Cholesterol supplementen

Laatste Update: 26 april 2017

Avena Sativa: een natuurlijke manier om van je hoge cholesterol af te komen

Haver, of avena sativa, was altijd al een gezonde aanvulling in ons menselijke dieet. Duizenden jaren staat het reeds op ons menu. Het maakt overal ter wereld deel uit van ons dieet en wordt ook veel gebruikt in desserts en andere maaltijden. Herinner je je nog dat je haver at als kind?

Misschien maakten je ouders er wel andere maaltijden mee klaar maar de meesten onder ons zullen het bij hun ontbijt gekregen hebben, misschien gemengd met een beetje jam. Granen en havers zijn ook altijd al de eerste keuze geweest van landbouwers als voedselbron voor het vee.

Voor ons, mensen, zijn ze een goede bron van proteïnes, dat zijn eiwitten. Ze maken deel uit van een gebalanceerd dieet en helpen ook om ons immuunsysteem te versterken. Er zitten een aantal goede en gezonde voedingsstoffen in granen: flavonoïdes, alkaloïdes, saponines, calcium, vitamine B, lysine en voornamelijk ijzer. Voor mensen met een ijzertekort zijn ze dan ook de perfecte aanvulling op hun dieet.

De voordelen van Avena Sativa

De voordelen die het supplement Avena Sativa, haversupplement, ons biedt zijn eindeloos en het wordt dan ook wereldwijd gebruikt voor verschillende aandoeningen. Heel veel mensen lijken het te gebruiken om van verslavingen af te komen. Voor rokers lijkt het te helpen om het roken te laten en voor mensen met een alcohol- of drugsverslaving lijkt het ook te helpen.

In India is het misschien wel het populairste supplement. Ze gebruiken het in een hele verscheidenheid aan gerechten of gebruiken het extract puur om gezondheidsredenen. Het geniet zelfs bekendheid als een natuurlijk afrodisiacum en het zou seksuele opwinding en lust stimuleren.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen

Huidaandoeningen
Het werkt goed tegen eczeem alsook voor een reeks andere huidaandoeningen. Zeker wanneer je al ietsje ouder bent en je huid vaak gedehydrateerd aanvoelt kan Avena helpen om je van je droge huid te verlossen. Je kan op Avena Sativa gebaseerde zalfjes en lotions vinden bij de apotheker en de drogist. Ze zullen je huid zachter en gladder maken.

Cholesterol
Het staat er ook om bekend te helpen je (slechte) cholesterol naar beneden te helpen. Slechte cholesterol treedt meestal op wanneer iemand aan overgewicht lijdt en een verkeerd voedingspatroon volgt.  Wilde haver bevat water-oplosbare poly-sacharides. Hiervan is bekend dat ze het serum-cholesterol verlagen. Sinds de jaren '90 erkent ook de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (de FDA) dit en mogen producenten van het supplement dit gezondheidsvoordeel claimen.

Beta-glucanes
In een wetenschappelijk artikel uit 2010 werd aandacht besteed aan nog een andere groep water-oplosbare poly-sacharides die we in wilde haver of Avena Sativa terugvinden: beta-glucanes. Er werd onderzocht wat het effect hiervan was op ratten die voor de rest een dieet kregen met hoge cholesterol-waardes. De onderzoekers merkten een hogere galafscheiding op bij deze ratten. Ook werd vastgesteld dat de slechte cholesterol (LDL) en triglyceride-niveaus daalden. Enkele maanden later deed een Zweedse universiteit een nieuw onderzoek naar wilde haver.

En uit hun resultaten blijkt dat muizen die een 'westers' dieet kregen aangevuld met wilde haver 40% minder plaque-afscheiding hadden op de aderwanden dan de muizen die dit haversupplement niet kregen. Hieruit kan je afleiden dat het regelmatig eten van wilde haver of Avena Sativa het risico op aderverkalking serieus doet krimpen.

Energie-boost
Verder weten regelmatige consumenten van wilde haver of Avena Sativa dat het middel ook een energie-boost geeft. Goed om te weten als je wat last hebt van voorjaarsvermoeidheid bijvoorbeeld.

Infectiebestrijder
Tenslotte werkt Avena Sativa ook nog eens als een natuurlijke infectiebestrijder. Bij verrekkingen of spierpijnen is het dus een goed idee dit supplement op je dieet te zetten. Het zal je helpen sneller van je blessures te genezen.

Waarom haver nog meer werkt tegen cholesterol

Evena sativa kun je ook in de natuurlijke havervorm eten. In dat geval kun je het bijvoorbeeld maken voor pap of door je melk of yoghurt doen tijdens het ontbijt. Het voordeel van het nemen van de hele granen voor het verlagen van je cholesterol is dat je ook de voordelen van de vezels hebt, naast alle andere goede werkzame stoffen in deze wilde haver. De vezels die niet oplosbaar zijn hechten zich in de darmen aan LDL-cholesterol waardoor je daarvan minder in je bloed krijgt.

Alleen al deze stap kan ervoor zorgen dat je cholesterolgehalte daalt.

