Gezondheidsklachten

Laatste Update: 27 september 2019

Wat is hypotensie, of een te lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk is een moeilijke klinische bevinding voor een arts om aan te pakken. Hoewel een hoge bloeddruk bekend staat als de "stille moordenaar", omdat het maar weinig acute symptomen kent, kan hypotensie (hypo = laag + tensie = druk) normaal zijn voor een patiënt als het zonder symptomen is, maar ook heel gevaarlijk zijn als het verband houdt met een abnormale lichaamsfunctie. Soms is laag goed omdat zo de bloeddruk onder controle wordt gehouden maar soms is laag ook slecht omdat er dan niet genoeg druk is om de bloedstroom naar de organen van het lichaam te voeren.

Wat is hypotensie?

Bloeddrukmetingen bestaan uit twee cijfers en worden uitgedrukt als een verhouding:

 • De normale bloeddruk is bijvoorbeeld 120/80 (120 over 80) en meet de druk binnen de slagaders van het lichaam.
 • De systolische druk, het bovenste cijfer, meet de druk in de slagaders wanneer het hart pompt (systool is) om zo het bloed naar alle delen van het lichaam te pompen.
 • De diastolische druk, het onderste cijfer, meet de druk binnen de slagaders in rust, eigenlijk tussen twee hartslagen door.

hypotensieJe kunt het hart en de bloedvaten (slagaders en andere aderen) eigenlijk zien als een systeem dat het bloed door je lichaam pompt, net zoals als bijvoorbeeld de oliepomp in je auto. De olie wordt dan door stijve buizen gepompt. De druk blijft gedurende de pompcyclus relatief constant, totdat de pomp stuk gaat of totdat er een olielek is. Dan zal de oliedruk dalen.

In je lichaam werkt dit vergelijkbaar, behalve dan dat de buizen platte wanden hebben, wat betekent dat de ruimte binnen de slagaders groter of kleiner kan worden. Als de ruimte groter wordt, kan de vloeistof makkelijk doorstromen en daalt de druk. Als de ruimte kleiner wordt, gaat de druk juist omhoog.

De lage bloeddruk wordt pas een ​​probleem als het gepaard gaat met symptomen. Lezingen van onder de 120/80 kunnen, afhankelijk van de klinische situatie, normaal zijn. Veel mensen hebben een systolische bloeddruk van minder dan 100 en sommige mensen ontwikkelen symptomen door die lage druk. Symptomen van een lage bloeddruk komen voor omdat één of meer organen van het lichaam dan niet voldoende bloedtoevoer krijgt.

Wat veroorzaakt hypotensie, of een lage bloeddruk?

Als een lage bloeddruk klinische symptomen veroorzaakt, valt de oorzaak vaak in één van de drie veelvoorkomende categorieën. Het hart pompt met te weinig druk, de bloedvaten zijn te verwijd of er is niet genoeg intramusculaire vloeistof (intra = binnen + vasculaire vaten = bloedvaten) in het systeem.

Een lage bloeddruk en het hart

Het hart is een spier, dat werkt als een pomp en wordt geregeld door elektrische signalen. Problemen met de pomp of met de signalen kunnen problemen zoals een lage bloeddruk veroorzaken.

 • Als het hart te snel klopt, kan de bloeddruk dalen omdat er niet genoeg tijd is voor het hart om zich tussen elke hartslag door (diastole toestand) te vullen. Als het hart te langzaam slaat, kan er te veel tijd in de diastole toestand worden doorgebracht wanneer het bloed niet stroomt.
 • Als de hartspier beschadigd of geïrriteerd is, is er mogelijk niet genoeg pompkracht om de bloeddruk te kunnen handhaven. Bij een hartaanval (myocardinfarct) kan de werking van een hartspier verstoord raken, zodat het hart te zwak is om effectief te kunnen pompen.
 • De kleppen van het hart laten het bloed in slechts één richting stromen. Als een klep niet meer naar behoren werkt, kan het bloed de verkeerde richting uit stromen waardoor de hoeveelheid die naar het lichaam vloeit, wordt beperkt. Als een klep wordt verkleind (stenotisch), dan kan de bloedstroom ook afnemen. Beide situaties kunnen hypotensie veroorzaken.

