Gelukkig zijn er op veel domeinen in de gezondheidszorg wel evoluties gaande die maken dat veel kwaaltjes en ziektes gerelateerd aan het ouder worden nu goed kunnen behandeld worden. In dit artikel maken we een top tien op van de (gezondheids)problemen waar ouderen vaak mee geconfronteerd worden. In deel twee gaan we dan dieper in op een aantal remedies en zullen we ook tips geven om te voorkomen dat je last krijgt van bepaalde aandoeningen.
1. Zwakker wordende spieren
Vanaf we geboren worden tot we ongeveer dertig zijn groeien onze spieren en worden ze steeds sterker. Maar op een bepaalde moment, ergens tussen ons dertigste en veertigste levensjaar wordt deze trend omgebogen. Dan beginnen we spiermassa te verliezen, een fenomeen bekend als ouderdomsgerelateerde sarcopenia. Mensen die weinig fysiek actief zijn kunnen wel drie tot vijf procent van hun spiermassa verliezen per 10 jaar. Zelfs indien je wel actief bent verlies je toch nog een beetje spiermassa.
Hoewel er nog geen algemeen aanvaarde test is om de spiermassa te meten en dus ook geen test om te zien hoe erg iemand lijdt onder sarcopenia betekent verlies van spiermassa altijd een verlies aan kracht en mobiliteit. Vanaf de leeftijd van ongeveer 75 versnelt dit proces, hoewel het bij sommigen al vroeger gebeurt.
2. Hoorproblemen
Leeftijdsgebonden gehoorverlies, presbycusis in medische termen, is het gradueel verliezen van het kunnen horen van geluiden (vaak eerst geluiden met een hoge toonhoogte). Dit gebeurt zo langzaam dat de meeste mensen het zelfs niet door hebben. Meest voorkomende oorzaak is een verlies aan kleine haarcelletjes in het binnenoor.
3. Problemen met het zicht:
Veel oogziektes en afwijkingen zijn ook gerelateerd aan het verouderingsproces. Enkele van de meest voorkomende oogafwijkingen die voorkomen bij mensen van 40 en ouder zijn: Presbyopia, cataract en glaucoma.
4. Zwakker wordende beenderen
Bij de meeste mensen zijn de beenderen op hun sterkst rond hun dertigste. Daarna gaat de kracht en de stevigheid van de beenderen erop achteruit. Osteoporosis zorgt ervoor dat de beenderen zwak en breekbaar worden. Zo breekbaar dat een valpartij of zelfs een hoestbui voor een breuk kunnen zorgen. De meeste aan osteoporosis gelinkte breuken gebeuren rond de heupen, polsen en de rug. Blanke en Aziatische vrouwen die hun menopauze voorbij zijn lopen het meeste risico.
5. Overgewicht en het metabolisme-syndroom
Ongeveer driekwart van de volwassenen van 60 jaar en ouder hebben last van overgewicht. Dit is vaak ook een belangrijke factor in andere aandoeningen zoals diabetes van type 2, hart- en vaatziektes, borstkanker en darmkanker.
40% van de volwassenen van 60 en ouder hebben een combinatie van risicofactoren, wat bekend staat als het metabolisme-syndroom.
6. Kanker
Het risico voor het ontwikkelen van de meeste types kanker verhoogt met de leeftijd. Bij vrouwen vermindert de kans op baarmoederhalskanker na de menopauze maar de kans op baarmoederkanker daarentegen wordt juist groter.
Bij mannen wordt het risico op prostaatkanker elk jaar groter. Ze zouden zich ervoor moeten laten screenen vanaf ze de veertig gepasseerd zijn. Longkanker is overigens verantwoordelijk voor meer doden dan borstkanker, prostaatkanker en darmkanker gecombineerd.
7. Hart- en vaatziekten
Vooral ‘jonge’ ouderen, in de groep tussen 45 en 54 jaar worden hierdoor getroffen. Ziekten zoals aderverkalking, kransslagader-aandoeningen, arrhytmia, hartaanvallen, beroertes vormen de nummer één doodsoorzaak in de westerse wereld.
