Superfoods

Laatste Update: 12 april 2019

De 6 gezondheidsvoordelen van de Kaki Vrucht

Zoet, smaakvol, en boordevol antioxidanten en voedingsstoffen. Het is geen wonder dat de Kaki vrucht door de oude Grieken ‘de goddelijke vrucht’ werd genoemd. De vrucht is zeer veelzijdig, voedzaam, en lekker, en staat bekend om zijn populariteit in veel Aziatische landen. Ook de rest van de wereld begint de Kaki vrucht te ontdekken. Je kunt ze bijvoorbeeld al vinden in veel cakes, desserts, en taarten.

Naast het feit dat de Kaki vrucht veel smaak kan geven aan gerechten, is het ook nog eens erg goed voor je gezondheid. Denk hierbij aan het verlagen van je cholesterol en bloeddruk. En dan natuurlijk de indrukwekkende hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, en mangaan.

Wat is de Kaki vrucht?

De Kaki vrucht, ook wel Persimmon genoemd, is een eetbare vrucht die afkomstig is van de Persimmon boom. De boom is lid van de orde van planten waar ook de paranoten, de bosbessen, en theeplanten onder vallen. Hoewel er verschillende soorten Kaki vruchten zijn, komt de meest geteelde soort van de Japanse Persimmon Fruitboom, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Diospyros Kaki.

De Kaki vrucht kan rauw gegeten worden, gekookt worden, of gedroogd worden voor latere consumptie. Ze worden vaak toegevoegd aan een veelheid van gerechten, onder andere in salades.

Ze zijn niet alleen ongelooflijk veelzijdig, maar bevatten ook nog eens belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten en hebben een hele lange lijst met voordelen voor je gezondheid. Maar daarover later meer.

De geschiedenis van de Kaki vrucht

Kaki vruchten hebben een hele lange geschiedenis die terug te voeren is tot het oude Griekenland. In feite komen de Kaki vruchten van het geslacht van planten wat het ‘Diospyros’ geslacht wordt genoemd. In het Grieks betekent dit ‘Fruit van de Goden’. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Kaki vrucht wordt bedoeld met de lotus uit de ‘Odyssey’ van Homerus. Deze werd tegen het einde van de achtste eeuw voor Christus geschreven. Dus 2800 jaar geleden waren de oude Grieken al op de hoogte van alle voordelen voor de gezondheid, om nog maar te zwijgen over de veelzijdigheid in toepassingen.

Tegenwoordig is de Kaki vrucht, ondanks dat deze relatief onbekend is in het grootste deel van de wereld, door velen een zeer geliefde vrucht. Het wordt heel veel gegeten in Japan, en het is een veelgebruikt ingrediënt in veel Aziatische gerechten.

In Korea bijvoorbeeld, wordt gedroogde Kaki vrucht gebruikt om Sujeonggwa te maken, een lekkernij met kaneel. In Taiwan worden Kaki vruchten in kalkwater gelegd om te ‘verharden’, en worden daarna verkocht als een snack wat ‘Crisp Persimmon’ wordt genoemd. In vela delen van Azië worden de bladeren van de Kaki boom zelfs gebruikt om thee van te trekken.

Als we dan naar de Westerse wereld kijken, vinden we de Kaki vrucht meer in snoep, pudding, koekjes, en cakes. Maar ondanks de vele mogelijkheden, is het nog relatief zeldzaam.

De 6 gezondheidsvoordelen van de Kaki vrucht

Zoals eerder gezegd: De Kaki vrucht is bijna een superfood vanwege de indrukwekkende lijst met voordelen voor je gezondheid. Ik wil de meest belangrijke even met je doornemen:

1) Antioxidanten

Antioxidanten zijn verbindingen die de schadelijke vrije radicalen in je lichaam helpen bestrijden om uiteindelijk dramatische schade aan je lichaamscellen te voorkomen en daarmee het risico op chronische ziekten fors te verminderen.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat antioxidanten kunnen beschermen tegen hartaandoeningen, kanker, en diabetes. (1)

De Kaki vrucht zit boordevol van deze nuttige antioxidanten. Een onderzoek uit Korea, gepubliceerd in het blad Preventive Nutrition and Food Science, onderzocht het sap van de Kaki vrucht, en concludeerde dat het vooral rijk was aan Galluszuur en Epicatechinegallaat. Twee verbindingen met sterk antioxiderende eigenschappen. (2)

Naast de Kaki vrucht zijn er natuurlijk nog meer voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten. De Kaki vrucht is natuurlijk niet de enige. Ook in bessen, koriander, donkere chocolade, en kaneel, vinden we veel antioxidanten.

