Oorsuizen Supplementen

Laatste Update: 14 januari 2021

Vitamine B12 tekort en oorsuizen

Sinds het jaar 1850 is het door Addison en Biemer al bekend gemaakt dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot verschillende klachten. De klachten van toen waren vooral een gele blik, pijnlijke tong en een slechte eetlust. Vroeger was de kans op een tekort aan deze essentiële vitamine groter dan tegenwoordig, echter 25% van de 65 plussers hebben een daadwerkelijk tekort aan deze vitamine. in 1850 waren er natuurlijk geen echte behandelmogelijkheden en vaak overleden de patiënten uiteindelijk. In het begin van de 20ste eeuw kwam men op het idee om maagslijmvlies te verkopen. Dit is de eerste vorm van vitamine B12 supplementatie.

Wat is Vitamine B 12?

Op de foto aan de linker kant (hierboven) is de formule te zien van vitamine B12. Zo ingewikkeld als deze formule is, zo veel negatieve gevolgen kan het met zich meebrengen wanneer je een vitamine B12 tekort hebt. Niet alleen oorsuizen kan hieruit voortvloeien. Deze vitamine komt in de natuur alleen voor als micro-organisme. De mens heeft deze micro-organismen ook in de darm zitten, echter op een plaats waarbij de darm deze vitamine B12 niet meer kan opnemen. Hierdoor is het noodzakelijk dat B12 uit externe bronnen worden gehaald. De meeste gangbare vorm van vitamine B12 zijn dierlijke producten zoals melkproducten, vlees, vis en eieren.

Omdat de B12 wordt opgeslagen in de lever, kan lever ook een hele goede bron zijn voor je wanneer je een vitamine B12 tekort hebt. 150 jaar geleden kwamen zei hier ook achter, echter moest men dan meer dan 400 gram lever per dag eten, dit was vaak niet mogelijk.

Vitamine B12 heeft een erg belangrijke rol in een goed functionerend lichaam. Hieronder een rijtje waarbij vitamine B12 een belangrijke rol speelt:

 • Celgroei
 • Celreplicatie
 • Stofwisseling
 • Bloedaanmaak
 • DNA-synthese(1)


Lees in het onderstaande artikel waarom een verkeerde stofwisseling kan leiden tot oorsuizen!
"Stofwisseling oorsuizen"

Oorsuizen een gevolg van een vitamine B12 tekort

Oorsuizen kan een gevolg zijn van een vitamine B12 tekort, echter dit is niet het enige gevolg. Ondanks het feit dat in een goed gebalanceerd voedingspatroon voldoende vitamine B12 aanwezig is, heeft ongeveer een kwart van de ouderen last van een deficiëntie.

Hieronder een rijtje met andere mogelijke gevolgen:

 • Depressie (2)
 • Bloedarmoede
 • Oorsuizen/gehoorsverlies
 • Rode gladde tong
 • Diarree
 • Symptomen van Alzheimer
 • Etc.

De ADH van vitamine B12 is 2,5 mcg/d. Een "normaal" voedingspatroon bevat meer dan voldoende vitamine B12, maar door de huidige maatschappij vergeet men vaak de essentiële voedingsmiddelen tot zich te nemen. tegenwoordig zijn er vitamine B12 supplementen om deze tekorten aan te vullen.

Onderzoekers hebben in 2016 een pilotstudie gehouden om te zien of supplementatie met vitamine B12 de tinnitus vermindert en dat blijkt het geval(3). Goed nieuws dus.

Leer meer: "Oorsuizen blog"

Conclusie:

Het tekort aan vitamine B12 kan oorsuizen prikkelen doordat de stofwisseling van bepaalde eiwitten niet optimaal verloopt! Een aanvullende supplement om de tekorten aan te vullen is een goed alternatief en kan (mits men houdt aan de ADH dosering) door iedereen gebruikt worden. Echter, het is altijd beter om de essentiële vitaminen en mineralen uit voedingsmiddelen te halen omdat dit de meest pure vorm is van de vitamine en kan het best door je lichaam worden opgenomen.

