Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 18 mei 2018

Alles over de midlife crisis + 6 tips!

Je zou kunnen denken: "Dat zal mij nooit overkomen"maar vroeg of laat kan het gewoon gebeuren en dan zit je in een midlife crisis. Plotseling vind je alles wat je de afgelopen decennia hebt gedaan en al je zorgvuldig opgestelde levensplannen niet meer logisch. Je begint impulsief te handelen, grote veranderingen aan te brengen en je af te vragen of je ooit nog je gevoel van eigenwaarde zult terugkrijgen.

Je buurman ruilde net zijn oude minibus in voor een kersenrode Chevrolet Corvette Cabrio. Een collega die vroeger een bescheiden hoeveelheid sieraden of helemaal geen sieraden droeg, draagt nu een diamanten ring van drie karaat. Je beste vriendin heeft een afspraak gemaakt om Botox-injecties te krijgen, omdat ze er jonger wil uitzien. Wat hebben deze mensen met elkaar gemeen?

Een sportauto kopen, opvallende sieraden dragen, de fontein van de jeugd achterna rennen - dit zijn enkele tekenen van een midlife crisis. De term verwijst naar mannen en vrouwen van ongeveer 35 tot 55 jaar oud. De uitdrukking 'midlife crisis' werd in 1965 voor het eerst geïntroduceerd door psychoanalyticus en organisatiepsycholoog Elliot Jaques en werd op grote schaal door freudiaanse psychologen zoals Carl Jung gebruikt. Dit is de periode waarin individuen de overgang van jongere naar oudere volwassenen doormaken.

Onderzoeken hebben aangetoond dat slechts ongeveer 10% van de Europese bevolking een legitieme, identificeerbare midlife crisis heeft. Andere onderzoeken melden dat minstens een derde van de mannen tussen de 40 en 50 jaar veel geld uitgeeft aan een nieuwe auto, terwijl sommige vrouwen Botox gaan gebruiken of als gevolg van een midlife crisis een soort van drastische verandering in hun uiterlijk ondergaan, zoals bijvoorbeeld een chirurgische ingreep. Bovendien lopen vrouwen van tussen de 35 en 44 jaar oud vaak eerder het risico op een midlife crisis dan mannen.

Voor de meeste mensen is het hebben van een midlife crisis niet zo'n groot probleem. Als ze hun leven gewijd hebben aan het vervullen van hun ambities, hebben ze minder snel een midlife crisis en wordt het ouder worden eenvoudiger.

Miljoenen mensen hebben echter moeite om het concept van hun jeugd voorbij te zien gaan of door hun vingers te zien glippen. Sommige mensen beseffen plotseling dat ze ouder worden, de tijd voorbij is gevlogen en ze niet veel hebben bereikt. Deze gedachten geven hen een gevoel van spijt en een gevoel van wanhoop. Mannen hebben de neiging om zich te concentreren op hun prestaties en een verlangen om hun succes aan anderen te bewijzen, terwijl vrouwen zich meer concentreren op hun fysieke uiterlijk, hun seksuele aantrekkingskracht en wat ze zullen gaan doen wanneer hun kinderen het huis uit zijn.

Als je bepaalde symptomen van een midlife crisis herkent, en wanneer ze zich ook inderdaad voordoen, stappen onderneemt om ze aan te pakken, kun je deze nieuwe fase van je leven zonder noemenswaardige kleerscheuren door komen.

Gelukkig ben je niet de enige. Tal van anderen hebben al een soortgelijke crises meegemaakt en zijn er uiteindelijk véél sterker uitgekomen.

De symptomen van een mogelijke midlife crisis

Ik wil de symptomen van een midlifecrises hier voor je benoemen.

 1. Je bent apathisch

Je voelt je overal 'bah'over. Mijn beste tip is om te waarderen wat er wel in je leven werkt en dan elke dag actie te ondernemen om je leven vorm te geven zoals jij dat wilt. Ga resoluut voorwaarts, laat dingen los en verlaat het verleden en stap in het heden. Al je kracht is in het nu en niet in gisteren of in morgen. Wat kun je vandaag doen? Door deze gewoonte te cultiveren, creëer je dag voor dag het leven dat je wilt.

