Dieet

Laatste Update: 27 juni 2016

Cambridge dieet: Lees dit voordat je begint!

Cambridge dieet: Lees dit voordat je begint!cambridge dieet

Vanwege het steeds groter wordende aantal mensen met overgewicht in onze westerse wereld, is het niet verrassend dat er elke maand weer een nieuw dieet in de boekenwinkels verschijnt. Soms gebeurt het echter dat een oud dieet weer opnieuw tot leven gewekt wordt. En dat is precies wat we ook zien met het Cambridge dieet.

Maar wat is het Cambridge dieet eigenlijk?

Het Cambridge dieet bestaat al sinds de jaren '60. Het programma werd ontwikkeld door Dr. Alan Howard, een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge.

Om de resultaten van het dieet te bestuderen, hebben Dr. Howard en later Dc. McLean-Baird de krachten gebundeld.

Het Cambridge dieet is gebaseerd op de gedachte dat iedereen effectief gewicht kan verliezen wanneer ze een dieet volgen volgens een uitgebalanceerde formule. Deze formule bevat een aantal essentiële vitaminen, een beperkte hoeveelheid calorieën, en de perfecte hoeveelheid koolhydraten. Hierdoor is het volgens de uitvinder mogelijk om snel vet te verliezen zonder erop achteruit te gaan wat betreft energie.

Het dieet zelf is opgebouwd in vier verschillende fases die je moet doorlopen wil je je kansen op succes zoveel mogelijk vergroten. Deze fasen omvatten voorbereiding, gewichtsverlies, stabilisatie en onderhoud. Deze fasen worden dan weer onderverdeeld in een totaal van 6 stappen die gebaseerd zijn op een bepaalde hoeveelheid calorieën.

De verschillende stappen van het Cambridge Dieet

Stap 1 ('Sole Source') bevat ongeveer 415-615 calorieën per dag. Dit gedeelte van het dieet is alleen bedoeld voor mensen met een BMI van 25 of meer. Tijdens stap 1 is het de bedoeling dat alle maaltijden worden vervangen door een maaltijdvervanger van het Cambridge dieet.

Stap 2 is geschikt voor mensen met een BMI van meer dan 20. Deze stap omvat een dieet met maximaal 810 calorieën per dag. Dit afvalprogramma omvat drie Cambridge dieetmaaltijden in aanvulling op kleine porties vlees, witte vis, tofu, kaas, groenten en magere melk.

Stap 3 is bedoeld voor mensen die hun maaltijden niet compleet willen missen. Deze stap omvat 100 kcal en bestaat uit twee Cambridge dieetmaaltijden per dag. Daarnaast staat het programma ook toe dat er tijdens deze stap nog traditionele voedingsmiddelen zoals pasta, groenten, aardappelen, en zelfs desserts aan toegevoegd kunnen worden.

Stap 4 is een stuk eenvoudiger te volgen en omvat ongeveer 1200 calorieën per dag. Deze stap omvat ook twee maaltijdvervangers in combinatie met een aantal andere gezonde keuzes (vis, groenten, zuivel, en wat vlees).

Stap 5 bevat slechts een maaltijdvervanger per dag, hoewel er nog steeds op de calorieën gelet moet worden. Tijdens deze stap, waarschijnlijk de makkelijkste stap van allemaal, mag je namelijk 1500 calorieën per dag nuttigen. Ook hier moet je er echter precies op letten welke voedingsmiddel je per dag consumeert. Er zijn namelijk specifieke producten die geheel vermeden moeten worden, waaronder met name geraffineerde koolhydraten.

Stap 6 is eigenlijk de onderhoudsfase en kan gevolgd worden door mensen die hun gewicht op peil willen houden, ongeacht of ze deze stap direct volgen of eerst met de andere stappen gewicht hebben verloren. Tijdens deze stap wordt er een maximum van 2000 calorieën geconsumeerd per dag. Ook kun je tijdens stap 6 meer voedingsmiddelen toevoegen aan je dieet, en mag je eventueel ook nog gebruik maken van de Cambridge maaltijdvervangers.

De maaltijdvervangers bestaan onder andere uit:

  • Zakjes poeder die kunnen worden gemengd met warm of koud water. De varianten zijn onder andere beschikbaar in de smaken banaan, chocolade, aardbei, vanille, broccoli met kaas, enz.
  • Maaltijdrepen (beschikbaar in caramel, chocolade, toffee, enz.)
  • Drinkpakjes in banaan en chocolade varianten
  • Mousse

Is het Cambridge dieet gezond?

Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het Cambridge dieet zeker niet het gezondste dieet is. Hoewel je wel alle voedingstoffen binnenkrijgt, eet je vooral in de eerste fasen maar erg weinig verse voedingsmiddelen. Het zijn echter juist deze voedingsmiddelen, zoals vers fruit en groente, die vol zitten met fytonutriënten. Deze voedingsstoffen beschermen je tegen een verscheidenheid aan ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatzieken en diabetes.

Daarnaast zijn er echter ook nog andere risico's verbonden aan dit dieet:

Een enorm energietekort

De enorme mate van energiebeperking op dit dieet is een van de redenen waarom er zoveel specialisten zijn die hier niet achter staan. Over het algemeen eten mensen een stuk minder dan 800 kcal op een dag, vooral tijdens de eerste fase, die overigens nooit langer dan 12 weken gevolgd mag worden - juist omdat deze zo weinig energie bevat en er bepaalde tekorten kunnen ontstaan. De meeste artsen raden een dagelijkse minimum van 1200 calorieën aan en voor actieve mensen is dit zeker ook nog te weinig. Sterker nog, veel specialisten vinden dat het Cambridge dieet ervoor zorgt dat mensen zich uithongeren om maar zo snel mogelijk vet kwijt te raken.