Heb je last van oorsuizen? Dan is het handig om te onderzoeken of je een tekort hebt aan vitamine B12. Herken je de bovenstaande symptomen? Vitamine B12 supplementen zijn natuurlijk geen genezing, maar kunnen wel je stofwisseling optimaliseren en hierdoor tinnitus klachten verminderen.

Bronnen:

 1. https://www.aafp.org/afp/2003/0301/p979.html?mod=article_inline
 2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0269881105048899
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4918681/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte heer Boekhorst,

  Heb het artikel van vitamine B 12 gelezen en hartelijk dank daarvoor maar kan ik die ook in de gewone drogisterij kopen.Dan moet ik waarschijnlijk die voor senioren kopen ik ben namelijk 64 jaar.voel me nog jong hoor en zie er nog jong uit maar de leeftijd is echt 64.
  Graag reactie.

  1. Dag,

   U kunt proberen om het supplement bij bijvoorbeeld de Tuinen te halen of bij een betere drogisterij, daar hebben ze de meeste supplementen natuurlijk ook. Daarbij raad ik het ook altijd aan om te gaan voor een kwaliteit merk zoals Orthica zodat u zeker weet dat de ingrediënten van hoge kwaliteit zijn.

   Succes!

   Gr,

   Jack.

   1. Beste heer Boekhorst,

    Ik heb vanaf december 2013 oorsuizingen.
    Ik ben bij de KNO arts geweest en die kan me niet verder helpen.
    Heeft u voor mij wat tips waardoor de suizingen minder worden?
    Ik hoor graag van u.

    Met vriendelijke groet
    Jansje van Blijderveen

    1. Wat echt werkt:

     Valeriaan

     Zwemmen en stomen

     Harde afspraken met jezelf mbt verbieden om te stressen!

     Sociale leven niet verwateren!

     Groeten

     Jasper

 2. Hallo,
  Dit is een paniek-kreet:
  Ik ben een vrouw van 55 en heb al 15 jaar last van fibromyalgie en ernstige rugproblemen.
  14 maand geleden begon mijn lichaam heel gek te reageren op de klassieke medicijnen die ik voor die diverse problemen moest nemen. Ik verdraag eigenlijk niets meer, niet eens een aspirientje. Langzaam ben ik aan het overschakelen op phytotherapie maar ik neem nog wel morfine-plakkers voor mijn erg 'oude' rug. Ik ben ook 15 kg afgevallen omdat ik gewoon geen trek meer heb. Ik heb ook vreselijk veel last van de overgang. Toch doe ik mijn best om zo gezond mogelijk te eten. Rond die periode ben ik futloos geworden, erg geïrriteerd, depressief en heb ik last van vreselijke oorszuizingen en tintelende handen en voeten. Mijn hart klopt zo snel dat ik er bang van word. Ook staat mijn lichaam constant zo gespannen als een boog en trillen mijn handen voortdurend. Ik krijg de ene ontsteking na de andere zoals absessen in de mond, vaginale infecties, gezworen ingegroeide teennagels en nu een kiste op mijn hals.
  Ik heb het gevoel dat ik 'op' ben en sleep me voort. Mijn kinderen zijn erg bezorg om me en alleen voor hen zou ik graag snel weer beter worden.
  De dokters nemen me niet au sérieux en zeggen dat 'alles in mijn hoofd zit' en ik gewoon aan stress lijd.
  Nu ik Uw site ontdek, denk ik dat ik een ernstig vitamine B12 tekort heb, maar ik weet niet hoe ik daaraan moet geraken. Zou het kunnen dat ik gelijk heb? Kan het 'al te laat' zijn om de schade in te halen?
  Ik zou graag mijn vitaliteit, bewegingszin en positivisme weer terugkrijgen want de situatie waarin ik me nu bevind, klopt helemaal niet met mijn openhartige, spontane en doe-grage karakter.
  Ik maak me erg bezorgd over mezelf. Kunt U me helpen? Kunt U me alvast antwoorden?
  Met veel dank en vriendelijke groeten,
  Yoyane