 1. Je hebt geen zin om je bed uit te komen

Wanneer je je afvraagt ​​waarom en je afvraagt ​​hoe je hier bent gekomen of zelfs niet je bed uit wilt komen, moet je zeker een verandering in je toekomst maken. Veel situaties tonen spectaculaire uitspattingen zoals het aanschaffen van een nieuwe auto. Hoewel dit tijdelijk iets kan vervangen, is dit niet het antwoord. Het is dan tijd om hiervoor tijd te nemen en te leren! Leer die vaardigheid die je altijd al heb willen najagen en zie hoe deze je voedt en je oplaadt.

 1. Je praat veel, maar onderneemt geen actie

Als je jezelf vaker afvraagt ​​dan onderzoekt welke volgende stap je moet zetten om je persoonlijke en je professionele leven te verbeteren, is het tijd om je gedrag te veranderen. Doe wat onderzoek. Praat met vrienden, familieleden, een vertrouwde mentor en eventueel professionals in de sector over jouw ideeën. Zij kunnen je met hun advies begeleiden, want hoe meer je leert, des te meer je geneigd bent ook te ernaar te gaan handelen.

 1. Je leven staat op de automatische piloot

Jezelf voelen alsof je op de automatische piloot zonder een doel in zicht draait, kan ontmoedigend werken. Wanhoop niet. Grijp deze kans om te vertragen, jouw wensen opnieuw te beoordelen en de juiste koers uit te zetten. Het toepassen van mindfulness kan je helpen om in contact te komen met je echte verlangens.

 1. Je bent je doel in je leven kwijt

Je hebt het gevoel dat er geen doel in je leven is of dat er is geen groter doel is dan wat je op dit moment in het dagelijkse leven ervaart. Het nastreven van het vinden van een doel op zich kan een neerwaartse spiraal zijn. Begin met vrijwilligerswerk en concentreer je op het maken van een verschil voor andere mensen buiten jouw reguliere invloedssfeer. Begin met het maken van een verschil voor nieuwe mensen en verschuif je focus.

 1. Je plan werkt niet meer

Een veelbetekenend teken dat je een midlife crisis doormaakt, is dat jouw bestaande plannen gewoon niet meer werken. Alles wat je hebt vastgesteld voor jezelf, voor je werk, voor je normale routine, voelt nu als stagnerend en soms zelfs verstikkend. Als dit je overkomt, wees dan eens aardiger voor jezelf. Geef jezelf toestemming om van plan te veranderen en begin nieuwsgierig te worden naar wat je het beste zal dienen in deze fase van jouw leven.

 1. Grote veranderingen maken die niet bij jou horen

Het maken van veranderingen in het leven, die niet bij je passen, kan een symptoom zijn van een midlife crisis. Het is niet noodzakelijk een slechte zaak. Het is tijd om de balans op te maken, je leven opnieuw te evalueren en positieve veranderingen door te voeren. De beste manier om dit met succes te doen, is door een mentor of een coach in de arm te nemen - iemand die je vertrouwt om eerlijke je feedback te geven, die geen gevestigde persoon is, die geïnteresseerd is in de uitkomst en die ook wilt dat je slaagt.

 1. Je bent jaloers op anderen

Wanneer je merkt dat je meer tijd besteedt aan het analyseren van het verleden van anderen dan aan het nadenken over jouw toekomst, onthoud dan dat de prestaties van anderen grotendeels zijn gebaseerd op andere mogelijkheden dan jij had en de keuzes die zij maakten anders waren dan de jouwe. Zou jij soortgelijke keuzes hebben gemaakt als jij in hun schoenen stond? Tijd om te stoppen met denken aan de toekomst van iemand anders en begin nu eindelijk jouw eigen toekomst te plannen!

 1. Je bent bang dat je het einde al weet

Je hebt steeds meer het gevoel dat je deze film al te vaak hebt gezien. Neem de tijd om twee scenario's in kaart te brengen. Een daarvan is "Blijf op de hoogte". Identificeer drie tot vijf gebieden die voor jou belangrijk zijn en breng de waarschijnlijke resultaten, als je geen significante wijzigingen aanbrengt, in kaart. De andere is "Wat als?"Identificeer wat die gebieden in de toekomst voor jou zouden kunnen zijn. Is deze visie de moeite waard om ervoor te gaan?

