Langer Leven

Laatste Update: 29 november 2016

Langer leven door veel oude kaas te eten?

Wetenschappers ontdekten recentelijk dat de rijke, pikante kaas, gekend omwille van z'n schimmelige turquoise-gekleurde aders, bepaalde specifiek ontstekingswerende eigenschappen heeft die helpen om mensen te beschermen tegen hart- en vaatziektes.

Bij Lycotech, een biotechnologisch bedrijf uit Cambridge in Engeland, geloven onderzoekers dat de nieuwste resultaten uit hun onderzoek een verklaring kunnen bieden voor de 'Franse paradox' en hoe het komt dat mensen uit dit mediterraanse land zo gezond blijken te zijn ondanks hun dieet dat rijk is aan verzadigde vetten.

Resveratrol

Lange tijd werd gedacht dat de Franse paradox te verklaren was door het feit dat Fransen ook veel rode wijn consumeren. Deze bevat een stof genaamd resveratrol waarvan men gelooft dat ze helpt bij het voorkomen van kankers en het bestrijden van ontstekingen. Maar recenter onderzoek nuanceert deze stelling: “de consumptie van rode wijn alleen is geen voldoende verklaring voor de paradox,” aldus de onderzoekers.

Oude blauwe kaas

Is oude blauwe kaas dan een betere verklaring? Onderzoekers toonden met behulp van nieuwe technologie aan dat de ontstekingsremmende eigenschappen  van kaas sterk stijgen naarmate deze meer gerijpt is. De wetenschappers leggen uit dat de typische eigenschappen van blauwe kaas, die gerijpt wordt in in de grotten van Roquefort in het zuiden van Frankrijk, het beste werken in de zure omgevingen van ons lichaam zoals de maagwand en het huidoppervlak.

De onderzoekers zeggen verder dat het proces dat plaatsvindt terwijl de kaas rijpt ook bijdraagt aan gezondere darmen en helpt om artritis en andere fysieke kenmerken van veroudering te vertragen.

Binnenkort blauwe kaas-supplementen bij de apotheker?

En de verantwoordelijken voor het onderzoek gaan zelfs verder: volgens hen zouden deze bevindingen kunnen gebruikt worden om in de toekomst de natuurlijke eigenschappen van roquefort te extraheren en deze te verwerken in farmaceutische of schoonheidsproducten die helpen hartziektes te voorkomen of de effecten van veroudering tegen te gaan.

De ontstekingsremmende eigenschappen die worden teruggevonden bij dit soort kazen zouden dus ook kunnen gebruikt worden zonder dat mensen de kazen zelf moeten consumeren. Goed nieuws dus voor mensen die toch niet zo van de scherpe smaak en geur ervan houden. Er is in de wetenschappelijke wereld een groeiende consensus dat sub-klinische ontstekingen een belangrijke rol spelen in veel verouderingsprocessen, gaande van het verlies van skeletspieren over cellulitis tot metabolische, cardiovasculaire en cerebrovasculaire ziektes.

Het onderzoek is nog bezig

Het onderzoek is nog niet afgerond, en misschien blijkt over een paar jaar wel net als met de 'rode wijn-hypothese' dat ook het eten van oude schimmelkazen geen afdoende antwoordt biedt op de Franse paradox. Maar dat het eraan bijdraagt lijkt in elk geval wel bewezen. Dus als je ervan houdt mag je het best wat vaker op het menu zetten. En anders is het misschien tijd om het eens te leren eten? Met een heerlijk Frans wijntje erbij waan je je zo terug op vakantie in het zuiden!

Jouw vragen, reacties en opmerkingen naar aanleiding van dit artikel zijn zoals altijd van harte welkom. Stuur ze ons dus zeker door!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Interessant artikel. Maar misschien een wat vergezochte verklaring voor de Franse paradox.Wie iets verder kijkt dan Unilever propaganda en de aan de voedingsindustrie gelieerde voedingsinstituten, komt al gauw tot de ontdekking dat het causale verband tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten twijfelachtig is. WEL bestaat dat verband met transvetten die in chips, koekjes etc zitten en waar men in fastfoodketens hun snacks in frituren. Daarbij zijn er sterke aanwijzingen dat meervoudig onverzadigde vetten een slechte invloed hebben (vanwege hun instabiele moleculaire structuur zijn ze ongeschikt voor verhitting en oxideren ze onder invloed van factoren als zuurstof en zonlicht.) Met als resultaat een overvloed aan vrije radicalen. Mijn theorie is dat de inname van transvetten en meervoudig onverzadigde vetzuren relatief laag is in Frankrijk en dit een gunstige uitwerking heeft op de prevalentie van hart-en vaatziekten. Daarbij is men in Frankrijk relatief trouw aan de traditionele keuken, met veel onbewerkte natuurlijke producten.

    Voor iedereen die geinteresseerd is in het onderwerp raad ik 'Feiten over vetten' van Mary Enig aan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share