Een groter risico op galstenen

Een van de risico's van een dieet met zo weinig kcal is de ontwikkeling van galstenen. Onderzoek heeft aangetoond dat zeer snel gewichtsverlies van meer dan 1,5 kg per week een verhoogd risico op galstenen met zich meebrengt. Sterker nog, een op de vier mensen die enkele maanden een dieet volgen met zo weinig calorieën, lijdt uiteindelijk aan galstenen en bij eenderde van deze gevallen is uiteindelijk een operatie nodig. Heb je een voorgeschiedenis van galblaasproblemen of is iemand uit je familie hieraan geopereerd, dan is het zeer sterk aan te raden om dit dieet te vermijden als je je galblaas wilt behouden en complicaties wilt voorkomen.

Risico's van ketose

Een ander potentieel risico van het Cambridge dieet is de fase van ketose waarin je terecht komt als je maar zo weinig energie binnen krijgt. Ketose houdt in dat je lijf bij lange na niet voldoende calorieën krijgt en zodoende naast opgeslagen lichaamsvet ook spiermassa begint te verbranden. Ketose komt overigens ook vaker voor bij extreem koolhydraatarme dieetprogramma's. Dit worden vaak ook wel eens de 'zero-carb' diëten genoemd. Hoewel ketose onschadelijk is voor korte tijd, kan deze onnatuurlijke staat wel op lange duur ervoor zorgen dat je lever en nieren schade oplopen. Het Cambridge dieet richt zich er echter juist op om in deze staat van ketose terecht te komen om op die manier zo snel mogelijk vet te verbranden.

Uitdrogingsverschijnselen

Wanneer je zo weinig energie binnen krijgt, raken je glucosereserves uitgeput. Dit zorgt er vaak voor dat je erg veel water verliest. Normaal gesproken normaliseren je waterniveaus zich weer, maar wanneer je langdurig zo weinig calorieën eet, dan wordt dit moeilijker. Uitdroging kan hiervan een gevolg zijn, zeker als je niet voldoende water drinkt per dag.

Tot slot...

Het voordeel van het Cambridge dieet is dat er verschillende maaltijdproducten en smaken zijn om uit te kiezen. In tegenstelling tot andere soortgelijke producten, zul je je waarschijnlijk wat minder snel vervelen. Het Cambridge merk zelf claimt ook een stuk goedkoper te zijn dan andere maaltijdvervangers.

Het Cambridge dieet is ontzettend streng en hoewel het voor sommige mensen kan werken, is het waarschijnlijk voor het merendeel van de mensen niet de geschikte keuze, met name omdat je constant afhankelijk bent van maaltijdvervangers. Dit dieet is ook gebaseerd op calorieën, wat betekent dat het niet geschikt is voor uiterst actieve mensen - ook de latere stappen bevatten veel te weinig calorieën om sporters van voldoende energie te voorzien. Kies je toch voor het dieet terwijl je je sportieve activiteiten voortzet, dan kan het zijn dat je ook waardevolle spiermassa verliest in plaats van alleen vet. Ten slotte biedt het Cambridge dieet zo weinig energie dat veel mensen het gewoonweg niet langer dan een paar dagen volhouden. Hier komen de meesten achter nadat ze een hele voorraad maaltijdvervangers hebben gekocht. Tip: wil je het dieet toch volgen, probeer het dan eerst 2 of 3 dagen uit voordat je al je geld uitgeeft aan producten waar je vervolgens misschien niets meer aan hebt.

Heb je echter erg veel overgewicht en is het voor je gezondheid belangrijk dat je snel afvalt, dan is het Cambridge dieet wellicht een optie. De producten voorzien je wel van alle essentiële voedingsstoffen, maar het is natuurlijk in alle gevallen gezonder om deze uit natuurlijke voedingsmiddelen te halen. Hou je van een gedisciplineerd systeem, kun je er ook voor kiezen in stap 4 of 5 in te stromen, zodat je niet gelijk op maar 400 kcal moet leven. Bedenk wel dat de kans groot is dat dit systeem na enkele weken gaat vervelen en je niet voldoende vrijheid biedt om het op de lange duur vol te houden. Natuurlijk is het je eigen keuze om het even uit te proberen.

En heb je al ervaring met het Cambridge dieet, laat het dan weten in de comments!

Bronnen:

http://www.cambridgeweightplan.com/about-us/brief-history

http://www.gla.ac.uk/news/archiveofnews/2013/january/headline_259914_en.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2793304

http://www.nytimes.com/1983/11/25/us/medical-researchers-urge-caution-in-use-of-cambridge-diet.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik volg nu 7 weken het Cambridge dieet in stap 4.
    De eerste 10 kg zijn eraf. Ik heb het idee dat je in stap 4 voldoende vers eet. Fruit, groenten, het mag allemaal.
    Zuivel,( kwark, yoghurt of kaas) moet ook.
    Energie heb ik voldoende. Mijn leeftijd is 59 jaar en ik ben een werkende vrouw.
    Streefgewicht is nog niet bereikt, nog 30 kg te gaan, maar ik ga ervoor.

    1. Ik wens je ontzettend veel succes hiermee.

      Hou je me op de hoogte van de vorderingen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share