• Is pindakaas ongezond Lees hier het bewijs!

Is pindakaas ongezond? Lees hier het bewijs!

2016-06-25T05:59:48+00:00juni 25th, 2016|Voedingsadvies|2 Reacties

Is pindakaas ongezond? Lees hier het bewijs!is pindakaas ongezond

Wie heeft er geen gekoesterde herinneringen aan een jeugd met pindakaas boterhammen met jam? Of aan de constante reclame ''Pindakaas, daar wordt je groot van''.

In de afgelopen jaren heeft deze notenpasta echter heel wat klappen te verduren gehad. Eerst werd er gedacht dat vetten de bron van al het kwaad zijn en vervolgens waren er weer bepaalde vetten die we moesten vermijden en waar pindakaas er jammer genoeg te veel van heeft.

Persoonlijk ben ik gek op pindakaas en zou ik het wel drie keer per dag kunnen eten (al doe ik dat natuurlijk niet!). Juist daarom wilde ik in dit artikel wat meer aandacht besteden aan deze oude favoriet en de vraag beantwoorden of pindakaas nou gezond of ongezond is.

Dus, laten we beginnen....

Is pindakaas echt slecht voor je?

Natuurlijk, wanneer je een allergie hebt voor pinda's, dan zijn deze peulvruchten (pinda's behoren officieel niet tot de notenfamilie!) zeker niet gezond voor je.

Maar ben je gestrand op een onbewoond eiland met alleen maar pindakaas, dan is het wel gezond voor je. Hoe gezond pindakaas in werkelijkheid is, ligt er een beetje tussenin.

Wat is pindakaas eigenlijk?

pindakaas - noten

Pindakaas is eigenlijk een pasta van gemalen en geroosterde pinda's. Soms wordt er ook nog suiker, zout en wat olie aan toegevoegd. Deze laatste toevoeging is met name om het geheel wat smeuïger te maken. Hoewel we pinda's graag als borrelnootje nuttigen, zijn ze helemaal geen noten. Ze vallen namelijk in dezelfde familie als bonen en linzen. Pinda's zijn peulvruchten, maar met de voedingswaarde van noten. Daarom duwen we ze vaak in hetzelfde hokje als walnoten, amandelen en andere noten.

Verschillende soorten pindakaas

Wil je alleen de beste pindakaas, dan kies je voor de biologische pindakaas uit de reformzaak. Hier is namelijk niets aan toegevoegd en bestaat puur en alleen uit gemalen biologische pinda's. De biologische pasta wordt erdoor gekenmerkt dat deze een laag olie bovenop heeft drijven. Omdat er namelijk niets aan toegevoegd is, gaan de oliën scheiden. Dit is geheel natuurlijk en je kunt deze voor gebruik gewoon weer even doorroeren.

Let wel goed op, er zijn vele merken die 'natuurlijk' op hun product zetten, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Bekijk daarom ook goed de ingrediëntenlijst. Hier moet namelijk alleen geroosterde pinda's op staan. Reguliere pindakaas bevat veel transvet en kun je herkennen aan de ingrediënten: pinda's, palmolie, suiker en zout. Soms staat er ook gehydrogeneerde vetten op. Kies dus altijd voor natuurlijke pindakaas en probeer andere merken zoveel mogelijk te vermijden.

Gehydrogeneerde oliën zijn gewoon een andere naam voor hetzelfde beestje, dit zijn de transvetten die hart- en vaatziekten veroorzaken en nog veel meer schade aanrichten aan je gezondheid.De ingrediëntenlijst kan soms erg  misleidend zijn, probeer hier dus goed op te letten. Bovendien is het de fabrikanten toegestaan om op de verpakking te zetten dat er GEEN transvetten inzitten, terwijl er in werkelijkheid een halve gram per portie inzit. Maar transvetten zijn zo slecht voor je, dat zelfs een kleine hoeveelheid schade aan je gezondheid kan aanrichten. Kortom, blijf weg bij alle producten die ook maar een kleine hoeveelheid gehydrogeneerde vetten bevatten.

Verzadigde vetten

verzadigde vetten

Eens helemaal afgezien van het feit dat pindakaas natuurlijk enorm veel calorieën bevat, is het ook zo dat de pasta toch een aardige hoeveelheid verzadigde vetten bevat. In het verleden dachten we dat verzadigd vet de oorzaak van alle ziekten was, en ten alle koste vermeden zou moeten worden. Dat is ook een van de redenen waarom mensen een hele tijd lang ook pindakaas uit de weg zijn gegaan. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze vrees ook per se gerechtvaardigd was. Al snel kwamen er namelijk vetarme pindakaas varianten op de markt die nog veel slechter waren dan het origineel.

Verzadigd vet is inderdaad niet gezond, maar het is vooral in de vorm van boter, gebakken eieren en spek dat we dit zoveel mogelijk moeten vermijden. Bovendien is een kleine hoeveelheid verzadigd vet ook essentieel, omdat het de productie van bepaalde hormonen ondersteunt en tevens nodig is bij de vertering van bepaalde vitaminen en mineralen.