Een lage bloeddruk en intravasculaire vloeistof

De vloeistofruimte in de bloedvaten bestaat uit bloedcellen en een serum (vocht, stollingsfactoren, chemicaliën en elektrolyten).

Uitdroging, het verlies van vocht, vermindert het totale volume in de intravasculaire ruimte (in de bloedvaten). Dit komt voor bij ziektes waarbij je veel vocht verliest. Braken en diarree zijn zichtbare tekenen van vochtverlies.

Patiënten met een longontsteking of urineweginfecties, vooral de ouderen, zijn vatbaar voor uitdroging.

Slachtoffers, die zijn verbrand, kunnen door hun brandwonden ook aanzienlijke hoeveelheden vloeistof verliezen.

Een bloeding vermindert het aantal rode bloedcellen in de bloedstroom en dit leidt tot een verminderde hoeveelheid vloeistof in de intravasculaire ruimte en dus ook voor een lage bloeddruk.

Een lage bloeddruk en de arteriële wand

De ruimte binnen de intravasculaire ruimte is variabel en is gebaseerd op de spierspanning in de wanden van de slagaders. Adrenaline (epinefrine) verhoogt de spanning en zorgt ervoor dat de slagaders verkleinen, waardoor de druk waarmee het bloed stroomt toeneemt. Acetylcholine verwijdt de bloedvaten en vermindert de druk. Normaal gesproken zijn deze twee in evenwicht.

Verlies van de sympatische toon kan optreden bij verwondingen aan de ruggengraat en schade aan de sympathische romp, wat resulteert in dilatatie van de bloedvaten en een verlaagde bloeddruk.

Overstimulatie van de vagus-zenuw kan ook een verwijding van de bloedvaten veroorzaken. Een tijdelijke, zelfbeperkende situatie genaamd vasovagale syncope (uitgaande van een lage bloeddruk als gevolg van overstimulatie van de vagus-zenuw) wordt vaak gezien wanneer een patiënt een schadelijke stimulus krijgt. Dit kan fysiek zijn, zoals een gebroken bot of emotioneel, zoals bijvoorbeeld een medische student die zijn eerste operatie ziet.

Een lage bloeddruk en medicijnen

 • Diuretische medicijnen (bijvoorbeeld hydrochloorthiazide of Hydrodiuril), furosemide (Lasix)) worden gebruikt om de bloeddruk onder controle te houden door ervoor te zorgen dat de nieren meer urine produceren om zo het intravasculaire volume te verminderen. Als de patiënt te veel vocht verliest en uitgedroogd raakt, kan er een lage bloeddruk optreden.
 • Bètablokkers en calciumkanaalblokkers zijn ook twee voorgeschreven medicijnen, die worden gebruikt voor de behandeling van een hoge bloeddruk. Ze kunnen ervoor zorgen dat het hart langzamer gaat pompen en dus hypotensie veroorzaakt. Elke soort hartmedicatie moet door een zorgverlener worden gecontroleerd om de reactie van het lichaam te beoordelen en de juiste dosering te kunnen selecteren.
 • Geneesmiddelen zoals sildenafil (Viagra) in combinatie met nitroglycerine kunnen ook voor een verwijding van de bloedvaten en een lage bloeddruk zorgen.

Een lage bloeddruk en endocriene

Het lichaam behoudt zijn normale functie door ervoor te zorgen dat de dingen in balans zijn. Hormonen zijn de boodschappers, die helpen bij het aanpassen van de functie van het lichaam. Er zijn verbindingen tussen de hypofyse in de hersenen en de klieren in het lichaam om die functie te regelen.

 • Een trage schildklierfunctie (hypothyreoïdie) kan worden geassocieerd met een lage bloeddruk.
 • Eventuele bijnierafwijkingen kunnen leiden tot een afname van het cortisonhormonegehalte in het lichaam. In deze situatie wordt ook een lage bloeddruk gezien.
 • Abnormale lage hypofyse zal ook een lage bloeddruk veroorzaken
 • Mensen met diabetes kunnen een lage bloeddruk ontwikkelen als hun bloedsuiker te laag blijft. Als de bloedsuiker te hoog wordt (hyperglycemie), kan er ook uitdroging en een lage bloeddruk optreden maar dan via een ander mechanisme.