8. Depressie
Ouderen zijn misschien wel de leeftijdsgroep die het zwaarst getroffen worden door depressie. Eenzaamheid, veranderingen in het lichaam en andere factoren dragen er allemaal aan bij dat mensen zich triestig en depressief kunnen gaan voelen.
9. Dementie
De ziekte van Alzheimer en dementie kunnen erg tragisch zijn. De mensen die aan deze aandoening lijden verliezen hun capaciteit om in deze wereld te leven en raken soms zelfs hun identiteit kwijt.
10. Polyfarmacie
Deze term wil voor sommige mensen misschien op het eerste zicht niet veel zeggen maar als we uitleggen wat we ermee bedoelen herken je het misschien wel bij iemand in je omgeving: het gaat om mensen die zoveel verschillende medicijnen moeten slikken dat ze soms in een vicieuze cirkel lijken terecht te komen waarin pillen met bijwerkingen geslikt moeten worden om de bijwerkingen van andere pillen tegen te gaan. En een pillendoosje met per dag de juiste medicijnen voorgesorteerd is dan wel een handige hulp, fundamenteel lost dit het probleem niet op natuurlijk.
Ben je na dit lijstje zelf wat depressief geworden en zie je die oude dag niet meer zo zitten? Begrijpelijk hoor, maar bedenk je wel dat gelukkig niet iedereen door al deze aandoeningen getroffen wordt en dat er ook veel goede remedies en behandelingen voor de meeste aandoeningen bestaan. Nog beter is preventief te werk te gaan en te zorgen dat een aantal aandoeningen geen kans krijgen.
Hoe juist? Dat bespreken we in deel twee van dit artikel.
Maar waarom stuur je ons in tussentijd niet alvast je reacties op dit eerste deel? Klik op de link hieronder en vertel ons van welke aandoening jij het meeste angst hebt of met welke aandoeningen je al geconfronteerd bent, persoonlijk of bij iemand uit je omgeving.
Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Ouderdomskwalen: hoe ze te voorkomen of behandelen
Dementie is geen ziekte maar een ziektebeeld dat bij veel ziekten kan voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Alzheimer, Parkinson en hersenkanker.
Dankjewel voor deze aanvulling, Mano!
Polyfarmacie is te vergelijken met Mc Donald en zwaar overgewicht.....van beiden wordt je steeds zieker en beide bedrijfstakken willen dat je blijft eten en slikken om zoveel mogelijk aan jou te kunnen verdienen Bij het voorschrijven van medicijnen door artsen hebben zij de rol gekregen van dealer van de drugs maffia
Ouderdomskkanker wat is dat precies
Dat is een verzamelnaam van alle soorten kanker die het meeste voorkomen bij oudere mensen als gevolg van ouderdom.
Ikzelf ben 54 jaar en voel me (nog) kerngezond en weet dat het morgen anders kan zijn. tot op dit moment heb ik geen klachten. Het enige wat ik gebruik is af en toe een leesbrilletje, medicijnen gebruik ik niet, doe niet aan sport (maar beweeg wel veel, werk), eet (vrij) gezond, rook af en toe, drink in het weekend een lekker biertje en kijk positief en ontspannen de wereld in. Veel leeftijdsgenoten zitten aan de medicijnen, hebben hartkwalen of andere lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Ben ik nu die geluksvogel of is het tóch m'n levenswijze waardoor ik m'n huisarts niet eens ken?
54 jaar is gewoon jong ik kende op die leeftijd niemand die ouderdomskwalen had
Marga ik ben 59 jaar ik sport wel veel in de periode van de kinderen had ik daar geen tijd voor ondanks me artrose voel ik me goed heb ook hoge bloeddruk slik ramipril lekker bezig zijn zolang je het kan gewoon lekker genieten van alles doen ook goed voor je geestelijke gezondheid slaap daarom ook beter wens iedereen hetzelfde toe genieten zolang je het kan.
Ik heb veel last va n pijn in de benen en pijn in de rug.Daarbij ben ik 80 JAAR;