2) Bevordert je stoelgang

Als je regelmatig de Kaki vrucht eet, kan dit helpen om constipatie te voorkomen en je stoelgang regelmatig te houden. De Kakivrucht is een vezelrijke vrucht: Iedere vrucht bevat maar liefst 6 gram. Hiermee heb je al bijna een kwart van je dagelijkse behoefte te pakken.

Vezels verplaatsen zich onverteerd door je lijf, en voegen massa toe aan de ontlasting. Daarnaast zorgen vezels er voor dat je stoelgang regelmatig is. Een wetenschappelijke analyse, gebaseerd op vijf gerenommeerde onderzoeken, toonde aan dat voedingsvezels effectief zijn in het verhogen van de frequentie van de grote boodschap bij mensen die last hebben van obstipatie. (3)

Zorg wel dat je in dit geval de zoete variant van de Kaki vrucht eet. De niet-zoete versie heeft meer taninezuur in zich, wat juist weer in verband wordt gebracht met obstipatie. Taninezuur kan de afscheiding in de darmen verminderen en de bewegingen van het spijsverteringskanaal vertragen. (4)

Er zijn natuurlijk andere manieren om obstipatie op te lossen en te voorkomen. Denk maar eens aan het drinken van veel water, het eten van vezelrijk voedsel, en meer bewegen.

3) Gezonde ogen

De Kaki vrucht bevat heel veel vitamine A wat essentieel is voor de gezondheid van je ogen. In feite bevat 1 rauwe Kwki vrucht maar liefst 55% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid (DAH) vitamine A.

Veel voorkomende symptomen van een tekort aan vitamine A zijn nachtblindheid, droge ogen, en kleine vlekjes keratine die zich kunnen opbouwen op het bindvlies van het oog. (5)

Door meer vitamine A te eten, door onder andere meer Kika vruchten te eten, kun je deze nare gevolgen voor je ogen voorkomen. Gezonde ogen zijn belangrijk, zeker op latere leeftijd. Andere voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn lever, wortelen, zoete aardappelen, boerenkool, en spinazie.

4) Verlaagt je cholesterol

Cholesterol is een vetachtige substantie die door het hele lichaam wordt aangetroffen. Hoewel we wel degelijk cholesterol nodig hebben, is het belangrijk om dit wel in balans te houden. Als er te veel cholesterol in de slagaderen wordt opgebouwd, kan dit er voor zorgen dat ze verharden en dichtslibben waardoor je hart harder moet werken om je bloed door je lichaam te pompen. Als de aderen helemaal dichtslibben, komt er geen bloed meer door. Het gevolg: Een hartinfarct of een beroerte, afhankelijk van welke aderen dichtgeslibd zijn.

Sommige studies hebben aangetoond dat de Kaki vrucht effectief kan helpen om je cholesterol te verlagen. In een studie, gepubliceerd in de ‘Annals of Nutrition & Metabolism’ kregen 40 deelnemers, gedurende 12 weken, driemaal daags een reep met een hoge- of een lage dosis persimmon-vezel. Tegen het einde van de studie bleek dat beide groepen significante verlagingen van hun slechte LDL-cholesterol hadden. (6)

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je cholesterol te verlagen. Denk maar eens aan regelmatig sporten, veel oplosbare vezels eten, en je inname van omega-3 verhogen. Dit laatste kun je doen door bijvoorbeeld meer vette vis te eten. Minimaal 2x per week, maar vaker mag natuurlijk ook!

5) Vermindert ontstekingen

Naast het verlagen van de cholesterol, het gezond houden van je ogen, en het ondersteunen van een regelmatige stoelgang, kan de Kaki vrucht ook nog eens helpen om ontstekingen te verminderen. Hoewel een ontsteking een normale en zeer gezonde immuunrespons is, kan een chronische ontsteking bijdragen aan ziekten en aandoeningen zoals kanker en coronaire hartziekten.

Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en tannines is het aangetoond dat de Kaki vrucht de ontstekingen helpen verlichten. Een dierstudie heeft aangetoond dat het behandelen van muizen met tannines uit de Kaki vrucht de markers van ontstekingen deed afnemen. (7)

Maar er zijn natuurlijk ook andere voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen verminderen. Denk maar eens aan groene bladgroenten bessen, broccoli, walnoten, en kokosolie.

6) Verlaagt de bloeddruk

De tannines in de Kaki vrucht kan ook mogelijk helpen om de bloeddruk te verlagen. Hoge bloeddruk is gevaarlijk, want het legt een extra druk op de capaciteit van het hart. Het is één van de belangrijkste risicofactoren voor een hartaandoening.

Meerdere studies hebben aangetoond dat looizuur effectief kan zijn bij het verlagen van de bloeddruk. Een dierstudie uit 2015 toonde bijvoorbeeld aan dat het toedienen van looizuur (Tannine) aan ratten daadwerkelijk de bloeddruk verlaagde. (8)

Een andere dierstudie toonde aan dat tannines, gewonnen uit traditionele Chinese kruiden, hielpen om de niveaus van het enzym, dat de bloeddruk reguleert, te verminderen. (9)

De voedingswaarde van de Kaki vrucht

De Kaki vrucht bevat nagenoeg geen calorieën, maar zitten daarentegen propvol met allerlei fantastische voedingsstoffen.

1 rauwe Kaki vrucht bevat ongeveer: (10)

  • 118 calorieën
  • 31 gram koolhydraten
  • 1 gram eiwit
  • 0,3 gram vet
  • 6 gram vezels
  • 2700 internationale eenheden vitamine A (55% van de ADH)
  • 0,6 mg mangaan (30% van de ADH)
  • 12,6 milligram vitamine C (21% van de ADH)
  • 0,2 milligram koper (9% van de ADH)
  • 270 milligram kalium (8% van de ADH)
  • 0,2 milligram vitamine B6 (8% van de ADH)
  • 1,2 milligram vitamine E (6% van de ADH)
  • 4,4 microgram vitamine K (5% van de ADH)

Naast de voedingsstoffen zoals hierboven omschreven, bevat de Kaki vrucht ook nog wat magnesium, thiamine, folaat en fosfor.

De Kaki vrucht lijkt op een gekke tomaat

Als je een hele snelle blik werpt op en Kaki Vrucht, dan zou je deze per ongeluk kunnen verwarren met een gekke tomaat. Ok, de vorm is wat anders en de kleur is niet gelijk, maar voor de rest…

Deze twee vruchten delen wel een aantal hele belangrijke fysieke kenmerken: Ze zijn beide rond met een groene top, en kunnen variëerenb in kleur: van donkerrood tot fel oranje.

Er zijn echter ook een aantal verschillen tussen deze twee vruchten. Met name de smaak, hoe ze toegepast worden, en welke voedingsstoffen ze leveren. Laten we even een snelle vergelijking maken.

Hoewel tomaten natuurlijk een vleugje zoetigheid geven, net zoals de Kaki vrucht, heeft de tomaat een mildere nasmaak. Tomaten worden over het algemeen gebruikt bij het gereiden van heerlijke gerechten zoals salades en sauzen. De Kaki vrucht daarentegen wordt vaak gebruikt als ingrediënt in bijvoorbeeld desserts. En hoewel beide rauw gegeten kunnen worden, is een Kaki vrucht meer geschikt om zomaar even te pakken en op te eten, zoals je een appel pakt.

Tomaten hebben overigens minder calorieën dan de Kaki vrucht, maar de Kaki vrucht daarentegen bevat weer veel meer vezels. Voor de rest zijn ze vrijwel gelijk op het niveau van voedingsstoffen. Tomaten bevatten een klein beetje meer vitamine C, en de Kaki vrucht bevat op haar beurt weer een beetje meer vitamine A.

Hoe kun je een Kaki vrucht eten?

Als je nog nooit een Kaki vrucht hebt gegeten, dan vraag je je misschien af hoe je deze het beste kunt nuttigen.

Ondanks dat het een onbekende exotische vrucht is, het eten hiervan is heel eenvoudig: De schil is erg dun en volledig eetbaar. Dus hoef je niet eerst te schillen. Gewoon even onder de kraan afwassen, waarna je de Kaki vrucht direct kunt eten zoals bijvoorbeeld een appel.

Even afhankelijk van de soort Kaki vrucht, moet je er wel op letten dat de vrucht zacht en rijp is. Anders zit er nog te veel Tannine in, en dat is niet erg lekker.