Een lage bloeddruk en allergische reacties

Sommige allergische reacties (anafylactische shock) kunnen leiden tot een uitgesproken dilatatie van de bloedvaten en een lage bloeddruk. Dit kan zijn in combinatie met:

Een lage bloeddruk en ​​snel gaan staan

Wanneer je te snel opstaat, kan het één of twee seconde duren voordat het lichaam zich aanpast en de bloedvaten verstevigt en het bloed naar de hersenen stuurt. Als er een vertraging is, kun je in deze tijd een relatief lage bloeddruk ervaren. Het kan worden verergerd of vaker worden gezien bij patiënten die zwanger zijn, diabetes hebben, uitgedroogd zijn of medicijnen tegen een hoge bloeddruk innemen.

Een lage bloeddruk en diabetes

Eén van de complicaties van diabetes is schade aan de zenuwen in het lichaam, inclusief die in het autonome zenuwstelsel (1). Bij mensen met diabetes, die een autonome disfunctie hebben, kan er orthostatische hypotensie optreden. De bloedvaten kunnen zich dan niet aanpassen aan de snelle positieveranderingen.

Symptomen van hypotensie

Als een lage bloeddruk normaal is voor een persoon dan zijn er waarschijnlijk geen symptomen.

Als de lage bloeddruk symptomatisch is, kan de patiënt zich als volgt voelen:

 • Licht in het hoofd
 • Duizelig en zwak
 • Kortademig
 • Pijn op de borst

De symptomen zullen afhangen van welk orgaan in het lichaam er onvoldoende bloed krijgt.

Onderzoeken en testen voor een lage bloeddruk

De sleutel tot de diagnose van een lage bloeddruk is een goed overzicht krijgen over de medische geschiedenis van een persoon en een degelijk lichamelijk onderzoek. Als er een lage bloeddruk gevonden wordt en er geen andere symptomenaanwezig zijn, dan zal je arts bij je volgende bezoeken je bloeddruk nog eens extra opnemen om te kijken of de lezingen nog steeds laag zijn.

Als de patiënt symptomatisch is, moet de risicofactor worden gedocumenteerd en moeten mogelijke oorzaken worden nagegaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • Wanneer er symptomen optreden
 • Bijbehorende klachten zijn
 • Bij een grondige beoordeling van vroegere ziektes en het gebruik van medicijnen.

Fysisch onderzoek kan ook postale vitale symptomen omvatten. De patiënt heeft de bloeddruk en de polssnelheid opgenomen bij het plassen en nog een keer wanneer ze gaan staan ​​(sommige mensen meten ook nog een keer wanneer ze zitten). Als de bloeddruk daalt of de pols stijgt, kan het een indicatie zijn van verminderde intravasculaire volume, van uitdroging of van een bloeding. De rest van het onderzoek zal waarschijnlijk worden geleid door aanwijzingen uit de medische geschiedenis, maar kan ook het controleren van de schildklier in de hals, het luisteren naar het hart en de longen en het onderzoeken van de buik en de ledematen omvatten.

Door eventuele bevindingen in de medische geschiedenis of door lichamelijk onderzoek kunnen er aanvullende bloedonderzoeken worden gedaan.

Een elektrocardiogram (ECG) kan worden uitgevoerd als de lage bloeddruk vermoedelijk door het hart komt of als er pijn op de borst of kortademigheid is, die verband houdt met de lage druk.

Je arts kan, afhankelijk van de mogelijke onderliggende oorzaak van de lage bloeddruk, verder testen overwegen.

Complicaties bij Hypotensie

Als de lage bloeddruk een gebrek aan een goede bloedstroom naar de organen van het lichaam veroorzaakt, zullen deze organen hierdoor niet meer goed functioneren. Dit kan leiden tot het krijgen van een beroerte, een hartaanval, nierfalen en darm-ischemie (verminderde bloedtoevoer naar de kleine en dikke darm).

In shock raken en de dood kunnen het eindresultaat van een langdurige lage bloeddruk zijn.

