Mentale Gezondheid

Laatste Update: 8 november 2016

Leer omgaan met chaos

Hoe vaak kom jij in een situatie terecht waar complete chaos heerst? Misschien wel vaker dan je denkt. Er zijn verschillende soorten chaos bijvoorbeeld mentale chaos en organisatorische chaos.

Beide soorten chaos hebben 1 ding gemeen en dat is dat ze beide zorgen dat stress zich makkelijk kan ontwikkelen.

Mentale chaos

Men spreekt van mentale chaos wanneer je erg veel zaken in je hoofd hebt zitten en je kan het geheel niet meer op een rijtje zetten. Teveel dingen aan je hoofd hebben zorgt uiteindelijk voor veel stress. Ook het “malen” s’avonds in bed over wat er allemaal nog gedaan moet worden valt onder deze categorie.

Organisatorische chaos

Kort door de bocht is organisatorische chaos alles wat niet georganiseerd is. Een rommel op het bureau waaraan je werkt, een niet opgeruimd huis, rommelige tuin etc. Je weet vast wel wat ik hiermee bedoel.

“Chaos zorgt voor stress”

Je kunt je wel voorstellen dat op lange termijn chaos nooit goed is. De mentale en fysieke belasting zal je uiteindelijk opbreken. Chaos moet zo snel mogelijk worden opgelost, daast dat het je gezondheid zal verbeteren zal je ook nog eens meer energie hebben en productiever zijn!

Organiseren

Het toverwoord wanneer we chaos willen oplossen is natuurlijk “organiseren”. Zelf dacht ik dat ik jarenlang erg georganiseerd ben. Toen ik met een kritische blik naar mezelf gingen kijken viel dat toch wel een beetje tegen. In de loop der jaren heb ik dit “probleem” langzaam opgelost.

Eigenlijk is dit niet moeilijk. Door een aantal simpele stappen te volgen kun je al heel wat bereiken. Heb je zelf chaos op de werkfloer of thuis? De onderstaande stappen kunnen hulp bieden.

  • Opruimen
  • Mentaal
  • Bewaren

Opruimen

Iedereen is wel eens iets kwijt. Sleutels, portemonnee of je schoenen. Wanneer je alles een vaste plaats geeft, zal je nooit iets kwijtraken. Wanneer je voortaan je schoenen uittrekt is het logisch dat je ze vlakbij de deur neer zet.

Geef spullen een plaats waar het logisch is. Je bewaart de stofzuiger toch ook niet op je slaapkamer en de pantoffels in de berging?

Mentaal

Net als je een bureau waarin je werkt is opgeruimd omdat je dan beter kunt werken, moet je ook je mentale bureau leegmaken. Wanneer je teveel aan je hoofd hebt, zal dit op ten duur tegen je gaan werken.

  • Maak een lijstje met activiteiten die je moet verrichten en loop deze stap voor stap af.
  • Probeer niet alles te onthouden. Schaf een agenda aan of gebruik de “handige” functies op de mobiele telefoons van tegenwoordig
  • Activiteiten die aan je “vreten” waar je geen invloed op kan uitoefenen moeten zo snel mogelijk worden verbannen! Schrijf ze op en streep ze door men als achterliggende gedachte dat je ze ook mentaal kan doorstrepen!

Bewaren

Niemand gooit graag spul weg. Schriften, schoenen, kleding of de kleintje prulletjes waarvan je denkt dat je ze ooit nog nodig zal hebben. 9 van de 10 keer zal je deze nooit meer gebruiken en zal het je alleen maar in de weg liggen.

In het begin lijkt het natuurlijk zonde om spullen weg te doen, maar het zal de chaos direct verminderen. Kleding weggooien in natuurlijk wel zonde. “Het goed” zit in de meeste grote stedenJ

Krijg je post van de bank? Laat dit niet zomaar rondslingeren, maar berg het op in een map! Alleen dit al is voldoende, zodat je dit niet kwijtraakt!

Organiseren is een hele kunst

Het is niet voor niets zo dat erg veel mensen hier moeite mee hebben. Ruim op, bewaar of gooi weg en zorg dat het “mentale bureau” ook leeg is! Dit zijn de 3 key elementen wil je chaos ontlopen!

Kan jij je herkennen in dit verhaal? Begin er dan vandaag nog mee. Uitstellen is ook hier funest en zal je tegenwerken.

Heb je zelf nog goede tips? Deze zijn altijd welkom!

[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share