 1. Je bent bereid om de weg van jouw 'succes' te bewandelen

Het enige dat ervoor nodig is, is een openbaring om iemand te laten beseffen dat het leven kort is en dat er misschien geen morgen is. Dientengevolge kunnen degenen die tegen een midlife crisis aanlopen gemakkelijk weglopen van een loopbaan, die door de samenleving als succesvol wordt ervaren, in een poging om passie na te streven en hun dromen waar te maken. Passie kan in de vorm van niet-traditioneel werk, een liefdadigheidsinstelling of een non-profitopdracht zijn en zelfs ertoe leiden om in het buitenland te gaan werken.

 1. Alles voelt aan als een verplicht karwei

We komen op een punt in ons leven waarin we bekend staan om wat we doen (een kracht) en mensen vertrouwen op ons om het te doen (een behoefte) en we zijn consequent beloond voor die combinatie. Waarom dan toch die crisis? We missen de passie. Wanneer je een behoefte hebt die een kracht kruist maar de passie ontbreekt, wordt dat een 'karwei' genoemd. Richt je op het vinden van je favoriete plekje waar passie, kracht en behoefte elkaar overlappen.

 1. Je bent succesvol, maar niet tevreden

Wanneer het leven en het werk niet werken, controleer het dan met jouw sterke punten en waarden. Vaak komt dat gevoel van:"Is dit alles wat er is?"voor wanneer we uit balans raken. Je bent misschien succesvol maar niet tevreden en dat kan erop wijzen dat het tijd is voor verandering. Neem even de tijd en beoordeel jouw sterke punten. Stel jezelf de vraag: "Waar ben ik echt goed in?"en maak opnieuw verbinding met jouw waarden: "Waar geef ik echt om?"en dan kun je op elke leeftijd weer opnieuw beginnen.

 1. Niet meer spelen om te winnen, maar je speelt om niet te verliezen

Dit kan een teken zijn dat je de scherpte, die je ooit had, bent verloren. Je neemt beslissingen op basis van angst en niet op bais van zekerheid. De snelste manier om deze denkwijze te verlaten, is door je te concentreren op het terugkrijgen van je zekerheid. Neem grotere berekende risico's. In je gedachten ben je niet meer jong, dus je bent bang dat je bijna geen tijd meer hebt, maar je weet gewoon dat je meer ervaring hebt dan voorheen, dus ben je wijzer. Speel om te winnen.

 1. Je wordt overweldigd door de tikkende klok

Naarmate de jaren voorbijgaan, worden we soms overweldigd door de tijd die ons nog rest om onze dromen waar te maken en ons beste leven te creëren. Dit resulteert vaak in de brandende wens om "dé auto te kopen!"of "hét huis te verkopen!"Meestal is dit geen nieuwe beslissing, maar iets waar we al een tijdje over nadenken en ons een beeld over vormen. Geef jezelf toestemming om zonder labels te veranderen!

 1. Je bent in de war en onduidelijk over je richting

Jezelf verward voelen, kan betekenen dat je niet langer tevreden bent met wat je nu doet of waar je nu bent. Je kunt er nog steeds heel goed in zijn, maar je maakt geen verbinding met hoe dit alles je helpt om te komen waar je naartoe wilt. Dit is het moment om een ​​stapje terug te doen en na te gaan denken over wat er duidelijkheid voor je was en misschien hoe je het ben verloren. Maak vervolgens een plan om je te helpen terug te gaan naar waar je naartoe wilt.

 1. Stemmingswisselingen en veranderingen van gewoonten

Soms proberen volwassenen door hun gewoonten te veranderen een midlife crisis aan te pakken omdat ze behoefte hebben aan een nieuw schema en uitdagingen. Ze kunnen zonder reden of waarschuwing geïrriteerd raken of zelfs boos. Bovendien kunnen ze in hun besluitvormingsproces onvoorspelbaarder zijn.

 1. Verandering van slaapgewoonten

Sommige mensen zijn niet in staat om te gaan slapen of verslapen zich terwijl hun geest om inzicht te krijgen in de veranderingen die zich voordoen overuren maakt.

