Fibromyalgie supplementen

Laatste Update: 20 juli 2021

Fibromyalgie Energie Tekort Supplementen

Wanneer je last hebt van fibromyalgie of (CVS) heb je vaak een groot tekort aan energie en voel je je oververmoeidheid en futloos. Veel lotgenoten nemen supplementen om een energie tekort op te vangen en besloot daarom een artikel te schrijven over de beste supplementen voor meer energie.

Hieronder een lijst met voedingssupplementen voor meer energie:

 • Carnitine
 • CoQ10
 • Vitamin B12

Carnitine

Carnitine staat bovenaan het lijstje om een energietekort tegen te gaan(1). Carnitine, oftewel L-carnitine heeft de werking om de energie productie in het lichaam te bevorderen. Ook is aangetoond dat het een positieve werking heeft op de neurotransmitters in de hersenen en kan ervoor zorgen dat fibromyalgie pijn minder wordt en oververmoeidheid tegen kan gaan.

Dosering:
De aanbevolen dosering ligt tussen de 500 mg per dag of twee maal per dag. Dit is afhankelijk van de ernst van klachten en de persoon. Zelf heb ik een tijd het drankje "fat burner" gedronken waarin 500 mg carnitine in verwerkt is.

Andere bronnen:
Vanzelfsprekend kun je ook carnitine vinden in voedsel, waaronder vlees (vooral rood vlees), zuivelproducten, vis, gevogelte, tarwe, asperges, avocado’s en pindakaas. Wel letten op een eventuele glutenintolerantie aangezien veel mensen baat ondervinden door de inname gluten te verminderen.

Bijwerkingen:
Hogere bloeddruk, misselijkheid, hoofdpijn, diarree, problemen met slapen. Zelf kreeg ik last van teveel energie bij het slapen gaan. Daarom raad ik het aan om alleen carnitine te nemen vroeg op de dag zodat je geen slaapproblemen krijgt. Ook is het belangrijk om op de dosering te letten en overleggen met een professional.

Begin in ieder geval niet met direct een hoge dosering van meer dan 1000 mg per dag. Zelf heb ik ook een tijd L-carnitine genomen om mijn oververmoeidheid tegen te gaan na een stressvolle periode. Ik moet zeggen dat ik vrijwel direct een verbetering merkte qua energie. Op basis van deze bevindingen vroeg ik mij af of mensen met fibromyalgie baat hebben bij dit supplement en volgens onderzoek is dat het geval!

CoQ10

CoQ10 is een enorm sterke antioxidant en wordt o.a. gebruikt tegen hoge bloeddruk / cholesterol om de vaten sterker te maken en oxidatie in de aderen tegen te gaan. Heel interessant is dat deze enzym ook kan werken om oververmoeidheid tegen te gaan en helpt ook tegen fibromyalgie brain fog.

Dosering:
Een typische dosering van CoQ10 is rond de 30 tot zelfs 100 of meer per dag. Voor lotgenoten met fibromyalgie is er geen aanbevolen dosering. Zelf ben ik van mening dat het beter is om te beginnen met een kleine dosering en in samenwerking met een professional. Wel moet opgemerkt worden dat het even kan duren voordat je resultaat gaat merken.

Vitamine B 12

Vitamine B 12 is net zo als andere vitamines erg belangrijk voor je stofwisseling. Het heeft een positieve werking op de aanmaak van rode bloedcellen en op je centrale zenuwstelsel. Doordat fibromyalgie gepaard gaat met een algemene overgevoeligheid voor pijn is het bevorderen van je zenuwstelsel belangrijk. Voldoende B12 kan je hierbij helpen.

Vitamine B12 tref je aan in:

 • Eieren
 • Verrijkte voedingsmiddelen zoals sojamelk.
 • Vlees
 • Zuivelproducten
 • Gevogelte
 • Schaaldieren

Een tekort aan vitamine B12 komt voor en neemt toe bij het ouder worden. Ook mensen die een strikt vegetarisch dieet volgen en niet voldoende eieren of zuivelproducten binnen krijgen hebben een tekort.

Bijwerkingen bij een tekort:

 • Bloedarmoede
 • Balans problemen
 • Zwak gevoel in de armen en benen
 • Oververmoeidheid

De beste manier om toch voldoende B12 binnen te krijgen is door gevarieerd te eten. Voor mensen die geen vlees eten kun je voedingssupplementen proberen.

Waar bestellen?

Voedingssupplementen kun je gemakkelijk en veilig bestellen bij de onlinedrogist.nl en staat bekend voor het aanbieden voor kwalitatieve hoogwaardige supplementen. Ik ben van mening wanneer het om je gezondheid gaat dat je alleen de allerbeste supplementen wilt.

Om bovenstaande supplementen goedkoop en snel te bestellen bij de onlinedrogist.nl
Klik dan hier

Referenties

 1. https://www.researchgate.net/profile/Gerolamo-Bianchi/publication/6293501_Double-blind_multicenter_trial_comparing_acetyl_l-carnitine_with_placebo_in_the_treatment_of_fibromyalgia_patients/links/0046352a81462bfc63000000/Double-blind-multicenter-trial-comparing-acetyl-l-carnitine-with-placebo-in-the-treatment-of-fibromyalgia-patients.pdf

-The effects of nutritional supplements on the symptoms of fibromyalgia and chronic fatigue syndrome Kathryn D. Dykman, Catherine Tone, Cindy Ford and Roscoe A. Dykman

-Food Supplements in the Treatment of Primary Fibromyalgia: A Double-blind, Crossover Trial of Anthocyanidins and Placebo - 2000, Vol. 10, No. 3 , Pages 189-199 (doi:10.1080/13590840050134863)
A. M. Edwards1, L. Blackburn2, S. Christie3, S. Townsend4 and J. David4

Extra info:

Je kunt natuurlijke de makkelijkste weg kiezen (naja het feit dat je actie onderneemt is al heel goed) maar het eten van voedingsmiddelen met de bovenstaande voedingsstoffen heeft altijd de voorkeur boven het slikken van supplementen. Dit komt omdat je lichaam de voedingstoffen uit voeding beter en efficienter kan gebruiken dan wanneer deze uit supplementen worden gehaald.

Daarnaast bevatten voedingsmiddelen ook nog eens andere voedingsstoffen waarmee je dus eigenlijk 2 vliegen in een klap slaat! Waar gaat jouw voorkeur naaruit?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share