• Tekenbeet

Een tekenbeet: Wat moet je doen?

2018-06-14T14:43:39+01:00juni 20th, 2018|Algemeen|0 Reacties

Een tekenbeet is niet leuk, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Tenzij de teek de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Maar daarover later meer. Eerst over de het beestje zelf:

Wat is een tekenbeet?

Teken zijn kleine, insectenachtige wezens die het meest worden aangetroffen in natuurlijke dichtbegroeide gebieden. Teken voeden zich door zich te hechten aan dieren en mensen en zullen zich vastbijten in de huid en dan voor een aantal dagen bloed uit de huid te zuigen. Soms bevatten deze teken kiemen zoals bacteriën of virussen, die kunnen worden overgedragen op een persoon terwijl de teek zich heeft vastgebeten en zich aan het voeden is. Het vermijden van tekenbeten is de beste manier om deze ziekten te voorkomen. Eén van de bekendste ziekten die je van een tekenbeet kunt krijgen, is de ziekte van Lyme.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie die bekend staat als een spirochete. Mensen krijgen de ziekte van Lyme wanneer een teek, die is geïnfecteerd met de ziekte van Lyme, zich aan de huid hecht en van het bloed gaat zuigen.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme kan vele lichaamssystemen beïnvloeden. De ziekte van Lyme kan beginnen als een milde, griepachtige ziekte en kan na verloop van tijd uitgroeien tot ernstige chronische gezondheidsproblemen. De vroege stadia van de ziekte kunnen voor symptomen zoals rode huiduitslag (genaamd Erythema Migrans of EM), rillingen en koorts, hoofdpijn, gezwollen lymfeknopen, spier- en gewrichtspijn, zwakte van sommige spieren in het gezicht en hartonregelmatigheden zorgen. De EM-uitslag verschijnt tot 30 dagen na de beet van een geïnfecteerde teek. Je kunt deze uitslag ook krijgen als je geen tekenbeet hebt.

De uitslag kan voorafgaan aan, gepaard gaan met of na griepachtige symptomen opkomen. De uitslag kan vanwege de kleur of omdat het voorkomt op plaatsen waar het moeilijk te zien is in sommige gevallen niet worden opgemerkt. Soms kan op de huid een allergische reactie op de tekenbeet voorkomen en kan deze worden aangezien voor EM. De allergische reactie verschilt van een EM-uitslag, omdat het binnen enkele minuten tot uren na de tekenbeet komt opzetten en zich niet verspreidt.

Indien het onbehandeld blijft, kunnen artritis of aandoeningen aan het zenuwstelsel ontstaan. De ziekte van Lyme kan met antibiotica, vooral in de vroege stadia, met succes worden behandeld.

13 geheimen, die de teken normaal niet vertellen

  1. "Ik kan drager zijn van een ziekte"