Een ander voordeel van de vezels is dat ze ervoor zorgen dat je lichaam suikers langzamer in zich opneemt. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler waardoor je minder snel last hebt van ontstekingen en aderbeschadigingen. Dit maakt het voor het HDL-cholesterol eenvoudiger om het LDL-cholesterol van de aderwanden af te halen en om je cardiovasculaire systeem op te ruimen.

Deze haversoort kan dus zowel direct als indirect je cholesterolwaarden verbeteren.

Avena Sativa in verschillende vormen

Je kan Avena Sativa in verschillende vormen nemen: als supplement natuurlijk maar ook in de vorm van verschillende granen, haverzemelen en gewalste haverproducten. Zoals je ziet kan het je niet alleen helpen met je cholesterol maar ook met een heleboel andere gezondheidsproblemen.

Je ouders wisten al dat het goed voor je was, waarom zou jij het nu niet opnieuw op jouw menu (en dat van je kinderen) zetten?  Eet smakelijk...en gezond!

Tot slot...

Haver is al eeuwen onderdeel van het menselijk dieet en is daarom ook erg geschikt voor ons lichaam, in tegenstelling tot nieuwe producten die nog maar een paar generaties in het dieet horen. Juist daarom kan dit al helpen om het cholesterol te verlagen. Daarnaast heeft het Avena Sativa supplement als voordeel dat het naast het verbeteren van je cholesterol ook andere gezondheidsvoordelen heeft. Het kan huidaandoeningen verbeteren en infecties bestrijden. Daarnaast kun je ook meer energie krijgen door gebruik te maken van Avena Sativa.

Dat is natuurlijk weer goed voor de dagelijkse lichaamsbeweging die nodig is om cholesterolniveaus te verlagen.

Eet jij nog wel eens wilde haver? Of kies je eerder voor het Avena Sativa-supplement? Hoe verwerk je deze in je menu? En merk je eventuele gezondheidseffecten? We horen het graag, dus stuur zeker je reactie door!

.

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo, ik heb een glutenallergie. En mijn cholesterol is 7 en mijn LDL = 4,8: de ratio is 5.
  Kan ik Avena Sativa nemen met de glutenallergie?Of is er een ander produkt om in te nemen voor mij?
  vr.groet,
  Maria

 2. Een interessant artikel over haver.
  Vooraf: in muesli zitten havervlokken. Ik heb de biologische krokante volkoren muesli van Albert Heijn en de Noten en zaden muesli van Zonnature.
  Verder zit in havermout haver.
  Een eenvoudige vraag: waar kan dit product (wilde) haver gekocht worden ?
  Voor het supplement Avena Sativa is dat makkelijk.
  Maar voor de haver lijkt het moeilijker. Er lijken verschillende namen gebruikt te worden.
  De site http://www.vitaminesperpost.nl/Avena-Sativa-extra-Sterk.html schrijft “Avena sativa betekent "wilde haver" in het Latijn.”.
  Elders wordt aangegeven dat wilde haver de plant is. Dat doet ook een site waar de in het artikel van optimalegezondheid.com genoemde FDA (Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit) ook genoemd wordt. In dit artikel wordt ook het gunstige effect op de slechte cholesterol (LDL) genoemd Zie site http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-avena-sativa/. Daar wordt geschreven: “Avena sativa is the name for the common oat, a common ingredient in many common foods.” Die schrijven dus dat het gewoon haver is. Op het plaatje ernaast zijn denk ik havervlokken afgebeeld.
  Als het dus over havervlokken zou gaan dan is na wat zoeken op internet de volgende site te vinden. Daar worden havervlokken verkocht. Te vinden door op google te zoeken naar havervlokken kopen. https://www.google.nl/#q=havervlokken+kopen&tbm=shop. Te kust en te keur.

  Ik kwam ook nog een recept tegen wat ik door wil geven.. Onder de site http://www.culy.nl/recepten/havervlokken-zijn-hip-maak-heerlijke-overnight-oats/.

  Met betrekking tot gluten allergie vond ik het volgende:
  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/71801-haver-is-gezonder-dan-je-denkt.html
  “Glutenintolerantie
  Ook voor mensen met een glutenintolerantie is haver een waardevolle vervanger voor tarwe, gerst en rogge. Een absolute voorwaarde is dan wel dat de haverproducten niet gecontamineerd (verontreinigt/besmet) mogen zijn met gluteneiwitten uit voorgenoemde granen. In Nederland zijn enkele glutenvrije producenten die nauw betrokken zijn bij het opzetten van een coeliaki-veilige haverketen, dus even googlen.
  Die verontreiniging lijkt te maken te hebben dat haver in de landbouw ook als onkruid wordt gezien.

  1. Hi Hans,

   Jij hebt gedegen onderzoek gedaan, dat kan ik erg waarderen. De gegeven links zijn erg waardevol. Met name het recept ga ik aanstaande weekend even proberen!
   De vraag die je in het begin stelde, heb je verderop zelf al beantwoord.
   Ik hoop dat heel veel lezers iets hebben aan deze aanvullende informatie.

   Groet,
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share