Natuurlijk kun je de Kaki vrucht ook verwerken in allerlei gerechten. In een salade is het heerlijk om de Kaki vrucht in te verwerken om de smaak voller te maken. Het maakt ook desserts lekker zoet, terwijl het ook nog eens extra voedingsstoffen oplevert. Goede combinatie toch?

Heerlijk recept: Kaki-cake met walnoten en rozijnen

Ik heb hele goede vrienden in Brazilië. Regelmatig hebben we contact en soms wisselen we lekkere (vaak lokale) recepten uit. Een paar jaar geleden stuurde hij me een recept van ‘Persimmon Bread’, zoals dat daar heet. Dit was de eerste keer dat ik met de Kaki vrucht te maken kreeg. Ik heb de ingrediënten gekocht en de Kaki-cake gemaakt. Ik was direct fan, en heb het sindsdien nog heel veel keren gemaakt.

Kaki-cake is voor mij beslist een blijvertje: Het is zacht en een beetje vochtig, en in iedere plak zitten heerlijke walnoten en rozijnen, terwijl de Kaki vrucht voor die lekkere zoete smaak zorgt.

Het doet me plezier om dit recept met je te delen:

Wat je nodig hebt:

  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 1 kopje kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 3 kopjes gepureerde Kaki vrucht
  • 10 eetlepels zachte, ongezouten boter
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 kopjes bloem
  • 1,5 kopje walnoten, of andere noten. Mixen mag ook
  • 1 kopje rozijnen

De 6 gezondheidsvoordelen van de Kaki Vrucht

Hoe je de Kaki-cake maakt:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
 2. Rooster de noten in een koekenpan, zonder enige vorm van olie of boter. Ze moeten lekker ruiken en goudbruin van kleur zijn. Na het roosteren af laten koelen.
 3. Verwijder de toppen van de Kaki vruchten met een scherp mes. Snij de vruchten daarna in vieren, en pureer ze in een blender.
 4. Pak een grote mengkom, en klop de eieren, de suiker, en het vanille extract goed door elkaar totdat er een homogene massa ontstaat. Ik gebruik altijd een mixer, maar je kunt dit ook prima met de hand doen.
 5. Voeg daarna de gepureerde Kaki vruchten toe, samen met de zachte boter.
 6. Daarna voeg je de bakpoeder, het zout, en het kaneel toe. 
 7. Nu pas voeg je de bloem toe. Voeg dit toe op lage snelheid, zodat je niet direct alle ‘luchtigheid’ verliest.
 8. Als laatste schep je de noten en de rozijnen er door.
 9. Verdeel het beslag in 1 of 2 beboterde cakevormen, afhankelijk van de grootte van de vorm. De vorm moet ruim een derde gevuld zijn.
 10. Zet de cake onder in de oven, en bak het gedurende 45-50 minuten gaar. De eerste 30 minuten de oven niet openen! Na 50 minuten kun je controleren of de cake gaar is door er een houten prikker in te steken. Deze moet er schoon en droog weer uitkomen. Pas dan is de cake gaar.
 11. Laat de cakes buiten de oven een kwartiertje afkoelen, voordat je ze uit de vormen haalt.
 12. Leg ze op een rooster en laat ze rustig afkoelen.

Als de cake nog een beetje lauw is, dan snij ik altijd alvast een lekkere plak af en smul hiervan bij een heerlijk kopje thee. Voor mij een geweldige traktatie!

Tot slot…

De Kaki vrucht is niet echt bekend, maar dat gaat vast en zeker veranderen. Probeer het gewoon eens. Niet alleen om te profiteren van de vele voordelen voor je gezondheid, maar vooral ook voor de heerlijke zoete smaak.

Wanneer ga jij de Kaki-cake maken? Laat je me weten of het gesmaakt heeft?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Als men die cake met meerdere personen eet en iedereen die dag verder geen kristal suiker eet valt het wel mee lijkt me zo . .

 1. Hartelijk dank voor dit artikel ! Wij eten al jaren Persimmon , maar tot nu toe altijd rauw. En we waren ons er niet van bewust, dat er zoveel anti-oxidatie stoffen in zitten. Binnenkort gaan we die cake maken en toevoegen aan ons ''home made '' sortiment..
  Fijne feestdagen, gezond 2023.

  miriam

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin9
Share