__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Algemeen

Laatste Update: 14 juni 2018

Een tekenbeet: Wat moet je doen?

5
(2)

Een tekenbeet is niet leuk, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Tenzij de teek de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Maar daarover later meer. Eerst over de het beestje zelf:

Wat is een tekenbeet?

Teken zijn kleine, insectenachtige wezens die het meest worden aangetroffen in natuurlijke dichtbegroeide gebieden. Teken voeden zich door zich te hechten aan dieren en mensen en zullen zich vastbijten in de huid en dan voor een aantal dagen bloed uit de huid te zuigen. Soms bevatten deze teken kiemen zoals bacteriën of virussen, die kunnen worden overgedragen op een persoon terwijl de teek zich heeft vastgebeten en zich aan het voeden is. Het vermijden van tekenbeten is de beste manier om deze ziekten te voorkomen. Eén van de bekendste ziekten die je van een tekenbeet kunt krijgen, is de ziekte van Lyme.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie die bekend staat als een spirochete. Mensen krijgen de ziekte van Lyme wanneer een teek, die is geïnfecteerd met de ziekte van Lyme, zich aan de huid hecht en van het bloed gaat zuigen.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme kan vele lichaamssystemen beïnvloeden. De ziekte van Lyme kan beginnen als een milde, griepachtige ziekte en kan na verloop van tijd uitgroeien tot ernstige chronische gezondheidsproblemen. De vroege stadia van de ziekte kunnen voor symptomen zoals rode huiduitslag (genaamd Erythema Migrans of EM), rillingen en koorts, hoofdpijn, gezwollen lymfeknopen, spier- en gewrichtspijn, zwakte van sommige spieren in het gezicht en hartonregelmatigheden zorgen. De EM-uitslag verschijnt tot 30 dagen na de beet van een geïnfecteerde teek. Je kunt deze uitslag ook krijgen als je geen tekenbeet hebt.

De uitslag kan voorafgaan aan, gepaard gaan met of na griepachtige symptomen opkomen. De uitslag kan vanwege de kleur of omdat het voorkomt op plaatsen waar het moeilijk te zien is in sommige gevallen niet worden opgemerkt. Soms kan op de huid een allergische reactie op de tekenbeet voorkomen en kan deze worden aangezien voor EM. De allergische reactie verschilt van een EM-uitslag, omdat het binnen enkele minuten tot uren na de tekenbeet komt opzetten en zich niet verspreidt.

Indien het onbehandeld blijft, kunnen artritis of aandoeningen aan het zenuwstelsel ontstaan. De ziekte van Lyme kan met antibiotica, vooral in de vroege stadia, met succes worden behandeld.

13 geheimen, die de teken normaal niet vertellen

 1. "Ik kan drager zijn van een ziekte"

Wij zijn het soort teken dat de ziekte van Lyme overbrengen en dat kan als het niet wordt behandeld een bacteriële infectie veroorzaken, die chronische vermoeidheid, gewrichtspijn en andere problemen tot gevolg heeft.

 1. "Ik ben kleiner dan je denkt"

Ik zie er op een foto misschien vrij groot uit, maar in het echt ben ik heel moeilijk te herkennen en dan vooral als ik nog maar een baby ben. Teken doorlopen vier ontwikkelingsstadia: ei, larf, nimf en dan volwassen. Tekenlarven zijn ongeveer zo groot als een speldenprik. Nimfen zijn ongeveer zo groot als een maanzaadje en volwassen teken hebben ongeveer de grootte van een sesamzaadje. Heel klein dus.

 1. "Psst: tel mijn poten eens. Ja, het zijn er acht"

Het is belangrijk om te weten hoe we er uitzien, zodat je ons kunt herkennen als we op je lichaam of op je huisdier zitten. Technisch gezien vallen we in dezelfde klasse als spinnen of de spinachtigen - wat betekent dat we in vergelijking met de zes van de meeste insecten acht poten hebben. Teken zijn ook vleugelloos en hebben enkel een ovaalvormig lichaam dat meestal vrij vlak is, tenzij het vol zit met bloed.

