Cholesterol supplementen

Laatste Update: 6 september 2023

Vitamine E beschermen de celmembranen tegen oxidatie proces van LDL cholesterol

Vitamine E toevoegen aan je dieet kan je leven met jaren verlengen!

Al tientallen jaren tonen wetenschappelijke studies aan dat vitamine E niet alleen essentieel, maar ook effectief is in het bevorderen van de levensduur en een goede gezondheid. Een dagelijkse portie vitamine E betekent een gezond cardiovasculair systeem, een gezond immuunsysteem en een jonger uitziende huid (1).

Door het beschermen van de celmembranen en lipiden in het bloed tegen oxidatieve schade (2), ondersteunt vitamine E een gezonde bloedcirculatie, een normaal cholesterolgehalte, een gezonde cellulaire activiteit, een optimale gezondheid van de ogen, normale bloedsuikerspiegel en nog veel meer!

Langere levensduur

Onderzoek heeft aangetoond dat de bestanddelen van natuurlijke vitamine E tweemaal zo lang worden opgeslagen in het systeem tegenover synthetische gecombineerd vitamine E en resulteren in een langere levensduur.

Voordelen Vitamine E

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een dieet rijk aan vitamine E volgende voordelen heeft:

  • Stimuleren van de immuunrespons

Je immuunsysteem is een van de belangrijkste onderdelen van je lichaam voor een lang en gezond leven. Vooral de snelheid waarmee je immuunsysteem kan reageren op iets in je lichaam dat je ziek maakt is van belang om het op tijd te stoppen. Voldoende vitamine E kan daarom ernstige ziektes voorkomen en ervoor zorgen dat je immuunsysteem zich snel kan aanpassen bij een nieuwe ziekmaker.

  • Regelen van de celstofwisseling, absoluut essentieel voor de gezondheid van de celmembraan en de mitochondriale stofwisseling.

Bij de mitochondirale stofwisseling draait het erom dat als je cellen voeding of vet omzetten in energie, dat dit goed gaat. Deze stofwisseling in je cellen is dus verantwoordelijk voor het energieniveau dat je hebt. Bij vermoeidheid kan het voorkomen dat je te weinig vitaminen, waaronder vitamine E, in je lichaam hebt.

  • Het voorkomt het ontstaan van nitrosaminen, die instaan voor een gezonde celgroei.

Een gezonde celgroei zorgt er onder andere voor dat je weefsels goed aan elkaar zitten. Dit voorkomt ook vroegtijdige veroudering van de huid.

  • Het remt selenium af en voorkomt dat vitamine A afbreekt in het lichaam.

Vitamine A is juist een belangrijk antioxidant. Als selenium daar te veel van afbreekt kan vitamine A je lichaam niet meer goed beschermen tegen vrije radicalen. Dit is erg gevaarlijk voor je DNA dat beschadigd raakt door deze vrije radicalen.

  • Regelen van de natuurlijke biochemische stoffen die soepele spieren garanderen en controle van klonteringen van de bloedplaatjes.

Kramp in de spieren kan komen door een gebrek aan mineralen, maar ook een gebrek aan vitamine E. Door de soepele spieren kun je beter bewegen en heb je meer controle. De rol voor de controle op klontering van het bloed is van belang om bloedpropjes te voorkomen. Dit is weer belangrijk om beroertes en andere hart- en vaatziekten die met bloedpropjes te maken hebben te voorkomen.

  • Het beschermt uw celmembranen tegen aanvallen door vrije radicalen.

Voordat een vrije radicaal het DNA kan beschadigen moet het nog door het celmembraan. Als de vitamine A de vrije radicaal elders in het lichaam niet heeft uitgeschakeld kan de vitamine E in het celmembraan de vrije radicaal ook tegenhouden.

Vitamine E tegen ldl cholesterol

Er zijn twee belangrijke soorten cholesterol, HDL-en LDL-cholesterol: HDL, of high-density lipoprotein cholesterol, is verantwoordelijk voor het opruimen van het LDL-cholesterol dat kleeft aan arteriële wanden.

Oefening, vitaminen, mineralen en andere antioxidanten verhogen het HDL-cholesterol gehalte en beschermen het LDL-cholesterol tegen oxidatieve schade.

LDL is niet slecht

LDL-cholesterol is niet slecht per definitie. Het is noodzakelijk voor het leven. Het is belangrijk voor veel cellulaire functies, de productie van hormonen, cellulaire reparatie,hersenfunctie en zo meer. LDL-cholesterol wordt pas "slecht"wanneer deze beschadigd is of geoxideerd is door vrije radicalen. Alleen de beschadigde of geoxideerde vorm van LDL-cholesterol stokt de vaatwanden en gaat leiden tot klonters. Dus, in plaats van zich te richten op het verlagen van het niveau van de LDL-cholesterol,heeft het meer zin om zich te concentreren op het verlagen van de oxidatie van LDL-cholesterol!

Oxidatieproces tegen gaan

Oxidatie en ontsteking worden effectief geneutraliseerd met behulp van vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en omega-3 vetzuren en door medische onderzoeken blijkt dat minder oxidatieve beschadigingen chronische ontstekingen in het lichaam vertaalt wordt in het minder voorkomen van vrijwel alle chronische ziekten.

We moeten echter meer doen dan voedingssupplementen nemen om ons zelf te beschermen tegen hart-en vaatziekten, we moeten goed eten,genoeg bewegen,voldoende slapen en chronische stress zo veel mogelijk vermijden.

Vitamine E

Vitamine E helpt het LDL-cholesterol te beschermen, evenals alle celmembranen en alle weefsels tegen die oxidatieve schade. Recente studies tonen aan dat de natuurlijke vorm van vitamine E in staat is om het risico op hart-en vaatziekten door zijn antioxiderende werking te verminderen (3).

Voeding met vitamine E

Vitamine E vinden we in verschillende voedingsmiddelen terug maar de twee grote vitamine E bommen zijn:

AvocadoAvocado’s: ze bevatten een hoog gehalte aan goed vet. Ze zijn zeer geschikt voor de huid en boordevol met natuurlijke vocht inbrengers en anti-verouderingsvoedingsstoffen, zoals dus veel vitamine E maar ook vitamine C en Omega 3.

Avocado’s helpen het cholesterolgehalte en ze helpen het lichaam om andere voedingsstoffen op te nemen uit de voeding. Daarnaast bevatten ze ook kalium, magnesium, foliumzuur en antioxidanten.

Zonnebloempitten: ze zijn rijk aan vitamine E en selenium. Ze zijn geweldig voor het verminderen van rimpels en het vergroten van de elasticiteit van de huid. Een handjevol geeft meer dan 90% van de dagelijkse aanbevolen waarde aan vitamine E.

Jammer dat ze zo onhandig pellen….

"Lees meer over voeding en cholesterol"

Bekijk ook deze video over de voordelen van vitamine E

Tot slot..

Vitamine E is ontzettend belangrijk om je cholesterol te verlagen. Doordat het je weefsels goed houd is de kans kleiner dat het LDL-cholesterol in je aderen blijft zitten bij een beschadiging. Hierdoor heb je minder kans op vorming van plaque. Ook de werking van vitamine E op de controle van bloedpropjes is goed nieuws. Bloedpropjes kunnen cholesterolproblemen alleen maar verergeren. Als die er niet zijn kun je op natuurlijke wijze je cholesterol verlagen.

.

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S009829970700057X
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/bf03179812
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871402119301110

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share