LAATSTE UPDATE: 9 februari 2021

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Cholesterol supplementen

Lecithine en Cholesterol

Ik krijg veel vragen van mensen over lecithine. Normaal gesproken beantwoord ik gewoonweg de mail, maar omdat er in één week tijd maar liefst 12 keer naar dit onderwerp werd gevraagd, heb ik besloten om alle vragen over lecithine in dit blog te plaatsen. Dit is niet alleen gemakkelijker voor mijzelf, maar jij hebt zo de informatie ook sneller tot je beschikking.

Wat is Lecithine?

Lecithine is een soort vet die in elke cel van ons lichaam voorkomt. Lecithine bestaat onder andere uit fosfor, vitamine B en vetzuren. Het hele menselijke lichaam heeft lecithine nodig. De hersenen, lever en het hart hebben lecithine in de grootste hoeveelheden nodig.

Fosfor is een van de belangrijkste bouwstenen voor ons lichaam. Van je hele lichaam bestaat 1 procent uit fosfor. De B vitaminen zijn vooral belangrijk voor de stofwisseling, de aanmaak van enzymen en ook voor gezond bloed. Je lichaam heeft de juiste vetzuren nodig voor een goed cholesterol en andere functies van in het lichaam. Fosfor zit onder andere in lecithine.

Tegenwoordig bevat ons huidige (westerse) voedingspatroon niet voldoende lecithine, daarom maken steeds meer mensen gebruik van lecithine supplementen.

Cholesterol

Welke voedingsmiddelen bevatten lecithine?


Door onze manier van leven en het ontstaan van "fastfood" is het gemakkelijker om niet voldoende lecithine binnen te krijgen. Een van de redenen hiervoor is het feit dat de behandeling van geprepareerd voedsel, een proces is wat de lecithine afbreekt. Voedsel wat dus van oorsprong wel lecithine bevat, heeft dit niet meer in voldoende maten als het ons bordje heeft bereikt.

Wat kunnen we met Lecithine?

Misschien is het handig dat ik een rijtje opstel met alle voordelen van lecithine voor ons lichaam. Hierdoor zal een duidelijk inzicht ontstaan waarom we lecithine zo hard nodig hebben.

 1. Lecithine helpt je sneller om lichaamsvetten om te zetten in energie.

Als je gaat sporten om af te vallen heb je lecithine nodig om je buikvet en andere vetopslagen te veranderen in energie die je lichaam verlaat.

2. Lecithine verbetert het leer en concentratievermogen.

Welk beroep je ook hebt, concentratie op je taak is altijd van belang om fouten te voorkomen. Als je merkt dat het lastig is om te focussen op je taak kun je meer voeding met lecithine nemen om dit te verbeteren.

3. Lecithine verbetert het geheugen.

"Oeps vergeten", denk je dat nu steeds vaker als je thuis komt met de boodschappen? Ook dan kan voeding met lecithine de oplossing zijn door de B vitaminen en de vetzuren die je hersenen ook nodig hebben. Dus vergeet vooral niet die (ongezouten) notenmix te kopen in de supermarkt.

4. Lecithine bevordert de nachtrust. Een betere nachtrust is ook goed voor je cholesterol.

Dit is een win-win situatie als je last hebt van een hoog cholesterol en slechte nachtrust. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je minder vaak een late snack eet.

5. Het werkt bevorderlijk tijdens zwangerschap.

Vooral als je zwanger bent moet je letten op wat je eet. Probeer daarom van bewerkte voeding af te blijven. Daardoor eet je automatisch meer voeding met lecithine omdat aan onbewerkte voeding geen chemisch proces is toegepast waardoor de lecithine verdwijnt.

6. In veel afslankproducten zit lecithine verwerkt.

Dit kan te maken hebben met het omzetten van vet naar energie dat afvallen bevordert.

7. Het beschermt de zenuwen.

Vooral als je last hebt van ziektes die je zenuwen beschadigen, zoals diabetes, is het eten van voeding of supplementen met lecithine een methode om langer van je tastzintuig te kunnen genieten.