 1. "Ik draag meer bij me dan alleen de ziekte van Lyme"

De ziekte van Lyme krijgt veel aandacht en dit komt waarschijnlijk omdat het de potentie heeft om de meest chronische van alle door teken overgedragen ziekten te zijn, maar we kunnen wel tien verschillende bekende ziektes, inclusief babesiois, anaplasmosis en ehrlichose bij de mens verspreiden. Het soort ziekte dat ik je geef, hangt af van mijn soort (er zijn in de wereld meer dan 800 soorten) en de verschillende bacteriën of andere ziekteverwekkers, die ik bij me draag.

Het is weliswaar lastig om te zeggen of je bent gebeten omdat de symptomen vaag kunnen zijn en gemakkelijk te verwarren zijn met die van andere ziekten. Meestal zul je je griepachtig voelen (koorts, rillingen, pijntjes en kwalen) en een uitslag ontwikkelen. Maar de ziekte van Lyme wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd en maar liefst negen van de tien gevallen worden ook niet gerapporteerd. Dus als je denkt dat je bent gebeten, raadpleeg dan, om het risico op ernstige complicaties te verminderen, onmiddellijk je arts.

 1. "Heb ik je gebeten? Je bent misschien niet ziek"

Er is geen reden tot paniek als je me op je lichaam of op je huisdier ziet. Dat komt omdat niet alle teken met een ziekte zijn geïnfecteerd en het snel verwijderen ervan de kans verkleint dat we je een ziekte geven. De meeste mensen die gebeten zijn door een teek krijgen geen ziekte van Lyme of andere door teken overgedragen ziekten.

 1. "Bel de dokter als..."

Als je bent gebeten door een teek is het meestal niet nodig om iets te doen, tenzij je symptomen begint te krijgen. Maar veel mensen zijn niet op de hoogte van de symptomen en richten zich te veel op de uitslag of het gebrek daaraan. De bekende bull's eye huiduitslag bij de de ziekte van Lyme (andere door teken overgedragen ziekten hebben ook een bepaalde soort huiduitslag) komt maar in slechts 70-80% van de gevallen voor. Met andere woorden, alleen omdat je geen uitslag hebt, betekent dat niet dat je geen door teken overgedragen tekenziekte kunt hebben en dan vooral wanneer je ook andere symptomen zoals koorts en pijn ervaart.

 1. "Ik houd net zo veel van je huisdier als van jou"

Bescherm je hond door hem dagelijks op mij te controleren en een beschermende lotion of halsband te gebruiken. Als je in een erg dicht begroeid gebied woont en je hond veel buiten is, kun je ook met je dierenarts overleggen of een vaccinatie een idee is. Er zijn voor alle door teken overgedragen ziekten die honden kunnen krijgen echter geen vaccins beschikbaar en ze voorkomen ook niet dat honden teken in huis brengen en mogelijk kunnen verspreiden. Als je een kat hebt, die tijd buiten doorbrengt, vraag dan aan je dierenarts wat de juiste beschermende producten zijn. Katten zijn erg gevoelig voor veel chemicaliën, dus pas niets toe zonder eerst de arts te raadplegen.

 1. "Let op je enkels!"

Ik draag de ziekte van Lyme waarschijnlijk over aan mensen als een nimf (meestal in het late voorjaar en in de vroege zomer) en dat komt vooral omdat ik klein en moeilijk te herkennen ben en dus hebben mensen niet de kans om me te verwijderen voordat ik ze ziek maak. Hoewel ik vanwege mijn kleine formaat vrij moeilijk te zien ben, is de beste plaats om naar mij te zoeken op je enkels.

