• kaas is gezond

Langer leven door veel oude kaas te eten?

2016-11-29T11:09:49+01:00april 24th, 2013|Langer Leven|2 Reacties

Laatste update: door

Langer leven door veel oude kaas te eten?

Wetenschappers ontdekten recentelijk dat de rijke, pikante kaas, gekend omwille van z'n schimmelige turquoise-gekleurde aders, bepaalde specifiek ontstekingswerende eigenschappen heeft die helpen om mensen te beschermen tegen hart- en vaatziektes.

Bij Lycotech, een biotechnologisch bedrijf uit Cambridge in Engeland, geloven onderzoekers dat de nieuwste resultaten uit hun onderzoek een verklaring kunnen bieden voor de 'Franse paradox' en hoe het komt dat mensen uit dit mediterraanse land zo gezond blijken te zijn ondanks hun dieet dat rijk is aan verzadigde vetten.

Resveratrol

Lange tijd werd gedacht dat de Franse paradox te verklaren was door het feit dat Fransen ook veel rode wijn consumeren. Deze bevat een stof genaamd resveratrol waarvan men gelooft dat ze helpt bij het voorkomen van kankers en het bestrijden van ontstekingen. Maar recenter onderzoek nuanceert deze stelling: “de consumptie van rode wijn alleen is geen voldoende verklaring voor de paradox,” aldus de onderzoekers.

Oude blauwe kaas

Is oude blauwe kaas dan een betere verklaring? Onderzoekers toonden met behulp van nieuwe technologie aan dat de ontstekingsremmende eigenschappen  van kaas sterk stijgen naarmate deze meer gerijpt is. De wetenschappers leggen uit dat de typische eigenschappen van blauwe kaas, die gerijpt wordt in in de grotten van Roquefort in het zuiden van Frankrijk, het beste werken in de zure omgevingen van ons lichaam zoals de maagwand en het huidoppervlak.

De onderzoekers zeggen verder dat het proces dat plaatsvindt terwijl de kaas rijpt ook bijdraagt aan gezondere darmen en helpt om artritis en andere fysieke kenmerken van veroudering te vertragen.

Binnenkort blauwe kaas-supplementen bij de apotheker?

En de verantwoordelijken voor het onderzoek gaan zelfs verder: volgens hen zouden deze bevindingen kunnen gebruikt worden om in de toekomst de natuurlij