• Alles over de midlife crisis + 6 tips!

Alles over de midlife crisis + 6 tips!

2018-05-18T10:14:42+01:00mei 20th, 2018|Gezondheid Algemeen|1 Reactie

Je zou kunnen denken: "Dat zal mij nooit overkomen"maar vroeg of laat kan het gewoon gebeuren en dan zit je in een midlife crisis. Plotseling vind je alles wat je de afgelopen decennia hebt gedaan en al je zorgvuldig opgestelde levensplannen niet meer logisch. Je begint impulsief te handelen, grote veranderingen aan te brengen en je af te vragen of je ooit nog je gevoel van eigenwaarde zult terugkrijgen.

Je buurman ruilde net zijn oude minibus in voor een kersenrode Chevrolet Corvette Cabrio. Een collega die vroeger een bescheiden hoeveelheid sieraden of helemaal geen sieraden droeg, draagt nu een diamanten ring van drie karaat. Je beste vriendin heeft een afspraak gemaakt om Botox-injecties te krijgen, omdat ze er jonger wil uitzien. Wat hebben deze mensen met elkaar gemeen?

Een sportauto kopen, opvallende sieraden dragen, de fontein van de jeugd achterna rennen - dit zijn enkele tekenen van een midlife crisis. De term verwijst naar mannen en vrouwen van ongeveer 35 tot 55 jaar oud. De uitdrukking 'midlife crisis' werd in 1965 voor het eerst geïntroduceerd door psychoanalyticus en organisatiepsycholoog Elliot Jaques en werd op grote schaal door freudiaanse psychologen zoals Carl Jung gebruikt. Dit is de periode waarin individuen de overgang van jongere naar oudere volwassenen doormaken.

Onderzoeken hebben aangetoond dat slechts ongeveer 10% van de Europese bevolking een legitieme, identificeerbare midlife crisis heeft. Andere onderzoeken melden dat minstens een derde van de mannen tussen de 40 en 50 jaar veel geld uitgeeft aan een nieuwe auto, terwijl sommige vrouwen Botox gaan gebruiken of als gevolg van een midlife crisis een soort van drastische verandering in hun uiterlijk ondergaan, zoals bijvoorbeeld een chirurgische ingreep. Bovendien lopen vrouwen van tussen de 35 en 44 jaar oud vaak eerder het risico op een midlife crisis dan mannen.

Voor de meeste mensen is het hebben van een midlife crisis niet zo'n groot probleem. Als ze hun leven gewijd hebben aan het vervullen van hun ambities, hebben ze minder snel een midlife crisis en wordt het ouder worden eenvoudiger.

Miljoenen mensen hebben echter moeite om het concept van hun jeugd voorbij te zien gaan of door hun vingers te zien glippen. Sommige mensen beseffen plotseling dat ze ouder worden, de tijd voorbij is gevlogen en ze niet veel hebben bereikt. Deze gedachten geven hen een gevoel van spijt en een gevoel van wanhoop. Mannen hebben de neiging om zich te concentreren op hun prestaties en een verlangen om hun succes aan anderen te bewijzen, terwijl vrouwen zich meer concentreren op hun fysieke uiterlijk, hun seksuele aantrekkingskracht en wat ze zullen gaan doen wanneer hun kinderen het huis uit zijn.

Als je bepaalde symptomen van een midlife crisis herkent, en wanneer ze zich ook inderdaad voordoen, stappen onderneemt om ze aan te pakken, kun je deze nieuwe fase van je leven zonder noemenswaardige kleerscheuren door komen.

Gelukkig ben je niet de enige. Tal van anderen hebben al een soortgelijke crises meegemaakt en zijn er uiteindelijk véél sterker uitgekomen.

De symptomen van een mogelijke midlife crisis

Ik wil de symptomen van een midlifecrises hier voor je benoemen.

  1. Je bent apathisch

Je voelt je overal 'bah'over. Mijn beste tip is om te waarderen wat er wel in je leven werkt en dan elke dag actie te ondernemen om je leven vorm te geven zoals jij dat wilt. Ga resoluut voorwaarts, laat dingen los en verlaat het verleden en stap in het heden. Al je kracht is in het nu en niet in gisteren of in morgen. Wat kun je vandaag doen? Door deze gewoonte te cultiveren, creëer je dag voor dag het leven dat je wilt.