 1. Obsessie over het uiterlijk

Veel mensen brengen veranderingen in hun persoonlijke uiterlijk aan zoals het proberen van een nieuwe stijl van kleding of make-up en het onderhouden van een trainingsroutine. Volwassenen die een midlife crisis doormaken, kunnen de behoefte voelen om er voor anderen aantrekkelijk uit te blijven zien.

 1. Oude vrienden vervangen door nieuwe, jongere, vrienden

Mensen met een midlife crisis kunnen zich oud voelen als ze merken dat hun vrienden ouder zijn geworden. In plaats van hun oude vrienden omringen ze zich liever met jongere mensen.

 1. Het gevoel van gebonden te zijn zonder een kans op verandering

Sommige mensen ervaren een gevoel van hopeloosheid alsof ze in een sleur zitten. Ze denken dat ze in de toekomst weinig kansen hebben.

 1. Denken aan de dood

Veel mensen die lijden aan een midlife crisis beginnen na te denken over hun eigen sterfelijkheid, wat kan uitmonden in een gevaarlijke obsessie met de dood. Dit kan tot depressie leiden.

 1. Verandering van carrière

Mensen met een midlife crisis kunnen van loopbaan veranderen omdat ze zich niet vervuld voelen.

 1. Vreemdgaan en/of scheiden

Sommige mensen dienen een echtscheiding in of gaan vreemd omdat ze hunkeren naar aandacht en affectie van een nieuwe, vaak jongere, partner.

Alles over de midlife crisis + 6 tips!

 1. Depressie

Soms voelen mensen zich verdrietig of zelfs ellendig. De tekenen van depressie kunnen moeilijkheden zijn bij het afwerken of het focussen op eenvoudige taken.

 1. Het alcohol- of drugsgebruik is toegenomen

Individuen kunnen drugs of alcohol gaan gebruiken om hun gevoelens van spijt en depressie te verdoezelen.

 1. Jezelf vervelen

Mensen kunnen zich vervelen in hun leven. Activiteiten die vroeger leuk waren, werden saai en een baan die uitdagend en opwindend was, is nu slechts een hele klus.

 1. Anderen de schuld geven

Wanneer mensen een midlife crisis ervaren, kunnen ze verward zijn over de veranderingen in zichzelf en vaak anderen de schuld van een aantal dingen geven. Ze kunnen partners en vrienden beschuldigen van pogingen om hen pijn te doen of hen te verbieden verder te gaan met hun leven.

 1. Trauma's

Ontslagen worden, het verlies van iemand nabij, het doorlopen van een scheiding en het lege nest syndroom kunnen een midlife crisis veroorzaken.

Hoe kun je een midlife crisis aanpakken?

Dus je bent overtuigd dat je inderdaad in een midlife crisis zit. Hoe ga je hiermee om? Hier zijn zes tips om je te helpen:

 1. Erken en accepteer de waarheid.

Voordat je daadwerkelijk iets aan je huidige situatie kunt doen, moet je erkennen dat je inderdaad een midlife crisis doormaakt. Je moet deze waarheid accepteren en je realiseren dat het slechts een tijdelijke fase is, die je moet overwinnen.

 1. Werk samen met jouw partner of echtgenoot

Wees eerlijk tegen je partner of partner. Als hij van je houdt, zal hij het begrijpen en met je samenwerken om dit te doorstaan. Zie het als een nieuwe uitdaging, een kans om samen te groeien en een nieuwe en potentieel betere stand van zaken te bereiken. In plaats van uit elkaar te groeien, moet je tijdens deze strijd je partner of echtgenoot als een metgezel, vriend en teamgenoot zien.

 1. Neem deel aan nieuwe rollen en activiteiten.

Soms voelen veel mensen die deze crisis doormaken zich buitengesloten nu hun kinderen volwassen zijn en bezig zijn met hun eigen leven. Als ze met pensioen zijn, voelen ze zich op de een of andere manier onbelangrijk en onnodig, vooral als de enige dingen die hen compleet maakten of definieerden hun loopbaan, het bedrijf en/of het gezin waren.