Acht huismiddeltjes tegen Hypotensie

Er zijn vele manieren om een lage bloeddruk thuis te verminderen door natuurlijke oplossingen zoals kruiden, groenten, fruit en andere ingrediënten te gebruiken. Maar je zult de beste resultaten krijgen als je precies weet wat de reden is van je probleem zodat je daarvoor dan ook de geschikte oplossing kunt kiezen.

Hypotensie remedie # 1: gember

De eerste remedie in deze lijst is gember. In feite is gember een effectief kruid dat wijd gebruikt wordt om zowel een lage als een hoge bloeddruk mee te genezen (2). Dit kruid bevat veel nuttige verbindingen, waaronder bepaalde krachtige anti-oxidanten, samen met plantaardige chemicaliën zoals gingerol, shogaol en zingerone, die je kunnen helpen om de schommelingen in de bloeddruk te voorkomen.

Wat is Hypotensie, of lage bloeddruk?

Bovendien heeft gember ook anti-stollings, anti-samentrekkende en anti-inflammatoire eigenschappen en nog veel meer die helpen bij het stimuleren van de bloedsomloop en daarmee de bloedstroom verhogen waardoor je een ​​goede bloeddruk zult houden.

Wat je nodig hebt:

 • 2 theelepels geraspte gember
 • 240 milliliter kokend water
 • 1 theepot of mengbeker

Werkwijze:

 • Eerst neem je de theepot en doe je daar de geraspte gember in.
 • Vervolgens giet je het kokende water op deze geraspte gember in de theepot
 • Dan dek je de theepot af en laat je het mengsel 12 tot 15 minuten langzaam trekken.
 • Nu zeef je het mengsel en drink je het net als een thee om de lage bloeddruk te verbeteren.
 • Je moet deze gember thee elke dag 1 of 2 keer drinken

Hypotensie remedie # 2: rozemarijn en olijfolie

Dit is ook een ander kruid dat gunstig is bij het genezen van lage bloeddruk. In feite werkt rozemarijn uitstekend door het bevorderen van je centraal zenuwstelsel om te helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop (3). Vele jaren geleden gebruikten mensen deze rozemarijn, die in witte wijn was geïntroduceerd, om de bloeddruk, hoofdpijn en de bloedcirculatie te regelen, die voortvloeit uit deze aandoening. Maar tegenwoordig gebruiken mensen rozemarijnzalven om de borst te masseren en daardoor de bloeddruk te verhogen.

Dit is wat je nodig hebt:

 • 60 gram gedroogde rozemarijnbladeren
 • 120 milliliter olijfolie
 • 2 potjes met een deksel

Bereidingswijze:

 • Allereerst doe je de gedroogde rozemarijnbladeren in een pot.
 • Dan giet je de olijfolie erbij. Je moet ervoor zorgen dat deze gedroogde bladeren volledig doordrenkt zijn met de olie.
 • Vervolgens dek je de pot af met een deksel en zet je het mengsel 2 tot 3 dagen opzij.
 • Daarna haal je de bladeren uit de olie en giet je het vervolgens over in de andere pan.
 • Ook het schone mengsel blijf je goed afdekken met een deksel
 • Wacht 30 minuten voordat je het aanbrengt
 • Je kunt ook dagelijks 10 ml rozemarijntinctuur gebruiken om de bloeddruk te verhogen.
 • Daarnaast kun je deze etherische olie met rozemarijn ook aan een diffuser toevoegen (3 tot 5 druppels) om zo de voordelen van een aromatherapie te krijgen.

Hypotensie remedie # 3: water

Dit is één van de eenvoudige huisremedies tegen een lage bloeddruk. Water is essentieel voor elk orgaan om normaal te kunnen werken en naar behoren te kunnen functioneren. De belangrijkste reden waarom de bloeddruk lager wordt, is vaak door een tekort aan intravasculaire vloeistoffen in het lichaam. Je lichaam zorgt ook zelf voor deze vloeistof en in je bloedvaten is er een speciale ruimte waar dit serum en de bloedcellen met elkaar mengen.

