helemaal in evenwicht te brengen, is het raadzaam om planten in de badkamer neer te zetten.

Een extra tip: Een hele grote spiegel kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de constructieve cyclus in de badkamer. Maak dit geheel af met gedempt licht en een lekker geurtje, en je hebt de perfecte badkamer waar je je met plezier doucht!

De keuken volgens Feng Shui

Ook in de keuken is het belangrijk dat je je erg prettig gaat voelen. Om dit te bereiken moet je weer het waterelement in balans brengen door bijvoorbeeld hout in de ruimte toe te voegen. Het principe van een Feng Shui keuken ligt in het feit dat als je je prettig voelt tijdens het koken, dit gevoel overgebracht zal worden in het eten wat je aan het klaarmaken bent.

Het is belangrijk in de keuken dat je alle losse spulletjes zo veel mogelijk uit het zicht haalt. Dat wil niet zeggen dat je heel minimalistisch moet gaan werken, maar alleen de spulletjes opruimt die je zelden of nooit gebruikt. Hierdoor krijg je lucht in de keuken en kunnen de energiestromen vrijelijk bewegen door de ruimte.

Probeer ook om een vrij overzicht te krijgen over de ruimte zelf en vooral op de deur. Dit natuurlijk gezien vanaf je werkplek. Als je een tafel in de keuken hebt staan, waar je regelmatig aan eet of aan staat te werken, probeer deze dan zo neer te zetten dat je zo veel mogelijk met je rug tegen de muur staat/zit, en dus overzicht hebt over de ruimte en de deur.

De muur achter je fungeert als een soort steun in de rug. Het steunt je in je werkzaamheden en in je welzijn.

De slaapkamer volgens Feng Shui

De slaapkamer is een hele speciale ruimte. Een ruimte waar je veel tijd doorbrengt. Niet alleen om te slapen, maar ook om te lezen, te rusten en voor intieme momenten met je partner. Je beseft het niet altijd, maar in de slaapkamer breng je het grootste deel van je leven door. In ieder geval meer dan in de keuken of in de woonkamer.

Zoals bij alle ruimtes, moet in de slaapkamer ook het bed dusdanig geplaatst worden dat je uitzicht hebt over de ruimte en met name de deuropening. Ook één of meerdere mooie spiegels doen het altijd goed in een slaapkamer, maar hierbij moet je ze dusdanig ophangen dat het bed niet door de spiegel opgevangen wordt. Hierdoor worden de energiestromen van het bed en vooral van jezelf, weerkaatst. Dit draait de energiestroom om van positief naar negatief.

De positieve energie die je dus uitstraalt, krijg je dan via de spiegel weer terug als negatieve energie.

Natuurlijk zijn kleuren in iedere ruimte erg belangrijk, maar in de slaapkamer is het superbelangrijk. Als je één of meerdere hele grote wanden hebt in je slaapkamer, kun je deze minder aanwezig maken door het gebruik van zachte gordijnen. Ook de kleur van een hele grote wand moet beslist niet spierwit zijn. Hier moet je zachte kleuren gebruiken zoals gebroken wit, ecru, roze, heel lichtgroen of eventueel verschillende zachte tinten vanuit de kleur blauw.

Niet alleen vanuit het oogpunt van Feng Shui, maar ook voor je algemene gezondheid en goede nachtrust, is het belangrijk om alle mogelijke vormen van elektronische apparaten te verbannen uit de slaapkamer. Elektronica stoort de energiestromen en kan alles teniet doen wat je zorgvuldig met kleur en materiaal hebt opgebouwd.

Gebruik dus liever een ouderwetse rinkelwekker en verban sowieso de televisie uit de slaapkamer. Ook de smartphone op je nachtkastje hoort daar niet te liggen. Maar als het beslist niet anders kan, dan kun je er voor kiezen om het betreffende apparaat achter een gordijn te zetten, in een kast te zetten, of op een andere manier te ‘verstoppen’. Je komt er dan in ieder geval niet direct mee in contact.

De woonkamer volgens Feng Shui

De woonkamer is het hart van het huis. In deze ruimte ontmoet iedereen elkaar, drink je koffie of een borreltje met elkaar, discussieer je met elkaar, en wissel je de ervaringen van de dag uit. Ook is dat de plek waar je familie en vrienden ontvangt.

Volgens de Feng Shui filosofie is de beste plek voor de woonkamer aan de voorkant van het huis. Natuurlijk kun je dit niet altijd veranderen, maar als je een huis gaat bouwen, is dat iets om eventueel rekening mee te houden. Qua vorm kunnen woonkamers erg divers zijn. Hoewel de meeste kamers gewoon vierkant of rechthoekig zijn, zijn er ook veel kamers in een L-vorm. Het is belangrijk om zo’n type kamer ook terug te brengen naar rechthoeken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld kamerschermen of een kast.

Laat rondom de afscheiding wel voldoende ruimte vrij om de inmiddels bekende energiestromen vrij baan te geven. Ook zou je hiervoor gordijnen kunnen gebruiken, eventueel half doorzichtig.