 1. "Controleer niet alleen blote armen en benen"

Omdat Lyme en sommige andere ziekten niet onmiddellijk worden overgedragen als een teek zich vastbijt, zeggen experts dat het regelmatig controleren op tekenbeten een goede manier is om een ramp te voorkomen. Meer tips: draag lichtgekleurde kleding, die ons gemakkelijker te herkennen maakt, draag in bosrijke gebieden lange mouwen en draag altijd dichte schoenen. Houd, vooral tijdens het tuinieren, lange haren opgebonden en ga niet direct op de grond of op stenen muren zitten. Bestudeer nadat je buiten bent geweest je kleding en je huisdieren grondig en controleer je huid. Sommigen van ons zullen zich meteen vasthechten, maar anderen zullen ronddwalen en zoeken naar plaatsen zoals het oor of andere gebieden waar de huid wat dunner is. Vergeet ook niet mijn sluikste schuilplaatsen, zoals onder de armen, in de navel en rond alle hoofd- en lichaamshaar te bekijken. Sommige teken implanteren zich niet meteen, dus binnen een paar uur na het tuinieren of wandelen in het bos douchen kan ze ook verwijderen. Het is ook een goed idee om kleding 20 minuten lang op een hoge stand in de droger te stoppen, waardoor teken die zich op je kleding bevinden en die je misschien hebt gemist, kunnen worden gedood.

 1. "Ik haat schone, opgeruimde plekken"

Wil je me uit je tuin houden? Onderhoud je tuin dan goed. Teken hebben veel vocht nodig om te overleven, dus we zijn geneigd om weg te blijven van goed verzorgde gazons waar ook geen schaduw is - we kunnen gewoon de hitte niet aan en vertrekken dan naar elders om onderdak te gaan zoeken. Je zult ons waarschijnlijk in de buurt van de rand van je gazon vinden: zo'n 82% van de teken worden binnen negen meter van de rand van het gazon gevonden. En houtsnippers, boomschors of een grindbarrière tussen de beplanting en je gazon kunnen voorkomen dat teken op het gazon terechtkomen. Schoonmaken, opruimen, onkruid verwijderen, gras regelmatig maaien en struiken aan de rand van je tuin snoeien, zijn allemaal goede manieren om teken uit de buurt te houden. Deze maatregelen zullen ook muizen, waar we graag van houden, op afstand houden. Als je in een gebied met veel teken woont, overweeg dan om bomen uit te dunnen zodat er meer zonlicht binnenvalt, waardoor de luchtvochtigheid daalt en wij wegblijven.

 1. "Ik kan niet tegen insectenetende middelen"

Helaas voor ons, kunnen chemische stoffen ons helpen vernietigen. Producten met DEET ( 20% of meer) zijn goede keuzes. Het chemische permethrin, dat alleen op kleding kan worden gebruikt en niet op de huid, is ook zeer effectief als tekenafwerende stof. Het blijft ook na meerdere wasbeurten beschermend. Je kunt je tuin en huis ook behandelen met acariciden (pesticiden die teken doden); veel soorten hiervan kunnen alleen worden gebruikt in combinatie met erkende commerciële pesticidenapplicators, dus vraag een professional om meer informatie hierover.

 1. "De enige tool die werkt om me echt kwijt te raken?"

Het enige dat je nodig hebt, is een pincet met fijne puntjes (vermijd methoden zoals het bedekken van de teek met nagellak of vaseline of het gebruik van warmte om hem los te maken). Pak de teek zo dicht mogelijk bij het oppervlak van je huid beet en trek hem dan met constante kracht omhoog. Als de teek te snel of verkeerd uit de huid wordt getrokken, kan een deel van de monddelen in de huid achterblijven.

Reinig het gebied dan grondig met water en zeep, alcohol of een jodium-scrub. Raak de teek na het verwijderen nooit met je vingers aan, want dit kan nog steeds ziekte overbrengen.

Het is een goed idee om me te bewaren voor het geval je me aan de dokter wil laten zien. Stop me dan in een potje of plastic zakje of plak me vast met plakband op een kaart en noteer de dag waarop je me hebt verwijderd. Een beetje alcohol in het potje zal me doden.

 1. "We feesten een paar keer tijdens onze levenscyclus"

Ik ben niet geboren met de ziekte van Lyme; ik neem eigenlijk de bacteriën die het veroorzaken en andere ziektes op wanneer ik als larve voor het eerst ga zuigen.

