Jicht

Laatste Update: 11 november 2016

Jicht management op korte termijn & lange termijn

Jicht management op korte termijn & lange termijn

Onlangs kreeg ik een vraag via mijn e-mail waarom het voorkomt dat zoveel mensen problemen hebben met het  voorkomen van jicht aanvallen. Het klopt dat jicht met alle informatie die nu te vinden is goed te voorkomen is.

Toch hebben veel mensen hier een probleem mee, ik besloot daarom om wat research te doen over een effectieve jicht management.

Tegenwoordig zijn er veel behandel opties voor heel veel verschillende aandoeningen. Dat is natuurlijk een goede zaak, maar hoe kan het dat veel mensen last blijven houden van jichtaanvallen, dat terwijl er zowel natuurlijke als medische opties zijn om jicht te behandelen.

Het heeft er mee te maken dat jicht nog steeds relatief niet vaak voorkomt. Onderzoek toont aan dat ongeveer 1 tot 2% van de mensen last krijgen van jicht. Daarom zullen huisartsen maar zelden mensen meemaken met jicht. En wanneer dat toch het geval is niet altijd op de hoogte zijn of weinig praktijk ervaring hebben met het behandelen van jicht.

De waarheid is natuurlijk dat er verder gekeken moet worden dan alleen medicijn gebruik. Jicht is namelijk een aandoening van hyperurikemie waarbij er te veel urinezuur in het lichaam komt. Dit moet ten aller tijden goed gemeten worden en regelmatig uitgevoerd worden om zodoende jicht aanvallen vroegtijdig te kunnen voorkomen.

Jicht en  hyperurikemie zijn zeker serieuze aandoeningen en moeten goed behandeld worden. Het is een feit dat pas na een lange tijd hoge levels van urinezuur er jicht ontwikkeld kan worden. Er zijn mensen die letterlijk jaren rond kunnen lopen met een verhoogd risico op jicht zonder het door te hebben.

Dit betekent echter niet wanneer je hyperurikemie hebt ook daadwerkelijk jicht krijgt, maar wel een verhoogde kans.

Korte termijn

Om jicht aanvallen zo goed mogelijk te voorkomen is het belangrijk om op een correcte manier om te gaan met jicht. Allereerst heb je de korte termijn en lange termijn management waarbij de focus ligt op het voorkomen van jicht aanvallen over een langere periode.

Het kan goed voorkomen dat je al de noodzakelijke leefstijl veranderingen door hebt gevoerd maar nog steeds last hebt van jichtaanvallen. Zelfs bij het nemen van medicijnen om ontstekingen tegen te gaan. Een goede tip is om altijd belangrijke medicijnen bij je te hebben wanneer er een jicht aanval optreedt. Op deze manier kun je permanente schade voorkomen en de aanval vroegtijdig stoppen.

Voorts is het belangrijk om tijdens een aanval de gewrichten zoveel mogelijk te laten rusten. Het laatste wat je wilt doen is ze extra belasten! Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken om vocht in je lichaam te krijgen om urinezuur weer te kunnen afscheiden.

Zodra de jichtaanval weer weg is geëbd zul je een afspraak moeten maken met een specialist voor onderzoek en verdere behandelopties.

Lange termijn

Met de juiste behandeling en jicht management kun je heel goed de draad weer oppikken zonder dat jicht je leven nadelig hoeft te beïnvloeden. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Echter, er zijn veel strategieën om jicht onder de duim te houden.

Hieronder een aantal tips:

 • Wanneer er sprake is van overgewicht is het erg belangrijk om de overtollige kilo’s te verliezen. Echter, extreme diëten is weer niet aan te raden omdat een lange termijn oplossing veel beter werkt.
 • Aanbevolen wordt om magere melk/yoghurt, plantaardige eiwitten, selderij en Cherry vruchten in je voedingspatroon op te nemen.  De inname van voeding hoog in purine zoals rood vlees, lever, schaaldieren etc. moet vermeden worden. Tevens is het belangrijk om niet te veel alcohol te drinken vanwege een verhoogd risico op jicht. Een betere optie is om voldoende water te drinken waardoor urinezuur beter het lichaam kan verlagen.
 • De gewrichten waar jicht heeft plaatsgevonden moet koel gehouden worden met bijvoorbeeld een zak ijs. Verder is het verstandig om niet deel te nemen aan belastende oefeningen en te vervangen voor low impact oefeningen.
 • Voor acute jichtaanvallen kan colchicine goed werken om de pijn direct te verminderen. Dit is een ontstekingremmend middel en volgens veel mensen met jicht vrij effectief.
 • Tenslotte is het erg belangrijk om regelmatig je specialist te bezoeken. Indien nodig kunnen er onderzoeken uitgevoerd worden om de hoeveelheid urinezuur te meten.