8. Het bevordert de hormoonhuishouding.

Om goed te functioneren heeft je schildklier allerlei stoffen nodig waar lecithine voor zorgt. Daardoor bevordert het ook de hormoonhuishouding.

9. Pakt gifstoffen aan in je lichaam.

Vetzuren, mineralen en vitaminen ondersteunen je immuunsysteem. De stoffen in lecithine helpen je immuunsysteem ook door de vetten en mineralen.

10. Het verlaagt onze buikvetproductie.

Had ik het al gehad over het omzetten van vet naar energie? Dat kan dus ook al voordat het vet de buik bereikt.

11. Het vermindert menstruatie klachten.

Door de verbeterde hormoonhuishouding heeft het ook invloed op bijvoorbeeld PMC klachten. Stemmingswisselingen door hormonale veranderingen kunnen daardoor minder vaak voorkomen.

12. Het helpt om galstenen te voorkomen(1).

Doordat lecithine invloed heeft op het cholesterol helpt het ook om galstenen te voorkomen. Dit is erg belangrijk doordat galstenen voor andere ernstige complicaties kunnen zorgen, zoals een alvleesklierontsteking.

13. Het helpt om je huid te verstevigen(2).

De vetzuren in de lecithine ondersteunen de flexibiliteit van de huid en ook de stevigheid. Erg leuk om rimpels en "hangende" huid tegen te gaan.


En zo zijn er nog wel veel meer redenen op te noemen waarom Lecithine goed voor je is!

De verhouding lecithine en cholesterol

Lecithine komt op 2 manieren je lichaam binnen.

 • Via voeding
 • Eigen aanmaak in het lichaam


Een tekort aan lecithine, leidt indirect tot een verhoging van je cholesterol. Door een tekort aan lecithine kan cholesterol zich gemakkelijker vastzetten in de aderen, doordat het niet optimaal wordt opgelost in het water in bloed. Lecithine zorgt dus niet voor een direct verlaging van je "slechte" cholesterol gehalte, maar heeft effect op de lipiden(3). Op lange termijn doet het indirecte effect wel veel goed.

Cholesterol

Krijg je dus te weinig lecithine binnen?

Ga dan wat extra van de bovenstaande voedingsmiddelen eten. Er is altijd nog een gemakkelijkere manier. Om gezond te eten moeten we al aan zo veel dingen denken. Lecithine kunnen we tegenwoordig ook via voedingssupplementen binnenkrijgen.  Niet iedereen is hier even dol op, maar het is wel een manier op toch voldoende lecithine binnen te krijgen als het niet al in voldoende mate aanwezig is in je dieet.

Waar is lecithine te koop?

Lecithine is te koop in de betere natuurwinkel. Ook op het internet zijn er gelukkig voldoende alternatieven om lecithine aan te schaffen. Zorg dat je altijd je lecithine van een winkelier koop die je vertrouwt, zodat je weet dat de productie op een veilige en gecontroleerde manier is geschied. Als je twijfelt, kun je altijd je lokale apotheker om hulp vragen.

Wil je meer informatie lezen over alles wat maar met cholesterol te maken heeft? Zorg dan dat je de cholesterol blog in de gaten houdt.

Tot slot..

Lecithine is een stofje wat vol met vetzuren en fosfor zit en het is erg belangrijk voor elke cel in je lichaam. Vooral voeding met veel natuurlijke vetten, zoals noten en ei, zijn een goede bron van lecithine. Door meer lecithine uit natuurlijke voeding te krijgen kun je ervoor zorgen dat je minder last hebt van een te hoog cholesterol en zorg je ook nog voor gewichtsverlies. Dit komt doordat lecithine de omzet van vet naar energie bevordert en omdat het je hongergevoel kan verminderen. Je verbrandt dus automatisch meer en hebt ook nog eens minder trek dan als je te weinig lecithine eet.