Dit is hoe het werkt: ik eet mijn eerste bloedmaaltijd als een kleine larve en hierdoor kan ik Lyme-veroorzakende bacteriën van mijn gastheer, zoals bijvoorbeeld een muis oplopen. Als ik klaar ben met eten, laat ik los, keer terug naar de grond en dan verander ik in een nimf. Dan heb ik weer honger en zoek ik een andere gastheer - deze keer, misschien een mens en misschien zelfs wel jij! - om me mee te voeden. Maar nu er bacteriën in mijn bloed zitten, kan ik het overbrengen naar mijn nieuwe gastheer en hem mogelijk ziek maken. Dan val ik weer af, keer terug naar de grond en groei ik uit tot een volwassene. En, niet verrassend, krijg ik dan weer honger - en heb de brandstof nodig om te reproduceren - dus zoek ik weer een gastheer en voed me opnieuw, dan ga ik paren en dan, helaas, sterf ik. Nou ja, dat helaas geldt vast niet voor jou.

Teken verwijderen

Als jij, of iemand in je omgeving, bent gebeten, moet je de teek onmiddellijk verwijderen. Dit is hoe:

 • Pak, met behulp van een puntige pincet, de monddelen van de teek die tegen de huid liggen.
 • Wees geduldig; het lange mondgedeelte is bedekt met weerhaken, dus het verwijderen ervan kan moeilijk en tijdrovend zijn.
 • Trek rustig totdat je de teek uit de huid kunt trekken.
 • NOOIT terugtrekken; dit kan de monddelen van het lichaam van de teek afscheuren en ze in de huid laten insluiten.
 • Als dit gebeurt, geen paniek! Ingebedde monddelen brengen de ziekte van Lyme niet over.
 • Knijp of verpletter het lichaam van de teek niet; dit kan geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen van de teek op de huid achterlaten.
 • Breng GEEN stoffen zoals vaseline, nagellak of een verlichte lucifer aan op de teek terwijl deze de huid nog vast heeft. Ze kunnen de teek laten bewegen en meer geïnfecteerd vocht in de huid laten doordringen.
 • Nadat je de teek hebt verwijderd, was je het wondje en was je ook je handen met water en zeep.
 • Observeer de bijtplaats in de komende twee weken op tekenen van een zich uitbreidende rode uitslag.
 • De tijd is erg belangrijk; het verwijderen van teken binnen 36 uur na bevestiging vermindert het risico op infectie.
 • Je moet je arts raadplegen om te zien of je medicatie nodig hebt; neem na verwijdering de teek mee voor verdere evaluatie.

Tekenbeten voorkomen

1) Geniet veilig van het buitenleven

 • Vermijd blootstelling aan beboste, overgroeide gebieden.
 • Blijf tijdens het wandelen op gemarkeerde paden.
 • Blijf uit hoog gras en niet-vrijgemaakte delen van de bosbodem.

Wil je toch een wandeling maken? Blijf op het midden van de paden, weg van het hoge gras en de struiken die zich aan de randen van het wandelpad bevinden. Vermijd het hoge gras en ga nooit de bosjes in. Sport en atletiekvelden met goed verzorgd gras zijn veiliger, zorg ervoor dat je indien mogelijk uit de struiken en hoog gras aan de randen van de velden blijft.

2) Bescherm jezelf, je kinderen en je huisdieren

 • Draag beschermende kleding.
  • Lange mouwen, een lange broek en sokken met dichte schoenen.
  • Vermijd blootsvoets te lopen of open sandalen/schoenen te dragen.
  • Gebruik op het lichaam een insectenwerend middel zoals DEET of Permethrin op je kleding.
  • Controleer veiligheidsinformatie van de producten
  • Veel artsen beschouwen ze als onveilig voor gebruik bij kinderen. Gebruik het spaarzaam en raadpleeg voor gebruik je arts. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar.

