Cellulitis

Laatste Update: 2 september 2020

Lymfe, cellulitis en een gezond lichaam

Net zo als je bloedvaten is het lymfe systeem direct verbonden met je lichaam, inclusief alle vetcellen. Het lymfesysteem zorgt ervoor dat jij gezond bent en werkt samen met je immuunsysteem om je lichaam schoon te houden(1).

Het zorgt ervoor dat alle cellen in je lichaam de nodige voedingsstoffen beginnen krijgt via de bloedbaan, ze produceren een vloeistof om gifstoffen en afvalstoffen uit je lichaam te halen, oftewel lymfe.

Aangezien ik van mening ben dat het opschonen van je lichaam van essentieel belang is om cellulitis te verminderen is het bevorderen van een gezond lymfevatenstelsel belangrijk(2). Want de ophoping toxines, vetcellen, en slechte hormoonhuishouding dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van cellulitis.

Het ongelooflijke van de lymfe is dat we het allemaal hebben, maar over het algemeen weten we er niet veel van. Je hele lichaam is één systeem en zit vol met lymfe vloeistof om je gezond te houden. Net zo als je bloedvatensysteem heb je een compleet lymfevatenstelsel.

lymfevatenstelsel

Elk mens heeft een hart, aderen, bloedvaten en zorgen voor de transport van belangrijke voedingstoffen, waaronder:

  • zuurstof
  • eiwitten
  • glucose
  • witte bloedcellen (om ziektes aan te pakken en virussen)

Lymfeklieren als tussenstations

Lymfe reist in een netwerk van aderen vergelijkbaar met de aderen waar je bloed door stroomt. De lymfe aderen zijn kleine kwetsbare aderen en het grootste gedeelte vind je net onder de huid (daar waar je ook cellulitis krijgt). In lymfevatenstelsel heb je ook lymfeklieren en dat kun je het beste zien als tussenstations waarin problemen (zoals ziektes) worden aangepakt.

[pullquote]‘’Het menselijk lichaam heeft ongeveer 2x zoveel  lymfe als bloed’’[/pullquote]

Deze lymfeklieren heb je in het hele lichaam verspreid en vormt een groot onderdeel om niet ziek te worden. Vandaar dat kanker in je lymfeklier zo gevaarlijk is omdat het verbonden is met je hele lichaam.

Wat mij opvalt is dat er weinig informatie te vinden is over het lymfevatenstelsel terwijl het een ontzettend belangrijk onderdeel vormt om je gezond te houden. Het heeft te maken dat je lymfe moeilijk te onderzoeken en nog niet veel over bekend is.

Vergelijken met je bloedvaten en hart en vaatziekten weten de medici nog niet veel van lymfevatenstelsel en dat zal de komende tijd zeker veranderingen omdat het een belangrijk systeem voor je lichaam is en veel potentie heeft wat betreft een gezond lichaam.

Wat heeft lymfe met cellulitis te maken?

De meeste mensen denken dat het lymfevatenstelsel alleen maar afval uit je lichaam verwijderd. Maar dat is echter maar één van de vele functies. Ook speelt je lymfe een grote rol in het verteren van voedsel en zorgt ervoor dat vet wordt geabsorbeerd wanneer het te veel is voor je kleine darm.

De theorie tussen je lymfe en cellulitis is dat de westerse manier van leven en voeding veel toxines en gifstoffen in je lichaam achterlaten. En dat deze toxines opgeslagen worden in vetcellen zodat het niet langer een onderdeel kan uitmaken van je circulatie.

Deze vetlagen worden opgeslagen onder de huid en je hebt last van cellulitis. De reden waarom je lymfe zo belangrijk is dat het ervoor zorgt dat deze toxines uit je lichaam verwijderen en niet opgeslagen worden als vetlagen door je lichaam. Dit doe je door een zo gezond mogelijk te leven met voldoende beweging.

Want je lymfe werkt het beste aan de hand van beweging, het heeft geen hartspier om het door je lichaam te pompen. Vandaar dat lymfedrainages bestaat uit speciale massage technieken om je lymfe geforceerd door je lichaam te krijgen(3).

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169409X01001508
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2743852/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114606/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share