Daarnaast moet je de stoelen en de banken dusdanig plaatsen dat je met z’n allen in een rechthoek zit zodat je alleen aandacht voor elkaar zult hebben. De opstelling die het meest gebruikt wordt, en die heel erg fout is, is de amfitheater-opstelling van banken en stoelen. Bij de inrichting wordt dan allereerst de televisie neergezet, waarna de zetels er om heen gezet worden, zodat alles en iedereen gericht is op dit elektronische apparaat.

Dit is helemaal fout!

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je de televisie maar moet verbannen uit de kamer, maar richt daar een speciaal hoekje voor in waar je als gezin kunt zitten als je even televisie wilt kijken. Ook kun je de televisie dusdanig neerzetten dat stoelen gemakkelijk gedraaid kunnen worden richting de televisie. Maar de basis moet altijd weer die rechthoek zijn. Alleen dan kun je volledig aandacht besteden aan je familie en vrienden die op dat moment in de ruimte aanwezig zijn.

Denk ook hier weer om de ruimte zelf. Plaats alle meubels dusdanig dat de energiestromen ongehinderd door de ruimte kunnen bewegen. Alleen dan kun je hiervan profiteren.

En dan als laatste, om de plek te benadrukken waar het leven als gezin zich afspeelt, is het belangrijk om een gezinsportret of een familieportret op een centrale en prominente plaats in de woonkamer op te hangen.

De tuin volgens Feng Shui

Ook de tuin kan volgens Feng Shui ingericht worden. Hierbij komen heel veel aspecten om de hoek kijken. Natuurlijk hebben we te maken met de Yin en de Yang in de tuin: Nat kan beslist niet zonder droog, en schaduw kan niet zonder zonrijke plekken. Daarnaast zijn er nog de 8 windrichtingen die bepalend zijn voor de inrichting. Deze windrichtingen bepalen in grote mate de functies van dat betreffende stuk van de tuin. Om je een paar voorbeelden hierover te geven:

 • Het Zuidwestelijke deel van de tuin is een levensgebied wat gebaseerd is op relaties, en is onlosmakelijk verbonden aan het element aarde. Hier is dé plek om bijvoorbeeld allerlei planten en bloemen neer te zetten die in paren geplant moeten worden. Kies hiervoor de kleuren geel en/of oranje. Ook kun je hier een tafeltje met twee stoeltjes plaatsen, waar je lekker met je partner kunt zitten. Het maakt niet uit, als het allemaal maar in het teken staat van liefde en relaties.
 • Het deel van de tuin wat op het Zuiden ligt, is het gebied van vuur en roem. Dit is bijvoorbeeld dé uitgelezen plek om de barbecue neer te zetten en de beplanting uit te voeren in helderrood. Ook kun je hier bijvoorbeeld een vuurkorf neerzetten.

Onafhankelijk van de levensgebieden, zijn er een paar algemene regels die je toe kunt passen in de hele tuin:

 • Zorg voor een sterke schutting of een stevige haag aan de achterzijde van je tuin. Hierdoor blijft de positieve energie binnen je tuin.
 • Maak voorzieningen in je tuin wat beestjes aantrekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenvoudig vogelhuisje of een insectenhuis. Op deze manier trek je nieuw leven aan in de tuin, waar weer positieve energie uit gehaald kan worden.
 • Gebruik water in je tuin. Dit mag een vijver zijn, maar een tobbe met water en een paar waterplantjes kan ook al voldoende zijn. Bij voorkeur in combinatie met stromend water.
 • Gebruik alle 5 elementen in je tuin, en dan het liefst in verschillende kleuren. Hiermee krijg je direct al een bepaalde balans in je tuin. Denk hierbij wel aan de specifieke eisen voor de verschillende windrichtingen c.q. leefgebieden.
 • Als je paadjes in de tuin aanlegt, zorg er dan voor dat deze vloeiende, organische vormen hebben. In ieder geval nooit rechte hoeken, omdat de energiestromen hier geen raad mee weten.
 • Mits mogelijk, kun je verschillende hoogtes toepassen in de tuin. Dit hoeven geen bergen te zijn, maar gewoon een beetje glooien is al voldoende. Ook hier weer organische vormen.
 • Zorg voor planten in je tuin die ook in de winterperiode groen blijven.

Tot slot + waardevolle video


Als je alles zo doorleest, zijn er natuurlijk heel veel regeltjes toe te passen. Let er op dat je hier creatief mee omgaat. Dat wil zeggen dat je beslist niet alles MOET toepassen. Pas alleen die elementen toe waar je jezelf prettig bij voelt en wat praktisch gezien ook mogelijk is. De vorm van een huiskamer kun je niet veranderen, evenals de plaats van de woonkamer in het huis.

Maar waar mogelijk, pas deze filosofie toe, zodat ook in jouw huis en tuin positieve energiestromen vrij baan hebben. Voor geluk en gezondheid!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

10 Shares
Tweet
Pin
Share10