Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Duizeligheid: oorzaken, symptomen en behandeling

duizeligheidIedereen is wel eens duizelig en er wordt vaak nooit aandacht aan besteed. Maar toch is het verstandig om eens te kijken naar de symptomen die samengaan met jouw duizeligheid om te kijken wat er werkelijk aan de hand is. Hieronder heb ik een lijst gemaakt van de meest voorkomende duizeligheden, samen met de symptomen, oorzaken, behandeling en preventie.

Cervicogene Duizeligheid

Symptomen

Bij deze vorm van duizeligheid heb je het gevoel dat de hele grond onder je voeten beweegt en je staat niet vast op je benen. Je voelt je instabiel en moet direct gaan zitten. Dit gevoel gaat gepaard met pijn in de nek. Deze pijn voel je voornamelijk in je achterhoofd met uitstraling naar het gebied achter je ogen. Er is sprake van een spierstijfheid en je kunt je nek maar beperkt bewegen.

Oorzaken

De oorzaak van deze vorm van duizeligheid is niet bekend. Wel zijn er na onderzoeken(1) een aantal theorieën naar boven komen drijven. Maar let er wel op dat deze theorieën niet wetenschappelijk bewezen zijn:

 • Er is sprake van een storing van het bewustzijn bovenin de nek.
 • Er is een slechtere doorbloeding in de nek door de aanwezigheid van artrose
 • Een deel van het zenuwstelsel wordt geprikkeld, en dan met name het deel wat de prikkels van de hersenen doorgeeft aan de organen. De impulsen lopen via een serie zenuwknopen, via de ruggenwervel, naar de organen.

Behandeling

Het is moeilijk om een behandeling te starten als de oorzaken niet duidelijk zijn. Maar op basis van deze theorieën zijn er wel een aantal behandelingen mogelijk, en reeds met succes uitgevoerd. Deze twee behandelingen zijn overigens gericht op pijnbestrijding, en niet zozeer op het oplossen van de échte oorzaak.

 • Mesotherapie, een behandeling waarbij middels kleine injecties homeopathische stoffen worden ingespoten in de middelste huidlaag. Deze techniek is erg populair om huidveroudering tegen te gaan, maar wordt ook ingezet om pijn te bestrijden.
 • Inspuiten van zenuwknopen en zenuwstrengen met een product op basis van Procaïne, een vorm van lokale verdoving.

Preventie

Ook weer omdat de oorzaken niet bekend zijn, is er geen echte preventiemaatregel voorhanden. Wel is er een relatie met stress gevonden. Het is dus zaak om stress zo veel mogelijk te vermijden.

Acute Labyrintus

Symptomen

Het gaat hier over een plotseling opkomende vorm van duizeligheid, we noemen dat ook wel draaiduizeligheid. In dat geval heb je het vreselijke gevoel dat je zelf draait en draait, of dat de wereld constant om je heen blijft draaien. Daarnaast heb je onder andere last van misselijkheid in combinatie met overgeven. Ook maak je schokkende bewegingen met je ogen. Ook de rest van je lichaam kan schokkende bewegingen maken, maar vaak treedt dit op aan één kant van het lichaam.

Oorzaken

De exacte oorzaak van deze vorm van duizeligheid is niet bekend. In sommige gevallen is er wel een relatie gelegd met een virale infectie in het middenoor.

Behandeling

De behandeling van deze vorm is gericht op het omgaan met de symptomen. Het goede nieuws is dat na ongeveer 6 maanden bij de meeste mensen de symptomen weer zullen verdwijnen.

Preventie

Omdat de oorzaak niet echt bekend is, zijn er ook geen preventieve maatregelen bekend.

Positieduizeligheid

Symptomen

Dit is een vorm van draaiduizeligheid met een aantal heel herkenbare en meetbare symptomen(2): De duizeligheid begint pas na 5 tot 10 seconden nadat het hoofd plotseling draait of van stand veranderd. De duizeligheid duurt dan ongeveer 1 minuut. Het is belangrijk om te vermelden dat er geen andere symptomen zijn zoals suizen in het oor of verlies van gehoor.

Oorzaken

Deze duizeligheid kan het gevolg zijn van een hoofdwond, een hele lichte beroerte of een virus. Ook kan er sprake zijn van een verstopping van de zogenaamde halfcirkelvormige kanalen in het binnenoor. Deze verstopping wordt meestal veroorzaakt door de zogenaamde oorsteentjes die losraken en de kanalen verstoppen.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit het verplaatsen van de oorsteentjes naar een deel van het oor wat minder gevoelig is. We spreken hier dan van de zogenaamde ‘Epley-manouvres’.

Preventie

Het is erg voordehand liggend, maar de enige preventieve maatregel bestaat uit het vermijden van de hoofdhoudingen die als trigger de duizeligheid veroorzaken.

Posturale Hypotensie

Symptomen

Bij deze vorm van duizeligheid is er sprake van een daling van de bovendruk van het bloed op het moment dat je gaat staan.. Deze daling is dan meer dan 20 mm. kwik.

Oorzaken

Hier zijn verschillende oorzaken die mogelijk zijn:

 • Er kan sprake zijn van een verlies van volume van het bloed door bijvoorbeeld chronisch alcoholisme, uitdroging of bloedverlies.
 • Het kan een gevolg zijn van een neurologische aandoening, denk hierbij bijvoorbeeld aan de ziekte van Parkinson.
 • Posturale Hypotensie kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen. Voorbeelden hiervan zijn plaspillen en antidepressiva.
 • Een erg algemene oorzaak, maar een infectie kan ook aan de basis staan van deze vorm van duizeligheid.

Behandeling

De behandeling van deze vorm van duizeligheid kan erg eenvoudig zijn: In de morgen twee koppen koffie drinken, om op deze manier de benodigde hoeveelheid cafeïne binnen te krijgen om de dag door te komen. In de medische wereld wordt ook wel Fluorocortisone toegediend.

Preventie

Er zijn een aantal preventieve maatregelen mogelijk tegen deze vorm van duizeligheid:
Zet het hoofdeinde van het bed een beetje hoger dan de rest van het bed. Je kunt eventueel ook extra kussens gebruiken. Het principe is dat je hoofd altijd hoger ligt dan de rest van je lichaam.

 • Denk er om dat je voldoende water drinkt. Zorg ook voor voldoende inname van zout.
 • Zorg er voor dat je vaten niet verwijd worden. Dit houdt in dat je alcohol moet vermijden, evenals een heet bad of een lange, hete douche.
 • Als je ‘s morgens wakker wordt en op gaat staan, is het verstandig om rustig je voeten over de rand van het bed te slaan, en even op rand van het bed blijft zitten. Als dit goed gaat, dan kun je rustig op gaan staan. Als je je duizelig voelt, ga je weer even liggen. Laat je lichaam even wennen aan de nieuwe positie.
 • Overleg met je behandelend arts over de medicijnen die mogelijk de duizeligheid uitlokt. Zoek samen naar een alternatief medicijn.

Reisziekte

Symptomen

De duizeligheid gaat in meer of mindere mate samen met ernstige vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Ook krijg je het heel warm, je begint te zweten en je wordt bleek. Vaak houden deze symptomen op als je uit het voertuig stapt of als de plotselinge bewegingen van het voertuig ophouden.

Oorzaken

De oorzaak van reisziekte is over het algemeen wel bekend: Tijdens de ‘vreemde’ bewegingen van het vervoermiddel krijgt je hersenen tegenstrijdige informatie te verwerken. Je ogen zien het ene, en je bewegings-sensoren registreren iets totaal anders. Dit komt voor in auto’s en boten, maar ook in kermisattracties.

Behandeling

Reisziekte is te behandelen met preventieve medicatie zoals scopolamine, perfenanzine, meclozine, difenhydramine of ciclizine.

Preventie

Er zijn verschillende manieren om reisziekte te voorkomen:

 • Vermijd zo veel mogelijk drinken en eten tijdens een korte vliegreis.
 • Als je iets moet eten, in een vliegtuig, op een boot, of in een auto, eet dan altijd beetje bij beetje.
 • Drink geen alcohol, ook niet om jezelf wat moed in te drinken. Het zal je geen goed doen, en je ook niet ontspannen.
 • Zorg voor een goede ventilatie met frisse lucht.
 • Concentreer je op de horizon
 • Hou je lichaam, en zeker je hoofd, zo stil mogelijk. Maak geen onverwachte bewegingen.
 • Kies de juiste plaats in de auto of in de boot: De plek waar de minste beweging is.

Hypoxie

Symptomen

Bij hypoxie is er te weinig zuurstof in het bloed. De duizeligheid kan samen gaan met andere symptomen zoals misselijkheid, kortademigheid, vermoeidheid of hoofdpijn.

Oorzaken

De oorzaak is al even genoemd: Te weinig zuurstof in het lichaam. Dit kan veroorzaakt worden door:

 • Een zuurstoftekort in de organen. Dit kan voorkomen bij een Kool-Dioxide-vergiftiging.
 • Als gevolg van een probleem met het hart, kan er een verminderde bloedtoevoer zijn naar de hersenen.
 • Er kan sprake zijn van ijle lucht, dat wil zeggen dat de lucht veel minder zuurstof bevat. Dit is het geval als je op grote hoogte bent.
 • Als de ademhaling heel erg langzaam gaat
 • Er kan ook sprake zijn van een lagere transportcapaciteit van zuurstof in het bloed. Dit kan het geval zijn als er sprake is van bloedarmoede.

Behandeling

Deze vorm wordt vaak behandelend met het toedienen van pure zuurstof via een masker.

Preventie

Je kunt dit soort duizeligheid natuurlijk voorkomen door bijvoorbeeld op een lagere hoogte te gaan wandelen.

Hypoglykemie

Symptomen

Hypoglykemie is een vorm van duizeligheid als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel. Je wordt duizelig, in combinatie met concentratieverlies, hoofdpijn, troebel zicht, hartkloppingen, beven, zweten, en/of een plotseling opkomend hongergevoel.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een lage bloedsuikerspiegel:

 • Je hebt meer lichaamsbeweging gehad dan gebruikelijk, dus een zware lichamelijke inspanning zonder dat daar nieuwe energie tegenover staat.
 • Je hebt een belangrijke maaltijd overgeslagen.
 • Je hebt structureel te weinig suikers in je bloed.

Behandeling

Neem in eerste instantie snelwerkende suikers zoals druivensuiker of een flink glas cola of limonade. Daarna neem je wat langzamer werkende suikers zoals fruit (géén banaan) of een stevige volkorenboterham.

Preventie

Sla nooit een maaltijd over, en zorg dat je altijd druivensuikers bij de hand hebt. Voordat je een extra inspanning doet, zorg dan dat je voldoende koolhydraten inneemt zodat je geen tekort aan glucose in je bloed krijgt.

Videofragment

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere oorzaken van duizeligheid. Het is belangrijk om de symptomen niet te onderschatten en op te sporen waardoor jouw duizeligheid komt. Een goede manier is om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat voor duizeligheid ervaar je?
 • Wanneer heb je er het meeste last van?
 • Is het voor korte of lange duur?

Dit zijn allemaal vragen die helpen om vast te stellen waardoor je klachten kunnen komen. Uiteraard is het sowieso verstandig om bij langdurige duizeligheid een arts in te schakelen!

Heb je zelf nog een goede aanvulling of tip? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Onderzoeken & Bronnen:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259942/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002393/

Bron artikel:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0003582/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Je schrijf bij behandeling van Hypoglykemie: "Neem in eerste instantie snelwerkende suikers zoals druivensuiker of een flink glas cola of limonade. Daarna neem je wat langzamer werkende suikers zoals fruit (géén banaan) of een stevige volkorenboterham.
  Mijn vraag: Waarom géén banaan?

  1. Hoi Leen,

   Een hele logische vraag, maar het antwoord is eenvoudig: Banaan zit boordevol snel werkende suikers. Banaan wordt daarom ook wel veel gegeten door sporters, een half uurtje voor de prestatie.

   Fijne dag,
   Jack

 2. Jack, je mist nog een belangrijke oorzaak: de accommodatie van beide ogen. Hierdoor is veelal een prisma nodig en nog enkele eenvoudige aanpassingen. Eindelijk na 20 jaar duizeligheid ben ik er vanaf door de juiste persoon tegen te zijn gekomen. En dat is geen opticien....

  1. Pas gelezen.ik heb vorig jaar 2 x draaiduizeligheid gehad.heden terug last.raar maar vorig jaar begon ik oogproblemen te hebben en ben nu aan mijn tweede bril toe met terug zichtproblemen.reeds meermaals oogarts en optieker bezocht.geen oplossing. Mijn huisarts kan me niet verder helpen.wat te doen?graag berichtje aub

  2. Ron vd zee,zou jij mij kunnen vertellen naar wie jij bent gegaan???
   ik ben al 5 jaar aan een stuk duizelig en wil er zoooo graag vanaf!!!
   Ik heb 2 kids en het beïnvloed mijn hele leven.Alvast bedankt!!gr lin

  3. Beste Rob van der Zee....wat was jou oplossing,mijn moeder is al 6 jaar duizelig en niemand kan haar helpen!!!!! Ik weet dat jou bericht van 2014 is maar hoop dat je me kunt antwoorden

 3. Sinds enkele dagen heb ik last van duizelijgheid. Op een ochtend werd ik wakker en wou opstaan; zodra ik mijn hoofd omhoog tilde voelde ik alsof bloed ineens ging sneller stromen vanuit de horizontale positie en ineens naar verticale, alsof ik op een stroom water begon te glijden.ik schrok van dat vreemde gevoel wat ik nooit eerder had meegemaakt. Tegenwoordig gebeurt dit zelfs als ik plat in bed lig en probeer me om te draaien. Ik ben bang dat dit een voorbode is van iets ernstigs. Wat kan oorzaak zijn en wat remedie?

  1. Hallo Tom,

   Dit is beslist iets waarmee je naar je huisarts moet gaan. Of het een voorbode is van iets, kan ik je natuurlijk niet zeggen. Maar het is wel belangrijk dat dit behandeld moet worden.

   Succes,
   Jack

 4. Bij mij is het een dag geleden begonnen en nog niet weg gegaan.
  Ik voel me zweverig, soms misstap ik me een klein beetje waardoor ik uit evenwicht raak, mijn zicht lijkt soms vertraagd te reageren als ik mijn hoofd beweeg e.d.
  Ik heb dit ook als ik zit of lig.

  Ik ben niet misselijk, geen hoofdpijn (wel een paar dagen gehad hiervoor), geen oorpijn, maar wel een lichte piep/ruis.

  Aangezien het pas een dag zo is heb ik nog geen reden om te denken dat het iets blijvend is, maar het is wel lichtelijk vervelend.

  Heeft iemand een idee onder welke noemer ik dit kan gooien m.b.t. bovenstaande vormen?, ik zie mezelf er niet tussen passen... niet bij 1 vorm in ieder geval.

  Bedankt.

  1. Dit is inderdaad erg lastig, Richard.

   Ik raad je aan om even langs de huisarts te gaan, want de symptomen kunnen ook duiden op andere aandoeningen. Neem het zekere voor het onzekere!

   Succes!

 5. Ik heb vaak last van duizeligheid , vaak bij opstaan .
  Vaak een licht gevoel in mijn hoofd en het voelt alsof ik elk moment kan vallen
  Vaak duurt dat zo'n 30 seconde en daarna een enorme hoofdpijn en soms misselijk , verder ben ik constant moe.
  Heb bloedonderzoek gedaan en het is geen lage bloeddruk en ik kom niks tekort in bloed.

  Weet iemand wat het is?

 6. Ik heb al een aantal weken last van plotselinge duizeligheid.
  Het voelt alsof wanneer ik mijn hoofd draai het beeld langzamer is dan normaal. Mijn hoofd heeft enige tijd nodig om het beeld te verwerken.
  Daarbij voel ik me instabiel bij het lopen, alsof ik zo tegen de deurpost aan kan lopen.
  Hierbij krijg ik het ook erg warm, alsof ik ineens koorts krijg.
  Pols en bloeddruk zijn ok.
  Pols 72 regulair en bloeddruk 120/62.

  Ook lijkt het geluid wat meer langs mij heen te gaan maar het word niet dover.
  Mijn ogen "staren" ook veel. dus snel wazig beeld.
  dit houdt ongeveer een half uur aan.

  Ik ben 19 jaar.

  1. Het lijkt me heel verstandig, zeker gezien je leeftijd, om zo snel mogelijk even een afspraak te maken met je huisarts. Deze kan in ieder geval de juiste diagnose stellen.

   Fijn weekend!

 7. Hallo.
  Ik heb vorige week een acute draaiduizeligheid mee gemaakt, wat heel naar en eng was...Ik werd smorgens wakker en deed mn ogen open , en alles draaide heel snel en ook mn ogen gingen heel snel heen en weer...ik moest meteen heel erg spugen, en wilde om hulp roepen maar dat kwam er ook heel raar uit....met dubbele tong, en wilde gaan staan maar kon niet op mn benen staan en mn hele lijf was slap, en voelde het bloed door mn lichaam stromen...echt heel eng, ik dacht dat ik een hersenbloeding aan het mee maken was. Mn schoonzoon belde daarvoor de huisartsen post, maar ik riep bel 112! Ik dacht echt van ....dit was het.later bleek dus , gelukkig geen hersenbloeding maar draaiduizeligheid.....maar hoop dit nooit meer zo mee te maken!

  1. Inderdaad het is eng om voor de eerste keer mee te maken.
   Afgelopen nacht werd ik in mijn slaap wakker alles draaide in mijn hoofd.
   Ik riep mijn dochter en zei je moet 112 bellen want dit gaat niet goed.
   Mijn dochter zei mam doe rustig je kan niet zomaar 112 bellen.
   Dus belden ze met de huisartsenpost ondertussen bleef alles draaien en moest ik overgeven achter elkaar.
   Ik constateerde dat ik wel gewoon kon praten.
   De verpleegkundige vroeg of ik aan de telefoon kon komen en vertelde mij dat het draaiduizeligheid is.
   Ik kon zetpillen tegen de misselijkheid op komen halen. Maar dat lukte niet en heb ze naar mijn apotheek laten sturen.
   Ik hoop echt dit nooit meer te krijgen.
   Gelukkig weet ik nu wat het is.
   Maar ga maandag toch even naar mijn huisarts.

  2. Ik had dat ook werd wakker en wilde op mijn rug draaien en de hele kamer begon te spinnen als of ik in turbo draai molen zat dood ziek savonds was het weg. Drie dagen later ik zat op de fiets ik wist dat ik recht door moest maar hele lichaam trok naar links echt bizar .ik had menaire en gebruik nu betahistine en dat gaat erg goed af en toe een behandeling bij fysiotherapie

 8. Beste vrienden ,

  Als opticien heb ik al 20 jaar lang duizeligheid of soms een gevoel van lichtjes wat dronken gevoel .
  Als tip , laat jullie ogen controleren bij een gespecialiseerde opticien die een cursus gevolgd heeft voor strabisme.
  Deze oogmeting noemt DE POLAR TEST van ZEISS .
  Er worden metingen gedaan en een montuur met prisma's voor geschreven .
  Uw duizeligheid zal volledig verdwenen zijn.
  Zoek dus naar een opticien die deze cursus heeft gevolgd !!.
  Veel succes .

 9. Vanmorgen weer een aanval gehad van accute duizeligheid geen last bij het opstaan, lekker gedouched zat even in de stoel en bij het opstaan voelde ik het ineens opkomen. duizeligheid Ik kreeg buikpijn en moest overgeven en diarree. Ogen kan ik niet focussen, de weteld draait. Duurde de hele morgen, lig nu op de bank, bij stil liggen is de duizeligheid niet zo erg maar als ik ga zitten of beweeg wel moet dan ook overgeven. Dit schrijven msakt me ook duizelig. Ben ook koud. Waar komt dit weg, gebruik medicijnen voor hoge bloeddruk al twintig jaar nooit last van gehad.

  1. Ik kan daar weinig over zeggen, Ina. Ik ken jouw medische historie niet.
   Lijkt me verstandig om hier niet mee rond te blijven lopen. Even contact opnemen met je huisarts!

   Heel veel succes!

 10. Gewoon bij winkelen of op visite begin hevig te zweten kleding wordt doorweekt en ben bang om flauw te vallen zie er bleek arts geen idee wat het kan zijn ook bij een tijdje staan wie weet wat dat kan zijn

 11. Ik heb sinds 2 dagen ineens hele heftige duizelingen en misselijkheid en soms gepaard met overgeven in ben direct naar huisartsenpost gegaan en die zieden mijndetector het te maken had met evenwichtsorgaan in oren en kreeg nu medicatie mee tegen duizeligheid en de misselijkheid ,maar weet nog steeds niet of dit zo kan zijn vind maar raar nooit eerder gehad en nu ineens wel ...........

  1. Hallo Margy.
   Ik heb jaren geleden de duizelingen poli doorlopen en daar konden ze alleen vinden dat ik wat hyperventileerde, maar er was niets aan te doen, mijn huisarts zegt altijd dat zij zelf voor een raadsel staan, ik gebruik wel Ginkgo Biloba capsules dat schijnt te helpen.
   Vanmorgen ook weer een duizelingen aanval in de keuken gehad en zweten en het gevoel dat ik flauw zal vallen, was ook de hele nacht misselijk geweest.
   Groetjes en sterkte voor iedereen.

 12. T begon vorige wk met duizelig bij opstaan zo erg dat alles draaide en alles zwart werd voor de ogen bewegen geen optie....Toen kwam t ook voor t opstaan terwijl ik nog in bed lag zelfde gevoel en nu krijg ik het ook in de avond als ik naar bed ga overdag als de ochtend duizeligheide gezakt is en kan lang duren heb ik er verder geen last van. Is de kans groot dat het wel iets ernstigs is of klein? Zie je ik ga liever niet naar de arts ik ben als de dood dat ik te horen krijg dat mijn hersentumor die ik I jaar geleden had terug is gekomen t was een cyste maar zat tegen de pijnappelklier dus was zeer gevaarlijk

 13. Ik heb ook regelmatig last van draaiduizelingen en heb een nekstretcher gekocht en dat helpt....

 14. hall ik heb onderzoek laten doen en het komt door mijn hals, iets dat drukt op punten in de hersenen, ik heb al 18 keer kine gedaan ,14 dagen gestopt, ik heb het terug zou het mogelijk zijn dat ik dat gans mijn leven moet onderhouden bij kine, ik heb ook arteroze hals bedankt

 15. Hallo, ik heb sinds een paar weken ineens last van duizeligheid. 2 keer was redelijk heftig, ik moest even stilstaan en me aan een deur vast houden. Na 10 seconden trok het weer weg. De overige keren gebeurd het plotselings, zo ook net achter mijn pc. Duurt een paar seconden en dan is het weer weer.
  Alles lijkt dan te draaien.

  Wat zou dit kunnen zijn? Is het nodig om een afspraak te maken bij mijn huisarts?

  1. Dit kan allerlei oorzaken hebben, Sara. Inderdaad verstandig om even een afspraak te maken met je huisarts.

 16. draaiduizeligheid kan ook voorkomen bij migraine. Wordt dan vestibulaire migraine genoemd. Ik heb er zelf al heel wat jaren met wisselende intensiteit last van, evenals mijn vader en dochter. Na veel doktersbezoeken met veel verschillende medicatie waaronder depakine, bètablokkers,.. eindelijk door zelf onderzoek voedingssupplementen beginnen innemen 600 mg magnesium, 400 mg vit b2 en 150 mg Q10. Verder aanpassing van levensstijl zoals stress beperken, voldoende slapen, niet roken, beperken van lawaai. Ook geen cafeïne meer gebruiken. Hierdoor leef ik weer en zijn mijn klachten meestal tot een minimum beperkt zonder medicatie. Er zijn trouwens wetenschappelijke studies gedaan bij zowel volwassenen als kinderen waarbij ook bleek dat deze supplementen een verbetering gaven. Het enige wat mij nu nog zorgen baart is het feit dat ik ook een duidelijke gehoorverlies heb in mijn li oor. Dit was ook bij mijn vader aanwezig. De aanvallen worden bij ons ook erger zowel in aantal als in intensiteit naarmate de leeftijd stijgt. Ik vraag mij dan ook af wat de oorzaak hiervan kan zijn? Geen enkele arts, geen neuroloog, geen nko arts voelt zich aangesproken om dit ziektebeeld verder te onderzoeken? Ik hoop dat ik ooit de oorzaak vind!

 17. Ik heb sinds een paar mnd ook last van duizeligheid. Zomaar ineens zonder reden. Ik word dan duizelig maar niet draaierig. Mijn hart gaat snel kloppen en in ben voel me ineens intens zwak en moe. En krijg ook vaak hoofdpijn. En wil het liefst in een hoekje wegkruipen. Gisteren ineens weer 2 achter elkaar. Ik moet me inspannen om niet in paniek te raken en het maakt me onzeker. Heb nu een paar testen gehad bij de cardioloog en hoop niet dat het ernstig is.

 18. weet niet of ik hier de enige in ben..maar ik wordt vaak duizelig in winkels vanwege de TL verlichting..hebben hier meer mensen last van..het lijkt dan net of t licht trilt/flakkert..maar in mij omgeving verklaard iedereen mij voor gek..dus vandaar deze reactie in de hoop dat ik niet de enige ben..

   1. Ja, al jaren en het wordt erger. Vroeger de bios: flikkerend beeld. Oude tv: flikkerend beeld. Trillende luxaflex. Een film opgenomen met
    een losse camera (niet op een standaard): drama!! Ook een beamer en daarop veel met een muis bewegen.

    Super lastig, maar het is wat het is. Af en toe ogen maar even dicht of andere plek in de ruimte kiezen .

   2. hoi sjaklien

    ik heb hier ook last van van de tl lampen in de supermarkt vooral nu
    de supermarkt helemaal verbouwd is

    bij de andere minder last
    probeer wel gewoon te gaan en niet vermijden
    want je hebt toch je boodschappen nodig
    succes

  1. Ja hoor! Er zijn meer mensen die hier last van hebben. Mijn vriend heeft hetzelfde. Vooral bij bouwmarkten klaagt hij er over. Het maakt hem misselijk. Eenmaal buiten is het over. Onlangs hoorde ik van nog iemand die er last van heeft.
   Misschien dat het iets te maken heeft met hoogsensitief zijn?

  2. Yup! En het wordt steeds erger. Vooral in grote winkels en bouwmarkten. Het zijn in feite de elekromagnetische stralingen waar veel mensen steeds gevoeliger voor worden. Het zal binnenkort ook een hel zijn als het 5G netwerk gaat uitrollen. Leven we 24 uur per dag in een actieve magnetron!

  3. Ja wanneer je hoogsensitief bent neem je de negatieve energie op ook van mensen, beter voor je weggaat je afschermen en goed aarden.

 19. Bij draaiduizeligheid eerst goed beseffen,of er genoeg ventilatie is?
  Of je de laatste niet gespannen bent?
  Ongewone en ongezonde situaties als uren achtereen appen?
  Wat je eetgewoontes zijn sommige voedingsmiddelen kunnen bloedruk-schommelingen teweegbrengen, die op zich op het evenwichtsorgaan kunnen uitwerken?

 20. Ik heb sinds 2jaar ook last van ‘n raar gevoel,het begint in de ochtend met wat licht in mijn hoofd,na ‘n paar uur komt het hevig opzetten alsof ik stomdronken ben,ik moet dan meteen plat gaan liggen anders val ik zo neer,dit duurt ong 3a4uur,ik moet daarna heel vaak plassen.
  Ik ben 72 jaar en eerder nooit klachten gehad,ook al mrl-scan laten maken van hoofd en brughoofd,maar niets gevonden.ik merk wel dat het steeds vaker terug komt,is er iemand die hier ook last van heeft,en zijn er misschien medicijnen voor.

 21. Ik heb een netvlies los lating gehad. Toen zei men mij dat met een halfjaar jaar 2 jaar een staar operatie er aan zou komen. Nou dat was al bij een 2 maanden Na 3 maanden geopereerd Nu heb ik met mijn hooft naar beneden gelegen daarna nooit meer de oude geworden door duizeligheid draaierig dat al 6 maanden duurt Is het nog steeds dat de oorzaak van ?? Nieuwe lens pupil van de staar ? is dat van latex kan dat het zijn ? Dan ben ik ook duizelig Moet ik ook altijd op geven Nu dacht ik ga green lippend gebruiken toen werd het nog erger Toen B 50 precies zo Ben ik allergisch speelt dat een rol

 22. Ook ik heb veel last van duizeligheid met braken vooral als ik voorover zit met hobbyen ( kaarten maken) of als ik voor de p.c. zit na verloop van een 15 minuten begint de ellende. en vaak kan ik dan naar bed want het is pas na een paar uur slapen weer over samen met medicijnen van de huisarts.
  Het beheerst mijn hele leven omdat ik dan vaak aan huis gekluisterd ben.

 23. Ik heb sinds donderavond(na m’n neus te snuiten) ineens last van draaien en misselijk en precies moeten overgeven. Deze Morgend was het zo erg dat ik 2 uur nodig heb gehad om uit m’n bed te geraken. Alleenstaand met drie kids niet te doen dus. Vanaf vandaag is het dus ook met overgeven. Oefeningen gekregen van dokter maar als ik die doe voel ik me nog slechter, dus dat volhouden lukt me niet. Zoveel bang dat dit blijft duren, morgen is het terug school 🙁
  En m’n stages gaan beginnen... en alles wat je leest geeft je niet bepaald extra moed. En ik heb dat ook met lampen...

 24. Al een paar maanden last van draaierigheid,gaat vaak gepaard met pijn achter de ogen.
  Vooral als ik loop,voor mijn idee loop ik niet stabiel.
  Ik loop al een tijd bij de fysio,daar heb ik geen baat bij.
  In drukte ruimtes voel ik mij niet lekker ,begin af en toe te staren heel vreemd.
  Ik werk met machines,draag al oordoppen,ik heb al testen gehad voor mijn oorkristallen dat was goed.
  Een nieuwe bril laten aanmeten was ook geen succes.
  Ik wordt er hopeloos van,herkennen jullie dit probleem.

  1. Helaas herken ik dit niet, Henry.
   Wellicht dat een scan van je hoofd meer duidelijkheid kan geven?

  2. Hoi Henry,
   Ik heb dezelfde klachten. Aantal maanden geleden begon me alles ineens te draaien..gevoel alsof ik flauw ging vallen. Heb al een aantal maanden last van aanhoudende duizeligheid(lees licht in het hoofd). Soms verminderd gevoel in mijn handen en soms verminderd bewustzijnsgevoel. In drukke winkels wordt het me gewoon slecht...wat kan dit zijn?

   1. hej jer ,

    ik heb momenteel al 2 jaar last van duizeligheid. in het begin veel thuis gezeten en nu merk ik ook wanneer ik buiten kom of drukke plaatsten moet bezoeken , in raar licht moet werken , veel stress heb en zelf caffeine de duizeligheid echt uitlokken . ik merk ook rare gevoelens op gebied van bewust zijn of waarnemen qua zicht . heel vervelend . heb je al een oplossing gevonden onderstussen ?

    groeten Andres

 25. gisterenavond , een plotse hevige draaiing gekregen. Ik zat gewoon op een stoel en het was vrij gezellig op een kaartavond. Toen ik die draaiing kreeg , voelde het echt als een hevige steek in mijn hoofd.het duurde toch eventjes voordat het voorbij was. Daarna stonden mijn ogen helemaal verwilderd en had last van hoofdpijn, tranende ogen en doodmoe. Wat me eigenlijk al heel lang is opgevallen maar let er niet altijd op omdat het ondertussen een gewoonte is geworden is dat ik last heb van oorsuizingen. Zoals nu ook . Iemand die weet wat dit zou kunnen zijn. Wel heel moe vandaag!!

 26. Ik heb ook al zeker 3 weken continue duizeligheid ik kan niet rijden , werken lukt ooknif niet. Ik heb 1 week geleden m’n linker oor laten uitspuiten met de hoop dat het dan minder zou zijn of weg, helaas heb ik nog steeds erge duizelingen. Ben al paar keer naar huisarts geweest en moet donderdag naar de kno arts. Ik wil zo graag weer werken en rijden maar weet niet wat ik mankeer. De fysio dacht dat het bbpd is maar de huisarts denkt weer van niet. Ik weet dat ik donderdag af moet wachten maar hoop dat iemand mijn verhaal herkent !
  Ik heb ook Griep gehad paar weken terug en een soort infectie gehad waarschijnlijk in m’n linkervoet deze was ineens dik heel vreemd. Meerdere malen bloed geprikt, had verhoogd d dimeer dus werd gedacht aan trombose was het niet gelukkig, ook mn crp was licht verhoogd. Ik werk in het ziekenhuis op de kinderafdeling sinds januari. Ik ben 36 jaar en eigenlijk altijd gezond geweest. Heb ook in m’n linker oog al weken een soort vlokje op mijn pupil, hier is naar gekeken maar is niks ernstigs en moet vanzelf weggaan? T zit er nog steeds en is ook irritant. Ook heb ik al zeker een maand vreemde kleur op m’n nagels van m’n handen t waa eerst blauwig en nu soort paars bruin
  Wie o wie weet wat ik mankeer want geen dokter weet wat ik heb

 27. Mijn symptomen lijken op reisziekte. Draaiduizeligheid, misselijk, spugen, zweten en warm worden.
  Water drinken verhoogt de klachten. Ik ben 72 jaar. Regelmatig last. Hoe kan ik reisziekte in bed hebben?

 28. Goedemiddag, even n reactie/vraag: sinds Okt ‘17 heb ik last van mn evenwicht.
  Ik ben bij mn huisarts geweest en die heeft me doorverwezen naar de neuroloog.
  De 1e inschatting van de huisarts (ataxie) veegde hij van tafel. MRI, epely, bloedonderzoek gehad. Allen geen bijzonderheden. Zicht is ook goed. Hij verwees me door naar Mensendieck. Deze traint m’n bovenbeenspieren, maar lost m’n balansprobleem niet op.
  Daarnaast ben ik in behandeling bij n heilpraktiker in Duitsland. Die geeft aan dat dit een soort Meniére-achtige klachten zijn, maar het niet direct om Meniére.
  Een echte oplossing is er nog steeds niet. Iemand een suggestie?

 29. beste,
  sinds kort heb ik last van duizeligheid het meeste last heb ik s'morgens als ik wil uit mijn bed kruipen
  heb het gevoel dat ik zou flauw vallen en gevoel dat ik moet overgeven
  heb er ook last van als ik iets wil van de grond rapen of als ik in de auto zit
  heb dit over een jaar of 3 ook gehad maar dit was dan niet zo erg moest dan juist oefeningen doen
  maak mij wat zorgen

 30. Beste,
  Jarenlang, al zeker meer dan 30 jaar (leeftijd 59 ) heb ik nekklachten en duizeligheid. Het lijkt het meest op de beschreven cervicogene duizeligheid. Vooral erge kramp in de nek. Dit ontstaat meestal rond 1 dag na lichamelijke inspanning. Sporten is hierdoor niet meer mogelijk, hardlopen, fietsen, intensief wandelen. De dag erna komt de kramp en duizeligheid en deze gaat door ontspanning maar over een langere tijd, dagen of weken weer weg. Spierverslappers is het enige wat dan werkt. Bij huisarts, specialist, chiropratie, fysiotherapeut, en onlangs meerdere keren bij een osteopaat geweest. Niemand kan mij echt helpen. Mijn vraag; herkent iemand dit? Zo ja, zijn er mogelijkheden en of oplossingen. Spanning speelt hier ook een rol bij trouwens. Alvast dank voor jullie moeite

 31. Voor al die nek klachten ,!!!! Denk eens aan joga , daar gaat alles over verlenging . Er zijn specialen yoga oefeningen daarvoor te doen. Het internet en you tube staan er vol mee . Heel handig . Speciaal voor nek en rug . Vooral bij het ouderworden zakken alle wervels in , maar ook natuurlijk met de pc en de andere schermen ,waar je alleen maar naar beneden kijkt .

 32. Door een soort burn-out 8 jaar geleden heb ik last gekregen van teveel/schel licht en rumoerige/drukke omgeving.
  Dat is iets beter geworden, maar nog steeds een soort handicap vind ik. Ook is mijn evenwicht niet oké. Ik heb een 'wollig' hoofd wat vaak draaierig is. Vandaag veel last en ik voel me soms slingerend/dronken over straat lopen.
  Ik vind het gedempte licht (lijkt tegenstrijdig) in sommige musea heel vervelend en heb hier veel last van. Mijn hoofd wordt hier duf/warrig/wollig/onstabiel van. Ik probeer de laatste jaren dit te mijden, evenals drukke gelegenheden, en bepaal de juiste zitplaats i.v.m. licht. Mijn leven wordt door e.e.a. soms beperkt. Ik ben niet misselijk.
  Heeft iemand een advies voor mij?

 33. Hallo, Ik ben Emmy.
  24 Jaar.
  tegenwoordig wordt ik verschrikkelijk duizig wakker. zodra ik op sya en uit bed komt voelt het alsof de grond onstabiel is en verlies ik mijn evenwicht (alsof ik dronken loop) en kan niet gewoon op mijn benen staan voor de eerste paar minuten. verder houdt de duizeligheid constant aan, wel minder maar in combinatie met vermoeidheid na het werk of fysiek bewegen is dit nog erger dan voorheen. ook steeds constante hoofdpijn gepaard met verschrikkelijke misselijkheid. (geen plotse misselijkheids aanvallen) ook nu voelt mij hoofd gewoon heel zwaar (alsof al het bloed zich naar mijn hersens werkt ipv mijn lichaam) iets eten en drinken helpt niet, bloedsuiker is normaal en bloedruk en polsslag zien er ook gewoon uit. het is nu al 2 weken zo en ik weet noet wat er mis met me is...

 34. ik heb erge pijn in mijn nek,soms steken in mij hoofd.
  ik voel duizeligheid opkomen ,ik voel iets in mijn lichaam dan flikkeren mijn ogen endan de duizeleg .
  soms wordt ik heel heet of misselijk.
  het kan gebeuren als ik zit, loop of lig en duurt alleen een paar minuten.
  ben al een paar keer gevallen en kan dan een paar minuten niet opstaan mijn lichaam reageert dan niet.

 35. Vraag: heb 3 x in korte tijd BPPD gehad; het draaien is weg, maar de duizeligheid niet. Helpt de eplay oefening nu nog? Eplay oefeningen hebben zeer geholpen.

 36. Ik heb in oktober 2018 een TIA gehad en 4 maanden later februari 2019 hebben ze mij terug opgenomen met spoed met een lichte hartaanval.
  ze hebben verschillende onderzoeken gedaan MRI van de hersenen 3 keer en 3 keer een EEG, 2 keer kreeg ik te horen niets aan de hand alles ziet er goed uit.
  maar ik bleef met een zwijmerige hoofdpijn zitten stond ermee op en ging ermee slapen mocht innemen wat ik wilde niets hielp tegen de hoofdpijn, ik bleef constant die duizeligheid behouden waardoor de kamer rond mij draaide dat duurde soms van 30 sec tot een halfuur daar kreeg ik betahistine voor 1 ganse 'smorgens en 1 ganse 'savonds resultaat na 1j ik bleef die duizeligheid behouden.
  Ik kon mij niet meer concentreren het nieuws kijken of een film lukt niet in begin ging het maar enkele minuten later ben ik de hele draad kwijt en weet ik niet meer wat er gezegd wordt, hebt zelf films vertaald normaal doe ik er een week over op mijn gemak geen gehaast maar nu doe ik er een maand over, ik vergeet veel. Oorsuizen constant loop ik daarmee rond daar ben ik zelfs voor naar de neus keel oorspecialist geweest 2 keer resultaat volgens hem en haar evenwichtsmigraine ??? Ik heb ook kracht verlies links in de arm, zichtverlies links -25% Nu ben ik terug geweest voor de derde keer bij een neuroloog nu blijkt dat ik witte vlekjes hebt in de hersenen, dat was volgens de neuroloog een verkalking van de hersenen maar ze kunnen niet verklaren waarom ik krachtverlies hebt en minder zicht hebt links die hoofdpijn en duizeligheid daar moet ik maar mee leren leven.
  Mensen sorry maar ik wordt hier soms zo gek van dat ik zin hebt om met mijn hoofd tegen een muur te lopen en mijn partner weet niet goed wat ze moet doen. Ik kan haar niet constant zeggen schat het is weer zover of ik voel me zo en zo het is vervelend.
  Wat ik wil zeggen met deze reactie, ik weet niet wat er juist aan de hand is met mij van de dokters krijg ik geen duidelijke antwoorden.

 37. Ben alleen duizelig als il plat moet liggen bv bij schoonheidsspecialiste, dokter , physio,. Zodra mijn hoofd dan wat hoger ligt is het gelijk weg. Daar heb ik niets over kunnen vinden.

  1. Hoi Annemieke,

   De prikkels die worden doorgegeven aan het zenuwstelsel die lopen via de ruggenwervel zijn mogelijk betrokken bij het veroorzaken van duizeligheid. Dit is een bekende theorie maar niet niet wetenschappelijk bewezen. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat wanneer je gaat liggen de prikkels minder goed kunnen worden doorgegeven aan de hersenen waardoor je wat duizeligheid ervaart.

 38. Ik heb een andere soort duizeligheid en ik weet niet wat dat is ik wordt in een keer duizelig en voel geen kracht in me benen en dat zit me heel dwars ik durf niet te gymen dan wordt ook een keer duizelig dus wat kan ik daar tegen doen?

  1. Hoi Lara,

   Dat is heel lastig te zeggen inderdaad. Misschien ben je onlangs ziek geweest, een virus gehad of een hoofdwond? of misschien slik je bepaalde medicijnen? Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden en even een bezoekje aan je huisarts te brengen, je behandelend arts kan dan onderzoeken wat de mogelijke oorzaak kan zijn.

   1. Ik heb sinds 2018 last van licht gevoel in het hoofd en ben nu 31 jaar. Het houdt de hele dag aan. 24/7. Daardoor lig ik veel op bed. En doe ik nog maar weinig buiten huis

 39. Ik heb al meer dan een jaar last van duizeligheid, heel de dag door die steeds erger wordt, ik zie daardoor slecht en ben extreem moe, pijn in nek en rug, extreem zweten en sedert 3 weken loopt er vocht uit mijn linker oor

  1. Dag Belinda, met de klachten die je beschrijft kan je het beste naar je huisarts gaan. Er kan natuurlijk meer aan de hand zijn. Het is ook vreemd dat er vocht uit je linkeroor komt, zeker belangrijk dat je dit laat behandelen.

   Heel veel sterkte Belinda, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share