  1. Dag Yoyane,

   Helaas wordt fibromyalgie en oorsuizen nog steeds onvoldoende erkend door de medische hoek. Het kan goed dat er een tekort aan vitamine B12 voor extra klachten kan zorgen. Zelf heb ik een half jaar geleden al mijn waarden (inclusief vitamines) laten meten door een specialist. Wellicht is dit een optie voor u? Om zeker te weten waar er eventuele vitamine tekorten zijn en dan adequate maatregelen treffen.

   Natuurlijk is het nooit te laat omdat het lichaam erg flexibel is en heel goed in staat is om te herstellen! Zelfs van erg chronische klachten zoals fibromyalgie en oorsuizen. Overigens, het is bekend dat oorsuizen enorm geprikkeld kan worden door te veel stress! Maar stress onder controle krijgen is vanzelfsprekend gemakkelijker gezegd dan gedaan!

   Heel belangrijk voor u is om stap voor stap rustig uw gezondheid op te bouwen en verbeteren. Ik denk dat het 4-weken programma u hierbij kan helpen. Ik heb contact met u opgenomen via het e-mail adres dat u achter heeft gelaten bij het plaatsen van deze reactie (deze is overigens verborgen).

   Verder staan er erg veel tips over oorsuizen verminderen op mijn blog: https://www.optimalegezondheid.com/oorsuizen/

   Met vriendelijke groet,

   Jack

  2. De diagnose fibromyalgie mag niet gegeven worden voordat een vitamine B12 tekort is uitgesloten.
   Als men genoeg dierlijke producten binnenkrijgt en toch een tekort heeft, heeft men een opnameprobleem die NIET is te verhelpen door extra vit B12 pillen te slikken! Als u een opnameprobleem heeft, bent u alleen te helpen met INJECTIES! Pillen leggen namelijk dezelfde weg af als uw eten..Zeker bij heftige klachten en inmiddels helaas ook neurologische klachten, moet u minimaal 2 maal in de week laten injecteren met hydroxycobalamine 1000 mc in uw bilspier.
   Ook de vit B12 waarden als u zich laat testen door uw arts, zijn verouderd en worden niet goed geïnterpreteerd. 'Goede waarden' zijn vaak helemaal niet goed en dokters, zelfs specialisten, gaan er ook vaak van uit dat er pas een ECHT opname probleem is ( een tekort) wanneer er tevens bloedarmoede wordt geconstateerd. Die is apert fout! Er kan wel degelijk een tekort zijn zonder bloedarmoede..dit gegeven is al tientallen jaren bekend. Op dit vlak leven er hardnekkige misverstanden door artsen. Ook letten ze vaker op ouderen, maar dit klopt ook niet. Er hebben steeds meer mensen, ook jongeren en kinderen!, last van een tekort..Er is groot lijden en onbegrip: bij dokters, maar ook in de omgeving van patiënt. Als de dokters uitiendelijk zeggen: het zit tussen uw oren, wordt de patiënt ook soms door zijn/haar omgeving niet meer geloofd. Dus laat u testen (Vit B12, D (!) ferritine, schildklier), maar vraag meteen zelf de waarden op! Voor meer informatie: http://www.stichtingb12tekort.nl Zij hebben ALLE wetenschappelijk literatuur op een rijtje en geven, als u zich aanmeldt, meteen goede informatie op basis van gedegen kennis en, helaas, ervaring...! Dus ook hoe u uw waarden moet interpreteren! Succes met alles en sterkte! B12 deficiëntie betekent helaas ook meteen: een cursus assertiviteit..