Dit is de reden waarom je een inspanning moet leveren om deel te nemen aan nieuwe rollen en activiteiten. Ga een nieuwe hobby aan, doe vrijwilligerswerk, doe mee aan een les, start een klein bedrijfje, zoek oude vrienden weer op en maak nieuwe vrienden. Vroeg of laat krijg je gegarandeerd een hernieuwd gevoel van voldoening en vertrouwen.

 1. Focus je op het positieve en denk vooruit.

Er bestaat een grote neiging als je in deze crisis zit dat je je concentreert op het negatieve in plaats van op het positieve. Natuurlijk ben je op zoek naar wat er ontbreekt in je leven of misschien heb je een slecht gevoel over wat er had kunnen zijn. Het maakt niet uit hoe moeilijk dat is, je moet je best doen om je aandacht te richten op de goede dingen in je leven. Leer om je zegeningen te tellen. Begin elke dag een "dankbaarheidslijstje" op te schrijven.

In plaats van achterom te kijken, waarom zou je niet vooruitkijken, zelfs als het in het begin langzaam gaat? Stel je prachtige dagen voor. Omring jezelf met positieve mensen en stel jezelf bloot aan motiverende boeken, webinars, enz. Uiteindelijk zul je verrast zijn om jezelf beetje bij beetje ten goede zien veranderen!

 1. Zorg goed voor jezelf

Je hoeft niet te bezwijken aan een overdreven manier om jezelf jonger te laten lijken, zoals het dragen van ongeschikte kleding. Er zijn echter veel manieren waarop je goed voor jezelf kunt zorgen en dat geldt vooral je uiterlijk, zodat je je mooi voelt en je zelfvertrouwen ook kunt stimuleren.

Koop anti-aging supplementen als dat nodig is. Kleed je goed maar passend. Verwen jezelf met schoonheidsbehandelingen, lichaamsmassages, spa's en meer. Koop een mooie tas, een nieuw paar schoenen of iets anders waardoor je je goed voelt over je uiterlijk en over jezelf in het algemeen.

 1. Raadpleeg professionals en geliefden

Weet dat je dit niet alleen aankunt. Het is essentieel om contact te houden met mensen die je vertrouwt. Stel je open voor je dierbaren zodat ze je kunnen helpen. Misschien kunt je ook een professional raadplegen, die naar jouw problemen kan luisteren en je door de crisis heen kan loodsen totdat je jezelf en het pad naar jouw ware geluk en tevredenheid opnieuw ontdekt.

Tot slot…

Veel mensen geloven niet in het concept van een midlife crisis, waardoor het leven veel lastiger wordt. Velen ervaren een midlife crisis of iets vergelijkbaars met een crisis wanneer ze op middelbare leeftijd komen en ze de steun nodig hebben van vrienden en familieleden, die het dichtst bij hen staan. Een midlife crisis kan het begin zijn van een persoonlijke, emotionele en financiële achteruitgang in het leven van een volwassene. Let op de signalen en onderneem stappen om dienovereenkomstig met de crisis om te kunnen gaan.

Heb jij of een vriend een midlife crisis doorgemaakt? Welke strategieën hebben geholpen om dit op te lossen? Je kunt je reactie hieronder achterlaten.


Bronnen

en.wikipedia.org/wiki/Midlife_crisis

www.psychologytoday.com/us/basics/mid-life-crisis

www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/10156725/Top-40-signs-of-a-midlife-crisis-revealed.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Robert Jan, jouw omschrijving van een midlife cridis vind ik heel treffend. Ik herken heel veel ervan in het gedrag van mijn inmiddels ex-man. Hij heeft in augustus 2015 ons gezin verlaten en wilde in oktober dat haar ook scheiden. Na een lang proces, tijdens welke hij ook zijn baan is verloren, is de scheiding inmiddels een feit. Ik heb veel steun (gehad) aan de de webistes van get-real en midlife-info en het lotgenotenforum. Helaas wilde hij er niets van weten en er niet over praten. Het blijft me verbazen dat er zo weinig bekend is over midlife crisis en dat zo veel mensen er niet in geloven. Terwijl er wel degelijk sites en artikelen bestaan die de spijker op zijn kop slaan. Zoals jouw artikel. Het zou mooi zijn als dit op de één of andere manier meer bekendheid zou krijgen. De bevestiging/erkenning van de buitenwereld is voor de achtergebleven partner erg belangrijk.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share