Veel mensen hebben last van een te hoge bloeddruk. Er zijn natuurlijk medicijnen te krijgen die de bloeddruk verlagen, maar veel patiënten kiezen voor een natuurlijkere manier om hun te hoge bloeddruk tegen te gaan. Meer bewegen en minder zout eten zijn belangrijke levensstijlveranderingen voor het verlagen van de bloeddruk (1). En ook het gebruik van kokosolie en kokoswater zou een positieve invloed op de bloeddruk kunnen hebben. Hoe zit dat eigenlijk, want vetten zijn toch juist slecht voor je gezondheid? En wat is er zo speciaal aan het water uit de kokosnoot?
Geraffineerde en extra vergine kokosolie
Kokosolie krijg je door olie uit het vruchtvlees van de kokosnoot te persen. Als dit bij een hoge temperatuur gebeurt dan spreekt men van geraffineerde kokosolie. Wordt er op kamertemperatuur geperst dan levert dat 'extra virgine', koudgeperste of ongeraffineerde kokosolie op. In de natuurvoedingswereld staat de koudgeperste kokosolie bekend als een alleskunner; hij is licht verteerbaar, helpt diabetici om hun insuline op peil te houden en kan zowel het cholesterol in het bloed en de bloeddruk verlagen.
De gezondheidsclaims worden vooral opgehangen aan het feit dat kokosolie zogenaamde middellange vetzuren of MTC's bevat, terwijl de plantaardige en dierlijke vetten die wij doorgaans gebruiken uit langere vetzuren bestaan. De vetzuren in kokosolie zijn zogenaamde verzadigde, dus 'slechte' vetzuren, en die zijn zeker niet goed voor het cholesterol.
Soms wordt ook de geraffineerde kokosolie aangeprezen als gezondheidsvoeding. Het is echter aangetoond dat deze olie een ander type vet bevat dan er in de extra virgine olie zit. En van deze vetten staat het onomstoten vast dat ze erg slecht zijn voor het cholesterolgehalte in het bloed.
“Onderzoek”
Er is helaas nog geen onderzoek gedaan naar de bloeddrukverlagende capaciteiten van kokosolie bij mensen. Maar er is wel een onderzoek op ratten gedaan.
De bloeddruk van ratten werd hierbij gevolgd terwijl ze op een dieet van ofwel gewoon voer, ofwel kokosolie, ofwel boter zaten (2). Het bleek dat na verloop van tijd de bloeddruk van de ratten die boter of kokosolie gegeten hadden hoger geworden was.
Uit ander onderzoek bij ratten waarbij extra virgine kokosolie werd getest samen met palmolie bleek dat als je kokoslie at, de ratten geen hogere bloeddruk kregen in vergelijking met de ratten die alleen palmolie kregen en dat de binnenste cellen van de bloedvaten een verbeterde functie hadden (3). Dit is erg belangrijk om je aderen soepel te houden. In dit onderzoek kwam naar voren dat extra virgine kokoslie de verhoging van bloeddruk voorkomt, maar dus niet de bloeddruk verlaagt.
Uit nog recenter onderzoek blijkt zelfs dat kokosoliesupplementen de bloeddruk bij ratten kunnen verlagen als ze dit dertig dagen achter elkaar krijgen (4).
Zoals je kunt lezen zijn de resultaten van kokosolie nogal wisselend. Ook is dit alleen nog uitgevoerd bij ratten, waarschijnlijk doordat de resultaten niet eenduidig zijn. Natuurlijk geeft dit geen direct inzicht in wat er bij mensen gebeurt, maar het is geen goed teken voor de kokosolie dat het per definitie werkt om de bloeddruk te verlagen, maar het lijkt erop dat de bloeddruk bij extra virgin kokosolie in ieder geval niet hoger wordt.
Veelbelovende resultaten met kokoswater
Kokoswater is het vocht dat zich in de noot, dus binnen het holle vruchtvlees bevindt. Ook deze licht zoete drank zou goed zijn voor de gezondheid, en met name voor de bloeddruk. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit misschien inderdaad het geval is. Voor het onderzoek werden de 28 proefpersonen in drie groepen verdeeld, één van de groepen dronk dagelijks kokoswater, een andere groep water en een derde een andere drank (5).
Het bleek dat bij de groep die het kokoswater gedronken had een significante verlaging van de bloeddruk te zien was. De eerste resultaten zijn dus veelbelovend, maar er is nog meer onderzoek met meer proefpersonen nodig om er zeker van te zijn dat dit drankje inderdaad je bloeddruk kan verbeteren.
In 2013 is er ook een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van kokoswater voor het verlagen van de bloeddruk. Hieraan deden 70 mensen mee. 30 personen moesten zes dagen per week gedurende zes weken 300 milliliter kokoswater drinken, dat is een groot glas. De andere groep moest verder gaan zoals altijd. Uit dit onderzoek bleek dat de groep die zes dagen per week kokoswater dronk de bloeddruk alleen daardoor al met 10 punten kon verlagen. De bovendruk ging van 145 naar 135. Dat zijn geweldige resultaten (6).
Tot slot..
Het lijkt erop dat kokosolie een minder krachtig verlagend effect op de bloeddruk heeft dan kokoswater ondanks dat het middellange vetzuren zijn vergeleken met andere vetzuren die we vaak binnenkrijgen.
Kokosolie lijkt de gezondheid van de bloedvaten te kunnen bevorderen, in ieder geval bij ratten, maar daardoor verlaagt de bloeddruk niet. Daardoor kun je nog niet onbezorgd kokosolie gebruiken om je bloeddruk te verlagen of je aderen gezond te houden. Het is al wel bewezen dat vitamine E effectief is om je aderen gezond te houden, daarom kun je dat beter gebruiken dan kokosolie.
Kokoswater is juist weer een geweldig middel om je bloeddruk te verlagen. Dagelijks een groot glas ervan drinken kan al geweldige resultaten opleveren. Als je op dit moment al medicatie gebruikt om je bloeddruk te verlagen en je wilt kokoswater gaan drinken, is het belangrijk om hierover eerst te overleggen met je arts om te controleren of er geen interactie tussen het medicijn en het kokoswater kan voorkomen. Ook kan je arts je dan beter monitoren om te voorkomen dat je bloeddruk te laag is.
Er moet nog meer onderzoek uitgevoerd worden naar het effect van kokosolie op de bloeddruk bij mensen. Tot de resultaten van dat nieuwe onderzoek bekend zijn lijkt het in ieder geval een stuk veiliger om kokoswater te drinken voor je bloeddruk dan om kokosolie te gebruiken. En het water drink je dan natuurlijk het beste zo uit de kokosnoot, of als je die niet kan krijgen gewoon uit een blikje of pakje.
Bronnen:
http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/629329/?&sa=U&ei=PWPRVObUAozjoASs5IDgDw&ved=0CMcBEBYwHg&usg=AFQjCNHeLzLxDT4ByAjVJfqdyNcTgzeSCw
http://bmcproc.biomedcentral.com/articles/10.1186/1753-6561-8-S4-P68
Dus jij zegt dat kokosolie slecht voor je cholesterol is omdat t verzadigde vetten zijn. Volgens mij zijn dit juist niet dezelfde slechte verzadigde vetten. Er wordt wel dezelfde naam aan gegeven maar het is niet hetzelfde als al die andere verzadigde vetten/rommel.
Marc