  3. Ja, Yoyane heeft zeker wel een ernstig vitamine b12 gebrek. Bij mij zijn al die symptomen die ze opnoemt opgelost door b12 injecties. Een stuk op zes. Tabletten hielpen niet.

 3. Goedemorgen

  Mijn naam is Herman Kastermans en ik ben op dit moment voor langere tijd met mijn dochter in Frankrijk.

  Wij zijn hier naartoe gegaan omdat mijn dochter (30 jaar) veeeel last heeft van Tinnitus wat wij hier in alle rust proberen te beïnvloeden.

  Nu heb ik gelezen dat B12 een positieve invloed kan hebben op Tinnitus en mede met deze vraag richt ik mij nu tot jullie.

  (ook hebben wij gedacht aan een burnout tinnitus? Zelf denkt mijn dochter dat het komt omdat ze stres medicatie heeft gebruik. (Remeron een week lang dan wel en dan weer niet gebruikt)

  Kunnen jullie mij helpen door mij te vertellen of wij van de TIJD verwachting mogen verwachten?of dat er andere wegen bewandeld moeten of kunnen worden.

  Alvast mijn hartelijke dank

  Groet Herman

  1. Beste Herman,

   Het kan inderdaad zo zijn dat de tinnitus door stress erger wordt in intensiteit. Er zijn verschillende manieren om oorsuizen te verminderen. Het beste is om eerst te achterhalen wat de oorzaak van tinnitus bij u is. Vervolgens adequate maatregelen treffen waaronder anti stress management, gezonde leefstijl tips en eventueel supplementen. Ik zal hier onder wat links geven met tips die u kunt toepassen om tinnitus te behandelen, mocht u na het lezen alsnog vragen hebben hoor ik het graag.

   https://www.optimalegezondheid.com/homeopathische-remedies-voor-tinnitus/
   https://www.optimalegezondheid.com/tinnitus/
   https://www.optimalegezondheid.com/oorsuizen/oorzaken-oorsuizen/

   Succes!!

 4. Hallo. Sinds 2 maand heb ik last van ernstige oorsuizingen en dit bij het staken van xanax. NKO stelde vast dat ik geen schade heb aan mijn oren, MRI heeft neurologische schade uitgesloten, stomatoloog sloot problemen met kaakgewricht uit en fysiotherapeut vertelde dat het niet kan komen van mijn whiplash 5 jaar geleden. Mijn nek zit wat vast maar voor de rest alles OK. Ook mijn bloedwaarden zijn in orde. Uiteindelijk beland bij psy die besloot dat ik een depressie heb (door slaapproblemen gedurende de afgelopen 2 jaar). Natuurlijk zou ik moetem blij zijn dat er fysiek niets mis is, maar toch word ik volledig zot van dat gepiep dat continu aanwezig is. En uiteraard ben ik er ook steeds op gefocused. Mijn levenslust is nul en ik zie mijzelf geen toekomst hebben zo. Zou het kunnen dat oorsuizen teweeg wordt hebracht door een depressie en kan dit dan nog overgaan? Ook neem ik sinds 4 dagen Vitamine B supplementen aangezien i dat nog niet geprobeerd had...

  Vriendeljke groeten,
  Marijke

  1. Beste Marijke,

   Wat vervelend om te horen. Ik snap heel goed dat je er niet vrolijk van word, en dat het vervelend is niet te weten waardoor het word veroorzaakt.
   Het kan zijn dat de tinnitus door stress of een depressie wordt veroorzaakt.

   Probeer eens aan Yoga of Pilates te doen, en probeer dan je gedachten (ook al zal dat in het begin enorm moeilijk zijn ) eens helemaal uit te zetten, en probeer i.p.v. naar het piepen in je oren naar rustgevende muziek te luisteren.

   Verder zijn de volgende artikelen wellicht nog nuttig:

   https://www.optimalegezondheid.com/17-oorsuizen-tips/
   https://www.optimalegezondheid.com/4-belangrijke-stappen-voor-een-succesvolle-tinnitus-behandeling/
   https://www.optimalegezondheid.com/het-omscholen-van-je-hersenen-kunnen-de-oorsuizen-stoppen/

   Heel veel succes!!