Dit serum bestaat uit water, elektrolyten, chemicaliën enz. Wanneer echter het volume in de ruimte in je bloedvaten en de intravasculaire ruimte afnemen, zal ook de bloeddruk flink dalen. Al deze problemen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld uitdroging of een interne bloeding. En we weten al dat de uitdroging wordt veroorzaakt door het gebrek aan vocht in je lichaam en overmatig zweten.

Om de bloeddruk te kunnen verhogen, moet je dus meer water samen met andere vloeistoffen zoals fruit- of groentesappen of kruidenthee drinken en meer vruchten, die veel vocht bevatten, eten.

Hypotensie remedie # 4: Siberische ginseng

Deze Siberische ginseng staat ook wel bekend als een adaptogeen, dat je helpt om je lichaam te versterken en je algemene weerstand tegen stress te verhogen. Siberische ginseng wordt effectief gebruikt voor het behandelen van veel hartproblemen, een hoge bloeddruk en problemen met een lage bloeddruk (4).

Om de Siberische ginseng goed te kunnen gebruiken, kun je er het beste een thee van maken en het dan consumeren. Maar je moet wel ervoor zorgen dat je je arts inlicht over het soort ginseng dat je wilt gaan gebruiken om de bloeddrukproblemen te gaan genezen. Hier gebruik van Siberische ginseng is één van de beste huisremedies tegen een lage bloeddruk.

Dit is wat je nodig hebt:

 • 1 of 2 theelepels gesneden Siberische ginsengwortel
 • 240 milliliter kokend of warm water
 • Een pannetje

Bereidingswijze:

 • Om te beginnen doe je de Siberische ginseng wortelschijfjes in de pan.
 • Dan giet je het hete of kokende water op de wortelschijfjes, die al in de pan liggen.
 • Vervolgens dek je de pan af en laat je de ginseng ongeveer 17 tot 20 minuten trekken.
 • Daarna giet je het water in een glas en drink je het op
 • Je moet deze ginseng-thee dagelijks drinken om zo een stabiele bloeddruk te kunnen handhaven.

Hypotensie remedie # 5: zout water

Mensen met een lage bloeddruk moeten hun gebruik van zout in het dagelijkse dieet verhogen.

Wanneer je het gebruik van zout verhoogt, zul je veel meer gaan drinken, wat op zijn beurt weer de bloeddruk zal verhogen. Daarom moet je als je denkt dat de bloeddruk veel te laag is onmiddellijk een glas zout water drinken om de bloeddruk snel te verhogen.

Als je last hebt van een lage bloeddruk, onthoud dan dat het gebruik van zout in het dagelijkse dieet geen kwaad kan en dat je dat zelfs wel wat mag verhogen. Dit is een van die geweldige huisremedies tegen een lage bloeddruk die je echt moet proberen om toe te passen. Stel alleen wel als je aan nier- en hartproblemen leidt je arts op de hoogte voordat je het zout, dat je gebruikt, verhoogt. Zwangere vrouwen moeten ook overtollig zout in het dieet vermijden.

Dit is wat je nodig hebt:

 • ½ tot 1 theelepel zout
 • 1 glas lauw water

Bereidingswijze:

 • Voeg het zout aan het lauwe water toe.
 • Roer het goed door en consumeer dit zoute water om je te helpen bij het verhogen van de bloeddruk die te laag is.
 • Je mag ook best een beetje suiker aan dit mengsel toevoegen waardoor je eigenlijk een soort ORS krijgt.

Vergeet niet om dit zoute water elke dag te drinken totdat je weer een normale bloeddruk hebt. Als dit niet lukt dat zullen waarschijnlijk andere gezondheidsproblemen je lage bloeddruk veroorzaken.

Hypotensie remedie # 6: basilicum & honing

Basilicum is een andere ayurvedische remedie voor het genezen van een lage bloeddruk. Basilicum is hoog in vitamine C, magnesium, pantotheenzuur en kalium, wat de bloeddruk kan stabiliseren (5). Bovendien helpt het je ook bij het denkvermogen waardoor je beter met situaties om kunt gaan en minder stress zult ervaren en eerder een normale bloeddruk zult krijgen. Hier zijn twee natuurlijke huisremedies tegen een lage bloeddruk met basilicum als het belangrijkste ingrediënt.