Conclusie

Wanneer je jicht hebt ben je natuurlijk onzeker over toekomstige aanvallen. Gelukkig door op de correcte manier met jicht om te gaan hoeft dat niet zo te zijn. Door de juiste leefstijl veranderingen door te voeren krijg je niet alleen jicht onder controle, maar je complete gezondheid verbeterd!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/jicht/jicht-managment.mp4" width="478" height="360" description="jicht management tips" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Heb je nog een goede aanvulling? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Interactie op mijn blog waardeer ik altijd zeer.

Aanvullende informatie (Engels pdf document):

http://www.rheumatology.org.uk/includes/documents/cm_docs/2009/m/management_of_gout.pdf

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Bij een terug reis naar Ned.had ik s,avonds in Austria z,n pijn aan mijm grote teen dat ik zelfs het laken niet kon verdragen s,mogens was het geheel over.Doch een maand later had ik dit weer,ben naar mijn huisarts geweest die keek even en zei o jicht heeft me hier medicijn voor gegeven maar het duurde nogal lang eer het voorbij was,ik weet ook niet meer welk medicijn Doch maanden later kreeg ik weer pijn maar deze was heel anders de eerste keer was het
  alleen het vel wat pijn en bewegen niet.Nu deed het bewegen pijn en het vel niet ik ben overtuigd dat het de eerste keer wat anders was.Maar nu verbleef ik ook nog in Monte Negro De arts heeft hier bloed geprikt conclusie jicht ik kreeg een spuit moest daana nog 6 dagen een spuit laten zetten en een recept voor 2 soorten tabletten,die ik maar 3 dagen ingenomen heb want ik werd er misselijk van,maar een paar uur na de eerste spuit voelde ik al verbetering. Nu krijg ik gergeld die jicht aanvallen terug maar nu in de hele voet dan in het midden of in de enkel maar meest in de voorste helft van de voet.Later heeft mijn huisarts mij Colchicine 0,5 mg
  voorgeschreven.En deze helpen goed als ik ze direkt in neem ik krijg het altijd s,nachts a,vonds
  voel ik niets en in de nacht word ik wakker en voel de pijn opkomen.Ik heb nog altijd het idee dat
  het te maken heeft met die verkeerde diagnoze de eerste keer.Een paar weken terug kreeg ik weer pijn boven op een voet ik dus meteen weer tabletten maar het bleek geen jicht te zijn boven op mijn voet kreeg ik een knobbel zo groot als een boon en deze deed veel pijn maar die
  ging vanzelf weer weg en ook de pijn Een week terug werd ik weer wakker s,nachts door pijn in een voet maar ben weer ingeslapen en s,morgens was het veel erger en voor de eerste maal in beide voeten,heb toen wel direkt 2 tabletten genomen en daarna 3 p.d. maar ik heb 3 dagen in bed gelegen kon nog geen voet op de grond zetten wil zwijgen van staan ik heb ze wel warm gehouden want dat heeft mijn huisarts me aanbevolen [dus geen ijs] het is nu een week geleden en een voet is zo goed als genezen maar de ander nog niet vooral bij het opstaan is een probleem maar na wat rondlopen gaat het beter.Die colchicine staat niet in uw lijsje maar ik vind dat deze zeer goed helpt .Deze keer was het zo erg dat ik 3 dagen bijna niets gegeten en gedronken heb dit heeft de genezing dus warschijnlijk ook geremd.

  M.Vr.Gr, J.H.H.Erkens

  1. Het klopt dat medicijnen absoluut noodzakelijk zijn om acute jichtaanvallen per direct te verminderen. Naast medicijnen is het bij de behandeling erg belangrijk om op voeding te letten en dan specifiek de hoeveelheid purine. Dit om toekomstige jichtaanvallen te voorkomen.

   Ik heb het artikel aangevult met uw tip over colchicine.

   Hieronder een aantal handige links:

   https://www.optimalegezondheid.com/colchicine-tegen-jicht/

   https://www.optimalegezondheid.com/jicht-en-voeding-teveel-purine-is-gevaarlijk/

   Succes!

 2. Ruim 2 weken geleden een aanval van jicht gehad. Wat afschuwelijk en niet uit te leggen hoeveel pijn een teen kan doen! Ik leef gezond, wandel, sport, dans veel, en ik snoep zeer beperkt. Ik neem magere yoghurt, Ik eet niet zoveel vlees en zelden rood vlees, ik drink enkele glaasje alcohol per jaar! Overgewicht heb ik zeker niet bij 63 kilo en 1.70 lang.
  Ga dan toch maar de selderij proberen!
  Maar hoe kan dit nou ontstaan?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share