  2. Marijke,

   ik heb sinds 10 februar dezelfde klachten, en ik zie momenteel door de bomen het bos ook niet!! Leren mee leven luidt het verdict...pffff
   echt vermoeiend!

   grtjs.
   ann

   1. Hallo Ann,

    'Mee leren leven' wordt altijd gezegd als de artsen het even niet mùeer weten. Leg je hier aub niet bij neer! Je hebt het nog maar net, dus kan ik me niet voorstellen dat je écht alles al geprobeerd hebt.
    Wellicht kan deze informatie over Oorsuizen je verder helpen?

    Veel succes en hou me op de hoogte!
    Jack

 5. Hallo,

  Ik ben veganist en heb last van oorsuizen. Als een vitamine B12 tekort de oorzaak is, hoe lang zou je dan vitamine B12 moeten bijslikken om resultaat te boeken?

  groet, c.

  1. Hallo Cygnus,

   Om een flink tekort aan B12 aan te vullen op een zodanige manier dat het ook echt een merkbaar effect heeft, kan wel 8 tot 12 weken duren. In sommige gevallen langer.

   Groet,
   Jack

 6. B12 specialist Hans Reijnen op de site staat heeeeeeel veel info !!!!,misschien zijn er mensen die er wat mee kunnen?

  1. Dag Ineke,
   bedoel je Hans Reijnen uit Deurne? Ik ben de naam kwijt van de ECHTE en daadwerkelijke expert op B12 gebied helaas. Hij heeft zijn praktijk in Lelystad (helaas) en bij hem loopt het storm van mensen die hulp op dit gebied nodig hebben, zoals ik zelf. Het frustrerende is dat je bij deze dokter/specialist niet terecht kunt, want er staat een wachtlijst van minimaal 1 1/2 jaar te wachten. Mensen uit omringende landen zoeken hem op en zelfs caravans o.i.d. staan bij hem voor de deur. ZO HARD NODIG IS HET OM IEMAND TE VINDEN DIE ER ECHT VERSTAND VAN HEEFT!!!
   De praktijk in Deurne is voor de minst betaalde man/vrouw in Nederland, als je ook nog weinig tot niets vergoedt krijgt, NIET TE BETALEN. Er is sprake van een soort natuurgeneeswijze waarbij ik mijn vraagtekens heb of deze tot een goed resultaat , juiste diagnose , optimale zorg/hulp e.d. zal leiden!! Voor mensen die de bijkomde klachten van een tekort hebben ( voornamelijk neurologisch omdat het lange tijd duurt voor artsen de juiste diagnose hebben gesteld of hebben WILLEN onderzoeken) zijn vaak ernstig beschadigd en krijgen er nog een, m.i. absurd hoge rekening bij, terwijl je over het algemeen maar een gedeelte terug krijgt van de ziekenfondsen.
   Al bij al een moeilijke keuze om te kiezen: natuurgeneeswijze of specialist waar je voorlopig niet terecht kunt.
   Sorry, maar ik pleit in deze voor een wetenschappelijk onderbouwde medische zorg. Misschien heb ik al voldoende ondervindingen met ander soort niet regulierende "deskundigen" .
   Ik hoop dat er in Nederland m.n. op korte termijn wat meer specialisten op dit vakgebied zullen komen, want deze ziekte krijgt tot nu toe te weinig aandacht.
   WAAR MOETEN WE HEEN VOOR DE JUISTE HULP???

 7. Sorry, 4 jaar later bijna 🙂

  Maar Hans Reijnen boekt wel degelijk goede resultaten hoor! Helaas is hij ermee gestopt. Bedoel je als 'echte'specialist Bo Baden? Hij gaat ook af op het advies van dokter Reijnen overigens,,,

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share