Dit is wat je nodig hebt:

 • 10 tot 15 basilicumbladeren
 • 1 theelepel honing
 • 120 milliliter water

Breidingswijze:

 • Om te beginnen hak je de basilicumbladeren fijn.
 • Vervolgens doe je de fijngesneden basilicumbladeren door een zeef en knijp je ze nog eens extra uit om een soort basilicumsap te krijgen.
 • Nu giet je dit sap in het water en roer je het goed door.
 • Je kunt de bladeren ook samen met wat water in een blender doen.
 • Daarna voeg je de honing toe aan het mengsel en meng je het nog een keer goed door.
 • Je moet deze sap dagelijks op je lege maag drinken.

Hypotensie remedie # 7: wortelsap en honing

Je zult merken dat als je je dag begint met een glas verse wortelsap gecombineerd met honing je je lage bloeddruk symptomen echt kunt verlichten. Dit sap kan je helpen om je bloedsomloop te verbeteren en daardoor de bloeddruk te regelen.

Dit is wat je nodig hebt:

 • 1 glas wortelsap
 • 2 eetlepels honing

Bereidingswijze:

 • Meng de wortelsap goed met de honing.
 • Roer het nog een laatste keer goed door en drink dit sap om de lage bloeddruk weer te normaliseren.
 • Je moet dit twee keer per dag, eenmaal in de ochtend en eenmaal 's avonds drinken wanneer je een lege maag hebt en dit doe je net zolang totdat je merkt dat je bloeddruk verbetert.
 • Probeer deze combinatie van wortelsap en honing en dan zul je merken dat deze combinatie een van de beste huisremedies tegen een lage bloeddruk is.

Hypotensie remedie # 8: amandelen & melk

De combinatie van amandel en melk is een van de meest effectieve huisremedies tegen een lage bloeddruk. Dit drankje stimuleert de bijnieren, kan de bloeddruk stabiliseren en daardoor de bloeddruk die laag is weer verhogen tot een normaal niveau.

Dit is wat je nodig hebt:

 • 5 of 6 amandelen
 • Water
 • 240 milliliter melk
 • Een kleine mengkom

Breidingswijze:

 • Allereerst doe je de amandelen in de kom.
 • Dan giet je het water erbij en bedek je de kom goed.
 • Vervolgens laat je deze amandelen een nacht in het water wellen.
 • De volgende ochtend neem je de amandelen uit het water en verwijder je de los gekomen schil.
 • Daarna doe je de amandelen in een keukenmachine of een blender en maak je er een gladde pasta van.
 • Nu zet je de melk op op het fornuis en breng je het aan de kook.
 • Nadat het kookt, voeg je de amandelpasta toe en roer je dat goed door de melk.
 • Je kookt deze pasta een paar minuten in de melk en als het goed opgelost is zet je het vuur af.
 • Drink elke ochtend een kopje amandelmelk om zo de bloeddruk te verhogen.

Tot slot…

Zowel een té hoge bloeddruk, als een té lage bloeddruk, kunnen op de langere termijn voor gezondheidsproblemen zorgen.

Aangezien er vaak geen symptomen zijn, wordt dit ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd: Je merkt niets, totdat de grote klap komt. Te laat…

Laat dus regelmatig je bloeddruk meten om zeker te zijn dat dit jou niet gaat overkomen.

En om je in staat te stellen om zelf je bloeddruk binnen normale waarden te krijgen, heb ik een nieuw eBook geschreven. In dit eBook gaan we samen, aan de hand van waardevolle tips, jouw bloeddruk weer in balans brengen.

Nieuwsgierig geworden?

Het eBook “29 Bloeddruk Verlagers” kun je hier GRATIS downloaden! >>>

Bronnen

www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=hypotension_pm

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0023509/

patient.info/doctor/hypotension

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hmm, gember en wortelsap + honing! Klinkt lekker. Ik start nu en dan de dag met een slowjuice sapje van wortel, biet, citroen en eventueel selderij. Dat geeft zo veel energie en het voelt goed. Gember was ik een beetje vergeten maar ik ga het weer combineren want mijn bloeddruk ligt volgens mij soms wel aan de lage kant.

  Dank Robert voor je inspirerende artikel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

14 Shares
Tweet
Pin14
Share