En hoewel er inderdaad een kleine hoeveelheid verzadigd vet inzit, bevat de populaire notenpasta ook veel gezonde, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Zo bevat elke portie pindakaas vier gram enkelvoudig onverzadige vetten en acht gram meervoudig onverzadigde vetten. Het zijn juist deze vetten die je gezondheid goed doen. Ze verlagen je cholesterol, verminderen de kans op hart- en vaatziekten en kunnen zelfs een te hoge bloeddruk helpen verlagen.Ook werken deze vetten ontstekingsremmend en kunnen hierdoor vele verschillende ziekten helpen voorkomen, omdat de meeste ziekten worden veroorzaakt door chronische ontstekingen in je lijf.

De vetarme pindakaas kun je beter vermijden, omdat de natuurlijke vetten hierin worden vervangen door geraffineerde suikers. Ook zitten er niet veel minder calorieën in en bevatten deze varianten alleen nog maar meer kunstmatige toevoegingen. Kortom, kies voor natuurlijke pindakaas!

De voedingswaarde van pindakaas

Een portie pindakaas bestaat uit twee eetlepels en bevat ongeveer 180 calorieën, zestien gram vet, acht gram eiwit en ongeveer 7 gram koolhydraten. Het grootste gedeelte vet bestaat uit meervoudig onverzadigde vetten die bescherming bieden tegen cardiovasculaire ziekten.Het verzadigde vet in deze notenboter is geen probleem voor mensen die de pindakaas met mate eten en ook voor de rest een gezond en vetarm dieet erop na houden. Pindakaas bevat een compleet eiwit met alle aminozuren. Dat wil niet zeggen dat je voornamelijk pindakaas moet gebruiken om je eiwitconsumptie te verhogen, want er zit alsnog veel vet in. En omdat het zo calorierijk is, kun je er beter niet meer dan een portie per dag van eten. Wil je afvallen, beperk het dan op maar een halve portie, oftewel 1 eetlepel per dag.

Pindakaas alternatieven

pindakaas alternatieven

Omdat de populariteit van pindakaas toch wat gezakt is in de afgelopen decennia, duurde het niet langer voordat er alternatieven op het toneel verschenen. Een van die alternatieven is amandelboter. Van amandelboter wordt namelijk beweerd dat er kleine hoeveelheden meer voedingsstoffen inzitten, zoals vitamine E of ijzer. Zo biedt amandelboter bijvoorbeeld 2.5 maal zoveel vitamine E als pindakaas, maar ook deze laatste bevat al 50% van wat je op een dag nodig hebt in een enkele portie. Praktisch gezien is dit dus maar een klein verschil.

Maar ook zou er een grotere hoeveelheid vitamine B3 en Selenium in amandelboter zitten. Selenium is een effectief antioxidant, terwijl vitamine B3 belangrijk is voor de stofwisseling van vetten in je lijf.

Uiteindelijk is het echter zo dat beide opties een geweldige hoeveelheid voedingsstoffen bieden en er niet gezegd kan worden dat amandelboter zoveel beter is dan pindakaas. Natuurlijk kun je ze wel afwisselen. Andere alternatieven omvatten ook de romige cashewnotenboter. Eigenlijk is elke notenboter goed voor je, dus waarom niet allemaal proeven? Ben jij echter een echte die-hard pindakaas fan, wees dan niet bang, want ook deze notenboter - mits met mate geconsumeerd - kan goed zijn voor je gezondheid.

Tot slot...

Pinda's bevatten gezonde vetten, volledige eiwitten en tevens een mooie portie vitaminen en mineralen. Net zoals bij vele andere dingen geldt ook hier dat je pindakaas in de meest natuurlijke vorm moet gebruiken en natuurlijk met mate. Eet je er namelijk te veel van, dan zullen eventuele gezondheidsvoordelen alweer snel ongedaan worden gemaakt door een toename aan lichaamsvet.

Gebruik als het even kan ook een biologisch merk, omdat pinda's sterk bespoten worden met pesticiden. Roer goed door de pasta en hij wordt vanzelf weer smeuïg. En wil je helemaal zeker weten wat er in je pindakaas zit?

Maak hem dan lekker zelf door biologische, geroosterde pinda's in je mixer te gooien en te mixen totdat een romige pasta ontstaat!

Bronnen:

http://www.health.harvard.edu/press_releases/is-peanut-butter-healthy

health.harvard.edu/blog/peanuts-linked-heart-longevity-benefits-pricey-nuts-201503057777

http://www.prevention.com/food/smart-shopping/healthy-eating-why-peanut-butter-good-you

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/

 

2 Reacties

  1. Anouk 7 juli 2018 om 10:30 - Antwoorden

    En hoe is pindakaas voor de huid: goed of slecht?

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: