Hoge bloeddruk supplementen

Laatste Update: 1 november 2018

Tomaat extract (lycomato) als geheime wapen tegen hoge bloeddruk

We hoeven je niet te vertellen dat groenten en fruit veel kunnen verbeteren aan je gezondheid en algehele welzijn en dat ze dat op een aantal verschillende manieren doen.

Bijvoorbeeld, als je een salade van komkommer en tomaten eet bij de maaltijd, zal je een goede portie nodige vitamines binnenkrijgen, en dit kan helpen om je bloeddruk laag te houden.

Israëlisch onderzoek

Nu hebben Israëlische wetenschappers onlangs onderzocht en bevestigd dat tomaten, en producten die gemaakt zijn met tomaat als ingrediënt, de bloeddruk aanzienlijk verlagen en daarmee het risico op hart-en vaatziekten ook verlagen (1).

De studie in Israël werd geleid door een dame Esther Paran genaamd. Ze is hoofd van de hypertensie-eenheid in het Soroka Medisch Centrum. Het onderzoek betrof een dubbele blinde test van patiënten die in het verleden reeds werden behandeld voor hypertensie, maar die  niet goed reageerden op de gebruikelijke hypertensie verlichtende medicijnen.

Deze patiënten, of daadwerkelijk de helft van hen, kregen een supplement van tomaten extract gedurende  een week,  de anderen kregen een placebo toegediend en degenen die het extract effectief binnenkregen vertoonde een significante daling van de bloeddruk en dit al na vier weken.

Dit betekent dat de daling van de bloeddruk veroorzaakt werd door de tomaten supplementen.

Ook andere onderzoeken bevestigen dat tomaat een bloeddrukverlagend effect heeft. Daarbij is het ook een belangrijk ingrediënt van het DASH dieet dat wordt aangeraden om op natuurlijke wijze je bloeddruk te verlagen (2).

Lycopeen

Het is het gehalte aan lycopeen (lycopeen is een krachtige anti-oxidant) dat in tomaten zit dat ze zo effectief maakt in het verlagen van de bloeddruk. In het verlengde van het onderzoek, laat het Israëlische bedrijf Lycomato nu hybride fruit groeien, zodat de lycopeen inhoud van elke tomaat wordt verhoogd. Lycopeen is niet de enige antioxidant in de tomaat. Door ook al die andere antioxidanten zijn tomaten bijzonder goed voor ons en onze gezondheid.

De andere belangrijke antioxidanten in tomaat zijn:

Deze twee antioxidanten zijn erg belangrijk om DNA schade te voorkomen en om je weefsels gezond te houden. Dus ook je bloedvaten die hun flexibiliteit behouden en minder last krijgen van aderverkalking.

Vitamine A is ook erg belangrijk voor een mooie huid. Daarnaast is vitamine C ook erg belangrijk voor een gezond immuunsysteem, maar dat is een ander onderwerp.

Een ander leuk voordeel van tomaten is dat ze je langer een vol gevoel geven waardoor het gebruikt kan worden als je wilt afvallen. Door dit volle gevoel eet je uiteindelijk minder gedurende de dag. Overgewicht is ook een belangrijke oorzaak van een te hoge bloeddruk.

4 tomaten per dag

Het aanbevolen tomaat verbruik is vier tomaten per dag. Maar daar het eten van 4 rauwe tomaten niet altijd leuk of mogelijk is, stellen we vijf andere manieren voor om je dagelijkse dosis tomaten binnen te krijgen.

  • Maak een lekkere chili. Tomatenpuree kan worden gebruikt als de basis voor deze chili, en uiteraard moet je knoflook toevoegen die goed is voor het verlagen van de cholesterol in het bloed, en is dus een ander belangrijk ingrediënt. Mager vlees, bruine bonen en heel wat verse tomaten kunnen worden toegevoegd aan de mix samen met rauwe chilipepers en chilipoeder om het geheel een beetje pit te geven.
  • Uiteraard pasta saus. Maak pasta saus met verse tomaten, tomatenpuree en misschien wat zongedroogde tomaten voor een intensere tomatensmaak. Zorg ervoor dat je ook ruim olijfolie toevoegt, omdat dit goed is voor de gezondheid en het verbeterd ook de eigenschappen van de tomaten. Natuurlijk mag je ook hier weer de nodige hoeveelheid knoflook toevoegen.
  • Een frisse salade elke dag, smaakt goed voor of tijdens de maaltijd en je zorgt er natuurlijk voor dat tomaat een dagelijks ingrediënt is. Een Griekse tomaten salade is ook lekker - snijd de tomaten en meng ze met gesneden komkommer en gesneden ui en een beetje gescheurde basilicum en enkele zwarte olijven, vervolgens besprenkel je het met olijfolie en voeg je wat zwarte peper toe.
  • Drink het! De beste manier om dit te doen is om je eigen tomatensap te maken door middel van een sapcentrifuge. Sap dat je voorverpakt in de winkel koopt kan extra zout en suikers bevatten. Die suikers en zout doen het goede effect van tomatensap teniet. Je kan ook andere groenten zoals selderij en wortel en een beetje citroensap toevoegen aan je zelfgemaakte tomaten sap,  dat is ook in het belang van de smaak van je drankje.
  • Neem een tomaten supplement. Een 200 mg supplement bevat het equivalent van meer dan vier tomaten vol aan antioxidanten. Tomaten supplementen vind je terug in de reformwinkel.


Dus producten die afgeleid van tomaat zijn, zoals saus en puree, leveren ons lichaam lycopeen. De aanwezigheid van vetten en carotenoïden bevorderen namelijk de opname van lycopeen door ons lichaam. Een gezonde pizza kan daarom helpen en sausen waarin tomaat is toegevoegd. Ook in soepen en in combinatie met wortels kan het lycopeen dus goed door het lichaam worden opgenomen. Dit is erg handig als je een lekkere groentesoep wilt maken met tomaat erin.

Tot slot...

Tomaten zitten boordevol stoffen die een goede eigenschap hebben op het verlagen van de bloeddruk. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat tomaten supplementen al na een maand de bloeddruk significant kan verlagen. Daarom is het verstandig om tomaten toe te voegen aan je dieet om op natuurlijke wijze je hoge bloeddruk te verlagen.

De lycopeen in de tomaat is een krachtig antioxidant dat wordt aangewezen als de veroorzaker van de lagere bloeddruk. Daarnaast zit in tomaat ook vitamine C en vitamine A die de bloeddruk ook verlagen. Door vetten en carotenoïden, zoals betacaroteen, wordt lycopeen beter opgenomen door het lichaam. Daarom is het verstandig om tomaat te combineren met andere voeding, zoals een gezonde volkorenpizza of soep. Een groentesoep met tomaten als basis kan al een gezonde manier zijn om de bloeddruk te verlagen.

Lees meer: Hoge Bloeddruk Blog

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Geweldig ! Tegen hoge bloeddruk. Snelle hartslag enz. Gewoon tomaat , tomaten puree , ketsjup(zelf maken) enz. Er zit ook veel kalium in tomaten. Kalium laat ook de bloeddruk dalen. En tomaten zijn een superantioxidant. Chapeau dat deze ontdekking nu gedaan is. Natuurlijke middelen zijn altijd veel beter dan bloeddruk verlagers. Al die medicijnen tegenwoordig, voor iedere kwaal een pil. Gewoon terug naar de natuur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share