Lichtgewicht lange broeken en shirts met lange mouwen zijn geweldig om te dragen tijdens het wandelen, omdat ze voorkomen dat teken op je huid terechtkomen. Permethrin is een veelgebruikt teekpesticide dat op kleding wordt aangebracht maar doe het nooit op je huid. Permethrin is een unieke chemische stof omdat het niet vaak opnieuw hoeft te worden aangebracht. Het blijft zitten op de kleding en hoeft slechts om de paar maanden opnieuw te worden aangebracht.

Naast het behandelen van je kleding met Permethrin, kun je ook om teken af ​​te weren een insectenverdrijvend middel op je huid gebruiken. Deet is een veelgebruikt tekenafweermiddel dat bij volwassenen en kinderen veilig op de huid kan worden aangebracht. Het moet bij warm weer om de twee tot drie uur worden aangebracht. Aanbrengen kun je doen door het op het blootgestelde oppervlak van de huid te spuiten en het op zijn plaats te laten drogen.

Tekenbeet

Als je klaar bent met het genieten van de buitenlucht, is het een goede beschermende gewoonte om je meteen te douchen want dit kan teken, die toch zijn meegekomen, doden en zo was je ook meteen je kleding.

3) Controleer elkaar goed en ga meteen douchen

 • Het risico op het krijgen van de ziekte van Lyme is groter naarmate een teek langer aanwezig is. Daarom is het doen van tekencontroles belangrijk, zodat ze kunnen worden verwijderd voordat ze de ziekte van Lyme overdragen.
 • Douche dagelijks.
 • Algemene hechtingsplaatsen zijn de onderarm, de navel, de lies en de billen.

Het belangrijkste is om de teken van je af ​​te krijgen voordat ze zich hechten en de kans hebben om de ziekte van Lyme over te brengen. Deze controles worden op twee manieren uitgevoerd.

 • Omdat teken erg klein zijn en soms niet worden gezien kun je ze misschien met je hand er wel afkrijgen. Door te voelen kun je teken die zich in verborgen gebieden bevinden, zoals achter je knie of in je oksel, waar je ze niet gemakkelijk kunt zien ontdekken.
 • Visuele inspecties moeten ook worden uitgevoerd. Je moet op zoek naar de zeer kleine donkere stipjes ter grootte van een speldenpunt.

Gebieden die vooral belangrijk zijn om te controleren op teken zijn onder de knieën, onder de oksels, op de hoofdhuid, vooral bij kinderen en langs de taille en op de rugzijden. Hiervoor heb je mogelijk hulp nodig van iemand. Ouders moeten het hele lichaam van hun kind dagelijks controleren op teken.

4) Verwijder teken onmiddellijk

De snelste manier om een ​​teek te verwijderen is met een pincet. Grijp de teek tussen het hoofd van de teek en de huid vast en trek hem dan stevig maar voorzichtig weg. Soms zal dit kleine zwarte monddelen van de teek in de huid achterlaten. Maak je dan maar geen zorgen, deze kleine monddelen verspreiden de ziekte van Lyme niet en kun je laten zitten. Probeer nooit de monddelen van de teek er met een naald of scherp voorwerp uit te halen en laat ze gewoon op hun plaats zitten want ze gaan echt vanzelf weer weg.

Het belangrijkste is om het teekje snel te verwijderen. Het verwijderen van een teek in de eerste 24 uur vermindert op dramatische wijze het risico op het krijgen van de ziekte van Lyme en is je beste bescherming om te voorkomen dat je de ziekte van Lyme krijgt.

Tot slot…

Een tekenbeet kan een hele serieuze zaak zijn. Hoewel de kans klein is, kun je toch besmet worden met de ziekte van Lyme. En als je dat eenmaal hebt, dan is er geen weg terug.

Wees dus niet stoer, maar controleer jezelf (of laat je controleren) op een tekenbeet nadat je bijvoorbeeld een lange wandeling gemaakt hebt. Alleen op die manier kun je een tekenbeet voorkomen.


Bronnen

www.doctissimo.fr/html/sante/encyclopedie/sa_1238_lyme.htm

www.maladie-lyme.info

www.vulgaris-medical.com/actualite-sante/maladie-de-lyme-ce-que-vous-devez-savoir

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
54 Shares
Tweet
Pin
Share54