Last van hoog cholesterol? En wil je hier op een natuurlijke wijze vanaf? Met dit doel voor ogen heb ik een speciaal programma samengesteld. Ontdek hier de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Bronnen:

 1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-966/lecithin
 2. https://www.healthline.com/health/lecithin-benefits#soothes-and-moisturizes-skin
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409663/#B25-nutrients-09-00324

Bewaren

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Geïsoleerde systolische hypertensie

Geïsoleerde systolische hypertensie

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Geachte meneer Boekhorst.

  Mijn LDL cholesterol is te hoog en de HDL te laag. Graag wil ik hier alternatief iets aan doen.
  Ik eet mager gebruik goede vetten en ben eerder te mager dan te dik.
  De Lecithine wekt mijn belangstelling.
  Maar er zijn ook berichten dat teveel inname van Lecithine ongunstige bijwerkingen heeft. Welke hoeveelheid per dag adviseert u.

  Met dank.
  Lonneke Schulte

  1. Dag,

   Nieuw onderzoek toont aan dat lecithine niet erg effectief is om cholesterol te verlagen (European Journal of Clinical Nutrition (52:419-424; 2003). Zelfs bij een hele hoge dosering. Het middel was vooral vroeger bekend maar tegenwoordig niet echt meer.

   Echter heb je de volgende tips al geprobeerd?

   1.) Oplosbare vezel heeft aangetoond cholesterol uit het lichaam te kunnen halen voordat deze de kans heeft om te absorberen. Terwijl de beste bronnen van vezels voedingsmiddelen zijn, zoals groenten, fruit en noten, zal een natuurlijk supplement dat oplosbare vezels bevatten ook helpen om je cholesterol te verlagen.
   2.) Plantensterolen zijn van nature voorkomende stoffen die in alle planten zitten en die bewezen hebben de opname van cholesterol blokkeren in de bloedbaan. De meest effectieve cholesterol supplementen zullen die zijn die grote hoeveelheden plantensterolen bevatten.
   3.) Rijstvliesolie bevat de hoogste hoeveelheid planten-sterolen mogelijk in een olie. Voor lange tijd was men van mening dat het de vezels in rijstzemelen waren die cholesterol reducerende eigenschappen hadden.

   Ik zal hier op de blog hier nog over hebben!

   Succes

 2. Hallo had graag info over verlagen van trigliceriden heb namelijk 1607 mg/dl wat kan ik doen vriendelijke groeten

  1. Een gezond gevarieerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging verbetert het cholesterol en ook de triglyceriden waarden!

   Hieronder een aantal aanvullende artikelen en documentatie:

   https://www.optimalegezondheid.com/cholesterol-verlagen/

   http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/pdf/CholesterolDirectVerlagen.pdf

   Ik denk dat het ook verstandig is om uw totale cholesterolwaarden en bloeddruk te laten meten door een expert. Want er is een link tussen verhoogde triglyceriden en hart- en vaatziekten.

   Succes!

 3. Het vet dat in Lecithyne zit verhoogt niet je cholesterol ?????? Hoeveel Lecithyne mag iemsnd dagelijks innemen ??? Ik bedoel als supplement ??

 4. Er ia maar een product wat je chloresterol daadwerkelijk doet slagen en dat is:::: eet geen kaas meer en ook werkelijk geen kruimel, geen stukje
  niente. Ik heb er al veel mensen mee geholpen en met succes. Geitenkaas nog niet geprobeerd, maar de proef verliep succesvol.
  Een koe is geen geit. SUCCES Elly Spangler e.spangler@ziggo. nl

 5. Ik heb me nergens voor ingeschreven en ik heb alleen belangstelling voor het gratis boek. Mocht ik ergens in een bestand terecht gekomen zijn wilt u me dan onmiddellijk weer verwijderen?

  1. Om u uit te schrijven kunt u klikken op de daarvoor bestemde link onderaan de mails die u van mij ontvangt.

   Hele fijne dag toegewenst!

  1. Dat hangt af van hoeveel mg lecithine in je capsule zit. Even de verpakking bestuderen, Joy!

  1. Bij bepaalde soorten hartkloppingen (afhankelijk van de oorzaak) zou Lecithine kunnen helpen.
   Overleg dit in ieder geval even met je behandelend arts.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
1 Shares
Tweet
Pin1
Share